Sunday, January 31, 2010

Seperti Yang Ku Jangka Terjadi~

0 comments

Hari ni aku nak hadiahkan lagu best untuk kawan-kawan yang mungkin sedang bercinta, or putus cinta, or terjatuh kerana cinta. Lagu lama from KRU ft Indigo; Seperti yang Ku Jangka. Enjoy~


Sekali lagi ku lalui jalanan sepi
Yang cukup diri ini kenali
Ku sangka dia yang ku cari
Telah ku jumpa
Namun dia yang menghancurkan jiwa

Cukuplah sudah hatiku dipanah duka
Cukuplah sudah segala sengsara
Dan aku tak mahu lagi dibelenggu rindu
Kerana ia akhirnya membunuhku

Seperti yang ku jangka terjadi
Tewas sekali lagi
Menambahkan luka yang sudah ada
Seperti yang ku jangka terjadi
Cinta datang dan pergi
Mungkin takdir ku hidup menyendiri

Harapan terakhir ku rupanya sama saja
Dengan yang terdahulu darinya
Biarkan aku hidup tanpa belaian cinta
Biar semua tahu ku kecewa

Seperti yang ku jangka terjadi
Tewas sekali lagi
Menambahkan luka yang sudah ada
Seperti yang ku jangka terjadi
Cinta datang dan pergi
Mungkin takdir ku hidup menyendiri

Mungkinkah takdir hidup ini menyendiri
Bertemankan sepi
Yang pasti setiap malam
Ku imbas kembali
Kenangan indah menyentuh hati
Yang pasti itu saja yang mampu ku miliki
Mungkin sepanjang hayat ku bermimpi

-DOWNLOAD THE SONG HERE-

Saturday, January 30, 2010

Teruskan research, yeah!!

0 comments

Pagi td dapat panggilan daripada supervisor. Nasib baik bangun awal juga. Kalau tak kantoi suara lah. =P

Alhamdulillah proposal slides dah siap sepenuhnya. 16 slides kira dah cun lah untuk presentation 9 February nanti.

Questionnaires pun supervisor dah editkan baik punya. 3 page questionnaire dan ada 3 sections. English version dah complete.

Sekarang tugasnya ialah untuk translate kan semua questionnaire tu ke bahasa melayu. Why? Sebab research ni nak evaluate knowledge and perception of malaysian community towards dispensing separation.

Kalau tak faham sangat term dalam bahasa inggeris macam mana nak jawab betul2 kan? Jadi strateginya ialah untuk hasilkan 2 set questionnaires, bahasa inggeris dan bahasa melayu. Participants boleh pilih nak jawab yang mana. 2 2 sama saja.

Then my next responsibility is to add more journals to the research. Supervisor nak 30-50 journal untuk dijadikan sokongan kepada research project ni. Jumlah yang besar. Tapi supervisor tak biarkan aku sendiri.

Beliau dengan baik hatinya dah bagikan aku 2 link website yang sesuai untuk cari journal. Siap dengan username dan password nya. Thanks Madam Zie, you have helped me a lot along this way.

Owh ya about citation and referencing part, aku dah jumpa website yang explain the APA style yang supervisor suro cari. Kena luangkan masa untuk fahamkan semua info dalam website tu.

Research project ni guna APA style sebab ia lebih kepada behavioral studies in a community. Kalau research yang more for clinical and lab work, ada style yang berbeza-beza.

Tapi research proposal pun kena tulis dalam format .doc. Itulah part yang mencabar aku sekarang. Dah start tulis, tapi kena tulis cun2 lagi lah. TAK BOLEH MALAS!! =P

Baiklah, teruskan kerja lagi!! =)

Wednesday, January 27, 2010

Current progress

0 comments

Yuhuu, baru saja selesaikan editing Research Proposal Slides dan Questionnaires!

Rasa berbaloilah walaupun tak dapat pergi dinner bersama Perdana Menteri Dato Seri Najib kat PICC malam ni.
Inilah yang dinamakan pengorbanan demi research project terchentha ini. I am working very hard to settle my jobs as soon as possible.

