Sunday, December 29, 2013

Selamat Tinggal 2013~

0 comments

Tinggal beberapa jam sahaja lagi sisa-sisa tahun 2013 akan berakhir.

Satu tahun yang panjang dengan pelbagai kisah suka duka yang berlaku.

Pada tahun 2013 ini kehidupan saya benar-benar berubah.

Tak sama lagi dengan zaman belajar dulu.

Saya completely telah masuk ke alam bekerja yang sebenar.

Pejam celik, saya dah selesaikan 1+1 PRP year dan Compulsory Service year saya.

Alhamdulillah, kini saya bergelar Pegawai Farmasi Berdaftar Penuh dan bermula lah langkah karier yang sebenar.

Inilah saat-saat yang dinanti sekian lama sejak saya mendaftarkan diri sebagai pelajar jurusan Ijazah Sarjana Muda Farmasi pada tahun 2007 di Cyberjaya University College of Medical Sciences (CUCMS).

6 tahun masa diambil untuk sampai ke tahap ini.

Masa belajar dulu hanya berangan-angan nak jadi Pegawai Farmasi bertauliah.

Kini sudah pun sampai masanya mengotakan cita-cita.

Tapi semua itu tidak berhenti di sini.

Kehidupan terus berjalan seperti biasa dan masa ini menjadi sangat penting kerana saya sendiri yang akan menentukan masa depan saya, tidak lagi terlalu bergantung pada orang lain terutamanya ibu bapa.

Tahun 2013 telah menjadi tahun yang sangat cantik.

Graf kehidupan saya meningkat selari dengan perancangan yang dilakukan dari semasa ke semasa.

Pada tahun 2013 juga saya telah selamat mendirikan rumah tangga dengan seorang isteri yang sangat cantik, baik dan solehah.

Terima kasih Tuhan atas kurniaan ini.

Semoga perkahwinan ini menjadikan kami insan yang lebih matang dalam menongkah arus kehidupan yang penuh pancaroba selepas ini.

Selain itu, dalam tahun 2013 ini, saya masih tidak lari dari masalah kesihatan. Beberapa kali dimasukkan ke wad dan memerlukan rawatan beberapa hari.

Antaranya sakit adalah Demam Virus Rubella dan Demam Denggi.

Ada juga demam panas teruk, tapi tak masuk hospital, cuma rehat di rumah.

Kalau ikut rekod, saya ni selalu sakit. Mesti ada je sakit pape dan perlukan rawatan rapi.

Memang menyakitkan dan menduga kesabaran.

Tapi Alhamdulillah, Allah beri kekuatan untuk menempuh dugaan-dugaannya ini.

Oleh kerana itu, apabila dalam keadaan sihat, perlu sentiasa bersyukur dengan nikmat pemberian Allah, sebab tanpa rahmat dan sifat rahim Allah, siapalah kita.

Apabila sihat dan bertenaga, banyakkan berbuat kebaikan, tunaikan kewajipan solat dan berikan manfaat ilmu kepada orang lain.

Semoga apa yang kita lakukan itu diberkati Allah SWT.

Terlalu banyak perkara yang berlaku sebenarnya dalam tahun 2013 ni.

Tak dapat saya nak tulis semua, dan biarlah ia hanya tersemat dalam kotak memori minda dan hati ini.

Apabila masuk tahun baru, perkara tipikal yang akan diperkatakan adalah berkenaan dengan menulis matlamat.

Apa matlamat tahun baru 2014 saya?

Sudah pasti ada beberapa perkara yang saya sasarkan.

Oleh kerana dari segi kerjaya, saya dah capai apa yang perlu saya capai buat masa ini dan seterusnya hanya lebih kepada time based, mungkin tahun 2014 ni saya akan lebih fokuskan kepada aktiviti penulisan karya seperti ebook dan buku.

Tak lupa juga, saya nak hasilkan lebih banyak vlog yang bermanfaat. Harap-harap adalah orang nak menontonnya. =p

Kemudian saya akan lebih fokus pada mengukuhkan profile kewangan dan Pelaburan Hartanah. InsyaAllah tahun 2014 ini dijangka lebih menarik dan saya perlu membuat persediaan yang lebih rapi lagi.

Oklah, setakat ini dulu coretan blog saya kali ini.

Selamat tinggal 2013 yang best dan selamat datang 2014 yang gembira dan menyeronokkan!

Thursday, December 26, 2013

Kenapa Saya Masih Memandu Viva

2 comments



Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan-kawan,




Apa khabar, moga sihat sejahtera sentiasa.

Saya sendiri masih dalam mood recovering dari demam panas. Almaklum cuaca tak menentu dalam bulan Disember ni.

Demam panas, sakit kepala, selsema, batuk, sakit tekak, semua lah, satu pakej. 

Tapi Alhamdulillah, sudah beransur sembuh. Terima kasih pada keluarga yang memberikan sokongan perubatan dan kawan-kawan semua yang sentiasa mendoakan. =)

Ok dalam blog post kali ni, saya nak borak-borak sikit pasal kereta.

Kereta kini bukan lagi dikira barang mewah, tapi ia sudah ibaratnya menjadi keperluan yang amat perlu bagi kita menyelesaikan tugas-tugas harian.

Namun ada banyak jenis kereta. Ada kereta yang harga bawah RM50k dan ada juga kereta yang berharga sehingga lebih RM500k!

Perbezaan harga kereta ini juga lah yang membuatkan kita memilih-milih sebelum membuat pembelian kereta.

Sebelum saya melalut-lalut tulis pasal harga kereta kat atas ni, baik saya kembali ke tajuk asal, 'Kenapa Saya Masih Memandu Viva'.

Umum tahu, Viva ni adalah antara kereta yang paling murah di Malaysia. 

Kira kalau pandu Viva, orang tak pandang lah, apatah lagi kalau dah berstatus Pegawai.

Ada kawan saya cakap "Nizam, Viva tu cuma untuk orang pompuan bawak g pasar jaa."

Masih terngiang-ngiang di telinga saya, apa yang kawan saya cakap tu, walaupun dia hanya menyatakan di ruangan private message Facebook.

Tapi tak kesahlah apa pun yang orang nak cakap pasal Viva, saya sendiri masih selesa memandunya.

Jadi di sini saya nak senaraikan beberapa sebab, kenapa saya masih 'melekat' dengan Viva walaupun dah genap 2 tahun bekerja.

1. Bayaran bulanan yang berpatutan.

Bayaran bulanan untuk kereta ni sangat penting sebab ia merupakan komitmen kita. Kalau bayar kereta RM400 sebulan tu bagi saya kira berpatutan lah berbanding bayar RM1000 untuk kereta yang lebih mewah tapi fungsinya sama (membawa kita dari A ke B).

2. Senang parking.

Viva ni tak besar dan tak jugak kecik. Bentuk badan nya sedang molek bak kata orang Kelate. Jadi saya rasa sangat syok setiap kali bila perlu park kereta. Tak de lah terkial-kial sangat. Sekali jalan terus settle, beres.

3. Tidak terlalu menggamit emosi.

Bila kita pandu kereta mewah atau mahal, mesti kita akan rasa depressed gila kalau kita nampak kereta kesayangan kita tu calar atau terkemek sikit. Tapi kalau Viva saya ni tercalar ke, cover rim tercabut ke atau pape, rasa sedih tu kurang sikit sebab ia cuma alat untuk membantu saya bergerak. Kalau ada masa dan duit lebih sikit nanti baru saya touch up semula.

