Thursday, September 29, 2011

Guitar Solo Practice

0 comments

Alright, this is a video while I was practicing guitar, the intro solo
part of a song..

Surely, there's still a lot of room for improvement..

But it's ok.. Ni kira masih awal-awal lagi..

Akan berlatih lagi.. Sampai jari-jariku melekat di fret gitar.. hehe.. =p

Saturday, September 24, 2011

Late Night Guitar Talk

0 comments

Salam, hye..

Ok ni 2nd vlog saya di blog ni..

Borak-borak pasal gitar.. hehe.. =p


Vlog kali ni lebih panjang, 8 minit.. =p

Friday, September 23, 2011

Ramli dan Hitler

0 comments

Tengok lah video-video ni.. Sumpah lawak lah Hitler! hahaha..


Wednesday, September 21, 2011

Hari-hari yang berlalu..

0 comments

Salam, hye again all,


Apa khabar? Hope sihat lah semua ya.

First sekali saya nak ucapkan thanks kepada anda yang dah menonton video blogging pertama yang saya hasilkan di blog ni. Saya siapkan satu kategori baru iaitu 'vlog' khas untuk kumpulkan semua video blogging yang akan saya hasilkan.

Thanks juga kepada yang sudi untuk klik LIKE pada blog post pasal video blogging tu. Rasa memang bersemangat nak buat video blogging yang ke dua dan seterusnya kalau ada yang nak menonton.. =p

Tapi apakan daya.. Beberapa hari kebelakangan ni saya tak berapa sihat.. Demam panas, selsema, muscle ache, sakit tekak dan memacam lagi lah sakit.. Memang tiada mood la most of the time.. Just nak rehat atau tidur je..

Jadi tak dapatlah nak hasilkan video blogging yang terbaru buat masa terdekat ni.. InsyaAllah kalau keadaan lebih mengizinkan, saya akan buat video blogging banyak-banyak..

So setakat ni saya blogging macam biasa sajalah dulu. Tulis-tulis, anda baca-baca.. Boleh gak kan? =p

Hmm, hari ni dah 21 September 2011. Kejap saja masa berlalu, rupanya dah dekat 4 bulan saya 'terkurung' kat rumah selepas tamat belajar. Memang bosan, bosan dan bosan juga lah.. Makin hari makin bosan.. Bosan, bosan, bosan.. Berapa banyak bosan daaa.. =_='

Setakat 4 bulan ni secara kasarnya memang boleh kata tak buat pape lah.. Makin hari rasa soft skill makin tumpul.. Mana tak nya, dah kurang jumpa orang, dah kurang cakap dengan orang, dah kurang cakap english, dan kurang kena matahari.. heheh.. dan macam-macam lagi lah yang kurang..

Tapi nak buat macam mana kan.. Tunggu sajalah, sampai kering.. =p

By the way, doakan kesihatan saya kembali ok untuk terus menulis dan bervlogging di NizamMalek.com! Thanks! =)

Tuesday, September 13, 2011

First Video Blogging?

0 comments

Salam, hye again..

Ok post kali ni saya nak tunjukkan vlog pertama yang saya hasilkan.

Tengoklah.. =p




Simple je, dan masih lagi terikut-ikut style lama.

Terlalu ringkas dengan durasi lebih kurang 1 minit 37 saat.

Tapi tak pe akan try buat yang lebih baik lagi next time.


Next time saya akan buat video yang lebih panjang, mungkin 3 minit or 5 minit..

Plannya nak share pape yang best pasal my activities lah..

Cakap-cakap lebih banyak..

Kita tengok menjadi ke tak..

Harap-harapnya boleh buat lah..

Ok itu saja for this time..

I know writing a blog is a lot easier! =p



Ermm..

I'm not really in the mood while writing this, something came up..

Biarlah..

Ok see ya next time! =)

Monday, September 12, 2011

Menjadi Selebriti Melalui Youtube!

0 comments

Salam hye, bertemu kembali kita. =)

Ok post kali ini pendek saja, just nak share perkembangan terkini saya.

Dalam 2 3 hari ini saya agak 'sibuk' di depan laptop kerana saya baru saja melancarkan semula ebook terpanas saya yang bertajuk 'Strategi Kumpul Fans Fanpage Cara Percuma & Efektif'.

