Thursday, December 31, 2015

Selamat Tinggal 2015, Selamat Datang 2016

2 comments

Assalamualaikum dan salam hormat.

Waktu saya menulis post ini, jam menunjukkan pukul 11.45pm pada 31 Disember 2015.

15min lagi di ambang tahun baru 2016.

Saya macam biasa, hanya di rumah, tidak berminat untuk menyambut tahun baru di mana-mana.

Btw, dalam post kali ini saya ingin menyingkap kembali sedikit sebanyak apa yang dah berlaku kepada saya sepanjang tahun 2015 ini.

Saya tak dapat recall semua, tapi basically pada awal tahun 2015, saya diberikan tugas untuk menjayakan program Johor Scientific Meeting 2015 yang akan berlangsung pada 5-7 Oktober 2015.

Jadi dalam tempoh 6 bulan pertama itu, saya agak sibuk dengan urusan kerja sehingga rasanya tidak banyak pencapaian signifikan dilakarkan.

Pada saya 6 bulan pertama itu boleh dikatakan mendatar sahaja (sideways).

Pada bulan Jun 2015, saya buat keputusan untuk hadir program Dr Azizan Osman iaitu Millionaire Marketing Mastery (MMM).

MMM diadakan di Wisma MCA, Kuala Lumpur dan saya telah berkampung di KL selama 3 hari 2 malam untuk belajar ilmu marketing daripada pakar marketing no 1 asia, Dr Azizan Osman.

Pada saya itulah program turning point dalam hidup saya pada tahun 2015 ini.

Saya spend RM2997 untuk hadir MMM dan ia adalah satu pelaburan yang besar yang saya lakukan untuk hadir.

Tapi alhamdulillah, pelaburan besar terhadap ilmu ini memberikan pulangan berlipat kali ganda.

Saya perhatikan bahawa, lagi banyak kita banyak untuk dapatkan sesuatu ilmu, lagi tinggi komitmen kita untuk berusaha mendapatkan result hasil mengamalkan sesuatu ilmu itu.

Yelah, dah spend duit banyak-banyak, jadi takkan nak biarkan macam tu je. Kalau dapat ilmu percuma, kita suka pandang rendah dan tidak ambil tindakan untuk dapatkan result. Akhirnya kita akan rasa down sebab tak berjaya.

Kawan-kawan di MMM semuanya ada progres masing-masing. Tak kan kita nak nganga je kan. Maka bermula Ogos 2015, saya telah mengorak langkah dan memulakan program seminar saham anjuran saya sendiri yang pertama kalinya iaitu Seminar Guerrilla Saham 2015 yang berlangsung dengan jayanya di Dewan Cerebral Palsy, Johor Bahru.

Bermula dari situ, saya mula membina jenama Guerrilla Saham dengan agresif dan alhamdulillah, saya mencapai apa yang saya sasarkan.

Cuma pada saya, pencapaian itu boleh digandakan lagi sekiranya saya bekerja dengan lebih keras dan mempunyai ilmu yang diperlukan untuk melakukannya.

Selain itu dalam bulan Ogos 2015 juga saya menerima cahaya mata pertama iaitu seorang bayi perempuan yang diberi nama Dyia Camelia. Inilah antara nikmat terbesar dalam tahun 2015 ini.

Dyia Camelia umpama nyawa baru saya yang akan terus segar memberikan saya kekuatan dan motivasi untuk terus mencapai kejayaan.

Banyak perkara dah berubah sejak kelahiran Dyia Camelia.

Kalau sebelum ni saya lakukan apa yang saya lakukan seperti saham, hartanah dan perniagaan Internet untuk kepuasan diri.

Tapi bila dah ada Dyia Camelia, prioriti saya bertambah iaitu untuk pastikan Dyia Camelia dapat membesar dalam keadaan yang terbaik.

Dan membesar dalam keadaan yang terbaik itu memerlukan kos.

