Sunday, February 28, 2010

Tata Februari

1 comments

Salam to all,

Hari ni hari terakhir untuk Februari 2010. 2 bulan berlalu pada tahun baru ni. =)

Walaupun cuma ada 28 hari, tapi banyak cerita yang berlaku pada aku dalam bulan ni. Baik dan buruk, suka dan duka bersilih ganti.


CUCMS Leadership Camp 2010

5-7 Feb yang lepas aku berpeluang menyertai CUCMS Leadership Camp di Kem Lambaian Danau, Jasin Melaka. Banyak pengalaman menarik yang aku dapat kutip sepanjang 3 hari 2 malam tu. Antara aktiviti yang dilalui ialah Night Walk, Zapin Ayam, Buat dan Berlumba Rakit, Kayak Safari, Merentas Halangan, Presentation dan macam-macam lagi lah.

Untuk aktiviti Night Walk, kita di bawa masuk ke dalam hutan tebal sehingga sampai ke sebuah tokong Cina yang terbiar. Di situ kami semua berkumpul di dalam kegelapan malam dan dilepaskan seorang demi seorang untuk kembali ke kem utama. Sepanjang perjalanan yang jauh itu, tiada lampu suluh, tiada teman. Hanya sendirian melalui dugaan dan halangan di hadapan.

Di situ lah nilai ketabahan cuba diterap dalam diri setiap peserta. Antara halangan atau 'gangguan' yang ada dalam perjalanan adalah seperti ranting bergerak-gerak, lembaga putih di tengah jalan dan pocong bergerak di tepi jalan. Alhamdulillah semua cabaran dan ujian itu dapat dilepasi oleh setiap peserta. Seram dan seronok. =)

Pagi esoknya Zapin Ayam. Nama glamour untuk exercise di pagi hari. Biasa sebut senamrobik kan. Zapin Ayam memang seronok. Game yang ada sangat happening. Tapi aku memang tak mampu buat semua. Lelah menyerang saat tu. Tamat aktiviti aku terbaring keletihan mencari nafas =I Nasib baik keadaan aku bertambah baik dari masa ke semasa.

Then aktiviti seterusnya ialah Berakit! Kami 4 kumpulan akan buat rakit masing-masing dan berlumba di tasik yang luas itu. Memang rakit akan terapung sebab disokong oleh pelampung, tapi cabaran sebenarnya ialah nak mendayung. Bayangkan pendayungnya seberat 1.5kg. Penat-penat.

Perlumbaan rakit ini membuktikan kemenangan bukan bergantung pada rakit, tapi semangat dan kesungguhan setiap peserta. Banyak yang aku belajar dari kem tu. Bertuah rasa dapat join last minute. =D

I will upload the pictures of the leadership camp in the next-next post.


Nizam Malek Blog Vote Campaign
Khas untuk bulan Februari juga aku telah lancarkan ruangan vote untuk Nizam Malek Blog. Saja nak tahu feedback pembaca blog ni. Hasil voting selama sebulan, resultnya seperti berikut:

  • Best (50%)
  • Biasa ja (25%)
  • Bosan (25%)
  • Informative (37%)
Jadi kiranya Nizam Malek Blog ni best lah jugak ea. Hehe. 25% kata blog ni biasa ja dan bosan. Manakala 37% kata ianya informatif.

Thanks to those yang rasa Nizam Malek Blog ni best. It will be my strength and support to keep blogging. For those yang choose to say Nizam Malek Blog is informative, I will try to add more information and the knowledge that I have to my blog readers. Indeed, I hope that the knowledge shared in this blog will be useful to other people. I think I have more things to share with you guys in the future.
Bagi yang anggap Nizam Malek Blog ni biasa ja, I would invite you guys to suggest for improvements through the comment box of any posts. No need account to comment, just simply choose anonymous to leave your comment.

And, to those who really think Nizam Malek Blog ni bosan dan membosankan, it's ok. Maybe my way of blogging does not suit your way of reading. Kalau dah rasa bosan, tak perlulah baca. Hehe. Jangan marah. =D

Anyway, I would like to take this opportunity to thank those who are wiling to participate in the vote. Thanks to the sky. =D


Online Social Networking

I love internet, and I like surfing internet 24 hours. That's me. Now I have yahoo messenger (YM), facebook (FB), blog and twitter to interact with people through online. Mostly, yahoo messenger will be a medium to talk/chat. By using Blackberry, it's easier to communicate with friends and customers anywhere, anytime. My YM id is mizamio87. Feel free to add me k, thanks.