Hampir sepanjang masa ada saja yang register untuk mendapatkan ebook tersebut. Alhamdulillah, semoga bermanfaat untuk mereka yang membacanya. Dan setakat saya menulis ni, saya dah dapat 5 review/testimonial positif daripada pembaca ebook tersebut. =)

Ebook ni saya hanya buka untuk 500 orang saja. Lepas dah cukup kuota tu, saya akan tutup kembali dan fokus kepada projek2 yang seterusnya. Banyak projek dalam to-do list saya ni. Harap semuanya akan berjalan dengan lancar. =)

Selain daripada itu, saya akan renew semula domain name NizamMalek.com ini selewat-lewatnya pada 18 September 2011. Bermakna sudah genap 1 tahun saya menggunakan domain name ini. Memang best juga lah. =)

Ohya, dalam bulan 10 atau 11 nanti, insyaAllah saya akan mula berkerja sebagai seorang ahli farmasi yang bertauliah di hospital kerajaan. Dapat posting kat mana tu tak sure lagi, insyaAllah akhir bulan ni kot akan dapat berita mengenainya.

Pastinya saya akan lebih sibuk lagi bila dah start bekerja nanti. Jadi mungkin juga tiada masa untuk menulis blog seperti ini. Biasa saya ambil masa lebih kurang setengah/satu jam untuk menulis satu post yang lengkap.

Jadi untuk itu, antara persediaan saya untuk memastikan NizamMalek.com ini terus 'hidup' dengan post-post terbaru, saya bercadang untuk mula aktif membuat video blogging atau vblogging.

Trend terkini menunjukkan lebih ramai yang sukakan konsep vblogging kerana ianya lebih interaktif dan santai. Jadi mungkin saya nak buatnya juga di blog ini sebagai alternatif penulisan bila dah sibuk bekerja nanti.

Bolehlah saya rakam video di mana-mana dan berkongsikan info menarik berkenaan aktiviti-aktiviti saya bila dah bekerja nanti melalui video. =)

Sebelum ni pernah juga saya hasilkan beberapa video ringkas terutamanya untuk ucapan raya dan terima kasih, tapi berdasarkan feedback jujur daripada mereka yang menontonnya, ramai yang katakan video saya agak 'skema' dan kaku.

Memang betul, bukan mudah nak bercakap di depan camera video dan apabila pergerakan kita dirakamkan. Mesti malu, segan semua ada. Jadi saya tercari-cari panduan untuk menghasilkan vlog yang lebih santai, menarik dan memukau.

Dan saya telah memilih satu buku yang amat bagus iaitu buku 'Menjadi Selebriti Melalui Youtube' karya saudara Alif Firdaus Azis atau lebih dikenali dengan nama AlifStyle.
Antara isi menarik yang terkandung dalam buku ini adalah:

  • Video Kesukaan Pengguna Youtube
  • Peralatan Video Yang Murah Tetapi Hasilnya Gempak!
  • Skrip Yang Gempak
  • Teknik Mengambil Video Yang Bagus
  • Tips Beraksi Di Hadapan Kamera
  • Cara Mendapatkan Jumlah Penonton Yang Tinggi
  • Tips Memotivasikan Diri Membuat Video
  • dan banyak lagi~

Satu JB saya pusing untuk cari buku ni dan akhirnya berjumpa juga di Johor Central Book Store, Johor Bahru. =p

Yang paling best adalah, harganya cumalah RM17.50 sahaja di mana yang saya boleh rate ilmu yang terdapat di dalamnya mungkin bernilai lebih RM29.90 atau RM39.90 untuk satu-satu buku yang amat berinformatif seperti ini.

Jangan risau, saya tak dapat komisyen pun promosikan buku ini, saya just kongsikan dengan anda semua berkenaan manfaat yang ada pada buku ini, k. =)

Seperti biasa, saya laburkan duit saya untuk ilmu, kerana saya pasti itu yang akan memberikan value added kepada diri saya. =)

InsyaAllah saya akan baca, fahami dan praktikkan ilmu yang terdapat dalam buku ini dan saya berharap untuk menghasilkan video blog yang baik di NizamMalek.com ini suatu hari nanti. =)

Sokongan dan doa daripada anda sentiasa saya harapkan ya. Oklah, sampai sini dulu coretan untuk kali ini. Berjumpa lagi di post yang seterusnya! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.