Friday, December 31, 2010

2010 ke 2011. Salam Tahun Baru!

0 comments

Tinggal beberapa minit sahaja lagi sebelum kita melepasi sempadan waktu yang memisahkan antara tahun 2010 dan tahun baru 2011.

Hmm, pantas sungguh masa berlalu, kini kita berada di hari terakhir tahun 2010. Bagi saya, tahun 2010 merupakan tahun yang amat menarik dan banyak pencapaian peribadi yang telah saya capai, Alhamdulillah.

Antara kenangan manis yang tak akan saya lupakan sepanjang tahun 2010 adalah mendapat peluang ke Melbourne, Australia pada akhir Mei lalu untuk pembentangan final year research project bagi kategori poster presentation. Peluang yang julung-julung kali muncul tersebut berjaya diselesaikan dengan jayanya. Pengalaman di negara 'sejuk' tersebut akan sentiasa diingati dan menjadi motivasi peribadi untuk diri sendiri dan mungkin juga kepada anda yang membaca.

Selain itu, tahun 2010 juga merupakan tahun di mana perniagaan internet saya berkembang dengan baik walaupun ianya dilakukan secara part time dan 'underground'. Banyak pengalaman yang saya perolehi sepanjang menjalankan perniagaan di internet bermula dengan menjual produk fizikal seperti t-shirt sehinggalah ke produk perkhidmatan seperti design banner dan pengiklanan. Untuk tahun 2011, saya berhajat untuk menceburi bidang infopreneur yang merupakan salah satu cabang produk yang paling laris di internet.

Tahun 2010 juga merupakan tahun yang menggembirakan saya pabila berpeluang untuk bertemu dengan idola perniagaan internet, Dr Irfan Khairi secara live dan belajar dengannya. Saya duduk paling depan time tu, =). Belajar dengan Dr Irfan Khairi juga merupakan batu loncatan bagi saya dalam proses meningkatkan kualiti dan progres perniagaan internet saya. Semuanya bermula dengan langkah pertama yang kecil dan kini saya mengorak perlahan-lahan mengejar sesuatu yang saya amat minati.

Untuk Nizam Malek Blog, ada juga kekecewaan sebenarnya. Pertamanya, saya tak berjaya nak buat blog post untuk month summary setiap bulan. Tak tersempat dan ianya berakhir sebegitu saja. Month summary ni sebenarnya idea yang bagus. Ia umpama diari yang akan recall semula aktiviti sepanjang bulan dan dapatlah digunakan untuk reflect diri sendiri. Hmm, mungkin terlalu sibuk sehingga tak dapat nak tulis month summary dengan efektif setiap bulan. Tapi takpe, perkara tu akan diusahakan semula dalam 2011 ni, insyaAllah.

Selain tu, seperti yang saya beritahu dulu, ada 3 tabs tambahan di bawah main header Nizam Malek Blog iaitu tab "Business", "Motivation" dan "Pharmacy". Nampaknya sehingga post ini ditulis, satu post pun tak dapat saya hasilkan untuk salah satu daripada ketiga-tiga tabs tersebut. Sebenarnya saya amat-amat mahu menulis berkaitan ketiga-tiga post tersebut. Tapi mungkin sekali lagi kerana kekangan masa, ia masih belum terhasil. Saya tak bercadang untuk remove tabs tersebut dan sentiasa berharap akan tiba ruang untuk menulis berkaitan 3 topik tersebut. Jika anda mempunyai soalan berkaitan topik-topik tersebut, jangan segan untuk tanyakan kepada saya k. Kadang-kadang lebih senang jika ada soalan berbanding mencari idea untuk menulis. Sekurang-kurangnya penulisan saya lebih tertumpu kepada persoalan-persoalan yang bermain di pemikiran anda.

Ok, cukup sudah cerita tahun 2010. Mari fokus kepada 2011. Bagi saya sendiri, tahun 2011 akan menjadi tahun yang amat penting. InsyaAllah jika tiada aral melintang dan harapnya semua berjalan lancar, saya akan menamatkan pengajian di CUCMS dalam bidang 'Bachelor of Pharmacy' pada akhir Mei 2011 ini. Pasti seronok dapat merasai nikmat tamatnya tempoh belajar dan bermula pula kehidupan baru di dunia pekerjaan. Walaupun semua itu sentiasa dinantikan, namun kenangan di CUCMS akan sentiasa diabadikan kerana di CUCMS lah saya lebih mengenal nilai diri sendiri dan berpeluang menerima pendidikan bertaraf profesional.

2011 juga akan menjadi medan terbesar saya untuk terus meneroka dunia perniagaan internet terutamanya email marketing. Jika saya berjaya menguasai teknik email marketing dan pembinaan mailing list sepanjang 2011 ini, ia akan menjadi antara pencapaian terbesar saya. Huhu, mungkin ada yang kurang memahami maksud perniagaan internet ataupun email marketing sekarang, tapi tak apa, jika anda selalu follow Nizam Malek Blog, anda akan tahu banyak berkenaannya satu hari nanti. =D

Oklah, sampai sini dulu. Selamat tinggal 2010. 2011, here I come!!
Selamat tahun baru 2011 kepada anda semua!!

Thursday, December 30, 2010

Malaysia juara AFF Suzuki Cup 2010!

2 comments

Rakyat Malaysia hari ni kembali bersorak gembira dan bangga dengan kejayaan skuad bola sepak negara yang berjaya menjulang Piala Suzuki AFF 2010 setelah menewaskan Indonesia dengan agregat 4-2.

Tahniah diucapkan kepada pemain-pemain Malaysia dan seluruh team yang telah bertungkus-lumus berusaha membawa pulang piala rebutan seluruh negara di asia tenggara tersebut ke Malaysia.