4. Jimat minyak!

Saya hampir lupa point penting ni. Soal minyak ni sangat penting sebab ianya boleh membuatkan poket kita makin kering tanpa disedari. Sudah pasti dengan urusan dan aktiviti seharian, kita tak dapat mengehadkan penggunaan kereta. Jadi kalau kereta kita jimat minyak, baru lebih yakin nak ke mana-mana. =P

5. Boleh jadi low-profile sikit.

Ramai orang anggap saya ni high profile, banyak business sana sini, banyak buat pelaburan sana sini. Tolonglah, saya baru 26 tahun. Masih lagi terlalu muda untuk ada semua tu. Dan saya pun masih lagi dalam proses membina kerjaya. What can you expect in just two working years? Jadi Viva ni akan membantu saya menjadi low-profile sikit. Tak kesah ke mana saya pergi, pejabat, masjid, shopping mall atau berjumpa kawan, kereta saya tidak menarik perhatian orang dan saya bebas bergerak.

6. Make me down to earth.

Memandu kereta mewah dan mahal ni cenderung membuatkan kita terleka. Walaupun kita sedang memandu, kita terasa sedang terbang. Itulah syoknya memandu kereta mewah dan mahal ni. Tapi realitinya kita perlu berpijak di bumi yang nyata. Memandu Viva ni selalunya membuatkan saya merasa kecil dan dapat melihat mereka yang sekadar menunggang motosikal atau kereta-kereta biasa. Ia membuatkan saya bersyukur, mempunyai kenderaan yang baik untuk terus bergerak.

Pejam celik, dah 5 tahun Viva ni saya pandu. Alhamdulillah, setakat ni tak pernah meragam teruk sampai saya sakit hati. Accident tu ada juga lah sekali, tapi masih lagi fit dan steady sampai sekarang.

Saya menulis artikel ni bukanlah nak katakan yang Viva ni kereta paling bagus dalam dunia, cuma saya nak kongsikan pengalaman saya memandu Viva dengan segala kelebihan yang ada padanya.

Sampai bila saya akan pandu Viva ni? Memang bukan selamanya. 

Sampai masa akan tukar kereta juga. Sebab dalam hidup ni perlu ada peningkatan.

Tengoklah selagi dia tak buat hal, dan masih lagi boleh berkhidmat untuk saya dengan baik, rasanya tiada sebab untuk saya pecat dia. =P

Oklah sampai sini dulu perkongsian kali ni. Bagi adik-adik yang baru nak masuk alam pekerjaan tu, tak payah kelabu mata nak beli kereta idaman dulu. Work on your career and savings first. Bila dah steady baru serbu!

P/S: Kereta adalah keperluan, kecuali bagi mereka tidak memerlukannya atau mereka yang benar-benar kaya.

Thursday, December 19, 2013

Sebelum Buat Fb Ads

0 comments

Ok dah siap vlog saya yang seterusnya.

Kali ni panjang sikit videonya, sebab saya kongsikan 3 perkara yang
perlu dilakukan sebelum buat Fb Ads.

Selamat menonton dan semoga bermanfaat. =)



Kalau ada soalan pasal Fb Ads, tanya je, boleh saya jawab dalam vlog saya yang seterusnya nanti. =D

Wednesday, December 18, 2013

Pegawai Farmasi: Quit Gov, Satu Pilihan?

2 comments

Assalamualaikum dan salam hormat semua.

Dalam artikel kali ini, saya nak menulis berkenaan kerjaya Farmasi.

Bermula tahun 2012, tempoh PRP dan Compulsory Service yang perlu dilalui oleh seorang Pegawai Farmasi telah disingkatkan dari 1+3 kepada 1+1.

Bermakna, selepas 2 tahun berkhidmat dalam kerajaan, Pegawai Farmasi mempunyai pilihan untuk sama ada terus berkhidmat dengan kerajaan ataupun resign untuk bekerja di sektor swasta atau kerja sendiri.

Sebagai Pegawai Farmasi yang baru sahaja selesai tempoh 1+1 ini, sudah pasti sedang mempertimbangkan sama ada hendak meneruskan kerja kerajaan atau mengubah haluan.

Sudah pasti keputusan yang dibuat perlu dilakukan dengan penuh berhati-hati dan cermat kerana jika seorang Pegawai Farmasi membuat keputusan untuk keluar goverment dan menyertai sektor swasta (retail atau industri), peluang untuk kembali ke kerja kerajaan adalah amat tipis.

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan jika mahu keluar dari goverment. Antaranya adalah:

1. Soal gaji

Tidak dinafikan, soal gaji memainkan peranan penting dalam pemilihan kerjaya. Kalau boleh, cabang kerjaya yang dipilih perlulah memberikan gaji terbaik untuk kerja-kerja yang dilakukan.

Dalam sektor awam, jumlah gaji ditentukan oleh gred, dan kenaikan gaji adalah satu kepastian setiap tahun.

Malah, bagi Pegawai Farmasi, terdapat laluan kerjaya yang mengikut masa (Timed-based) di mana gred gaji akan naik dari U41 ke U44, kemudian ke U48 dan seterusnya mengikut masa (tahun).

Laluan kerjaya ini membuatkan kerjaya Farmasi adalah satu kerjaya yang amat baik dalam sektor awam. Ini adalah sesuatu perkara yang amat baik dan tidak dapat ditawarkan di sektor swasta.

Cuma gaji Pegawai Farmasi di sektor awam ini tinggi disebabkan elaun-elaun kritikal yang diterima. Jika elaun-elaun kritikal ini ditarik balik, adakah ianya masih berbaloi?

2. Jenis dan beban kerja yang dilakukan

Apabila kita membandingkan kerja kerajaan dan kerja swasta, sudah pasti terdapat perbezaan dari segi jenis dan beban tugas yang dilakukan.

Contoh mudah untuk dibandingkan adalah kerja seorang Pegawai Farmasi di hospital kerajaan dan hospital swasta.

Secara umumnya, jumlah Pegawai Farmasi di hospital kerajaan adalah lebih ramai dan membolehkan Jabatan Farmasi ini bekerja dalam kumpulan dan memudahkan untuk mencapai sesuatu objektif.

Banyak perkhidmatan yang lebih baik dapat ditawarkan kepada rakyat apabila jumlah Pegawai Farmasi adalah lebih ramai

Sebaliknya, di hospital swasta, jumlah Pegawai Farmasi biasanya hanyalah satu atau dua orang sahaja.

Dan Pegawai Farmasi ini perlu memastikan unit Farmasi di seluruh hospital swasta tersebut berjalan lancar dan teratur dengan hanya dibantu oleh sekumpulan Pembantu Pegawai Farmasi (PPF).

Dari segi ini, beban kerja di hospital swasta bagi Pegawai Farmasi adalah lebih tinggi berbanding di hospital kerajaan.

3. Minat dan perancangan masa hadapan?

Minat memainkan peranan penting dalam pemilihan kerjaya dan kerja kerajaan pula amat sinonim dengan label makan gaji.

Secara asasnya, anda perlu tahu apakah kerjaya yang anda minati dan apakah sebenarnya perancangan masa hadapan anda.

Jika anda sudah selesa dengan label kerja makan gaji, mungkin anda boleh terus sambung kerja di sektor awam, tapi jika anda tidak berapa suka dengannya, anda boleh pertimbangkan untuk keluar ke sektor swasta yang lebih mencabar.

Sektor swasta adalah lebih mencabar kerana anda perlu bersaing untuk mendapatkan tempat dan berusaha lebih jika mahu lebih.

Jika anda adalah orang yang jenis sentiasa suka belajar benda baru dan mencabar diri untuk mendapatkan hasil yang lebih baik, anda boleh terjun ke sektor swasta, belajar dan bina peluang untuk bekerja sendiri satu hari nanti.

4. Apakah manfaat yang perolehi?

Ramai orang cakap, kerja kerajaan ada banyak manfaatnya, seperti jumlah cuti tahunan yang lebih banyak, manfaat perubatan dan sebagainya.

Berbanding kerja swasta pula, perlindungan biasanya perlu diambil menggunakan syarikat insurans seperti Etiqa, Prudential, Zurich dan sebagainya.

Kosnya pula lebih kurang RM150 sebulan. Banyak juga tu.


Banyak sebenarnya perkara yang perlu dipertimbangkan apabila bercadang nak berhenti daripada kerja goverment.