FB will be a medium for me to share current issues in mind with friends. Sebab account facebook ni ada juga saudara mara, lecturer, dan kawan-kawan, biasanya wall post hanya untuk mengusik-usik kosong pada waktu lapang. Jarang sekali nak kritik orang di FB. Kang silap-silap kene ban plak account FB aku.

Nizam Malek Blog untuk curahan idea, pandangan dan mungkin juga medium untuk promosi idea perniagaan dan motivasi. Gambar-gambar ekslusif biasa nya ada dalam blog ni. Selain itu, Nizam Malek Blog digunakan untuk tujuan dakwah dalam kategori Islam. Moga perjalanan kita sehari-harian tidak sia-sia. Sambil berblogging dapat berdakwah. Best kan? Ohya, Im planning
to change the template for Nizam Malek Blog. Wait for the new facelift. =D

Twitter pula baru je di wujudkan dalam bulan februari ni. Design simple saja. Ia lebih untuk kegunaan peribadi. Post di twitter akan represent almost every single thoughts in my mind through out the day. Sama ada baik atau buruk. Itu lah tempatnya. So kalau rasa nak follow me on twitter, this is the user name: NizamMalek


Research Project

Hidup terasa amat sibuk dan terisi setelah dapat tugasan research project sejak akhir bulan Januari dulu. Alhamdulillah progress berjalan lancar. Aku senang bekerja dengan Madam Zie (supervisor). Walaupun most of the time penat dan stress, aku sedia bekerja sebab pulangan nya nanti cukup berbaloi dari segi prospek dan juga pointer cgpa. I will do the best for the rest.
Sekarang dan start masuk phase data collection dan data analysis. Aku dah mula guna SPSS software. Harap-harapnya semua kerja dapat diselasaikan dengan baik. Kini aku menanti tarikh 31 Mac 2010, sebab ada sesuatu yang bakal mengujakan aku berkaitan research project ni. Harap-harap ia akan berlaku. InsyaAllah.

Majlis Kahwin dan Pertunangan

Ohya bulan Februari ni pun ada banyak majlis kahwin dan pertunangan saudara yang aku pergi.
Antaranya majlis pertunangan Na dan Hafeez, serta Ayoh Su dan Cik Ezza. Majlis perkahwinan
pula untuk Kak Ha dan pasangannya. Oklah pergi majlis kahwin dan tunang, tapi masalah nya
aku selalu pakai baju salah tema. Orang pakai baju melayu, aku pakai baju jalan. All the best
pada yang dah bertunang dan kahwin. Aku bila?? Huhu, lambat lagi lah~
Masih muda =p


Business apa cerita?

Oh, cerita online business memang tak akan habis. Masih banyak yang perlu aku belajar, tapi it is
progressing very well. Aku amat selesa dengan konsep online business. Internet marketing umpama
virus. Amat mudah dan pantas dalam urusan promosi. Kalau diikutkan, aku baru 7-8 bulan dalam
bidang ni, tapi aku dah dapat menjana duit dari internet dengan baik juga. Kerana online business
jugalah aku jadi suka membaca. Rasa ingin tahu makin menebal setiap hari. Aku yang dulu selalu
dikutuk-kutuk kawan sebab tak pandai googling, tapi kini dah boleh survive sendiri. Cuma pesan aku
pada kawan-kawan, kalau kita ada ilmu, jangan lokek untuk dikongsikan. Jangan sampai ada yang
kata kita kedekut ilmu. Walaupun kita cuma tahu sedikit, tak apa, kongsi kan pada yang memerlukan. =)


Matlamat 2010 macam mana?

Alhamdulillah, matlamat 2010 masih tersusun dan up to date mengikut perancangan dan dateline.
Semua masih berjalan lancar. Matlamat amat penting. Hidup tanpa matlamat ibarat bermain bola
sepak tanpa tiang gol. Boleh main juga, tapi main kosong lah kan. Kepada pembaca Nizam Malek
Blog, jangan putus asa atau padamkan semangat anda pada matlamat. Teruskan usaha, percaya
anda mampu lakukannya! =)


Kesimpulannya~

Begitulah antara ulasan sepanjang 28 hari dalam bulan februari 2010. Walaupun Februari bulan
yang tersingkat antara 12 bulan yang ada, banyak perkara yang berlaku di dalamnya. Hargailah
setiap saat yang ada, dan warnai kehidupan ini dengan kegembiraan dan keberkatan. Hmm, dah
masuk 1 Mac rupanya.

Jumpa lagi Februari 2011.. ; )

Beli Buku Baru. =)

0 comments

Pagi semalam aku ke kedai Mukmin Bookstore di Jalan Tun Abdul Rahman (TAR), Kuala Lumpur. Nak beli bahan bacaan tambahan. Biasalah, sekarang dah suka membaca kan~ konon, hehe.