Saya sempat menyaksikan aksi Malaysia sewaktu menentang Vietnam dan kedua-dua final menentang Indonesia. Memang tepat review daripada pengulas sukan tanah air, Shebby Singh yang mengatakan mutu permainan skuad bola sepak kebangsaan telah banyak berubah.
Antara pemain yang menonjol adalah penyerang Safee Sali, Norshahrul Idlan Talaha dan penjaga gol, Khairul Fahmi Che Mat. Safee Sali juga memenangi anugerah penjaring terbanyak kejohanan (golden boot) dengan 5 jumlah jaringan terkumpul. Norshahrul sememangnya memukau di Stadium Bukit Jalil dengan pergerakan kemas dan mengelirukan, namun aksinya pada final kedua di Stadium Gelora Bung Karno agak terbatas setelah dikawal ketat oleh barisan pertahanan Indonesia. Khairul Fahmi sememangnya cemerlang dengan beberapa aksi menyelamat pintu gol. Banyak percubaan berbahaya pemain Indonesia yang tepat ke arah pintu gol Malaysia berjaya digagalkan oleh Khairul Fahmi.
Tahniah juga diucapkan kepada jurulatih Rajagopal. Inilah satu bukti bahawa Malaysia mampu menjulang piala dengan menggunakan bakat dan usaha rakyat tempatan tanpa bergantung kepada tenaga jurulatih atau pemain import seperti yang mungkin diamalkan oleh negara-negara lain.

Biarpun tewas dengan jaringan 2-1 pada final kedua, Malaysia tidak dapat dinafikan sebagai juara baru Piala AFF Suzuki 2010. Indonesia yang gagal menjulang piala tersebut di depan ribuan penyokong mereka bagaimanapun menunjukkan semangat kesukanan yang baik dan sikap sebegini adalah sesuatu yang baik untuk dicontohi.
Gonzales: "Waduh2, repot sudah begini... Meningan guwe lari senyep2 sebelum ada yang marahin guwe.."

Malaysia merupakan negara ke-empat selepas Thailand (3 kali), Singapura (3 kali) dan Vietnam (1 kali) yang berjaya menjulang piala ini.

Skuad bola sepak Malaysia sudah membuktikan kemampuan mereka untuk bersaing di peringkat yang tertinggi. Selepas ini, ayuh bersama memberikan sokongan kepada mereka, sepanjang masa, kerana adat bertanding ada yang menang dan ada yang kalah.

Jangan sekadar pandai mengkritik dan menghentam ketika kalah atau sekadar memuji dan menyanjung ketika menang sahaja. Setiap harapan disusuli dengan usaha, doa dan tawakal. Semoga kebanggaan dan kejayaan hari ini dapat diteruskan dan rakyat Malaysia dapat terus bersorak gembira meraikan kemenangan yang lebih cemerlang di masa hadapan.

Akhir kata, tahniah skuad bola sepak Malaysia!

Tuesday, December 28, 2010

Cinta Kristal new rock kapak

0 comments

Cinta Kristal by Awie -OST HKLBR


Layaann~

Friday, December 24, 2010

Berjumpa Dr Irfan Khairi. =)

0 comments

Seperti yang saya da janjikan lama dulu, hari ni saya nak kongsikan pengalaman saya belajar ilmu perniagaan internet daripada Pakar Internet no 1 Malaysia, Dr Irfan Khairi.

Bagi yang masih belum mengenali Dr Irfan Khairi, beliau mencapai status jutawan pada umur 25 tahun dengan hanya menjalankan perniagaan di internet dari rumah. Beliau juga adalah penulis buku-buku best-seller berkaitan perniagaan internet seperti 'Rahsia jutawan-jutawan internet terbongkar' dan 'Soal Jawab Perniagaan Internet'. Beliau juga merupakan mentor jutawan yang melahirkan ramai internet marketer malaysia melalui seminar dan workshopnya.

Saya mula mengenali Dr Irfan sejak menceburi bidang pemasaran internet secara 'underground' pada 2009 dengan melanggan newsletter dan buku-buku beliau. Buku beliau yang pertama saya baca adalah buku 'Nota Jutawan Nota Motivasi' dan saya amat tertarik dengan penyampaian Dr Irfan yang simple, mudah difahami tetapi penuh dengan ilmu yang bermanfaat dan praktikal. Informasi daripada Dr Irfan jugalah yang banyak mempengaruhi dan mengembangkan minat saya berkaitan perniagaan dan juga pemasaran internet.
Pada 21 November 2010 yang lepas, saya berpeluang menyertai satu mini seminar kendalian Dr Irfan di PeoplePreneur Business School, Boulevard Office, Mid Valley. Erm, lebih tepat lagi, 2 mini seminar sebab untuk bulan November ada promosi beli 1 percuma satu. Itulah peluang pertama kali saya dapat berjumpa dan belajar dengan idola perniagaan internet saya, Dr Irfan. Dr Irfan sangat serupa macam dalam TV dan masa tu dia live di depan saya. Macam tak sangka pulak berdepan dengan dia. Rasa happy blink2.. huhuhu..
Ok, Seminar yang saya sertai adalah 'Seminar Nak Jual Apa?' dan 'Seminar Perniagaan Internet Tanpa Modal'. Macam kelakarkan tajuk seminar 'Nak jual apa?'. Memang kelakar kalau sekali dengar, tapi inilah salah satu masalah utama ramai diluar sana yang ingin memulakan perniagaan internet, iaitu tiada idea produk apa yang sesuai untuk dijual di internet. Kalau silap pilih produk, boleh jadi rugi besar jugak kan?

Dalam seminar pertama tu, saya diajar untuk menggunakan 'alat-alat' di internet untuk mencari produk yang sedia mempunyai permintaan yang tinggi di internet. Sebenarnya ilmu ni saya pernah terbaca di buku tetapi tak berapa faham macam mana nak gunakan dengan sebaik mungkin. Kini persoalan dah terjawab dan lebih mudahlah nak buat market research selepas ni.
Bila dah tahu apa produk yang sedia mempunyai permintaan tinggi dan disesuaikan dengan minat terhadap produk tersebut, maka masalah pertama untuk memulakan perniagaan internet akan dapat diselesaikan.

Tapi ada yang tanya, kalau dah tahu produk yang bagus, mana nak cari?? Di Seminar Nak Jual Apa? tersebut, Dr Irfan telah berkongsikan 'website khas' di internet yang digunakan untuk mendapatkan produk-produk yang kita inginkan iaitu D***.com.

Selalunya orang guna Alibaba.com untuk cari supplier. Boleh juga, tapi Dr Irfan kongsikan 'website khas' yang lebih reliable dan telahpun digunakan oleh Dr Irfan sendiri untuk menjalankan perniagaan internet beliau. Semua teknik perniagaan internet yang Dr Irfan kongsikan pada seminar tersebut adalah hanya teknik yang telah digunakan beliau dan adalah terbukti berkesan. Saya ada juga kongsikan 'website khas' yang saya gunakan sebelum ni untuk dapatkan produk, iaitu di S******.com, tapi malangnya, Dr Irfan tak pernah dengar or try pun yang tu.. =p
Banyak lagi trick untuk dapatkan produk dan supplier yang bagus daripada Dr Irfan dan seminar tu memang sangat berbaloi for me. Belajar direct terus daripada Dr Irfan memang sangat best, sebab senang nak faham dan Dr Irfan sangat helpful. Dia tak kesah orang nak bertanya dan sedia menjawab soalan dengan jelas mengikut 10 tahun pengalaman perniagaan internet beliau.