Kenape nak cepat-cepat sangat? Mestilah. Kena kejar masa. Lepas ni mesti lagi banyak kerja, lab report, study, my lovely business, cusps project, young mercy program dan macam-macam lagi lah.

I have no more times to berlengah-lengah.

Baru saja email 2 file penting tu kepada supervisor. Mungkin ok, mungkin kena hentam.

I am very scared of the citation and referencing part. Im not really sure the correct way to write them.

Tapi takpe, I will do anything to improve.

Please scold me, please teach me. Im hunger and thirsty for knowledge. =P

For the time being, my research proposal slides is consider settled, questionnaires will be revised and tested before being distributed and I have also started writing thesis write up.

3 work done in a time, but very worth it!! =D

Few hours ago also I have called my dad to say that I am doing research about dispensing separation. He gave support and some ideas how to do it.

Thanks for your opinions and tips, abah. =)

The challenges have already started, I have to be ready to work harder to achieve the expectation.

InsyaAllah to gain something from this research.

Tuesday, January 26, 2010

Let's Vote!

0 comments

Hye Nizam Malek Blog visitors and readers,

Thanks for visiting my personal blog. I have tried my best to deliver opinions from time to time and I hope that all information from this blog is interesting and has benefited all.

This post is exclusive to inform that I have just opened a poll vote for Nizam Malek Blog visitors.


The poll vote is located at the top of the right side bar above 'about me'. Your vote is very important to me so that I can discover your impression towards this blog.

For your information, this poll vote is opened for around 1 month only; until the end of February 2010.

You may select more than 1 answer. Just click and click to vote. It's easy and most important; It is FREE from any charge. =)

No matter who you are and where you are from, as long as you used to visit this blog, you are most welcomed to vote. Your identity will not be exposed. So let's vote, and just vote! =)

I hope that you have enjoyed visiting this blog. I love to hear comments from you. Please feel free to interact so that we can make such a big networking through online. =)
That's all for now, thanks for voting friends! =D

Regards,
Nizam Malek

Sunday, January 24, 2010

Research Project bermula!

0 comments

Mulai hari ini, satu kategori baru akan diwujudkan dalam Nizam Malek Blog ini iaitu 'Research Project'.

Semua post di dalam kategori ini akan memaparkan apa saja info, perjalanan, cabaran dan dugaan dalam menyiapkan research project ini.

Research project ini merupakan salah satu subject dalam course work Bpharm dan perlu di selesaikan dalam tempoh 2 semester secara individu.

Berikut adalah maklumat ringkas berkaitan research project aku:
  • Title: Dispensing Separation: Malaysian Community Knowledge and Perception
  • Supervisor: Madam Wan Sazrina Dato' Wan Zaid
  • Co-supervisor: Madam Aslinda Jamil
Research project adalah antara subject terbesar kerana pemberatnya adalah 4 jam kredit untuk setiap semester dan semestinya akan dapat mengubah margin CGPA pada skala yang amat besar.

Alhamdulillah, topik yang aku dapat adalah topik yang menarik dan aku minati. Begitu juga dengan supervisor dan co-supervisor yang amat bersemangat dan tegas dalam perbincangan research ini. InsyaAllah aku akan cuba yang terbaik untuk menghasilkan research project yang mantap.

Perbincangan dan proses menghasilkan research proposal dan thesis write up telah bermula sejak pertengahan Januari 2010 dan akan diteruskan mengikut plan Gantt Chart yang telah dibuat:

Oleh kerana topik dispensing separation merupakan satu isu yang amat penting dan mungkin juga sensitif di kalangan medical doctor dan pharmacist, sudah tentu ini akan mengundang pelbagai pendapat dan pandangan.

Pembaca Nizam Blog dijemput untuk turut serta memberikan apa saja komen berkaitan topik ini dan segala pendapat anda semua amatlah dihargai.

Terima Kasih. =)

Review: Adnan Semp-it best!