Lama juga selak-selak rakbuku tu. Nak cari buku yang best-best. Kategori yang dituju semestinya Motivasi, Pengurusan, Perniagaan dan mungkin juga agama.

Ambik letak, ambik letak. Antara tajuk buku yang diambil, tapi letak balik ialah:
  • Buku buat duit dengan sms
  • Menjadi penulis buku
  • MLM the blueprint
Ramai rupanya orang tulis buku, macam-macam tajuk ada. Dari perkara yang basic sehingga ke perkara yang advance. Mesti banyaklah duit royalti yang mereka dapat.

So dah lama-lame tengok-tengok tu, aku pilih 3 buku untuk dibeli:


1) 166 Tip Sales Effektif tulisan Ashadi Zain dan Sharuddin Abdullah


Buku terbitan PTS Publishing Sdn. Bhd ni memberi panduan kepada jurujual dan usahawan bagaimana memulakan dan mengekalkan perniagaan. Menariknya, antara tip-tip yang bakal dipelajari ialah cara menjawab pembenci jurujual. Biasalah, mesti ada individu yang memang anti-jurujual. Mesti panas je bahasanya kalau bercakap. Jadi sebagai jurujual yang mementingkan hasil akhir iaitu melakukan sales, kita perlu mengetehui teknik-teknik berdepan dengan mereka yang membenci jurujual agar kita tidak berasa demotivated apabila direject atau dibantah. I want to learn this.

Selain itu, buku ini juga akan membongkar rahsia mewujudkan kumpulan yang bermutu tinggi. Sedia maklum bahawa dalam dunia perniagaan yang penuh liku, kita tidak akan mampu bertahan seorang diri. Networking amat penting untuk terus survive dalam bidang ini. Malah, ramai usahawan yang baru bermula tidak berjaya kerana tidak mempunyai kumpulan perniagaan yang efektif dan positif. Jadi jika mahu belajar berniaga, kena pandai mencipta networking agar perniagaan kita akan menjadi lebih mudah dan menyeronokkan.

Penulis merupakan jurulatih dan motivator bidang keusahawanan dan juga pengurus Bintang Berlian SURECO. Buku ini agak tebal dan berharga RM30.00.


2) Buku kedua yang menjadi pilihan ialah Cara Mudah Berucap Di Khalayak karya Amin Hazyq


Buku ini bertujuan untuk memberikan petunjuk tentang cara untuk menyediakan dan menyampaikan ucapan, mengembangkan informasi yang ada, memikat pendengar untuk terus mendengar ucapan anda, menambah unsur-unsur lain dalam ucapan secara impromtu dan sebagainya. Buku ini juga akan membincangkan gerak-geri tubuh dan cara untuk menjadikan ucapan anda menarik dan terus diingati oleh setiap pendengar.

Keperluan untuk berucap di khalayak tidak dapat diasingkan daripada pelajar institut pengajian tinggi (IPT), pemimpin, dan mungkin juga sesiapa sahaja. Presentation project dan assignment menggunakan microsoft powerpoint menjadi amat biasa dewasa ini dan menjadikan setiap pelajar perlu bersedia untuk kehadapan. Kebanyakan pelajar mengambil sikap mudah terhadap presentation kerana perasaan malu tidak bertempat yang menebal, kekurangan keyakinan serta persediaan terhadap isi presentation yang tidak sempurna.

Preview isi (1)

Preview isi (2)

Berucap di hadapan khalayak atau public speaking sememangnya menjadi antara perkara yang menakutkan bagi kebanyakan individu. Namun Dr Irfan Khairi (dalam buku Nota Jutawan Nota Motivasi) berkata, jika ketakutan public speaking itu dapat diatasi, maka banyak lagi kesukaran dalam hidup ini dapat tempuhi.

Semoga ilmu daripada buku ini dapat diaplikasikan dalam setiap presentation yang bakal aku lakukan pada masa depan. =)


3) Buku ke 3 bertajuk Fikah Luar Negara: Mudah Praktik Islam Di Mana-mana


Buku ini amat menarik perhatian aku. Dah lama sebenarnya nak cari buku macam ni. Buku ini memberikan dalil-dalil dan nas berkaitan amalan-amalan yang membuktikan Islam amat praktikal pada setiap umat yang menganutinya. Antara isi kandungannya ialah:
  • Fikah Semasa Musafir: menyapu khuf, rukhsah jamak solat yang dipinggirkan, fikah qasar dan persoalan-persoalan yang berkaitan dengannya.
  • Pakaian Lelaki Islam
  • Pakaian Wanita Islam
  • Kewajiban Menyampaikan Islam
  • Kepercayaan Babi yang Menyulitkan Kehidupan Muslim
  • Hukum Bertindik dan Bertatu
  • ... dan banyak lagi
Persoalan dan perbincangan yang ditimbulkan mungkin dapat memberi gambaran, pendapat dan jawapan berkaitan permasalahan umat islam di Malaysia yang majoriti berpegang kepada Mazhab As -Shafie. Buku ini berharga RM19.00 sahaja. Memang berbaloi untuk ilmu yang bakal diperoleh, insyaAllah. =)