Sebelah petang pula, Seminar 'Perniagaan Internet Tanpa Modal'. Idea seminar ni agak menarik kerana Dr Irfan telah kongsikan teknik-teknik menjalankan perniagaan internet tanpa sebarang modal. Modal yang dimaksudkan di sini adalah modal kewangan yang diperlukan untuk menjalankan sebarang perniagaan.

Komputer, letrik dan talian internet tak termasuk dalam perbincangan dan dianggap fasiliti yang sudah sedia ada pada setiap individu yang mahu menjalankan perniagaan internet. Sebab tu lah saya boleh katakan seminar Dr Irfan Khairi lebih kepada strategi, formula dan idea perniagaan internet dan kurang aspek-aspek teknikal seperti tutorial membuat laman web atau cara nak pasang widget kat blog dan lain-lain.

Seminar tersebut telah dibahagikan kepada 2 bahagian utama iaitu;
  1. strategi penjanaan wang di internet secara percuma
  2. strategi promosi secara percuma

Secara asasnya, 5 cara penjanaan wang di internet secara percuma adalah dengan menggunakan kuasa:
  • PayPerClick(PPC)
  • affiliate
  • blog
  • advertising
  • penghasilan ebook
  • social networking seperti facebook
PCC ni adalah satu program di mana kita dibayar untuk setiap klik yang diterima. Google ads merupakan program PPC menggunakan text links dan Nuffnang untuk link berimej/bergambar. Cuma hasil yang boleh didapati daripada PPC ni agak kecil dan kurang memberangsangkan.
Pasal affiliate tu, saya dapat lah konsepnya yang menggunakan segitiga affiliater-customer-seller. Konsep affiliate ni sebenarnya mudah iaitu kita sebagai affiliater refer produk seller kepada customer dan mendapat komisen daripada seller. Sistem pembayaran percuma yang digunakan adalah paypal. Saya tak mahu komen banyak-banyak sangat pasal affiliate, sebab kurang ilmu dan pengalaman. But really, by using the right method, it will work.

Blog dan advertising memang tak asing bagi saya. Sebelum ni pun memang terlibat dengan business banner design dan advertising. Cuma untuk menggunakan teknik penjanaan wang menggunakan blog dan advertising memerlukan kelebihan trafik yang tinggi. Jadi Dr Irfan dah ajarkan teknik yang sangat menarik untuk menjana trafik ke laman web iaitu Search Engine Optimization (SEO). Dulu saya pernah baca buku/ebook pasal SEO, tapi tak pernah nak faham. Tapi sekarang dah faham dan ia sebenarnya sangat mudah, malah percuma. Thanks Dr Irfan!

Penulisan ebook juga adalah salah satu teknik peniagaan tanpa modal. Semua orang boleh hasilkan ebook mengikut kepakaran serta minat masing-masing dan jual di internet. Mungkin ada yang meragui potensi penjualan ebook. Namun mari kita perhatikan, jika penjualan ebook tidak mendatangkan keuntungan, dah lama industri ini terkubur sekian lama.

Namun ia tidak berlaku seperti itu. Malah dengan kepesatan teknologi semasa, semakin banyak syarikat-syarikat yang membangunkan gadget-gadget khas untuk membaca ebook sahaja seperti Iriver (http://www.iriver.com/). Dan dijangkakan, akan lebih banyak ebook akan dihasilkan pada tahun-tahun yang akan datang dan menjadi lebih popular kerana mudah, fleksibel dan praktikal kepada yang suka membaca.
Peluang untuk melakukan perniagaan internet menggunakan idea penghasilan ebook adalah amat tinggi dan luas bagi pasaran Malaysia kerana masih belum banyak persaingan. Jadi bagi yang memikirkan masalah modal untuk berniaga di internet, bolehlah pertimbangkan untuk membuat ebook pertama anda.

Bahagian kedua seminar adalah berkaitan melakukan promosi di internet tanpa sebarang modal. Secara kasarnya, teknik pemasaran di internet boleh dilakukan dengan menggunakan SEO, article syndication, facebook marketing dan youtube marketing. Kalau nak tahu, saya sedang aplikasikan teknik SEO yang Dr Irfan ajar berkaitan SEO untuk post ini =p. Article syndication pula agak susah nak buat tapi sememangnya boleh menjana trafik ke website/blog kita secara global.

Facebook marketing juga sebenarnya sangat berkuasa dalam mempromosikan laman web atau produk yang kita ada. Dengan jumlah total kira-kira 500 juta pengguna facebook seluruh dunia, peluang untuk melakukan promosi tertumpu adalah lebih mudah dan juga murah. Memang ramai yang telah menggunakan facebook untuk pemasaran produk mereka, tapi malangnya, ramai di antara mereka yang melakukan dengan cara yang salah dan boleh dikatakan sebagai kurang beretika. Kesannya, ia bukan sahaja akan menjejaskan kredibilitinya di dunia facebook, malah memburukkan imej pemasar-pemasar facebook secara keseluruhannya.

Teknik promosi menggunakan youtube agak menarik minat saya. Pengguna internet sekarang sentiasa ingin kan kelainan dan paparan visual yang lebih interaktif. Dengan menggunakan teknik pemasaran youtube, jenama laman web dan produk kita akan lebih mudah terlekat di pemikiran pelawat dan memudahkan aktiviti promosi seterusnya.
Selain Perniagaan Internet Tanpa Modal, Dr Irfan sempat juga berkongsikan teknik membina jenama di internet. Ramai yang tidak tahu kepentingan membina jenama di internet menyebabkan keuntungan yang dihasilkan adalah untuk masa-masa tertentu sahaja atau lebih mudah disebut, tiada keuntungan jangka panjang. Saya rasa tips/ilmu yang Dr Irfan kongsikan adalah amat bernilai. Tidak rugi berhabis beberapa ratus ringgit dan bersusah payah untuk ke Boulevard Mid Valley untuk berjumpa dan belajar terus daripadanya.
Banyak ilmu berkaitan perniagaan internet yang saya tak dapat nak kongsikan sekarang di Nizam Malek Blog. Saya dalam proses setup laman blog baru yang akan membicarakan khas berkaitan peniagaan dan pemasaran internet di StrategiInternet.com.