0 comments

Kalau suka cerita komedi aksi, boleh try tengok movie ni.

Tapi ada banyak adegan kurang baik untuk ditonton, bukan apa, takut terikut-ikut.

For me, just tengok untuk suka-suka dan release tension dengan kerja-kerja yang ada (xla stress sangat kot. =P)

Suke tengok part Angah Raja Lawak berkaraoke dan part Adnan cakap bahasa inggeris. hehe..

My rating for this movie in terms of comedy: 9.5/10

Saturday, January 23, 2010

Anda tahu apa itu respect?

2 comments

Semalam saya telah ke Masjid MMU, Cyberjaya untuk menunaikan solat jumaat. Terdapat banyak isu semasa yang telah dibincangkan oleh khatib sehingga tempoh khutbah melepasi pukul 2.05pm. Ironinya, saya ingin memetik salah satu topik yang telah diutarakan oleh khatib, iaitu berkenaan penghormatan atau respect.

Antara fakta pertama yang perlu kita fahami berkaitan respect ini ialah, kita tidak boleh memaksa orang lain untuk tunduk dan hormat pada kita. Walaupun kita mempunyai nama, pangkat, kuasa dan senioriti, semua itu belum mampu membuatkan setiap orang di hadapan kita untuk dengar dan ikut cakap kita.

Fakta kedua daripada saya ialah, kita tidak boleh membeli respect dengan harga. Walaupun kita orang kaya, kita ada duit banyak. Kita tidak akan mampu membuatkan orang di sekeliling kita benar-benar menghormati dan menghargai diri kita. Malahan, mungkin saja kita yang akan dipergunakan.

Jika kita hayati dan dalami dua fakta di atas, jangan kita berharap orang akan tiba-tiba hormat pada kita, bercakap baik dengan kita dan mendahulukan kita dalam apa sahaja urusan walaupun kita mempunyai jawatan yang lebih tinggi daripada mereka.

Tapi semua orang mahu dihormati, disegani dan dihargai. Kita akan rasa nilai kita amat rendah bila orang bawahan kita, tidak dengar cakap kita, mengutuk di belakang kita dan sebagainya. Bila jadi begitu, kita cuma pandai tanya kenapa, kenapa? dan kita cenderung untuk menyalahkan orang di sekeliling itu kerana tidak pandai menghormati kita.

Sebenarnya, perkara yang perlu difahami ialah orang tidak melihat siapa kita untuk dihormati. Tapi nilai-nilai murni dalam diri kita lah yang akan diperhatikan.

Dalam khutbah tersebut, khatib telah berkata bahawa salah satu nilai yang diperlukan ialah, menepati janji. Cubalah kita sedaya upaya untuk mengotakan semua janji kita. Seterusnya, kita akan dapati, orang sekeliling kita akan respect kepada kita tanpa disuruh. Mereka bersedia bekerja dengan kita dan memberikan komitmen bila mendengar arahan kita.

Khatib juga menambah, jika kita dapat memberikan yang lebih baik daripada apa yang kita janjikan, maka kita dapat menarik perasaan hormat dalam diri orang di sekeliling kita. Kenyataan itu saya nilaikan sebagai amat penting, dan terlalu ramai antara kita yang tidak mampu, atau sengaja tidak mahu menepati janji-janji. Akibatnya, orang akan menjauhkan diri daripada kita.

Bagaimana lagi caranya, untuk membuatkan orang hormat pada kita? Di bawah merupakan idea dan pendapat saya sendiri berkaitan isu ini:

  • Cara bercakap. Siapa yang suka dimarahi? Siapa yang suka berdepan dengan orang yang panas baran? Siapa yang tidak kesah diherdik di depan orang ramai? Mungkin sebelum ini kita bercakap lantang dan selalu menyakitkan hati orang lain. Kita tidak tahu berbudi bila berbicara. Tapi fahamilah, jika kita mahu orang hormati kita, kita perlu terlebih dahulu menghormati orang lain.
  • Berlapang dada. Selalunya orang yang tidak dihormati ialah orang yang terlalu ego dengan kehebatan diri sendiri. Kita selalu menganggap kita lebih superior daripada yang lain, dan tiada sebab untuk kita tidak dihormati. Sebenarnya, jika kita lebih merendah diri, serta menghargai kebolehan orang lain di hadapan kita, mereka akan rasa lebih selesa untuk bersama atau bekerja dengan kita.
  • Berilmu. Pesan ibu saya, orang berilmu akan disanjung dan orang yang berilmu itu berbeza dengan orang yang tidak berilmu. Tapi, perasan tak, setiap tahun, berpuluh-puluh ribu lepasan SPM berjaya dengan straight A's, dan begitu ramai juga lepasan universiti. Cuma, adakah ilmu yang kita ada itu menjamin bahawa kita akan dihormati? Jawapannya belum tentu. Sebenarnya begini. Ilmu yang kita ada adalah tidak ternilai. Tetapi, jika kita mahu ilmu itu menjadi pengantara untuk kita dihormati, kita perlu gunakan ilmu itu untuk kebaikan orang lain. Tidak guna kita sendiri saja yang pandai, tapi orang sekeliling menderita. Jika kita ada ilmu, kongsikan, dan ajarkan kepada orang sekeliling. Bila kita jadi dermawan ilmu, orang akan sayang dan hormat pada kita. Percayalah.
  • Jangan tunjuk sangat?. Kita manusia biasa. Tidak lari daripada perasaan tidak suka dan benci. Mungkin dalam ramai-ramai orang di sekeliling kita, ada 2 3 orang yang kita tidak ngam atau kita meluat betullah. Bila kita berdepan dengan situasi begitu, jangan tunjuk sangat perasaan kita. Kawallah emosi dan tindakan kita. Caranya, jangan entertain/fikirkan perkara yang membelenggu itu. Buat biasa saja, focus pada kerja dan orang yang membuatkan kita rasa ok.
Walau berapa banyak nilai murni yang kita praktikkan, kita tidak mampu memuaskan hati semua pihak. Jadilah orang yang berfikiran realistik, dan matang.

Namun, setelah kita cuba sedaya upaya mempraktikkan tips di atas, sampai masa, kita tidak perlu lagi menjaja atau cuba membeli respect daripada orang lain. Tapi orang lain sendiri yang akan tunduk dan hormat pada kita.

Thursday, January 21, 2010

The innovation of PCR

0 comments

This morning, my 3rd year bpharm colleagues and I have attended a talk of scientific research presentation entitled PCR, Real Time PCR Principles & Applications at InventQJaya CUCMS building, Cyberjaya.

This talk was successfully organized by co-operation between Analisa Resources (M) Sdn Bhd, Faculty of Pharmacy of CUCMS as well as the Foundation School of CUCMS.

Special thanks to Brother Razlan Abd Rahman for inviting us to this very interesting program. I really appreciate and I believe so do my other colleagues.
The talk has been given by Mr Ooi Keat Soon, the Applications Specialist, Analisa Resources (M) Sdn Bhd. Started with the presentation of Polymerase Chain Reaction (PCR) introduction as a basic knowledge in biochemistry, DNA studies and also bioengineering, Mr Keat Soon has calmly explained regarding the Real Time PCR which I found it really interesting to know.

As I was taught in the class that PCR itself is a great technique to amplify DNA template to possibly billion of copies, I believe that Analisa Resources has done a very good job on their research to innovate such knowledge to provide better solutions in regards of the disadvantages present in the normal PCR technique.

PCR is already quite a big and such complicated studies to be delivered. In addition, to capture audiences attention regarding new discovery of Real Time PCR at a time is very challenging, I supposed. However, with a systematic planning, the organizers have 'cleverly' prepared a set of questions regarding the important information of the talk to each participant to allow better understanding.

I think this system is really good to give the audiences the chance to follow the sequence of the talk and appreciate the new knowledge that are really new to us.