P/S: InsyaAllah ilmu sedikit yang aku ada akan dikongsikan kepada kawan-kawan dan orang lain. =)

Friday, February 26, 2010

Salam Maulidur Rasul

0 comments


Salam Maulidur Rasul to all Muslimin and mukminat.

Semoga kita menjadi insan yang berjaya seperti Kekasih Allah, Nabi Muhammad S.A.W.

Perbanyakkanlah ucapan selawat ke atas baginda setiap hari. =)


Jauhkan persengketaan.

Moga persaudaraan hari ini menjadi punca pertolongan antara kita di kemudian hari.

Yuhuu exam sudah habis lah!

0 comments

Alhamdulillah, dah berjaya menjalani exam mid sem selama 4 hari berturut-turut. Mencabarlah juga.

First exam pharmacognosy. Senang, biasa and susah semua ada. Kira cukup resepilah. Cuma part Madam Semira aku rase aku tak jawab dengan sepenuh hati. Hmm, harap-harap ada markah kesian lah.. heheh..

Second exam plak toxicology. Oklah, tapi tulah, bila MCQ ada negative marking, semua cemas nak tembak menembak. Takut terpijak periuk kera. Silap-silap meletup, habis markah. Heheh. Tapi dapat siapkan paper toxicology tu dalam masa yang ditetapkan.

Third paper plak Pharmacology of Central Nervous System (CNS). Ini paper paling mencabar bagi aku. Soalan die, perh~ memang nervous (cemas) lah.

Banyak soalan MCQ yang aku tinggalkan. Takut hilang markah macam tu je. Mechanism of action, uses and adverse reaction for each anti depressant drug kene tulis. Berperang dengan masa lagi. Fuh!

Hari ke empat ade 2 paper. Pagi Pharmaceutical Care dan petang Vetenary pharmacy. Paper Pharm Care start pukul 9 pagi. So malam tu aku awal-awal dah tido. Tapi tak tahu kenape, aku rase cuak je pagi tu.

Mungkin sebab pharmcare ni jawapan die bukan fact dan boleh pelbagai-bagai. Kalau jawapan diterima oklah, kalau tak.. hancus lebus~ Ohya, aku rasa jawab MCQ pharm care paling best. Hehe.

Veterinary pharmacy plak banyak gila notes nak baca. Nasib baik ada study guidelines. Thanks Prof Adnan. Kira membantu jugaklah.

Dah habis exam=Merdeka!! Banzai!! Yuhuu!!

Sunday, February 21, 2010

Mid Sem Exam Week

2 comments

Esok bermulalah peperiksaan pertengahan semester untuk pelajar farmasi CUCMS.

Jadualnya seperti dalam gambar di bawah:


Wah, PUBLIC HOLIDAY tu besar je nampaknya. =p

Hmm, so amacam preparation? Dah ready?
Oklah, sikit-sikit.

Anyway, mid sem kali ni berbahaya juga sebab ada negative marking untuk Multiple Choice Questions (MCQ). Maksudnya kalau salah jawab satu soalan, markah kena tolak 0.5. Wah, kejam-kejam. =D

Tak pe, dah faculty decide buat macam tu, terima sajelah. Mungkin ada hikmahnya. Hehe.

Mid sem exam kali ni 4 hari je, untuk 5 subjek. Rasa oklah sebab baru lepas cuti seminggu, ada masa lah juga nak baca-baca, study-study sikit. Kalau tak cemas jugak kan~ =D

Subjek yang paling banyak nak baca ialah Veterinary Pharmacy. Bertimbun-timbun notes nya. Hope soalan senang lah ye Prof Adnan a.k.a Prof BM (Prof Berhati Muda) =D

Anyway, exam is exam. Ada yang cakap exam ni medan untuk test kita faham tak topik yang kita belajar.

Ada juga yang kata exam cuma untuk mereka yang berjaya cramp semue info malam sebelum exam. Ada lagi yang cakap exam ni cuma ditentukan oleh nasib.

Tak kurang juga yang kata exam ni patut dihapuskan!

Hmm, macam-macam. Tapi tak kesah lah apa pun, exam mesti dilalui. Student life tanpa exam mesti bosan kan? Xrasa stress2. Hehe..

