Monday, August 24, 2015

Bermula Cerita Sebagai Seorang Ayah!


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Apa khabar?

Semoga anda semua sentiasa dalam keadaan sihat walafiat dan sentiasa positif.

Alhamdulillah, 18 Ogos 2015 yang lalu pada pukul 7.00am, isteri saya, Dr Ain Syafinas telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan, puteri sulung kami di Hospital Sultan Ismail (HSI), Johor Bahru.

Pada saya, it was an amazing experience melihat anak saya dilahirkan di hadapan mata.

Ok, saya share sikit pengalaman tu ya.

17 Ogos 2015, saya balik kerja petang tu lewat sikit around pukul 6.00pm sebab ada mesyuarat di pejabat.

Agak banyak kerja yang saya perlu fikirkan, jadi petang tu saya balik rumah dalam keadaan agak penat.

Jadi lepas solat maghrib, saya terus tidur, tak nak fikir pape dah.

Tengah sedap-sedap tidur tu, tetiba saya terdengar suara orang mengerang kesakitan.

Ish sape pulak lah yang buat hal ni.

Saya pun buka mata, lihat isteri saya nampak berkerut-kerut muka dia.

Saya lihat jam pukul 11 malam.

Jadi saya pun dah start menggelabah.

Masa tu dalam 1-2cm bukaan.

Jadi tunggu lagi beberapa jam.

Pukul 2am contraction makin kuat dan makin kerap.

Saya kata ni kena pergi hospital ni.

Saya pun bawa isteri ke HSI pada pukul 3 pagi.

Saya dah tidur awal, jadi tidak lah mengantuk sangat.

Bila check di bilik saringan, bukaan dah 3cm.

HSI bagi masuk dan standby untuk bersalin.

Suami boleh temankan di labour room.

Jadi saya pun masuk dan lihat proses bersalin.

Isteri diberikan ubat Pitocin untuk membantu contraction dan Injection Pethidine serta gas Entonox by request untuk tahan sakit.

Bermula pukul 5.30am contraction makin kuat dan isteri saya mula menggelepur, hehehe.

Dan akhirnya pada tepat pukul 7am, maka lahirlah anak perempuan saya.

 Alhamdulillah.

Selepas baby dibersihkan oleh staff nurse, saya diberikan ruang dan masa untuk azan dan iqamatkan baby di satu ruang.

Alhamdulillah semuanya berlaku dengan mudah.

Baby normal semuanya dan isteri saya ok.

Berat baby ketika lahir adalah 2.89kg, dalam lingkungan normal kecil.

Maka saat itu, bermulalah status saya bertukar daripada hanya sebagai suami kepada seorang suami dan ayah.

Besar tanggungjawab ini, tapi insyaAllah saya akan berusaha bersungguh-sungguh sedaya upaya untuk membesarkan, mendidik dan melindungi anak kesayangan saya ini.

Terima kasih Allah atas segala nikmat dan rezeki yang melimpah ruah ini.

Ramai yang tanya saya apa nama anak dan nak lihat gambarnya.

Ok khas di Nizam Malek Blog, nama puteri kami adalah Dyia Camelia Binti Ahmad Nizamuddin.

Dyia bermaksud bunga atau pepohon sebagai simbolik kelembutan, cantik, kesantunan, menyenangkan hati dan keindahan.

Camelia bermaksud sinaran yang mana Dyia akan menjadi cahaya mata yang menyinari hidup kami sekeluarga dan insyaAllah pencapaian Dyia adalah penuh sinaran dan warna warni, menjadi kebanggaan keluarga, agama dan bangsa.

InsyaAllah I will do my best to grow, educate and protect Dyia Camelia and groom her to be the next young millionaire. =)

Terima kasih kepada isteri saya, Dr Ain Syafinas yang sanggup berkorban jiwa dan raga untuk melahirkan zuriat saya.

Terima kasih kepada tuan-tuan dan puan-puan yang sudi mendoakan kami. Semoga Allah memberikan rezeki dan mempermudahkan segala urusan kita semua.


First Day Of Life With Ayah

Nak hantar Dyia pergi klinik check physiological jaundice. 
Alhamdulillah tak perlu admit wad.

Sayang ayah, Dyia Camelia!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.