Monday, August 31, 2015

[Video] 2 Medium Pelaburan Pilihan Nizam Malek

0 comments

Apakah medium pelaburan yang sesuai diceburi pada akhir tahun 2015 ini?

Tonton video ini sekiranya anda berminat untuk membuat pelaburan.

Thursday, August 27, 2015

Gambar Dyia Camelia

0 comments






Wednesday, August 26, 2015

Day 8 of Life, Dyia Camelia

0 comments

Wajah yang ayah selalu rindukan.
-Dyia Camelia-

Monday, August 24, 2015

Bermula Cerita Sebagai Seorang Ayah!

0 comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Apa khabar?

Semoga anda semua sentiasa dalam keadaan sihat walafiat dan sentiasa positif.

Alhamdulillah, 18 Ogos 2015 yang lalu pada pukul 7.00am, isteri saya, Dr Ain Syafinas telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan, puteri sulung kami di Hospital Sultan Ismail (HSI), Johor Bahru.

Pada saya, it was an amazing experience melihat anak saya dilahirkan di hadapan mata.

Ok, saya share sikit pengalaman tu ya.

17 Ogos 2015, saya balik kerja petang tu lewat sikit around pukul 6.00pm sebab ada mesyuarat di pejabat.

Agak banyak kerja yang saya perlu fikirkan, jadi petang tu saya balik rumah dalam keadaan agak penat.

Jadi lepas solat maghrib, saya terus tidur, tak nak fikir pape dah.

Tengah sedap-sedap tidur tu, tetiba saya terdengar suara orang mengerang kesakitan.

Ish sape pulak lah yang buat hal ni.

Saya pun buka mata, lihat isteri saya nampak berkerut-kerut muka dia.

Saya lihat jam pukul 11 malam.

Jadi saya pun dah start menggelabah.

Masa tu dalam 1-2cm bukaan.

Jadi tunggu lagi beberapa jam.

Pukul 2am contraction makin kuat dan makin kerap.

Saya kata ni kena pergi hospital ni.

Saya pun bawa isteri ke HSI pada pukul 3 pagi.

Saya dah tidur awal, jadi tidak lah mengantuk sangat.

Bila check di bilik saringan, bukaan dah 3cm.

HSI bagi masuk dan standby untuk bersalin.

Suami boleh temankan di labour room.

Jadi saya pun masuk dan lihat proses bersalin.

Isteri diberikan ubat Pitocin untuk membantu contraction dan Injection Pethidine serta gas Entonox by request untuk tahan sakit.

Bermula pukul 5.30am contraction makin kuat dan isteri saya mula menggelepur, hehehe.

Dan akhirnya pada tepat pukul 7am, maka lahirlah anak perempuan saya.

 Alhamdulillah.

Selepas baby dibersihkan oleh staff nurse, saya diberikan ruang dan masa untuk azan dan iqamatkan baby di satu ruang.

Alhamdulillah semuanya berlaku dengan mudah.

Baby normal semuanya dan isteri saya ok.

Berat baby ketika lahir adalah 2.89kg, dalam lingkungan normal kecil.

Maka saat itu, bermulalah status saya bertukar daripada hanya sebagai suami kepada seorang suami dan ayah.

Besar tanggungjawab ini, tapi insyaAllah saya akan berusaha bersungguh-sungguh sedaya upaya untuk membesarkan, mendidik dan melindungi anak kesayangan saya ini.

Terima kasih Allah atas segala nikmat dan rezeki yang melimpah ruah ini.

Ramai yang tanya saya apa nama anak dan nak lihat gambarnya.

Ok khas di Nizam Malek Blog, nama puteri kami adalah Dyia Camelia Binti Ahmad Nizamuddin.

Dyia bermaksud bunga atau pepohon sebagai simbolik kelembutan, cantik, kesantunan, menyenangkan hati dan keindahan.

Camelia bermaksud sinaran yang mana Dyia akan menjadi cahaya mata yang menyinari hidup kami sekeluarga dan insyaAllah pencapaian Dyia adalah penuh sinaran dan warna warni, menjadi kebanggaan keluarga, agama dan bangsa.