Buat masa ini, kerja goverment masih lagi memberikan manfaat dan jaminan kerjaya yang baik berbanding di sektor swasta.

Walaupun mungkin gaji tak lah sebesar mana, tapi jaminan kerjaya yang stabil itu adalah agak penting lagi-lagi bagi golongan muda yang baru mula membina prospek kerjaya.

Namun segalanya terpulang pada perancangan dan perhitungan masing-masing.

Apa Itu Fb Ads?

0 comments

Vlog ke 3 saya, bercakap sikit tentang Fb ads.

Jom tengok vlog ni. =)

Friday, December 13, 2013

Menjadi Kaya Vs Menjadi Miskin

0 comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, 

Salam jumaat yang penuh keberkatan.

Dah lama juga saya tak update blog, tiada masa + tiada mood. Hahah.

Ok hari ni saya nak tulis-tulis sikit, topiknya Kaya Vs Miskin.

Sebelum tu, mari kita baca kisah seorang ayah dan anaknya.


Cerita ni saya dapat dari satu group whatsapp. 

Mari baca ceritanya ya;
Pada satu hari, seorang ayah yang kaya-raya membawa anak lelakinya keluar berjalan-jalan. Si ayah mahu menunjukkan kepada anaknya, betapa miskin seseorang itu boleh jadi. 

Mereka meluangkan masa di sebuah taman kebun yang didiami oleh sebuah keluarga yang miskin.



Dalam perjalanan pulang ke rumah, si ayah bertanya:

"Wahai anak, adakah kamu melihat betapa miskinnya mereka? Apa yang kamu telah pelajari hari ini?"


Si anaknya berkata:


"Kita memiliki kolam, mereka memiliki sungai."

"Kita memiliki lampu yang menerangi waktu malam, mereka mempunyai bulan dan bintang."

"Kita membeli makanan, mereka membuat makanan mereka sendiri."

"Kita memiliki dinding batu untuk melindungi kita, mereka mempunyai kawan-kawan."

"Kita mempunyai buku-buku dan eksiklopedia, mereka mempunyai Al-Quran."

Kemudian si anak menambah:

"Terima kasih ayah kerana menunjukkan betapa miskinnya kita."


Di akhir cerita tersebut disertakan satu pengajaran yang boleh kita ambil iktibar, iaitu;

[Wang tidak membuatkan kita kaya, tapi kesederhanaan dan memiliki Allah SWT dalam kehidupan kitalah yang akan membuatkan kita menjadi kaya.]

Demikian cerita yang saya nak kongsikan pada hari ini, cuma ada beberapa pendapat yang saya nak utarakan di sini berdasarkan cerita di atas berkenaan isu kaya dan miskin.

1. Niat si ayah berbuat demikian bukanlah untuk menghina sesiapa yang hidup dalam kategori miskin. 

2. Niat si ayah hanyalah untuk membuka minda anaknya agar sedar tentang erti kehidupan yang melibatkan perkataan kaya dan miskin. Kenapa seseorang boleh jadi miskin dan kenapa seseorang yang lain boleh jadi kaya. 

3. Langkah si ayah itu adalah satu langkah awal yang amat baik, tapi malangnya, cenderung disalah tafsir.

4. Ilmu tentang kewangan bukanlah ilmu yang jahat. Ia adalah ilmu yang sangat berguna dan bermanfaat. Si ayah mahu memberi pendedahan awal kepada anaknya tentang aspek pengurusan kewangan yang boleh mengelakkannya termasuk dalam golongan miskin.

5. Cerita di atas memberi kesedaran yang orang kaya mungkin boleh lupa dan alpa tentang kekuasaan Allah SWT lantaran kesenangan yang dikecapi. Tapi jangan lupa, orang miskin juga cenderung untuk mempersoalkan keadilan Tuhan sehingga terjebak dengan perlakuan perkara-perkara yang bertentangan dengan agama.

6. Kenapa kekayaan selalu dikaitkan dengan kelalaian pada agama? Sewajarnya kekayaan dikaitkan dengan kekuatan ummah.

7. Malangnya, masyarakat kita melihat kekayaan dari aspek materialistik semata-mata.

8. Jika ada caranya untuk menjadi seseorang yang kaya, disamping dekat dan taat pada perintah Allah, bukankah itu sesuatu yang amat baik. 

9. Soalnya bukan pada wang dan kekayaan semata-mata. Orang yang belajar tentang kewangan dan kekayaan sedar, wang itu bukan segala-galanya. Ia cuma alat yang digunakan untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik. Mereka sedar yang segalanya dikuasai oleh yang Maha Berkuasa. Tapi malangnya, poin ini gagal dilihat oleh mereka yang tidak mempelajari tentang kewangan. Apa yang mereka nampak cumalah, orang yang belajar tentang kewangan, perniagaan dan kekayaan adalah orang yang gila mengejar keseronokan dunia semata-mata. 


Realitinya, masyarakat Melayu Islam di Malaysia masih jauh ketinggalan dari aspek ekonomi domestik dan antarabangsa. 

Dan kerana masalah inilah yang membuatkan masyarakat Melayu Islam gagal bersaing dengan masyarakat lain secara lebih kompetitif.

Hakikatnya mentaliti, penetapan minda (mind setting) dan sikap memainkan peranan yang amat penting dalam menghadapi masalah ekonomi masyarakat ini.

Jika minda masih belum terbuka untuk menerima kekayaan, sudah pasti kekayaan itu tidak akan hadir. Jika tidak mahu jadi kaya, janganlah komplain selalu tiada duit dan hidup susah.

Kesimpulannya, menjadi kaya atau miskin, adalah pilihan masing-masing.

Tidak perlu tanya orang lain, tanya diri sendiri, apakah pilihan anda?

Tuesday, December 3, 2013

Cuti Sekolah, Apa Nak Buat, Ya?

0 comments

Setiap pagi, masa saya memandu ke tempat kerja, saya akan pasang radio Era. Bolehlah hilangkan sikit stress yang ada bila dengar celoteh JoHaRa tu.

Masa mula-mula saya dengar JoHaRa, dalam hati saya cakap, "Ape benda lah diorg merepek ni, asyik gelak sendiri je.. @_@'". Tapi dah lama-lama dengar tu, kira ok lah, boleh layan..

Selain layan sketsa JoHaRa tu, ada masanya radio Era ni akan sampaikan pesanan-pesanan motivasi daripada Dr Fazley yang pernah popular dengan lagu Asmara Ini dan juga juara MasterChef Selebriti musim ke berapa ntah.

Dr Fazley ya, bukan Dr Che Rozmey~~ =p

Banyak tips motivasi menarik yang saya dengar daripada Dr Fazley ni. Praktikal dan simple.

Beliau banyak berikan tips motivasi khusus kepada para pelajar dan kali ini khusus untuk para pelajar yang sedang dalam musim cuti sekolah.

Saya perhatikan, ramai pelajar yang tidak menggunakan masa cuti sekolah dengan efektif. Masa cuti panjang sebulan lebih dibuang begitu saja tanpa melakukan aktiviti-aktiviti yang berfaedah.

Bagi saya sangat rugi lah kalau macam tu. Kalau saya ada cuti panjang, macam-macam benda yang saya akan buat.

Dalam post kali ini, saya nak kongsikan beberapa perkara bermanfaat yang boleh para pelajar lakukan semasa musim cuti sekolah.

1. Berehat. Sudah pasti, tempoh belajar yang panjang termasuklah minggu peperiksaan menjadi satu tempoh yang amat menekan para pelajar. Ramai yang jatuh sakit kerana terlalu stress belajar dan nak menghadapi peperiksaan. Jadi gunakanlah masa cuti sekolah ini untuk berehat dan membebaskan diri anda daripada pengaruh stress yang keterlaluan. Cuma, berehat bukanlah bermakna tidur sepanjang hari. =)

2. Belajar kemahiran-kemahiran baru. Musim cuti sekolah adalah masa yang terbaik untuk anda mendalami kemahiran-kemahiran baru yang tidak sempat anda pelajari sebelum musim cuti sekolah. Antaranya anda boleh belajar cara-cara untuk menukar tayar kereta, cara-cara mengecat rumah atau apa saja perkara yang akan dapat membantu anda menghadapi saat-saat kecemasan seperti bantuan pernafasan (Basic Life Support) dan sebagainya.