Nantikan kemunculannya dan saya akan kongsikan ilmu, skil, dan pengalaman saya berkaitan perniagaan dan pemasaran internet di sana tanpa berselindung dengan harapan dapat membantu anda yang berminat menjalankan peniagaan internet atau pemasaran internet. Jumpa lagi!

Tuesday, December 21, 2010

Berakhirnya zaman menulis thesis FYP

0 comments

Wah tajuk tak nak classic lagi ke.. =p

Orite hari ini merupakan hari yang sangat melegakan bagi aku sebab thesis write up for my Final Year Research Project dah siap!! Syukur Alhamdullilah..

Cabaran dan dugaan nak siapkan thesis ni memang satu pengalaman yang memeritkan. Stress dia tak sama dengan preparation exam, tapi yang pastinya memang mencabar ketabahan aku.

Ramai yang cakap, Nizam da siap research awal-awal, so boleh la rilek..

Memang betul, aku antara yang terpantas dapatkan result untuk research project, dalam sekitar bulan Mac or April dulu, tapi part menulis thesis yang kantoi tu.. Slow semacam.. Rasa macam tak tahu pape dah.. terasa kejahilan diri.. and then sibuk juga dengan course work.. So tak dapat la nak siapkan dengan lebih awal..

So bila lepas final exam 9 December hari tu, tiba la masanya untuk pulun habis2 thesis write up.. Kira menggelepur gak arr.. hehe.. (Nana pun menggelepur gak.. kan2.. hehe..)

Tapi seriously, I have given my best for this research project.. Aku sanggup tak makan sampai kurus kering ni, sanggup tak mandi, sanggup tak tido (walaupun tertido.. (-_-')..) dan sanggup berhabis duit demi nak siapkan thesis research project ni.. Sampai sakit kepala, asthma, nausea semua adalah..

Inilah yang dinamakan pengorbananku...

Dan bila siap je thesis ni di'hardcopy'kan, terasalah kepuasan dan kegembiraan kat kedai printing cyberia tu.. Senyum sampai telinga tak berhenti.. Macha supplier NZ tengok semacam je.. huhuhu..

As I believe, 85% from our success comes from other people, well I would like to take this opportunity to reserve special thanks to those who have continuously supported me during the completion of this research project write up. Specially to Dr Zie, my very helpful supervisor. Pengalaman research discussion 'Malaysia-Canada' yang berbeza masa 12 jam through skype dan email tak kan dilupakan. And also co-supervisor, Madam Linda for your advices. The word 'thank' can never be stopped.. Tak lupa pada family members dan kawan-kawan semua.. Wah dah macam page acknowledgement pulak ni..

Zaman menulis thesis mungkin dah selesai, tapi tak bermakna semua ni dah berakhir. Research project akan terus menghantui student final year pharmacy CUCMS dengan presentation dan viva bila semester baru dibuka nanti.

Doakan semuanya berjalan lancar dan kami semua dapat keputusan akhir yang terbaik. Amin!

Monday, December 20, 2010

One in a million..

6 comments

Ni video pendek aku buat time tunggu research project.. lalala..

Thursday, December 16, 2010

QS MBA Tour 2010

0 comments

Pada 19 November yang lepas, aku telah meluangkan masa untuk menyertai satu program yang menarik di KLCC iaitu QS MBA Tour 2010. Aku dapat tahu pasal program ni melalui email dan atas dasar minat dan ingin tahu, aku terus register percuma secara online. Pergi sekali dengan senior MBBS, Waqi.

QS MBA Tour adalah satu program yang mengumpulkan dan memperkenalkan sekolah-sekolah perniagaan di seluruh dunia dengan bertujuan membantu individu-individu yang berminat untuk menyambung pelajaran dalam jurusan Master of Business Administration (MBA).

Bermula pukul 5.30 petang, program dimulakan dengan satu forum yang bertajuk ‘Panel Discussion: Getting into Business School’. Panelisnya adalah wakil daripada Vlerick, Globis Japan dan Melbourne business school.

Forum tersebut diadakan dengan sangat informatif dan interaktif. Antara persoalan yang diutarakan adalah seperti syarat-syarat asas untuk memasuki sekolah perniagaan, tips dan panduan untuk memilih sekolah perniagaan yang terbaik dan sesuai dengan keperluan peserta.

Antara syarat kemasukan ke sekolah perniagaan adalah memiliki sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman bekerja di mana pengalaman tersebut akan digunakan ketika menjalani program MBA tersebut. Kebanyakan sekolah perniagaan tidak akan menerima pemohon-pemohon yang tiada pengalaman bekerja kerana dianggap tidak mencapai tahap pengurusan dan kepemimpinan yang diperlukan sepanjang menjalani program MBA.

Program MBA sepenuh masa biasanya dijalani selama 1 tahun atau 2 tahun dan ada beberapa sekolah perniagaan yang menawarkan program MBA jarak jauh. Terdapat pro dan kontra berkenaan program MBA jarak jauh, namun para panelis mencadangkan agar menyertai program MBA sepenuh masa kerana para pelajar akan mendapat mendedahan yang lebih dinamik di dalam dewan kuliah dan kepentingan membina ‘networking’ bersama para pelajar yang lain.

Selain itu, sekolah perniagaan biasanya akan menilai potensi dan kebolehan seseorang pemohon dengan menggunakan satu ujian yang dinamakan Graduate Management Admission Test (GMAT). Inilah first time saya tahu pasal GMAT. Ok GMAT ini adalah satu ujian yang dijalankan secara online selama 4 jam dan peserta akan dinilai berkaitan kualiti verbal, matematik, dan analytical writing skills yang telah dilalui oleh peserta mengikut pengalaman semasa berkerja.

Format test adalah sekali jalan di mana para peserta tidak boleh kembali ke soalan yang telah dijawab dan mesti bergerak ke soalan seterusnya sehingga tamat; bermaksud, ‘there is no turning back’. Kos untuk menjalani ujian GMAT ini adalah lebih kurang RM4k. (-_-‘).