Oklah, cukup sampai sini dulu. I need to do some preparation lagi before rehat (tido) untuk exam esok pagi.

Kalau siapa-siapa yang terbaca post ni, jangan lupa doakan kami semua berjaya dalam exam nanti ya. =)

All the best to All!!

Thursday, February 18, 2010

Carry on~

0 comments

Aku kat inventQ. Tengah dok lepak kat meeting room tunggu supervisor habis meeting.

Penatnye rase, bekerja macam tak berhenti. heheh.

Nyway, cuti seminggu, dan next week mid sem exam.

Hari ni dah hari khamis, dan aku baru nak start buka notes, study.

Hari-hari sebelum ni sibuk dengan urusan research project; distribute questionnaires.

Mungkin ramai kawan-kawan lain yang dah mula study lebih awal sejak mula cuti raya cina dan mid semester. Adakah aku dah ketinggalan?

This is life..

Hmm, nyway, better late than never. Sementare tengah menunggu ni, eloklah aku study sikit.

Plan nak baca Pharmacology of Central Nervous System (CNS).

Aku minat sebenarnya subject ni. =)

Oklah, nak study dulu.. C yah!

Wednesday, February 17, 2010

Let's answer the free questionnaires!!

2 comments

Kajiselidik ini adalah sebahagian daripada kajian bertajuk “Dispensing Separation: Malaysian Community Knowledge and Perception” yang sedang dijalankan oleh Ahmad Nizamuddin Bin Malek Reedzwan, pelajar tahun ke-3 jurusan Ijazah Sarjana Muda Farmasi dari Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya (CUCMS), Cyberjaya.

Kajian ini diselia oleh Puan Wan Sazrina Wan Zaid dan Puan Aslinda Jamil.

Anda boleh menyertai kajian ini secara percuma dengan menekan banner di bawah ini:

BannerFans.com

Anda memerlukan lebih-kurang 10 minit untuk menjawab keseluruhan set soalan ini.

Arahan: Sila klik pada pilihan jawapan anda.

Preview soalan:


Setelah selesai, anda hanya perlu klik 'Finished'

Glosari:

‘Dispensing Separation’ bermaksud pengasingan fungsi doktor dan ahli farmasi di mana doktor hanya membuat diagnosis penyakit dan mengeluarkan preskripsi manakala ahli farmasi mempunyai hak untuk mendispenskan ubat kepada pesakit mengikut preskripsi yang diberikan oleh doktor.

Dispens bermaksud menyerahkan ubat kepada pesakit.

Preskripsi bermaksud surat kebenaran daripada doktor untuk mendapatkan bekalan ubat.

Ubat terkawal bermaksud ubat-ubat yang memerlukan preskripsi daripada doktor untuk didispenskan. Contohnya ubat batuk.

Hasil kajian ini adalah amat penting untuk menilai persepsi sebenar rakyat Malaysia terhadap cadangan pelaksanaan ‘Dispensing Separation’ di Malaysia.

BannerFans.com

Penyertaan anda amat-amat dihargai. =) Terima kasih.

Monday, February 15, 2010

Questionnaires in action

0 comments

Hari ni dikira hari rasmi aku distribute questionnaires through hand deliver method. Sejak tengah hari pusing-pusing Pasir Gudang dan some areas in Johor Bahru untuk dapatkan respondents.

Seronoknya dapat buat aktiviti menarik ni. Mula-mula rasa amat cuak nak minta orang yang tak dikenali untuk jawab questionnaires. Sampai ambik masa nak dapatkan first respondents. Dalam hati cakap, "nak bagi ke tak, nanti kene marah macam mane?" =p

Tapi kuatkan gak semangat dan dapat public respondent pertama di Pusat Bandar Pasir Gudang. Mudah je sebenarnya bila respondents beri kerjasama. Yang penting aku kena betul-betul introduce myself correctly. Bila orang dah percaya, so dengan tanpa banyak soal mereka akan tolong jawab questionnaires tu.

Ada juga yang reject nak jawab. Kat kedai alat tulis. Seorang mak cik ni cakap "saye rasa awak dah salah orang lah, saya bukan doktor atau pharmacist, saya retailer". Pastu belah macam tu je tak nak jawab. Wah sombongnye. Aku bukan nak cari doktor atau pharmacist. Just nak cari orang biasa, orang awam untuk tanya pendapat berkaitan doktor, ahli farmasi, klinik dan kedai farmasi.

Itulah nasib researchers untuk social based study macam ni. Cabaran berdepan dengan rejection. Tapi aku ok je, sebab dah biasa berdepan dengan rejection dalam business, =D So no hal lah.