3. Belajar ilmu-ilmu yang tidak diajar di sekolah. Sekolah memanglah tempat untuk belajar, tapi bukanlah bermakna apa yang anda belajar di sekolah itu sudah mencukupi untuk anda menghadapi cabaran kehidupan keseluruhannya. Banyak lagi perkara yang anda boleh pelajari pada masa cuti sekolah, antaranya adalah belajar berkenaan perisian komputer seperti membuat design menggunakan Adobe Photoshop, menulis artikel atau buku, dan belajar musik.

4. Belajar berniaga! Yang ni paling saya sokong. Anak-anak muda ni sepatutnya perlu suka belajar perkara-perkara berkaitan perniagaan, kerana dengan ilmu perniagaan ini lah kita akan berpeluang membuka pintu rezeki pada masa hadapan. Lebih mudah lagi, sekarang semua orang boleh berniaga menggunakan Facebook di Internet. Dapatkan ilmu yang betul untuk berniaga, insyaAllah ia akan membantu kehidupan anda. =)

5. Melancong. Ok yang ini kalau ada bajet lebih boleh buat. Sebenarnya melancong ni banyak faedahnya, sebab ianya akan membuka minda kita. Ramai orang yang telah melancong ke luar negeri atau luar negara akan lebih terbuka pemikirannya dan cenderung untuk melakukan sesuatu yang sama dengan cara yang berbeza. Melancong akan memberikan pengalaman baru kepada anda.

6. Mendalami ajaran agama Islam. Sudah semestinya, waktu musim cuti yang panjang ini perlu digunakan sebaik mungkin untuk mendalami ajaran agama. Belajarlah membaca Al-Quran dengan tajwid yang betul dan kalau boleh selalulah berkunjung ke masjid apabila masuk waktu solat dan sesi kuliah. Dengan niat yang betul, insyaAllah anda akan lebih dekat dengan ajaran Islam dan dapat merasai keseronokan hidup kurniaan Allah SWT ini. Ramai anak muda yang terpesong jauh dari agama dan terjebak dengan masalah moral yang kian meruncing. Elakkan menjadi sebahagian daripada statitstik dan buktikan generasi baru juga punya akhlak dan mentaliti yang terpuji.

7. Membantu ibu bapa. Pada waktu lapang ini, apa salahnya jika kita membantu ibu bapa kita. Jika ada kerja rumah yang belum siap, ambillah inisiatif untuk membantu. Bantulah tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Lakukan dengan ikhlas, insyaAllah masa cuti sekolah anda akan diisi dengan urusan yang bermanfaat dan mengundang pahala juga.

Ok sampai sini dulu perkongsian kali ini. Saja je nak dapatkan mood menulis kembali. Semoga bermanfaat! =D

Mencari Mood Yang Hilang

2 comments

Dah lama rasanya saya tak menulis di Nizam Malek Blog. Kat Facebook pun saya 'berhenti' sekejap daripada aktiviti-aktiviti bersosial di laman maya.

Bukan tak ada benda yang nak dikongsikan, banyak sebenarnya, tapi....

Banyak perkara yang berlaku baru-baru ini, fikiran terganggu, emosi bercelaru.. Ceh, macam nak buat puisi pulak.. =p

Tahun 2013 akhirnya masuk ke bulan Disember, iaitu bulan yang terakhir sekali sebelum kita menjelajah ke tahun baru 2014.

Sudah pasti banyak perkara yang telah berlaku di sepanjang tahun 2013 ini. Banyak perkara yang berlaku, mengubah landskap kehidupan saya.

Kehidupan kini amat berbeza berbanding tahun-tahun yang lalu terutamanya ketika di zaman belajar. Malah bermula 11 Mei 2013, saya masuk pula ke alam perkahwinan.

Sungguh besar nikmat yang Allah SWT berikan sepanjang perjalanan ini. Terasa amat kecil diri ini apabila melihat segala kekurangan diri yang ada.

Bagi saya, banyak jatuh bangun yang saya lalui dalam tahun 2013 ini. Semuanya tersemat kemas di sudut kotak memori ini.

2013 akan berlalu tak lama lagi. Dijangkakan tahun baru 2014 ini akan menjadi lebih mencabar kerana banyak perkara yang akan berubah dan memberi tekanan kepada banyak pihak.

Semoga Allah SWT sentiasa memberi kekuatan dan kemudahan untuk menjalani hari-hari seterusnya ini dengan baik. Siapalah kita tanpa pertolongan daripada-Nya, ye tak?

Saya masih lagi sedang mencari-cari mood untuk kembali menulis dan bervlogging. Mood jatuh teruk buat masa ini sebab saya banyak sangat mendengar kata-kata negatif daripada orang lain di sekeliling, tak guna betul..

Ambil masa untuk naik kembali. Semoga kehadiran tahun baru nanti memberi semangat yang lebih luar biasa.

Selamat tinggal, Berani 2013.

P/S: 2013 masih berbaki 28 hari lahh~~

Thursday, November 21, 2013

Punca Orang Melayu Susah Nak Berjaya Dalam Perniagaan

0 comments

Assalamuaikum, dan salam sejahtera semua para jemaah~~

Hari ini saya nak tulis-tulis sikit berkenaan orang Melayu kita dan perniagaan. Saya nak angkat satu isu di mana kenapa orang Melayu ada sikit susah nak berjaya dalam perniagaan.

Bukan saya nak maksudkan semua orang melayu susah nak berjaya dalam perniagaan, tapi sebahagian besarnya orang Melayu susah sikit nak berjaya dalam perniagaan kerana sikap dan pendekatannya yang negatif terhadap perniagaan.

1. Takut Memulakan Perniagaan.

Ini adalah sifat semulajadi manusia, iaitu takut untuk memulakan perniagaan. Bermacam-macam perkara bermain di fikiran seperti masalah tiada modal, bimbang persaingan, takut rugi, tak mahu ambil risiko dan bermacam-macam lagi.

Sementara orang Melayu sedang berfikir tu, orang bangsa lain seperti orang Cina, orang Pakistan, orang Indonesia telah pun mula berniaga dan menjana keuntungan besar daripada perniagaan yang mereka lakukan.


2. Tidak Tahu Nilai Keuntungan.

Dalam perniagaan, menjana keuntungan boleh dikatakan antara perkara utama yang perlu difokuskan. Apalah gunanya menjalankan perniagaan jika tiada keuntungan dihasilkan atau keuntungan terlalu kecil.

Apa yang saya perhatikan, orang Melayu sanggup menjatuhkan harga barang untuk membolehkan mereka mendapatkan jualan.

Contohnya jika margin keuntungan adalah RM50 untuk sesuatu produk, orang Melayu lebih rela untuk menurunkan margin keuntungan itu sehingga ke RM1 saja untuk satu produk demi mendapatkan jualan berbanding para pesaing.

Gembira mendapat jualan dengan keuntungan RM1, tapi inilah punca kejatuhan nilai produk dan perniagaan menjadi lebih sukar untuk berkembang maju.

Saya gelarkan mereka ini sebagai market spoiler.


3. Suka Meniru Perniagaan Orang Lain.

Sikap orang Melayu adalah suka meniru perniagaan orang lain.

Jika orang lain mendapat untung besar dengan menjual burger, dia pun mahu menjual burger yang sama. Jika orang lain mendapat untung besar dengan menjual tudung, dia pun sama naik nak jual tudung. Begitu juga jika orang lain berjaya menjana pendapatan lumayan melalui MLM, dia pun terikut nak buat juga.