Alhamdulillah ia menjadi sumber kekuatan untuk saya bekerja keras lagi.

Kemudian bulan Oktober, sibuk dengan Johor Scientific Meeting 2015 yang berlangsung di KSL.

Saya taubatlah tak nak terlibat lagi dengan persediaan konvensyen besar macam ni.

Meletihkan dan tidak enjoy.

Saya pernah katakan yang kerja-kerja sekretariat ini tidak sesuai dengan diri saya.

Saya lebih kepada marketing dan sales.

Saya percaya kita kena buat perkara yang kita suka, minat dan mahir barulah perkara itu hasilnya akan jadi dengan molek dan mantap.

Maafkan kalau ayat saya sedikit tunggang langgang.

Biasalah nak cepat.. Heheheh.

Kembali kepada Seminar Guerrilla Saham.

Alhamdulillah saya telah konsisten menganjurkan seminar setiap bulan dan mula melihat students Guerrilla Saham saya menjana pendapatan dari saham.

Ada yang buat profit pantas dalam 24 jam ke 3hari, ada yang rekodkan profit sehingga RM12k dan banyak lagi cerita kejayaan Guerrilla Saham.

Saya amat bersyukur dengan hasil yang diperolehi hasil penganjuran Seminar Guerrilla Saham.

InsyaAllah seminar ini akan diteruskan pada tahun 2016 dengan lebih banyak penambahbaikan.

Pada 11-13 Disember 2015 pula, sekali lagi saya laburkan wang untuk ilmu dengan menghadiri program Intensif Momentum Perniagaan Internet (IMPI) dan belajar dengan Tuan Najib Asaddok.

Saya spend RM3599 (jumlah termahal yang saya bayar setakat ini) untuk menghadiri IMPI dan insyaAllah saya akan fokus kembangkan pengaruh jenama Guerrilla Saham di Facebook.

Inilah persediaan yang saya lakukan untuk menghadapi tahun 2016 dan insyaAllah saya sangat looking forward.

Semoga tahun 2016 ini penuh dengan pencapaian dan nota ceria.

Semoga Allah berikan kesihatan dan kekuatan untuk saya menghadapi cabaran mendatang.

Oklah, sampai sini dulu coretan kali ini.

Terima kasih kerana membaca sehingga ke garis terakhir ini. =)

All the best in 2016, have a blast!

-Nizam Malek

Wednesday, December 2, 2015

Here Come, Last Month of 2015!

2 comments

Last time saya update Nizam Malek Blog adalah pada 3 Oktober 2015.

Wow, dua bulan lebih juga tak menulis di sini.

Rugi sebenarnya rasa, sebab saya tak update perkara yang dah berlaku dalam hidup saya dalam bulan Oktober dan November 2015.

Banyak sebenarnya perkara dah berlaku walaupun masa pantas berlalu.

Dan ya, kehidupan kini makin sibuk.

Macam-macam projek dan urusan.

Alhamdulillah, inilah rezeki anak namanya.

Btw, sekarang dah masuk bulan terakhir dalam 2015, iaitu Disember.

Kurang sebulan sahaja lagi 2015 akan berakhir dan kita akan masuk ke tahun baru 2016.

Kena recall semula apakah pencapaian terbaik pada tahun 2015 ini.

Memang banyak benda saya nak cerita, tapi itulah, masa amatlah mencemburui.

Saya kini lebih aktif menulis di Facebook kerana ianya lebih user friendly dan pantas.

Apa-apapun, saya berharap akan terus aktif menulis di Nizam Malek Blog ini, kerana ia adalah sumber SEO terbaik untuk saya sebenarnya.

Malah ia akan jadi diari terbaik yang akan kekal sepanjang zaman atas nama Nizam Malek.

Nantilah, kalau ada masa saya akan tulis lebih banyak lagi artikel dan info bermanfaat.

Jumpa lagi dalam blog post seterusnya ya.

Bye!

-Nizam Malek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.