Eventhough as an undergraduate student; I am not really close to the benefits of the Real Time PCR knowledge and applications at this time, but personally I have learn some good tips to come out with good scientific research presentation and this really can help me in constructing my current research project.
It's me and some of the colleagues at the end of the talk

P/S: Do research, and you will be one step a head from other people.

Wednesday, January 20, 2010

Memuhasabah diri

2 comments

Hmm, inilah gayanya bila semalam tidur lewat. Lunyai semacam. huh. Sejak 12 tengah malam ke 4 pagi, sibuk mengkaji penggunaan Adobe Photoshop Illustrator CS3.

Akhirnya cuma penat dan mengantuk.

Bukan mudah sebenarnya untuk mendapatkan ilmu baru. Tidak boleh gelojoh, dan yang penting kena bermula dari yang basic sebasic-basic nya.

Kenapa nak beralih pada Adobe photoshop? Itulah dia, kalau dah terlalu ghairah mengejar peluang besar di hadapan, sehinggakan kebaikan yang ada di depan mata bagai tidak dihargai.

Tak ingat bila. Tapi pernah teringat kata-kata seorang penceramah masa di sekolah dulu.

Beliau menyatakan "Semakin banyak kita belajar, kita akan dapati semakin bodoh diri kita."

First time dengar rasa macam, apa la en. penceramah ni mengarut. Kalau kita belajar, mestilah kita jadi lagi pandaikan.

Hmm, mungkin juga kata-kata beliau tu boleh dipadankan dengan pengalaman semalam. Contohnya bila nak belajar Adobe photoshop, sejak pukul 12 tengah malam.

Makin lama cuba faham, makin rasa lebih bodoh jadinya. Real tul. Huhu.

So nak teruskan belajar atau tak sebenarnya ni? Nanti jadi lagi bodoh macam mana? Bukan itu maksudnya.

Sebenarnya maksudnya begini. Kita selalu berbangga-bangga bila kita jadi pakar atau pandai dalam sesuatu bidang.

Contohnya kita pandai sangat matematik.

Semua soalan kita boleh jawab, macam petik jari saja. Hingga satu tahap, kita rasa kita terlalu pandai, dan orang lain yang tidak mampu itu nampak dungulah sangat di mata kita.

Kita mula rasa hebat, agung dan kadang-kadang riak. Tapi sebenarnya ilmu yang kita ada hanyalah umpama setitik di seluruh lautan. Kita tidak sedar bahawa orang lain juga ada ilmu mereka tersendiri.

Dan bila kita cuba mengetahui ilmu orang lain, yang kita sendiri tidak dapat kuasai, maka barulah kita tahu yang terlalu luasnya segala ilmu yang ada dan rendahnya diri kita di sisi ilmu.

Tuesday, January 19, 2010

Membongkar rahsia pada Al-Quran

2 comments

Post ini adalah sambungan untuk post yang terdahulu dalam kategori Islam berkaitan Surah Al-Waqiah. Sebelum ini, maksud Surah Al-Waqiah telah pun diberikan terjemahannya.

Sebagai mukaddimah, surah Al-Waqiah merupakan surah yang ke-56 di dalam Al-Quran dan terletak pada juzuk ke 27 serta terdiri daripada 96 ayat. Dinamakan Al-Waqiah kerana terdapat lafaz pada ayat pertama surah ini yang bermaksud kiamat. Surah Al-Waqiah ini menerangkan berkaitan hari kiamat iaitu pembalasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan juga penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan api sebagai bukti kekuasaan Allah dan adanya hari kebangkitan.

Dan menariknya, surah ini terkandung beberapa fadhilat yang amat besar untuk sekalian umat Islam dari aspek ekonomi.

Sabda Rasullulah S.A.W. yang bermaksud; “Barang siapa yang membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”(Didengar dan disampaikan oleh Abdullah Ibn Mas'ud)

Apakah yang kita lakukan bila kita tiada duit? Simpanan makin susut, atau mungkin juga pulangan perniagaan yang dirancang dan diharapkan tidak mendatangkan hasil? Adakah kita kembali kepada jalan yang sebenar, atau kita mula mencari jalan pintas dengan melakukan kemungkaran yang akhirnya merugikan diri kita sendiri?