Dalam perniagaan, semakin kreatif anda memasarkan perniagaan anda, semakin cerah potensi kejayaan perniagaan anda. Tetapi sebaliknya berlaku jika tiru-meniru menjadi budaya. Akhirnya industri itu sendiri yang tidak dapat berkembang kerana ketandusan idea dan produk baru yang lebih baik.


4. Perasaan Hasad Dengki Yang Menebal.

Jika ada seseorang datang dan menunjukkan keuntungan melalui penjualan satu-satu produk, orang Melayu ini akan kata:

"Oh, so kau dah kaya lah sekarang? Nak berlagak lah?"

Sedangkan niat orang itu hanya ingin berkongsi cara untuk berjaya. Jika dia boleh berjaya, sudah pasti orang lain juga boleh sama berjaya.

Tapi malangnya, orang Melayu memilih untuk berfikiran negatif dan menganggap orang lain cuba merendah-rendahkan mereka.

Jika orang Melayu terus begini, sampai bila pun tidak akan ke mana. Sebaliknya, jika ada orang yang bijak pandai ingin berkongsi rahsia kejayaan, cubalah dengar dan belajar daripada mereka.

Dekatkan diri dengan orang yang berjaya dan kita pun akan sama berjaya satu hari nanti. Bukan mengeji mereka atau memulaukan mereka yang berjaya.

Orang Melayu memang pelik jika bersikap begini.


5. Gagal Menguruskan Kewangan Dengan Baik.

Kejayaan jika diusahakan, semua orang boleh memilikinya. Begitu juga dengan orang Melayu, jika berusaha bersungguh-sungguh, pasti akan berjaya.

Tapi jika dilihat, ramai orang Melayu yang telah mengecapi kejayaan yang besar akhirnya jatuh tersungkur sehingga ke status muflis.

Kenapa ini berlaku?

Puncanya adalah kerana kekurangan ilmu tentang pengurusan kewangan. Wang jika diuruskan dengan baik, tidak kiralah ianya sikit atau pun banyak, insyaAllah kekayaan akan dapat dikekalkan dari generasi ke generasi.


Saya menulis artikel ini bukanlah untuk condemn atau mengutuk bangsa Melayu, malah saya sendiri orang Melayu.

Tapi jika ada benarlah hujah yang saya tulis di sini, moga ia menjadi satu wadah untuk menyedarkan orang Melayu agar bangkit menjadi bangsa yang lebih maju, terbilang dan berjaya.

Anda boleh membaca artikel ini dari sudut negatif dan juga dari sudut positif, bergantung pada penilaian anda sendiri.

Semoga artikel ini ada manfaatnya untuk difikirkan oleh orang yang mahu berfikir secara rasional.

Sampai sini dulu, salam!

Sunday, November 17, 2013

10 Sebab, Kenapa Anda Perlu Menyimpan Wang!

0 comments

Menyimpan wang adalah amat penting. Menyimpan wang adalah asas kepada pengurusan kewangan. Dan menyimpan wang akan memberikan anda kuasa.

Ramai orang masih lagi belum tahu kepentingan dan faedah menyimpan wang. Bagi kebanyakan orang, menyimpan wang secara konsisten adalah amalan kuno, hanya untuk kanak-kanak dan tidak tidak praktikal untuk dilakukan.

Mereka percaya, wang yang ada perlulah dibelanjakan untuk keperluan hidup dan apa saja urusan yang memerlukan wang.

Sebenarnya, menyimpan wang adalah amat penting. Bagi orang yang tahu kepentingan menyimpan wang, mereka akan berkata seperti ini:

"All days are not the same. Save for a rainy day. When you don't work, savings will work for you." -M.K. Soni

Dalam artikel kali ini, saya akan bentangkan 10 sebab, kenapa anda perlu menyimpan wang!

1. Sebagai Tabung Kecemasan.

Seperti petikan ungkapan M.K Soni di atas, hidup tidak sentiasa mudah, ada harinya, kita akan diuji dengan dugaan-dugaan tertentu dan saat-saat kecemasan seperti jatuh sakit atau kereta rosak dan sebagainya.

Oleh itu, dengan memiliki duit simpanan, ianya akan dapat membantu mengurangkan masalah yang dihadapi tersebut tanpa perlu meminta-minta pertolongan daripada orang lain.

Dengan memiliki wang simpanan sendiri, anda lebih tenang dan cekal menghadapi saat-saat kecemasan jika ianya berlaku pada bila-bila masa.


2. Sebagai Deposit Untuk Tujuan Membeli Harta.

Pada masa-masa tertentu, sudah pasti anda akan berhajat untuk memiliki rumah atau kereta. Harta-harta ini akan memberikan nilai tambah dalam kehidupan anda dan memenuhi keperluan hidup anda.

Dengan memiliki wang simpanan sendiri, anda boleh membayar deposit atau wang pendahuluan untuk membeli rumah atau kereta. Bayangkan jika anda tidak mempunyai wang simpanan, sudah pasti anda hanya mampu melihat orang lain bergembira kerana dapat membeli rumah dan kereta idaman mereka.

Menyimpan wang membolehkan anda membeli sesuatu yang anda ingini dan mahukan.


3. Memberi Ketenangan Fikiran.

Tidak dinafikan lagi bahawa, dengan memiliki sejumlah wang dalam akaun simpanan, fikiran anda akan menjadi lebih tenang. Ini kerana, anda tidak akan merasa risau jika tiba-tiba anda perlu menggunakan wang bagi tujuan-tujuan tertentu.

Orang yang memiliki RM500 dalam akaun simpanannya akan merasa tenang berbanding orang yang tidak memilliki wang simpanan sebanyak RM500.

Orang yang memiliki RM5,000 dalam akaun simpanannya akan sentiasa merasa kuat dan bersedia untuk berdepan dengan urusan-urusan yang memerlukan pembayaran menggunakan wang.

Seterusnya, orang yang memilki RM50,000 dalam akaun simpanannya akan sentiasa mereka sihat dan berani untuk mengambil apa-apa risiko terutamanya berkaitan pelaburan.

Sudah pasti anda dapat melihat perbezaan antara ketiga-tiga orang di atas ini. Keadaan dan cara mereka berfikir serta bertindak adalah berbeza disebabkan faktor jumlah simpanan yang mereka miliki.

Dengan memilliki wang simpanan yang lebih banyak, secara tidak langsung ia akan memberi lebih ketenangan fikiran kepada anda.


4. Membolehkan Anda Membantu Keluarga.

Dalam satu keluarga, bukan semua ahlinya senang. Mungkin ada di kalangan adik beradik, sepupu, ayah dan mak saudara kita berada dalam kesusahan dan memerlukan pertolongan.

Dengan memiliki wang simpanan, kita menjadi orang yang berkemampuan untuk membantu mereka. Jika bukan kita sendiri yang membantu keluarga, tak kan nak harapkan orang lain?

Oleh kerana itu, apabila kita sentiasa bersedia dengan wang simpanan kita, kita dapat menunaikan tanggungjawab kita untuk membantu ahli keluarga kita.

Pasti anda tertanya-tanya, jika wang simpanan kita digunakan untuk membantu keluarga, sudah pasti sia-sia sahaja usaha kita menyimpannya, malah orang lain pula yang menggunakannya.

Sebenarnya, jika kita berniat ikhlas untuk membantu orang lain terutamanya keluarga sendiri, insyaAllah akan memulangkan kembali wang kita dalam bentuk dan cara yang lain.

Hal itu usah kita risaukan. Yang penting kita dapat membantu keluarga kita dan lihatlah ikatan kekeluargaan akan menjadi lebih erat dan insyaAllah apabila kita pula dilanda kesusahan satu hari nanti, keluarga kitalah yang akan datang untuk membantu kita pula. =)


5. Sebagai Alat Untuk Tujuan Pelaburan.

Menyimpan wang semata-mata memang tidak akan dapat memberikan apa-apa kesan kepada anda. Sebaliknya, jika wang simpanan yang terkumpul itu dilaburkan kepada medium pelaburan yang selamat dan meyakinkan, wang anda akan bertambah berlipat kali ganda.