Selepas forum tu, para peserta QS MBA Tour 2010 diberi ruang masa ke dewan pameran untuk bertemu dengan wakil daripada sekolah perniagaan yang ada. Semua sekolah perniagaan yang ada pada hari tu adalah dari sekolah perniagaan yang terkenal dari luar negara, contohnya Manchester Business School, Kent Business School, Michigan –Ross, Imperial College Business School, dan ESADE Business School.

So aku dan waqi pun buat-buat lah tanya-tanya soalan macam “what courses do you offer?”, “how about the costs of the courses”, “how to apply”, dan macam-macam lagilah sampai aku pun dah tak faham apa yang aku tanya apatah lagi yang diorang jawab.. heheh..

Basically, for me, I learnt something and gained some information lah about pursuing studies in MBA. Bukan semudah yang disangka, macam-macam pulak prosedur dan syarat-syaratnya.

Tapi dalam banyak-banyak sekolah perniagaan tu, aku paling tertarik dengan Emlyon Business School, France. Emlyon Business School ada sediakan beberapa program yang boleh disesuaikan dengan keperluan pelajar selain daripada program MBA. Contohnya, di Emlyon Business School, ada satu program yang dinamakan Global Entrepreneurship Program dan merupakan salah satu program yang akan melatih para pelajar untuk menjadi usahawan (enterperneur) yang hebat dan berkualiti.

Global Entrepreneurship Program ini adalah program setahun Master of Science, diajar sepenuhnya dalam bahasa inggeris dan tidak memerlukan pengalaman bekerja sebagai syarat kemasukan. Macam best kan? Memang kena dengan misi Emlyon Business School iaitu ‘Educating Entrepreneurs for the World’. Emlyon Business School berada di tangga ke 8 dalam European Business School rankings.

Ok selain daripada pameran sekolah perniagaan, ada juga satu gerai pameran yang mempromosikan website PitchYourTalent.com. PitchYourTalent.com adalah sebuah website dibawah JobStreet.com, di mana kita boleh letakkan maklumat diri kita seperti bakat dan pengalaman kita di website tersebut secara percuma.

Kemudian jika kita bertuah, kita akan dihubungi oleh syarikat-syarikat seluruh dunia yang memerlukan khidmat kerja kita secara ‘freelance’ atau tetap. Inilah salah satu cara untuk mengiklankan potensi diri dan teknik membuka peluang.

Seperti kata John F. Kennedy (Former US President), “All of us do not have equal talents, but all of us should have an equal opportunity to develop our talents”. And the opportunity is widen by using the power of internet (Nizam Malek, 2010). =p

P/S: Amacam, still interested to go for MBA? Ask yourself. =)

Friday, December 10, 2010

Bye-bye Exam, It's holidays!

2 comments

Hye semua, bertemu kembali. Apa khabar? =)

Alhamdulillah, saya baru saja selesai menjalani peperiksaan akhir untuk sem ke tujuh. Sekejap je kan 2 minggu berlalu. Macam mana dengan dengan exam tu? Huhu, nama pun final exam tahun akhir, mestilah susah dan... susah.. =p.

Hari first bermula dengan paper Clinical Pharmacy 2. Saya rasa ini paper yang terbaik yang saya jawab untuk final exam kali ni. Erm, bukan soalannya senang, ada juga yang susa, tapi boleh lah. Prof cakap, paper Clinical Pharmacy ni biasanya senang nak lulus, tapi payah nak score A. Mostly soalannya adalah berbentuk clinical case dan memerlukan jawapan yang tepat kepada permasalahan yang timbul. Jadi kalau hafal-hafal slides tu kira tak cukup sesuai lah untuk Clinical Pharmacy 2.

Exam kedua pula untuk Pharmacy Practice 3. Paper ni saya namakan dia 'Paper of uncertainty'. Sebabnya, sampai ke malam sebelum examnya, tak dapat agak soalan macam mana yang akan keluar. Memang ada study objectives or topic guidelines, tapi macam tak nampak je macam mana bentuk soalannya. Tu yang bila nak tidur tak lelap2.. Hehe.. Pagi nya rasa cuak macam tak pernah prepare pape. Memang bahaya gak arr.. =p

Then paper yang ke 3 adalah Pharmacy Management and Administration. Satu-satunya paper berjam kredit 2 manakalaa paper yang lain semua jam kredit 3. Tapi soalannya agak killer juga. Ada few soalan calculations, tapi jawab macam sure tak sure je.

Minggu seterusnya, cabaran sebenar bermula. Isnin paper Clinical Pharmacokinetics. For me, paper ni paling susah antara semua. Kepala akan rasa nak terpecah sikit bila cuba nak jawab bab calculation dan kalau tak pecah, akan rasa macam ada benda bergerak-gerak dalam otak. Itulah dia antara side effect paper Clinical Pharmacokinetics. Oh satu lagi, kalau kepala tak pecah, mungkin scientific calculator yang meletup.. heheh..

Dan paper bertulis yang terakhir adalah untuk subjek Quality Control. Rasanya, paper ni tak lah susah sangat malah mencabar, cuma mungkin terlalu banyak fakta yang perlu diingat sampai akhirnya banyak term-term mudah terlupa macam tu je. Tapi I like the questions on Good Manufacturing Practice (GMP) which is on the factory layout. Boleh goreng dengan seronoknya. Hmm, just for me, I think overall I didnt do the best for Quality Control paper. If my result drop from this paper, I might deserve it, ohh.. =I

After finished written paper, the next day was for OSCE. A lot of friends especially from MBBS and pharmacy juniors asked, what we had for OSCE. Ok basically OSCE for pharmacy students is something like this;
  • There are 8 rooms located sequently
  • A case is placed in each room
  • The room may contain a patient, just an instruction paper, a doctor, or a phone
  • A student must enter each room, stay for 7 minutes to solve the case inside, and after a ring has been rang, the student needs to leave the room and proceed to the next room
  • If I enter a room, and I see a patient with a paper of the patient's case, I need to read the patient's case first and respond to patient's problems accordingly
  • Some of the cases are set for drugs counseling, identify drug related problem which needs clarification with the doctor, responding to symptoms in a community pharmacy and specific illness management
  • About the phone, someone will make a call from outside and asks for information regarding medication. The 'someone' can be a doctor, nurse, pharmacist or even a patient itself; and the student has to gather all the needed information in order to give the best assistance/information to the requester. This is one of the special service in pharmacy practice and it is called, Drug Information Service (DIS)
  • After leaving the 8th room, the student will be free and need to leave the OSCE area
  • The whole duration for the OSCE (complete 8 rooms) is around 1 hour
  • One fact about OSCE is, it's very challenging, but it's very interesting and can make the students enjoy the moment and learn faster in terms of Pharmacy Practice

Huhu, alright, basically macam tu lah OSCE. Susah, menakutkan dan mungkin juga boleh menjatuhkan semangat. Tapi I would say that, it's very very interesting and I always prefer this than written examination. =D We were really excited bila da habis OSCE and we shared the experiences among us. It's really memorable for our undergrad times.