Then pergi solat kat surau. Dapatlah 2 orang lagi untuk jawab questionnaires. Kalau dapat lagi ramai lagi bagus kan, hmm. Selain itu, aku pun dapat respondent kat tempat main bowling dan kedai farmasi. Macam-macam tempat aku pergi untuk biasakan diri untuk dapatkan respondents. Banyak juga lah yang aku belajar hari ini secara tak langsung.

Ohya, satu yang aku observe hari ni ialah, lebih ramai orang prefer jawab questionnaires dalam bahasa melayu. Tapi aku prepare 40 sets untuk english version dan cuma 30 sets untuk malay version. Maksudnya kena fotostat lebih banyak malay version esok. I need at least 50 respondents tomorrow.

Selain hand deliver method, aku juga guna internet untuk distribute questionnaires ni. Aku rasa guna internet lebih mudah dan pantas.

So secara ekslusifnya, pembaca Nizam Malek Blog akan dapat participate dalam research project ini. Jika anda berminat untuk menjawab questionnaires research project ini, anda boleh klik pada banner-banner yang ada di bawah:

(questionnaires dalam bahasa inggeris)
BannerFans.com

(questionnaires dalam bahasa melayu)
BannerFans.com

Selepas klik banner di atas, anda akan dapat mendownload set questionnaires dalam format microsoft word (.doc). Anda boleh menjawabnya dengan menggunakan simbol yang sesuai pada kotak yang disediakan.

Menjawab questionnaires sebenarnya amat mudah. Anda tidak perlu memberikan pendapat secara bertulis, tapi sekadar tandakan pada pernyataan yang anda rasa betul bagi anda. Sama ada amat setuju, setuju, neutral, tidak setuju atau amat tidak setuju. Tiada jawapan yang betul mahupun salah. Ia sekadar pendapat anda.

Setelah menjawab questionnaires itu, anda savekan dan boleh terus hantar ke email mizamio87@yahoo.com

Penyertaan anda amat-amat dihargai. =)

Saturday, February 13, 2010

Happy Chinese New Year

0 comments

Just to take this opportunity to wish Happy Chinese New Year to all Malaysian Chinese.

Having many Chinese friends is not awkward to me because I used to study and get along with them during my school times until now.

We competed for good results and respect each other.

Let's work together and live peacefully in Malaysia.

-Gongxi Gongxi-

P/S: Don't forget to give me angpau ehh. =p

Thursday, February 11, 2010

Blackberry era

5 comments

Yeay, baru balik dari Kajang area Metro Plaza. Pergi beli Blackberry! =D Happy2.

Kira ini lah firsttime beli barang using mudah.my. Memang mudah!

Sales scriptnya:

"location opposite plaza metro kajang
Selling any time
1st come 1st serve
serious buyers only-thanks
Contact method/details:016-2211766
Item(s): BlackBerry OS
Age of item: demo set
best and lowest price is rm1300
Best GPS Phone with Wifi and Screen Display & 2MP Camera~!
Package includes:Full set in box
Thanks for viewing !!"

Aku beli Blackberry Bold 9000 At&T demo set Made in Hungary.

Demo set ni BB yang jadi display item kat kedai. Tak pernah pakai. Xde scratch langsung.

Harge RM1300.

Dan aku nekad untuk trade in Sony Ericsson K770i yang telah banyak berjasa itu. Memang puas lah pakai, thanks.

So dapatlah BB tu pada harge RM1100 saja. Kira amat murah sebab BB Bold 9000 baru harge nya dalam RM2k. Dapat save RM900 di situ.

Ape yang menarik, dapat full and complete set. Dari kotak, sampai ke CD driver. Semua lengkap.

Cuma yang kurang skit, warranty kedai cuma 1 bulan. So mulalah berdoa moga BB ni tak banyak masalah. =)

Ni gambar BB itu:



Yup, tidak dinafikan, I used to dislike BB. Because i thought ipod touch from Apple is better and enough.

Tapi kini tanggapan dah berubah. =I

Sebab utama ialah because I love online so much dan nak online 24 hours. Tambahan lagi online business semakin baik.

Jadi komunikasi dengan customers/clients perlu lah sentiasa pantas dan mudah. Harap2nya BB will help to expand my online business, to provide better customer service which is my main attention and concern.

Ipod Touch? Erm, masih ada. Mungkin juga nak letgo. Tapi amat sayang. Sebab baru je beli 6 bulan. Masih ade 6 bulan original warranty from Apple. Tengok lah kalau dapat harga ok, dan pembeli yang boleh jage ipod touch tu baik-baik, mgkn i will consider to seriously let it go. =I

Tuesday, February 9, 2010

Done with the presentation. =D

2 comments

Alhamdulillah, akhirnya selesai juga presentation research proposal tengah hari tadi. I was put in the 2nd group which mainly for clinical research project and I was the 11th presenter.