Terdapat dua jenis pelaburan yang utama iaitu pelaburan pada ilmu dan satu lagi adalah pelaburan untuk menggandakan wang.

Kedua-dua jenis pelaburan ini memerlukan wang untuk dilaburkan terlebih dahulu dan jika anda memilih untuk melaburkan wang untuk ilmu, anda akan menjadi lebih bijak untuk membuat pelaburan lain yang akan menghasilkan pulangan wang yang lebih besar untuk anda.

Pokok pangkalnya, ia bermula dengan wang simpanan yang anda ada.


6. Wang Sebagai Alat Untuk Membeli Kebahagiaan.

Mungkin ramai yang tidak bersetuju dengan poin di atas. Memang benar, wang bukanlah segala-galanya dan ia tidak sepatutnya diletakkan terlalu tinggi sehingga dijunjung untuk membeli kebahagiaan.

Wang perlu diletakkan pada tempat yang betul. Jika wang digunakan dengan sebaiknya, ia akan memberi banyak manfaat dan membolehkan kita membeli kebahagiaan yang kita mahukan.

Orang yang tidak memiliki wang masih boleh mengecapi kebahagiaan, tapi kebahagiaan tersebut adalah pada had-had tertentu sahaja.

Sebaliknya, bagi orang yang memiliki wang simpanan, kebahagiaannya adalah lebih dan mereka boleh memilih untuk mendapatkan kebahagiaan yang lebih besar.

Anda bebas untuk tidak bersetuju dengan pendapat ini, tapi sudah pasti pendapat anda juga akan berubah sekiranya anda memiliki sejumlah wang yang besar dalam akaun simpanan anda, hasil daripada usaha menyimpan wang yang anda lakukan.


7. Untuk Persediaan Perkahwinan.

Perkahwinan adalah sesuatu yang halal dan menjadi sunnah nabi junjungan kita, Muhammad S.A.W. Dengan berkahwin, kita menjadi insan yang lebih terkawal dan insyaAllah hidup kita akan menjadi lebih sempurna.

Tapi umum mengetahui, soal perkahwinan memerlukan kos yang agak tinggi. Walau seringkas manapun sesuatu majlis, ia tetap memerlukan wang untuk dibelanjakan contohnya untuk menjamu orang makan di majlis walimatulurus.

Dengan memiliki wang simpanan sendiri, anda boleh merancang untuk berkahwin dan tidak perlu menangguhkan hasrat suci tersebut ataupun terjebak dengan jerat pinjaman peribadi (personal loan) yang akan mengikat kewangan anda setiap bulan sehingga ke hari tua.

InsyaAllah jika anda berusaha menyimpan wang dengan konsisten untuk tempoh masa tertentu, anda akan bersedia untuk berkahwin dan membina keluarga sakinah untuk kemakmuran masyarakat Islam khususnya dan negara amnya.


8. Memberi Peluang Untuk Keluar Melancong.

Melancong ke luar negara bukan lah sesuatu yang tidak mampu kita lakukan. Malah dengan teknologi dan kemudahan terkini, melancong ke luar negara menjadi lebih mudah dan pada harga yang berpatutan.

Apabila kita keluar melancong ke luar negara, kita akan mendapat ilmu baru, pengalaman baru serta mendapat kenalan baru.

Ia akan meluaskan lagi pandangan kita tentang kehidupan dan menjadikan kita insan yang lebih matang dan sentiasa insaf akan kebesaran Allah S.W.T yang Maha Kuasa mencipta alam ini.

Dengan memiliki wang simpanan, kita berpeluang untuk keluar melancong dan tidak hanya terperap di negara sendiri umpama seekor katak di bawah tempurung.


9. Boleh Membalas Jasa Kedua-dua Ibu Bapa.

Sehebat mana pun diri kita, dan setinggi mana pun kita diangkat, janganlah dilupa 2 orang yang amat penting dalam hidup kita, iaitu ibu bapa kita.

Mereka lah yang membolehkan kita lahir di dunia ini dan melihat keindahan alam, dan mereka jugalah yang sanggup berkorban apa saja untuk membesarkan kita serta melihat kita berjaya.

Pengorbanan dan kasih sayang yang mereka curahkan kepada kita tiada tolok bandingnya di dunia ini dan tidak mungkin kita dapat membalas segala-galanya yang datang daripada mereka.

Dengan memiliki wang simpanan, kita boleh gunakannya untuk membalas jasa dan budi mereka terhadap kita.

Memang wang yang kita berikan tidak bernilai langsung kepada mereka, tapi dengan memberi sedikit wang kepada mereka atas tanda berterima kasih, ia sudah cukup untuk menggembirakan hati mereka.

Jadilah anak yang soleh dan solehah dengan menyayangi ibu bapa kita dengan sepenuh hati. Bantu mereka ketika mereka sudah tua dengan menggunakan wang yang kita ada dan doakan kesejahteraan mereka sentiasa. InsyaAllah hidup kita akan diberkati Allah S.W.T.


10. Sebagai Satu Persediaan Untuk Hari Tua.

Jika boleh, simpan wang dan jangan keluarkan untuk apa sebab sekalipun. Wang simpanan yang terkumpul ini akan boleh digunakan untuk hari tua anda nanti.

Oleh kerana itu, slogan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) adalah Simpanan Hari Tua Anda.

Simpanan untuk hari tua adalah amat penting supaya apabila sampai masa itu, kita sudah tua dan tidak kuat untuk bekerja, kita masih mempunyai wang untuk digunakan untuk perbelanjaan harian tanpa perlu mengharapkan belas ehsan daripada orang lain walaupun anak-anak kita sendiri sekiranya mereka sendiri tidak berkemampuan.


Demikian 10 sebab, kenapa anda perlu menyimpan wang. Akhir kata, saya ingin berkongsikan kata-kata hikmah daripada Nelson Mandela:

"Money Won't Create Success, The Freedom To Make It Will."

Ingin tahu 5 tips cara-cara menyimpan wang?

Ikuti artikel saya di http://www.nizammalek.com/2013/08/5-tips-cara-menyimpan-wang.html

Saturday, November 16, 2013

Anda Banyak Guna Otak Kiri Atau Kanan?

0 comments


Otak manusia terbahagi kepada dua, iaitu otak kiri dan otak kanan. Melalui kajian, terdapat perbezaan jenis pekerjaan yang dilakukan oleh otak kiri berbanding otak kanan.

Sifat orang yang menggunakan otak kiri adalah mereka lebih kepada bahasa, peraturan, penelitian, strategi, rasionalisasi dan juga logik.

Manakala orang yang menggunakan otak kanan adalah lebih 'huru-hara', kreatif, kebolehan untuk memahami sesuatu dengan cepat dan ringkas, suka berfantasi, lebih cenderung kepada imej berbanding bukan imej dan juga sentiasa mempunyai keinginan untuk mengetahui sesuatu yang baru atau pelik, atau tidak normal.

Perbezaan penggunaan otak kiri atau kanan saja sudah membuatkan kita berbeza di antara satu sama lain. Cara kita melihat sesuatu tidak sama dan memberi kesan kepada keputusan yang kita buat.

Saya telah membuat satu ujian melalui online berkenaan otak kiri atau kanan. Selepas menjawab soalan-soalannya, didapari saya menggunakan kedua-dua belah otak saya, kiri dan kanan iaitu 41% otak kiri dan 59% otak kanan.

Mungkin juga kerana itu saya boleh membuat penilaian berkenaan sesuatu perkara dari pelbagai sudut dan jika pendapat saya cenderung kepada sesuatu belah, saya masih lagi dapat melihat sisi positif pendapat yang bertentangan.

Anda mahu tahu anda guna otak kiri atau kanan?