Ok, so lepas habis je OSCE, bermakna tamat lah sudah semester ke tujuh ni. Merdeka, banzai! Lepas ni kami akan bercuti selama sebulan dan akan masuk mendaftar semula untuk semester terakhir (semester ke lapan) pada 10 Januari 2011. Jadi sudah tiba masanya untuk bersenyum dan berrelax.. =D hehehe..

Ohya, saya dah janji nak ceritakan pengalaman menyertai QS MBA Tour 2010 dan Seminar by Dr Irfan Khairi kan? So tunggu kan post seterusnya dan saya akan kongsikan informasi-informasi menarik berkaitan 2 events tersebut. So stay tuned!

Friday, November 26, 2010

Final Exam is coming

0 comments

Hye all, apa khabar? Hope semuanya sihat lah ya.

Actually I have a lot of things to share with you guys about my previous activities last week. For example, I attended a conference called QS World MBA Tour 2010 at KLCC. There I got some information on how to enter a business school. It was interesting and I got a lot of information about further studying Masters in Business Administration (MBA).
Another activity was, I went to an online business skills seminar conducted by my favorite business idol, Dr Irfan Khairi the famous Malaysian Internet Millionaire. I was really excited when I got the opportunity to meet and learn from him, and for sure, to capture some exclusive pictures with him! =D.
Actually, I always wish that I can meet him one day, but I never expected it came too soon. That's what I learn, once opportunity comes, do grab it. Do what you are passion with, and you will feel great with yourself.

InsyaAllah after this final exam, I will share with you guys more about what I have experienced from those events in respective posts.

I would like to take this opportunity to thank those who have visited Nizam Malek Blog. Even though the sitemeter statistic does not show any big number in terms of traffic, but personally, I really appreciate those who are kind to visit and view the pages in this blog.

InsyaAllah I will try my best to deliver more information and interesting stuffs in the future.
Ok untuk post kali ni, just a short one, I like to inform that I'm going to face my final exam for semester 7 for my bachelor of pharmacy course in CUCMS. The exam schedule is as followings:
  1. Clinical Pharmacy on 29 November 2010 (done)
  2. Pharmacy Practice 3 on 1 December 2010 (done)
  3. Pharmacy Management on 3 December 2010 (done)
  4. Clinical Pharmacokinetics on 6 December 2010 (done)
  5. Quality Control on 8 December 2010 (done)
  6. OSCE on 9 December 2010
If you are reading this post, I feel grateful if you can pray doa for the success in the final examination of seventh semester for me and other batch mates. Oh, not to forget for all my juniors too. =)

The examination will run for 2 weeks. I hope I can allocate some times to update this blog during the exam weeks. Thus that's all for now, I still have to continue preparing for the final exam. Dah mula cemas ni.. =p

Wednesday, November 17, 2010

Pictures of Aidiladha 2010

6 comments


My some pictures di pagi raya.. =D



Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidiladha 2010!

0 comments


Assalamualaikum warahmatulLahi wabarokatuh,

Bersempena dengan sambutan Aidiladha kali ini, Saya Nizam Malek ingin mengambil kesempatan mengucapkan Salam Hari Raya kepada seluruh muslimin dan muslimat, terutamanya kepada pengunjung laman web Nizam Malek Blog.
Marilah kita bersama-sama mengenang kembali sejarah agung pengorbanan
para anbiya demi agama Allah yang terpuji ini. Semoga dengan penghayatan
kisah pengorbanan tersebut menjadikan kita seorang muslim
yang lebih kuat lagi. =)

Anda beraya kat mana tahun ni?

Tahun ni saya tak balik ke Johor Bahru dan akan beraya di Putrajaya sahaja.
Walaupun hanya sendirian dan mungkin tiada makanan yang sedap-sedap,
tapi Alhamdulillah, saya tetap amat bersyukur kerna diberi nikmat kesihatan
untuk terus merasai nikmat hari raya kali ini. =)

InsyaAllah kalau tiada aral melintang, saya akan ke
Masjid Tuanku Zainal Abidin a.k.a Masjid Besi Putrajaya
untuk menunaikan Solat Sunat Aidiladha.
Jika anda balik beraya ke kampung halaman, saya doakan agar
perjalanan anda dan keluarga sentiasa dalam perlindungan keselamatan.
Bagi yang memandu, pandulah dengan berhati-hati dan berhemah di jalan raya.
Bagi yang naik bas, kapal terbang atau apa-apa kenderaan pun,
saya ucapkan selamat semuanya ya! =)

Akhir kata, Selamat Hari Raya Aidiladha,

Allahu Akhbar, Allahu Akhbar, Walillahi al-Hamd.

Nizam Malek, Putrajaya

Thursday, November 11, 2010

Primary Care Attachment story

0 comments

Ok, this post, I would like to share with you guys about my experience for the latest just finished Primary Care attachment.

The grouping for this attachment is the same while we were having Primary Care attachment during 3rd year. So I was in the same group with Nami, Marr, Pui Yan and Kak Mimi 'the kaki sembang' =p. This group is just nice for me, no problem and we had fun working together.

For this time around, we were attached to a highly technology Klinik Kesihatan (KK) in Putrajaya Presint 9. It's so near to my house, and I can reach it by walking, but during the first day, I was the last person that arrived... =p.

Yes, about the highly technology, KK Putrajaya is using computerized system for almost all process in the pharmacy department. I still remember when we were attached in Klinik Kesihatan Bukit Changgang in Banting, we were struggling to understand the doctor's handwriting for the prescription screening. However, the difficulty was no longer exist by the use of computerized system in KK Putrajaya.

This Primary Care attachment was done for 3 days (tuesday-thursday). On the first day, we started with prescription screening and filling. The assistant pharmacists there were really helpful and we have learnt a lot on the best way to screen through the medication and also to fill the medication as fast as possible.

Interestingly about the computerized system is, the waiting time can be recorded. Basically, the patients should not be asked to wait for more than 30 minutes after the patients have scanned their registration card at the pharmacy department. Thus, the filling process must be accurate and prompt.