Sering kali kita mengeluh dan pasrah pada masalah kewangan. Ibarat apa yang ada tidak pernah cukup. Lebih buruk lagi, kita mula mempersoalkan rezeki orang lain sehingga timbulnya perasaan hasad dengki dan iri hati pada kejayaan orang lain. Tapi itulah realitinya.

Bukanlah kita terlalu ingin mengejar kemewahan dunia, tetapi sedarlah, dengan kekuatan ekonomi yang teguh serta digunakan pada jalan yang benar, pastinya kita dapat membantu menegakkan syiar Islam di atas muka bumi Allah ini.

Dan jika diperhatikan pesanan rasulullah melalui sabda di atas, kita bukan saja telah diajar cara yang sebenar untuk keluar daripada zon kesempitan kewangan, malah rahsia kekayaan itu telah terbentang dengan jelas dan nyata.

Sebenarnya, terdapat banyak fadhilat atau kelebihan jika kita cuba mengamalkan surah Al-Waqiah. Cukuplah jika dapat saya kongsikan satu sahaja kelebihannya iaitu bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dia dijauhkan dari kemiskinan selamanya. (Hadis Riwayat Imam Al-Baihaqi)

Kenapa perlu kita jauhkan diri daripada rahmat yang hakiki. Yakin dan gembiralah kerana istimewanya kita berada dalam nikmat keislaman yang penuh keredhaan dan keberkatan.

Kembalilah pada sunnah dan Al-Quran. Segala panduan yang lengkap, tepat dan tajam ada di situ. Dan jika kita benar-benar beriman pada tali Allah iaitu Islam, kita tidak akan pernah gusar pada kesusahan. Kerana pertolongan rezeki daripada Allah sentiasa ada.

Berdasarkan pencarian/googling, saya dapati ada sebilangan ulama' yang berpendapat hadith ini adalah hadith dhaif kerana tidak terdapat dalam buku-buku hadith utama seperti Sahih Al-Bukhari, Muslim dan lain. Namun sudah pasti membaca mana-mana surah di dalam Al-Quran akan mendatangkan ganjaran besar daripada Allah SWT sama ada di dunia ataupun di akhirat.

Semoga post kali ini membawa manfaat kepada pembacanya. Ilmu yang baik adalah untuk dihayati dan diamalkan serta lebih bermakna jika dapat disampaikan kepada yang lain. Wallahualam. =)

P/S : Mahu baca surah Al-Waqiah dan terjemahannya dalam bahasa melayu yang mudah difahami? Sila klik di sini.

Friday, January 15, 2010

Peluang memulakan pengalaman perniagaan!

2 comments

Khas kepada yang suka perniagaan!!

  • Anda mahu mencuba bidang perniagaan?
  • Amat berminat tapi tak tahu produk apa nak dijual?
  • Mahukah anda menjual sesuatu yang amat mudah untuk dijual?
  • Dan sudah pasti, keuntungan komisyen jualan adalah milik anda. Ya, milik anda!

Berita baik, kami ingin memperkenalkan kepada anda, satu peluang keemasaan bagi yang mahu menjana pendapatan tanpa bersusah payah membina platform perniagaan yang berisiko kerugiaan. Kami tahu anda berminat, jadi sila teruskan membaca hingga ke akhir post ini.

Tahukah anda bahawa niche market amat penting dalam rancangan perniagaan? Niche market merupakan satu term yang digunakan untuk menggambarkan prospek demand yang tinggi daripada pengguna/pembeli kepada produk yang kita jual.

Bayangkan jika niche market anda besar dan berterusan, anda tidak perlu bersusah payah mencari orang untuk membeli produk yang anda jual, sebaliknya, orang ramai yang akan berkejar mencari anda. Dengan itu, secara mudah anda dapat menjana pendapatan sedikit demi sedikit secara berterusan.