Lakukan ujian ringkas 30 saat secara percuma di link ini:

http://en.sommer-sommer.com/braintest/

Thursday, November 14, 2013

Pantaskah Syurga Untukku | Tegar | Cover by Nizam Malek

5 comments

Ok setelah sekian lama menyepi, Nizam Malek kembali dengan
video musik terbaru untuk cover lagu Pantaskah Syurga
Untukku nyanyian asal budak kecil dari Indonesia, Tegar.

Walaupun Tegar ni lebih popular dengan lagu 'Ku Yang Dulu
Bukanlah Yang Sekarang', tapi saya pilih lagu Pantaskah Syurga
Untukku ini sebab liriknya amat baik dan memberi mesej berunsur
kekesalan diri kepada Tuhan.

Semoga lagu ini dapat membuka hati ramai orang yang mendengar
termasuk saya sendiri dan kembali dekat kepada Tuhan yang Maha Esa.

Ye lah, gitar, gitar juga, nyanyi, nyanyi juga, tapi kalau boleh kita
cari lirik yang mengingatkan kita dan memberi kesan ke arah kebaikan.

Tegar ni baru berusia 12 tahun dan telah pun mencapai status jutawan di
Indonesia dengar sekadar menjadi seorang penyanyi dan mampu membeli
rumah bernilai juta untuk ibubapa nya.

Saya terdengar di radio Era beberapa hari yang lalu, bahawa Tegar ni
mula menyanyi pada usia 6 tahun. Bermakna, 6 tahun diperlukan untuk beliau
membina nama dan mencapai kejayaan serta kekayaan yang dinikmati hari ini.

Apa yang saya pelajari adalah, proses mencapai kejayaan yang besar ini
mengambil masa dan ada banyak jatuh bangunnya.

Jika saya baru bermula dalam satu bidang setahun, dan saya dah rasa nak
berputus asa sebab banyak masalah, cabaran dan dugaan, bagaimana
saya nak berjaya dalam bidang tersebut, kan?

Jadi saya akan teruskan perjuangan saya, mencapai matlamat yang saya
sasarkan dan mengejar impian saya. Biar bertahun lamanya, saya tidak
akan berputus asa. Cewah~ =p

Oklah, jom dengar lagu Pantaskah Syurga Untukku yang telah
berjaya dirosakkan oleh saya. Mihihi. =p



-Lirik-

Mengapa begitu berat 
jalankan segala perintah Mu
Begitu banyak rintangan
tuk mengarahkan wajah
bersujud kepadamu Tuhan
wooo ooo

Indahnya dunia ini
membuat orang terlena
Bekerja terus bekerja
Tak kenal waktu dan tak kenal lelah
hoooo

Gema adzan Subuh, aku lelap tertidur
Gema adzan Dhuhur, aku sibuk bekerja
Gema adzan Ashar, aku geluti dunia
Tuhan, pantaskah surga untukku

Gema adzan Subuh, aku lelap tertidur
Gema adzan Dhuhur, aku sibuk bekerja
Gema adzan Ashar, aku geluti dunia
Tuhan, pantaskah surga untukku

Gema adzan Maghrib, aku di perjalanan
Gema adzan Isya',lelah tubuhku Tuhan
Tak pernah lagi ku baca firman MU
Tuhan tolonglah hambamu uuhuu
Tuhan

Nizam Malek di SeminarHartanah.com 9 November 2013

0 comments

Ini video blogging outdoor yang saya buat semasa berada di CBD, Cyberjaya
ketika saya sedang mengikuti SeminarHartanah.com anjuran Tim SeminarHartanah.

Best juga buat video blogging cam ni. Hanya sekitar 22 saat dan
postkan terus kat Facebook. Kawan-kawan pun boleh tahu apa yang sedang berlaku.

Selain tu juga, ia membantu promosi untuk SeminarHartanah.com.

Bagi saya seminar ni sangat bermanfaat bagi mereka yang nak belajar proses
jual beli rumah, terutamanya jika hendak menjadi seorang ejen hartanah berdaftar.

Dari segi perkongsian ilmu dan pengalaman, memang terbaik. Peserta bebas
bertanya soalan semasa seminar sedang berlangsung dan soalan-soalan
dijawab dengan baik dan memberikan pengetahuan yang tiada dalam buku
kepada para peserta.

Kerjaya sebagai seorang ejen hartanah ini bukan semudah yang disangka. Nak
cari agensi hartanah yang boleh menerima kita untuk didaftarkan pun
dah punya banyak cekadak.

Tapi tak pelah, ilmu yang saya dapat sangat bernilai dan ianya sudah pasti
membantu progres dalam pelaburan hartanah yang saya lakukan.

Ok sampai sini dulu perkongsian kali ini. See ya!

Tuesday, November 12, 2013

Guna Kad Kredit, Baik Atau Tidak?

0 comments

Sumber: http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Ramaibeliamuflis/MA/Article/index_html
Pada 20 Oktober 2013 yang lalu, Harian Metro melaporkan bahawa sejumlah 50% daripada 243,823 orang yang diisytiharkan muflis sepanjang tahun 2005 sehingga 2012 adalah mereka yang mempunyai kad kredit dan berusia bawah 30 tahun.

Antara fakta nombor yang dibentangkan oleh Presiden Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna (FOMCA), Datuk Dr Marimuthu Nadeson adalah;

1) Purata setiap hari 14 orang diisytihar muflis kerana hutang berkenaan berikutan sikap suka berbelanja lebih daripada pendapatan, terutama membabitkan belia.

2) 15 peratus daripada mereka tiada tabungan.

3) 37 peratus lagi tidak pernah memikirkan persediaan untuk persaraan. 

Aspek pengurusan kewangan adalah amat penting untuk dibincangkan melalui pendekatan yang lebih terbuka dan matang kerana masalah kewangan peribadi telah menjadi kian meruncing di Malaysia.

Bayangkan, di negara-negara maju yang lain, jumlah para jutawan dan billionaire sentiasa meningkat dari tahun ke tahun, sebaliknya di Malaysia, jumlah golongan muflis pula yang sentiasa bertambah.

Melalui kajian-kajian yang dilakukan, kad kredit adalah salah satu punca yang menarik golongan muda ini ke lembah muflis. Sikap berbelanja tanpa had dan berbelanja ketika tiada wang serta membeli sesuatu yang amat mahal dengan cara berhutang menjadi budaya golongan muda sehingga terjerumus dalam masalah kesempitan kewangan.

Persoalannya, benarkah kad kredit adalah punca segala masalah ini timbul? Adakah dengan memotong kad kredit yang anda miliki akan membantu anda mengelakkan daripada menghadapi masalah yang sama?

Pada pendapat saya, kad kredit bukan puncanya. Kad kredit hanyalah satu alat yang digunakan untuk memudahkan proses pembayaran. Kad kredit menjadi satu masalah dan beban apabila ia disalahgunakan oleh orang yang tidak tahu menggunakannya.

Pada pendapat saya juga, kad kredit merupakan satu kad yang amat berguna. Jika ianya digunakan dengan sebaik mungkin, ia dapat membantu kita untuk berbelanja dengan lebih mudah, selamat dan menjimatkan!

Apakah kebaikan menggunakan kad kredit? 

1. Tidak perlu membawa wang tunai yang banyak setiap kali berbelanja di pusat membeli belah!

2. Proses membayar minyak petrol di stesen minyak menjadi lebih mudah!

3. Boleh mengumpul point dan boleh ditukar kepada kupon diskaun, rebat atau barang-barang yang menarik!

4. Boleh digunakan untuk pembelian melalui online (Biasanya untuk transaksi dengan syarikat dari luar negara).

5. Memudahkan urusan pembayaran ketika melancong di dalam dan luar negara.

6. Mendapat diskaun untuk promosi-promosi tertentu di premis-premis tertentu.


Soalnya sekarang adalah, cara kita menggunakan kad kredit. Jika kita menggunakan dengan cara yang betul, maka manfaat lah yang kita akan dapat. Jika kita menggunakan dengan cara yang tidak bijak, maka bencana lah yang sedang diundang.