There are 4 main dispensing counters in KK Putrajaya and basically, the dispensers are all pharmacists, either PRP (Provisional Registered Pharmacist) or FRP (Full Registered Pharmacist). On the second day, we started to practice to do the dispensing.

We were given the chance to dispense the medications hands on to the real patients. For dispensing techniques, we were trained to 'treat' the patient by asking few questions related to their medication.

The dispensing session was more interactive and the main intention is to help the patient to effectively use the medication prescribed to them.

Nearly to the afternoon, we were given a briefing about the drug store in the pharmacy department by pharmacist in-charged, Pn Nadira. Almost all about the process to handle drug store were revealed during the briefing.

Basically, handling drug store job scope is slightly different and the toughest part might be to handle the financial/budgeting and the responsibility to make sure the safety and amount of the products in the drug store.

Here, the quality of leadership and management of a pharmacist is highly needed because everything must be in the right order and the staffs issue also need to be resolved wisely. I would think that a pharmacist that has good experience in handling drug store in KK or hospital can be a good candidate to manage a retail pharmacy.
Other than that, we were lucky to observe few live counseling sessions done by pharmacists with some patients. The counseling session was on the correct technique to use salbutamol inhaler for the asthmatic patient.

Counseling session is crucial to teach the patients about their medications so that the medication can be delivered to the target site correctly and the patient will get the maximum therapeutic effect of their medications.

For sure, the communication skills as a pharmacist must be great. Great here does not mean a pharmacist need to use bombastic words to impress the patients, however, it does mean to communicate effectively so that the patient can well understand the instruction given.

The best part after the counseling session is, the patient should feel encouraged to appreciate their medication and motivated to achieve their health target.

In stead of usual counseling session, KK Putrajaya is currently promoting a Smoking Cessation program. The new product that they use is Champix. Champix is a new medicinal product that can help someone to quit smoking.

The common products used for smoking cessation are Over The Counter (OTC) Nicotine replacement products such as skin patches, chewing gums and lozenges. However for Champix, it does not use Nicotine at all. The main active ingredient is Verenicline. It is for oral use and in the film coated tablet of dosage form.

Pharmacologically, Verenicline works by binding to neuronal nicotinic acetylcholine receptors, where it acts as a partial agonist - a compound that has both agonist activity, with lower intrinsic efficacy than nicotine, and antagonist activities in the presence of nicotine. Champix is given for 12 weeks and the dose is increased gradually.

Based on the Smoking Cessation program testimonial, Champix has helped many patients to reduce the frequency of smoking and there are patients who have successfully stop smoking. There are few common side effects of using Champix have been addressed such as nausea and vomiting.

So, if you are a smoker and intended to stop smoking, you may find Champix at retail pharmacies near you at cost around RM120. However, if you think it is expensive, let's have a try to join the Smoking Cessation program at KK Putrajaya. You can get it... FOR FREE! =)

Another honorable campaign held in Pharmacy department in KK Putrajaya is No Plastic Bag Campaign (I forgot the real name of the campaign, but the sounds and intention is similar.. =p). By this campaign, patient is not supplied with plastic bag at the end of the counseling session.

Usually, patient will be advised to bring their own bag to carry their medication. Sometimes I felt sympathy to patients who were dispensed with many medication but they did not bring any plastic bags. However, that's the truth that we need to reduce, stop the use of plastic bags to protect our earth as plastic is non biodegradable.

Thus as a reminder for me and others, if we are going to go to hospital or KK, kindly do not forget to bring along any bags to carry our medication k? =)

On the last day, we were assessed by our clinical pharmacy lecturer, Pn Umi by using mock pharmacy procedure regarding the prescription screening, filling, labeling and dispensing. First, we were given a prescription. We need to screen through the prescription for any medication errors or wrong related information.

Then we need to fill the medication and label it accordingly including the instruction to the patient. After done with the 3 phases, we need to dispense it to Pn Umi. I was the first student being assessed. I got a 51 years old female patient with the diagnosis of unstable angina. The medication prescribed were GTN, ticlopidine, trimetazidine, tramadol, simvastatin, mecobalamine and calcium carbonate.

Everything was fine at the beginning but a funny thing happened, I forgot to show the medication to the patient. I was only dispensing it by showing the label that I wrote. Now I realized that my patient went home without medication, but only the labels!! Hahahahahahaha..

Hmm.. There will be mistakes along the way of learning. It can be embarrassing, it can be painful, it can be burdening someone. But I will take it easy and come back with greater knowledge. Sometimes, it's better to do mistakes and then we learn rather than not doing any mistakes but assuming we are too clever for nothing.. right? =p

Well that's some of my experience for the 3 days Primary Care attachment in the 7th semester at KK Putrajaya. I believed that I have learnt something especially on the exposure about the 5s system of drug storing and high-tech computerized system of drug preparation and dispensing.

I have to point out that, what I learn in university is basically academically, which we try to add in almost all the related information on a case. However during the working life, everything will be more simplified and focused to the most righteous and main indication. Load of information is lesser but the responsibility is increasing as we will be dealing with real patients.

Thanks to all pharmacists and assistant pharmacists in KK Putrajaya for guiding us through out the days. You guys have been so kind and helpful. Till we meet again! =)

Wednesday, November 10, 2010

Happy Birthday Mama!

1 comments

It's 10 November 2010, today is my beloved mum's birthday!

So I want to wish to mama, Happy birthday!


Thanks for being such a lovable mother to me and the rest.

I will always remember your advices.

Thank you and my apology for everything.

Be healthy, wealthy and happy always!

I pray that Allah's bless is always with you.

Take care!

I Love You!

From your son. =)

Sunday, October 31, 2010

How to pronounce 'th'

0 comments


I know, I have been posting quite a lot of videos recently..

Getting bored?

But I think this one is nice.. Have a look then, and enjoy! =)


Thanks to Ben or 'Baca' or 'Gigi Putih'. =D

Saturday, October 30, 2010

Kelantan Juara!

0 comments



Yahooo!! Kelantan menang Piala Malaysia 2010!!

Orite, I would like to take this opportunity to congratulate the Kelantan football team for winning the Piala Malaysia 2010 by defeating Negeri Sembilan.
Mesti Tok Guru Nik Aziz sangat gumbira dan bangga.

=D

Bigger My Heart.. =p

0 comments



Fuh, I just got a chance to update my blog during weekends.