InsyaAllah I will do my best to grow, educate and protect Dyia Camelia and groom her to be the next young millionaire. =)

Terima kasih kepada isteri saya, Dr Ain Syafinas yang sanggup berkorban jiwa dan raga untuk melahirkan zuriat saya.

Terima kasih kepada tuan-tuan dan puan-puan yang sudi mendoakan kami. Semoga Allah memberikan rezeki dan mempermudahkan segala urusan kita semua.


First Day Of Life With Ayah

Nak hantar Dyia pergi klinik check physiological jaundice. 
Alhamdulillah tak perlu admit wad.

Sayang ayah, Dyia Camelia!

Wednesday, August 5, 2015

My Latest Updates

2 comments

Salam..

Dah lama rasanya saya tak menulis di Nizam Malek Blog.

Semakin hari semakin sibuk dengan bermacam-macam jenis urusan.

Sebenarnya banyak benda saya nak kongsikan, tapi masa untuk menulis semakin singkat.

Tak seperti masa zaman saya belajar di kolej dulu.

Kadang kala satu hari boleh menulis tiga (3) post untuk blog.

Walau bagaimanapun, menulis ini adalah satu aktiviti yang menyeronokkan sebab kita keluarkan apa yang terbuku dalam minda kita.

Baiklah dalam post ini saya tulis secara ringkas dan padat apa yang boleh saya update pasal perkembangan semasa yang berkaitan dengan diri saya.

Kenapa pasal diri saya?

Inikan Nizam Malek Blog..

Jadi ceritanya pasal saya lah... Hehehe. =P

1. Seminar Guerrilla Saham 2015

Alhamdulillah pada 1 Ogos 2015 yang lalu, saya telah berjaya menganjurkan satu seminar saham yang diberi nama Seminar Guerrilla Saham 2015. Seminar telah berlangsung selama satu hari di Bilik Seminar Dewan Cerebral Palsy, Johor Bahru.

Seminar ini telah dihadiri seramai lebih kurang 30 orang dan berlangsung dengan jayanya. Saya anjurkan seminar sebegini dengan tujuan untuk berkongsi ilmu saham yang saya ada dengan orang yang berminat.

Saya percaya ada sesuatu manfaat yang boleh saya kongsikan kepada orang ramai. Dan Alhamdulillah saya menerima banyak feedback positive daripada para peserta.

InsyaAllah Seminar Guerrilla Saham 2015 ini akan diadakan lagi dengan lebih kerap (mungkin setiap bulan) bagi membuka peluang kepada lebih ramai orang untuk belajar ilmu saham sebenar.

Ohya, banyak sebenarnya masalah saya hadapi ketika merancang dan mengendalikan seminar ini. Kalau diingat-ingat balik, memang boleh rasa amat terharu sebab semuanya saya lakukan sendiri. Saya tiada team untuk bantu saya anjurkan seminar.

Tapi saya amat berbangga, atas segala kesukaran dan masalah yang timbul, Seminar Guerrilla Saham 2015 tersebut tetap dapat dilaksanakan dengan jayanya. Ia akan jadi antara kenangan terindah saya.

2. Menanti Kelahiran Baby

Dalam bulan Ogos 2015 ini saya sedang menanti kelahiran anak pertama saya. Isteri saya sedang menunggu hari sahaja untuk melahirkan insyaAllah baby girl kami.

Tak dapat dibayangkan apakah perasaan saya kini. Yang pasti saya amat menantikan kehadiran dia dalam hidup saya.

InsyaAllah dia akan jadi penyeri dalam hidup ini dan memberi sumber kekuatan untuk saya terus berjuang mengejar impian demi menyediakan kehidupan yang lebih baik untuk dia.

Jadi di kesempatan ini, saya mohon tuan-tuan dan puan-puan yang sentiasa dekat dengan Allah, agar dapat doakan semua urusan kelahiran anak kami dapat berlangsung dengan baik dan selamat.

Baiklah sampai sini dulu coretan kali ini.

Jumpa lagi dalam blog post seterusnya.

Terima kasih kerana terus menyokong dan mendoakan saya.

Semoga Allah merahmati kita semua.

-Nizam Malek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.