Bagaimana cara yang betul untuk menggunakan kad kredit? Biar saya tunjukkan beberapa perkara yang boleh anda lakukan ketika menggunakan kad kredit untuk membolehkan anda menambah nilai hidup anda dan mengelakkan hutang kad kredit.

1. Belanja dan bayar dalam tempoh 24 jam!

Setiap kali anda membeli sesuatu di pusat membeli belah, tanya penjual sama ada anda boleh membayar menggunakan kad kredit atau tidak. Jika boleh, gunakan kad kredit tersebut dan simpan wang tunai yang ada dalam poket anda. 

Apabila balik ke rumah, dalam tempoh 24 jam, anda perlu membuka laptop atau komputer anda dan buat pembayaran kad kredit tersebut melalui online.

Jangan tunggu sehingga dapat surat statement kad kredit. Bayar terus selepas anda menggunakan kad kredit.

Jadikan kad kredit sebagai alat yang memudahkan transaksi jual beli sahaja dan bukannya alat yang membantu anda membeli semasa anda tidak mempunyai wang!

2. Ulangi tips pertama seberapa banyak kali yang boleh!

Yup, setiap kali anda membeli, cari peluang untuk menggunakan kad kredit. Elakkan menggunakan wang tunai. Setiap kali mengisi minyak kereta, membeli tiket wayang, membayar bil Internet, elektrik dan air, dan sebagainya, anda pilih untuk menggunakan kad kredit.

Lebih banyak anda menggunakan kad kredit tersebut, terutamanya pada hujung minggu, lebih banyak rebat yang anda dapat dan lebih banyak point yang anda dapat kumpul.

Point terkumpul yang banyak itu anda tukarkan kepada kupon diskaun membeli belah ataupun rebat wang tunai.

Dari situ anda akan menjimatkan wang yang perlu anda bayar ketika berbelanja.

3. Jangan menggunakan kad kredit ketika anda tiada wang dalam akaun simpanan.

Sentiasa saya tekankan, kad kredit hanyalah alat yang membantu proses membeli dan ketika anda mempunyai wang untuk membayar apa yang anda beli itu. Kalau dalam akaun simpanan anda tiada wang, jangan pandai-pandai nak gunakan kad kredit untuk apa tujuan sekali pun.

Jadi anda tahu, anda memang tiada duit untuk berbelanja. Tiada wang tunai, anggaplah kad kredit pun sama tidak berguna.

Pegang tips ini kuat-kuat dan jika anda langgar peraturan ini, anda akan tahu akibatnya nanti.

4. Jangan bayar lewat 20 hari dari tempoh surat statement kad kredit dikeluarkan.

Tips pertama menyatakan, anda perlu bayar apa yang anda beli dalam tempoh 24 jam. 

Tapi katakan anda memang sedang kesempitan pada bulan tu, dan tidak dapat membayar dalam tempoh 24 jam, pastikan anda tidak lengahkan pembayaran kad kredit melebihi tempoh 20 hari dari tarikh anda menerima surat statement kad kredit tersebut.

Ini kerana, jika anda tidak membuat pembayaran penggunaan kad kredit dalam tempoh masa tersebut, anda akan dikenakan caj interest kad kredit. Buat apa buang duit anda untuk bayar interest? Elakkan sebaik mungkin, ya.

5. Jangan guna kad kredit jika anda langsung tidak boleh buat perkara-perkara di atas!!

Ini amaran keras. Tips yang diberikan di atas adalah langkah yang terbukti berkesan untuk menggunakan kad kredit. 

Tapi jika anda memang tidak berdisiplin untuk mengawal penggunaan kad kredit, lebih baik anda tidak mendaftar untuk mendapatkan kad kredit dan teruskan berbelanja secara normal menggunakan wang tunai anda.

Elakkan diri sendiri daripada menjadi hamba kepada kad kredit. Kita adalah tuan kad kredit, jadi pastikan kad kredit yang kita miliki menjadi alat yang akan membantu urusan seharian kita dan bukannya menjadi anjing yang sentiasa menggigit poket dan akaun simpanan kita. ;)

Jadilah pengguna kad kredit yang bijak dan nikmati manfaat daripada fasiliti-fasiliti yang ditawarkan oleh bank-bank yang menawarkan kemudahan kad kredit. 

Salam maju jaya orang muda!

Status 45

0 comments


"Bila saya mengkritik atau komen anda dan berbeza pendapat dengan anda, bukan bermakna saya membenci anda, bukan bermakna saya ingin menyakiti anda, dan bukan bermakna saya menyokong musuh anda."

Yang benar adalah benar, yang salah tetap salah.

-Nizam Malek

Thursday, November 7, 2013

Ferrari Vs Viva

2 comments

Memang best kalau pandu kerta Ferrari yang cun melecun,
mengubah persepsi orang lain terhadap diri kita.



Apa terjadi apabila kita hanya sekadar memandu kereta Perodua Viva?


10 Sebab, Kenapa Melabur Dalam Hartanah!

0 comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya mula terlibat dalam dunia Pelaburan Hartanah pada April 2012.

Sejak dari itu, saya mula banyak belajar dan membaca berkenaan Pelaburan Hartanah dan membuatkan timbul minat yang amat mendalam terhadapnya.

Pada pandangan saya, Pelaburan Hartanah ini amat menarik dan seronok untuk dilakukan. Kalau hampir setiap masa saya ingin bercakap tentang Pelaburan Hartanah.

Tapi malangnya, tak ramai yang berminat untuk mendengar saya bercakap tentang Pelaburan Hartanah, walaupun ahli keluarga saya sendiri.

Mungkin antara sebabnya adalah mereka masih belum nampak apakah potensi dan faedah yang boleh dinikmati jika melabur wang dalam hartanah.

Itu sudah tentu, kerana mereka tidak membaca buku yang saya baca, tidak menghadiri seminar atau kursus yang saya hadiri dan tidak berjumpa dengan orang yang saya jumpa.

Saya tidak salahkan mereka, kerana informasi dan maklumat berkenaan Pelaburan Hartanah ini terlalu terhad dan membuatkan frasa Pelaburan Hartanah itu amat asing dalam diri mereka.

Oleh itu, di sini, saya ingin mengambil kesempatan untuk berkongsikan dengan anda semua, apakah 10 sebab kita melabur dalam hartanah. Jika anda dapat melihat dan memahaminya, tahniah saya ucapkan!

10 Sebab, Kenapa Melabur Dalam Hartanah!

1. Pelaburan Hartanah Memberikan Anda Pendapatan Melalui Sewaan.

Dengan melabur dalam hartanah berbentuk sewaan, anda boleh mendapat pendapatan pasif secara bulanan. Jika anda fokus dalam Pelaburan Hartanah dan jumlah aliran tunai positif daripada sewaan telah setara dengan jumlah gaji bulanan anda, anda boleh pertimbangkan untuk berhenti kerja.

2. Nilai Hartanah Sentiasa Naik Dari Semasa Ke Semasa.

Salah satu sifat hartanah seperti rumah, bangunan dan tanah adalah, nilai harganya akan sentiasa meningkat. Apabila anda menjual hartanah tersebut pada masa yang sesuai, anda boleh menjana keuntungan daripada proses jual beli tersebut. Peningkatan nilai harga rumah ini membuatkan anda mampu menandingi masalah inflasi wang ringgit.

3. Anda Berkuasa Untuk Mengawal Matlamat Pelaburan Anda.

Apabila anda memiliki hartanah untuk tujuan pelaburan, anda berkuasa untuk menentukan berapa banyak keuntungan yang anda mahu buat daripadanya. Contohnya anda boleh menyewakan unit ataupun anda boleh menyewakan bilik. Semuanya anda tentukan sendiri tanpa perlu meminta kebenaran orang lain.

Dapatkan 7 lagi sebab, kenapa melabur dalam hartanah dari link ini: http://www.rumahjohorbahru.com/2013/11/10-sebab-kenapa-melabur-dalam-hartanah.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.