Dunia hari ini ibarat kosong tanpa komunikasi. Hampir setiap remaja dan dewasa memiliki sebuah handset. Kadang-kadang ada yang menggunakan 2 buah handset serentak, satu untuk nombor personal, dan satu lagi nombor untuk business dan urusan luar.

Lihat saja begitu pesat penggunaan handset dewasa ini. Saban hari manusia berkomunikasi tanpa mengira sempadan waktu. Kerana itu juga perniagaan telefon bimbit amat pesat membangun kerana niche marketnya amat tinggi.

Jika kita melihat peluang ini dari sudut yang lain, kita akan dapati bahawa penjualan top up untuk handset adalah peluang terbaik kerana ada saja yang mahu menambah nilai baki kredit mereka; hampir setiap saat!!

Tapi di manakah kita boleh dapatkan bekalan top up untuk dijualkan? Beli dari Maxis, Celcom atau Digi? Tidak perlu lagi begitu. Kini lebih mudah kerana ada beberapa syarikat yang bersedia menyediakan program top up secara online iaitu melalui sms.

Ia amat mudah kerana anda tidak perlu menyimpan stock kad top up, tapi sekadar memesannya secara online dan nombor handset pelanggan anda akan terisi mengikut jumlah yang dimahukan. Seterusnya, anda akan dapat komisyen daripada penjualan itu. Dengan sebegitu mudah, anda telah pun mula menjana wang melalui penjualan top up tersebut.

Bayangkan lagi, jika semua kawan-kawan anda hanya membeli top up daripada anda, sudah pasti anda dapat memperoleh pendapatan yang baik dari bulan ke bulan. Dan yang lebih menarik lagi, setelah anda konsisten dalam penjualan top up ini, anda akan lebih selesa dengan konsep perniagaan yang lebih luas.

Anda akan lebih faham apa itu perniagaan dan anda akan rasa lebih seronok untuk mencuba perniagaan lain yang lebih mencabar pada masa akan datang berpandukan pengalaman menjual top up ini.

Baiklah, jika anda sudah dapat gambaran bagaimana program ini berlangsung, kami perkenalkan organisasi yang mampu memberi ruang kepada anda untuk menjana pendapatan melalui penjualan top up; iaitu FlexireloadBiz!!

BannerFans.com

(Sila klik banner di atas untuk mengenali cara-cara menjadi agen jualan top up)

Rebutlah peluang julung-julung kali ini sebelum orang lain memulakannya dulu!!

P/S : Tiada yang mudah dalam hidup ini tanpa usaha yang jitu. Lakukan sesuatu untuk diri anda sendiri. Bermula kecil untuk mencapai kejayaan yang besar =)

Ubat selain ubat

6 comments

Fuh, baru balik dari main futsal di Century Square, Cyberjaya. Kali ni main dengan kawan-kawan bpharm je. Practice untuk National Pharmacy Sports Day (NPSC) di MSU mac 2010 nanti.

Tak tahu kenapa, sebelum keluar, aku rasa demam seram sejuk.. 50-50 nak pergi ke tak. Tapi aku pergi juga tanda sokongan pada training session team futsal CUSPS untuk ke NPSC tu. Ingat nak pergi tengok ja, last-last main sampai habis kot. =P

Rasa amat puas, macam dah lepaskan bebanan yang cukup berat selama ini. Aku bebas berlari, tak macam semester lepas, 2 minit pun aku tak tahan. Mungkin exercise cycling masa cuti hari tu dah berjaya improve cardiovascular system aku kot. Papepun, memang rasa seronok lah tadi.

Lepas habis main dalam 12.15am macam tu, kitaorang pergi makan kat D'Ariff. Apa lagi, order Chicken Chop. Makan betul-betul, dah tak kira pantang cholesterol, yang penting makan. hahah.. Pastu borak-borak dengan diorg pasal kenangan kat kem terendak, Basic Life Support (BLS) kat Sungai Congkak dan research project yang akan dibuat nanti.