It was terrifying+tiring for waiting until my time to present. Watching other colleagues presenting below 7 minutes just make me feel uncomfortable because my slides were quite full with words.

Luckily I found a time during the break period to cut off some of my slides from 19 to basically 16. I deleted some slides from the introduction, literature review and limitations. Nobody knows either! =p

For my presentation, I have prepared the sets of questionnaires to allow better understanding from the examiners, and Alhamdulillah it works. The examiners can directly point out any mistakes from my previous work in order to come out with better ideas and suggestions.

I tried to be more calm at the beginning of my presentation, however, my lips keep berbuih-buih and cause me tersasul-sasul menyebut "Assalamualaikum warahmatullah and a very good afternoon to Prof Ros, other examiners, and fellow colleagues". The audiences started laughing. =(

But it's ok, I come back with stronger voice and more serious intonation to grab back the attention from the audience. I managed to explain my slides accordingly and inform the important points that were not in the slides. I dont want to be judged as reading the slides. No no. =D

(The Gantt Chart)

I tried to say it seriously at the last part of the presentation, but it turned something funny there. At the slides of my Gantt chart, I tried to explain that I need to cover until data analysis at least before May because "my supervisor is going to leave me in June 2010". I found that the audience laughed to the ears. HaHaHa.. But my intention is to say that, Im going to take the challenge to carry out my research project faster with good quality. =)

Actually, the presentation is a medium to evaluate whether the students understand or not about their topics and to suggest better methodology so that our research project can reach the expected standard for degree level.

Thanks to Prof Ros, Mr Atheer, Ms Syarizah, Ms Semira, Prof Alini, Pn linda and Mdm Umi for your suggestions and ideas. I will discuss back with my supervisors to enhance the quality of my research project.

Lastly, Prof Ros has stated that she was satisfied with our presentation and level of confidence. This will be our strength to do better in this research project. Congratulations to all my colleagues, we have done a good job today. =D

Pharmacognosy Visit Pictures

0 comments

Venue : Hutan Simpan Ayer Hitam, Puchong
Date : 1 February 2010
Time : 10-11 am
Activity : Pharmacognosy field visit

Inilah tempatnya

Mase dengar briefing regarding the Hutan Simpan. Dewannye selese walaupun dalam hutan.


Gambar-gambar seterusnya ialah gambar masa main air kat kolam.

Inilah aktiviti tidak terancang utama untuk pharmacognosy visit kami. =p

Cantikkan tempat die. Macam dalam cerita Pengembaraan Nobita dan Doraemon.

Mana mahu lari haa?? Sedia untuk berenang.

Saat cemas, spek aku terjatuh dalam kolam. Medey2.

Yuhuu, nasib baik Syazreen jumpe my spek, tenQ2. =D

Berjaya berenang ke hujung kolam.

Apa takut-takut Nami?

Memang best ahh..!

Mula berenang ke tengah.

Guna teknik apungan supaya tak tenggelam. Orang panggil aku berudu plak. =D

We have the water confidence! =D

Atuk, bila mahu turun?

Satu round lagi!

Cari nafas. =p

Gambar kenangan before balik (1)

Gambar kenangan before balik (2)

We have enjoyed the day. Thanks to Miss Ismin for bringing us to a very interesting place.

It will be one of the sweet memories during my undergrad time.

Special thanks to mama for forcing/encouraging me to learn swimming intensively during my holidays few years ago.

Even though I only know "Kuak Dada" technique, at least I can survive if someone accidently pushes me into the water. =p

P/S : Sebenarnya ada satu video yang berjaya merakamkan saat ke'cemas'an aku. Tapi ntah lah, tenet ni slow sangat, masih belum berjaya diuploadkan ke post ni. Maybe next time k. =p

Tomoro to present

2 comments

Esok hari untuk present research proposal.

Slides dah siap.

19 slides semuanya.

Kena present dalam masa 7 minit dan 3 minit lagi untuk question and answer session.

I hope everything will be fine and ok for me and other colleagues, InsyaAllah.

It's the time to go to bed. I need enough rest to give the best presentation tomorrow.

I will update about the presentation in the next post.

Tuesday, February 2, 2010

Menghadapi tekanan

0 comments

Hai semua. Apa khabar. Hope semua kawan-kawan dalam keadaan sihat dan selamat.

Nak tanya,

Pernahkah anda rasa takut? Rasa terancam? Rasa sedih, rasa mahu lari dari masalah yang melanda?