How about the above video? The video that I made while I was not in the mood.

As you can hear my voice quite hard at the beginning of the video.

but I just want to share it.. =p


Hmm, my plan to talk about business, motivation and pharmacy has stranded now.

It's ok then, clinical attachment will end next week, then I have some holidays.

I should take the opportunity to write more then.

There's a lot of things I would like to share with you guys about business, motivation and pharmacy.

So just wait till the time come k.

For my friends who are going to face exams,
I wish you all the best so that you will pass with flying colors.

Sunday, October 24, 2010

It's a small My Heart.. =p

2 comments

Just an update..

0 comments

Hye, salam semua, apa khabar?

Hope semua happy2 selalu.

Orite, post malam ni hanyalah borak2 santai k.

Ohya, pasal clinical attachment,
now I'm undergoing it for 5 weeks
starting 5 October 2010 until 4 November 2010.

1st week: Patient counseling at Kajang Hospital
2nd week: Therapeutic Drug Monitoring (TDM) also at Kajang Hospital
3rd week: Drug Information Service (DIS) at Putrajaya Hospital
4th week: Oncology Pharmacy again at Kajang Hospital
5th week: Total Parental Nutrition (TPN) back at Putrajaya Hospital


For me, clinical attachment kali ni lebih best. Mungkin sebab dah terbiasa.

Tak macam mase I was 3rd year dulu, rasa sangat stress dan 'benci'.. hehe..

By the way, what I learn here is,
we will feel afraid to try doing something when we don't know.

However, once we have grabbed the needed knowledge regarding the job, the fear will disappear by it self.

And, we will be one step better than before.

(at Kajang Hospital for the 1st attachment)

I still have another 2 attachments to be completed, so I have to work harder.

How about research project?

Well yeah, it progresses well.

I'm still writing it.

InsyaAllah will complete within the deadline, InsyaAllah. =)

Hmm.. today is sunday night.. Tomorrow new challenges will be faced along the week.

May everything will be fine. =)

Erm.. Ni kira borak santai gak ke? =p


P/S: Before I sign out, I have a new gift for you guys.. have a look at the next post.. =p

Sunday, October 17, 2010

Di mana kan kucari ganti..

2 comments

Saturday, October 16, 2010

My Adidas Shoes

2 comments


Hye2,

this is my 1st post since last 2 October 2010.

Agak 2 minggu dah tak update blog? ish2..

Wuu.. Busy btl nampaknye.. Ni lah penangan clinical attachment.. =I


Banyak benda nak share sebenarnya, tapi tulah, tiada masa nak taip.

Malam selalu tido awal.. Penat sangat dah..

Tapi tak pe, nanti bile da free nanti I will always update Nizam Malek Blog k..

(Selalu janji cam ni.. hehe..)


Oklah, untuk post ni, I just want to share with you guys about my new sport shoes.

This is the first time I use Adidas brand shoes.

Usually pakai Nike. Nike sangat selesa dan best.

Tapi my Nike sport shoes kesayangan tu dah hilang.. isk2..


Adidas plak, selalu xde saiz, dan bentuk design die tak brape lebar.

Rase sempit skit bile pakai.

Brape price?

Biase je, seratus lebih, standard lah kan.. Harga Al-Ikhsan..

Saiz? 7 UK.. =p


So lepas ni boleh la kembali berlari.. dan berfutsal..

Demi lifestyle yang lebih sihat dan stamina yang lebih mengkagumkan..

(konon.. heheh..)


Orite tengok lah pic Adidas ni k.

Exclusive kat Nizam Malek Blog je.

Kat photo album facebook xde.. hehe..

Saturday, October 2, 2010

National Pharmacy Quiz 2010

2 comments

Hye,

fuh, sampai juga ke hari sabtu. Dapat la rilek-rilek skit. huhu.

Ok for this post, I would like to share with you guys about my last weekends story. Last friday on 24 September 2010, I got an opportunity to represent my university to the 2nd IIUM National Pharmacy Quiz (NPQ) 2010 in University Islam Antarabangsa (UIA), Kuantan.

NPQ is a national level competition that gathers all the pharmacy students from all the pharmacy schools through out Malaysia. Basically, it is organized by UIA annually and this was the first time for CUCMS to participate. It's a great experience for me and other group mates to carry the flag of Faculty of Pharmacy, CUCMS. =)

I believe that Faculty of Pharmacy CUCMS should send representative to NPQ every year because there are a lot of benefits that can be gained from the participation especially on the networking aspect. Win or lose is not the main point, but I believe the spirit of the healthy competition and opportunity to know other pharmacy students from other university are the best experience for undergrad students.

I got many new friends especially during the Grand Dinner with Raya Celebration theme and the second day like King Teck Long and Keen Seng (IMU), Ramdani and Izani (UIA), Izha, Misha and Ainul Nadzhirah (UiTM), Hamizah (USM), Asyraf (UM) and many more. And the best part is, almost all of us are in the final year Bpharm, which means we will be graduating soon at almost the same time and maybe will be working together in the same hospital in the future! =)

I would like to take this opportunity to congratulate this year overall winner from Asian Institute of Medicine, Science and Technology (AIMST), second runner up from University Sains Malaysia (USM) and the third place from UIA.

I dont know what should I say more, so let's just make the pictures talk.. =P

The IPhA student lounge

IPhA is the IIUM Pharmacy Students' Society, macam CUSPS la, Cyberjaya University Society of Pharmacy Students

=D

At the preliminary round.. dup dup..

Lalala~

It's the time for a cruise!


Ade sesape mabuk laut?

The four of us~

This is not Hawaii~

Hehe, =p

=)

Nice place, nice feel to sleep.. Yes2.. =p

Great view from here

Let's go to the Grand Dinner

The four of us~

The only picture that I have at the Grand Dinner.
From left, Izani UIA, Nizam Malek (Oh I was spoiled there hehe..),
King Teck Long IMU, Hairos Izha UiTM and Ramdani UIA.
Picture credit to King Teck Long

My first time in Kemaman Kopitiam, makanan die sedap!
Best sebab ade brader tu blanje.. =D

Chicken Chop Kemaman Kopitiam.. Crispy delicious~

With a friend, Radhiatul Mardhiah, final year pharmacy student from UiTM

With Madam Aslinda Jamil Rph

This will be one of my Final Year memories.. =)


It's the time to go back to Cyberjaya/Putrajaya..

National Pharmacy Quiz 2010 in memories..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.