Siapakah yang anda cari jika anda rasa negatif seperti di atas? Adakah ibubapa? Adakah kawan rapat? Adakah teman istimewa? Atau anda pendamkan saja sendiri?

Semua orang pasti pernah merasa takut. Mungkin kerna telah melakukan kesilapan, mungkin kerna telah terlanjur kata, mungkin juga kerna ancaman tak terduga atau menjadi mangsa keadaan.

Apabila kita ada masalah besar, dan kita masih belum ada jalan penyelesaiannya, yang membuatkan kita rasa ingin tunduk ke bumi menyerah diri, kita terdesak untuk meminta pertolongan, tidak kira daripada sesiapa pun. Tapi ingatlah, manusia tiada kuasa. Manusia hanya merancang dan Tuhan yang menentukan segalanya.

Tahukah anda, sebaik-baik pertolongan dalam kategori pertolongan yang terbaik hanyalah daripada Allah? Kenapa? Mungkin kita sering alpa, yang Allah lah yang menciptakan kita. Allah lah juga yang menciptakan makhluk lain. Allah lah yang menciptakan segala-galanya yang ada. Dan kerna itulah, hanya Allah saja yang berkuasa terhadap ciptaanNya. Tiada yang lain.

Allah Maha mendengar, Allah Maha Melihat, dan Allah Maha Mengetahui. Tiada satu pun yang terlepas daripada perhatian Allah SWT. Jika kita percaya dan beriman pada Allah, janganlah ragu untuk berdepan denganNya, bercakap denganNya, berdoa kepadaNya, mendambakan pertolonganNya. Kerna Allah sentiasa ada bersama kita.

Di dalam Al-Quran, ada satu ayat pendek, yang boleh kita ungkapkan bila kita dalam ketakutan dan keterdesakan iaitu;

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani


Maksudnya: Maka berita itu makin menambahkan iman mereka lalu berkata: "Cukuplah untuk (menolong) kami, dan Ia sebaik-baik pengurus (yang terserah kepadaNya segala urusan kami)

Keterangan ayat:
Menurut al-Imam al-Bukhari, Ibn al-Munzir, al-Hakim dan al-Baihaqi, daripada Ibn Abbas berkata bahawa doa di atas merupakan kalimah yang terakhir diucapkan oleh nabi ibrahim a.s. sebelum dicampakkan ke dalam api. Ia juga diucapkan oleh Nabi Muhammad s.a.w. ketika golongan kafir menakut-nakutkan nabi tentang tentera bersekutu yang akan menyerang Nabi s.a.w. (Tafsir al-Fakhrurrazi, tafsir ayat 173, surah Ali-Imran)

Amalkanlah ayat ini pada bila-bila masa terutama tatkala kita sedang ketakutan, atau memerlukan pertolongan. InsyaAllah pertolongan Allah akan datang. Mungkin dalam keadaan yang kita langsung tidak jangka. =)

Monday, February 1, 2010

Selamat tinggal Januari

0 comments

Sekejap saja, dah masuk bulan Februari 2010. Begitulah pantasnya masa berlalu meninggalkan kita.
Setiap saat tanpa pernah berhenti.

So amacam Januari, best tak? Bagi aku, sangat-sangat menarik. Banyak perkara dah berlaku dalam satu bulan ini saja. Perkara yang mengujakan.

Berbekalkan semangat dan matlamat tahun baru 2010, Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik dan lancar. Beberapa matlamat berjaya dilaksanakan mengikut datelinenya.
Sejarah Januari 2010 juga tercatat perniagaan online aku mula berkembang dengan pantas. Antara perkara yang amat menggembirakanku, iaitu dapat lakukan sesuatu yang amat aku minat sejak dulu.

Peluang demi peluang tiba dan pergi. Begitu juga dengan research project yang bermula awal dan bergerak dengan amat laju. InsyaAllah jika prestasi sebegini dapat diteruskan, peluang tidak pernah terduga akan tiba. Cuma aku perlu lebih yakin pada diri sendiri. =)

Namun, pastilah tidak semuanya manis. Ada saja kekurangan di sana sini. Amat sedih bila masih belum mampu berperang dengan diri sendiri. Moga Februari akan membawa sinar baru yang lebih kuat untuk ku.

Ungkapan syukur tidak pernah dilupa.

PadaMu Tuhan aku bermohon, moga dipermudahkan jalanku. Berikanku nikmat dan rahmatMu kerna siapalah aku tanpa cintaMu. Berikan aku ruang untuk kembali.

Cerita cinta? Masih no komen. Back to basic, and let's go with the flow. =D

Selamat tinggal Januari. Februari here I come!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.