Kini aku di rumah. Aku rasa lain dari sebelum keluar rumah tadi. Aku rasa lebih bersemangat dan cool. Dah kurang dah rasa demam tu (yang tak kurang walaupun makan ubat). Hmm, mungkin.. Mungkin juga sakit kali ni bukan panadol, antibiotik, anti-histamine dan steroid ubat nya. Tapi ubatnya perlu keluar, cari semangat di tempat lain, lakukan aktiviti sihat dan dapatkan sokongan tidak langsung daripada kawan-kawan seperti ini.

Wah, this is great to be documented. I have just learnt something new about life. =)

Wednesday, January 13, 2010

Fighting Nizam!!

2 comments

Esok aku akan belajar subjek baru, Pharmacognosy dan Toxicology. Dengar nama je aku dah rasa pening. =I Mungkin sebab aku tak berapa sihat, demam mengejut.. hahah..

Anyway, the time has come. Nak tak nak, esok tetap kena pergi kelas dan belajar. Tak kiralah susah macam mana pun, aku akan buat jugak.. Kalau tak, macam mana nak dapat degree Bpharm kan.. Kalau tak dapat degree nak jadi apa? Aku mesti kuatkan semangat demi masa depan sendiri.

Pharmacognosy. Apa kah benda ni? Based on my reading, pharmacognosy ni ialah pembelajaran tentang drugs yang dihasilkan melalui sumber natural. Kalau dah course under Mr Imtiaz, mesti tak boleh lari dari physical, chemical, biochemical, structure dan biological properties of the drug kita kena cover. It seems interesting actually. Harap-harap dapat 'tangkap' lah ilmu pharmacognosy ni.

Toxicology pula ialah pembelajaran tentang kesan sampingan bahan kimia yang ada dalam drugs pada badan manusia. Mungkin kita akan belajar kaitan dose dan kesan sampingan. Hmm, penting subjek ni untuk pharmacist.

Aku kena banyakkan membaca lepas ni. Tak boleh malas-malas dah.

Ohya, esok jugak kita akan tahu tajuk-tajuk untuk research project. Harap-harap dapat tajuk yang aku minat. Kalau boleh nak buat berkaitan community pharmacy. Kalau tak dapat, kasi pasal industrial pharmacy pun boleh lah.

Dah tengok senior present research project diorang pagi tadi. Rasa dah dapat view macam mana research project ni dibuat.

Mesti banyak kerja dan busy sangat lepas ni. Tapi takpe, just do the best!!

Monday, January 11, 2010

Tips pemimpin yang baik

0 comments

Beratkah beban yang ditanggung? Mampukah aku? Mahukah semua orang dengar cakap aku? Mungkin antara soalan-soalan di atas akan sentiasa berlegar-legar di fikiran saat kita terpilih menjadi wakil atau ketua.

Perkara-perkara seperti itu akan membuatkan kita tertekan dan rasa tidak mahu menggalas tugas yang diberikan. Tapi fikirkan sejenak, apabila kita dipilih menjadi ketua, sudah pastinya ini satu peluang bagi kita untuk mengasah bakat yang ada pada kita.

Mungkin sebelum ini kita segan berucap di hadapan ramai, kita takut berjumpa dengan orang berjawatan lebih tinggi dan mungkin juga kita sebenarnya memang tidak bertanggungjawab. Jadikan ruang dan kesempatan yang ada itu untuk kita perbaiki diri kita sendiri.

Apa kata saya kongsikan rahsia-rahsia mudah untuk menjadi seorang ketua yang baik? Rahsia-rahsia ini adalah melalui pengalaman sendiri dan pemerhatian:
  1. Ucapkan terima kasih -terima tanggungjawab dengan nada positif, rendah diri dan yakin. Orang bawahan kita akan menghormati kita sebagai pemimpin mereka, jika kita menghargai amanah yang mereka berikan.
  2. Kenali tugas -pemimpin yang baik adalah pemimpin yang tahu bidang tugasnya dan bersedia melakukannya.
  3. Jangan bertindak sendiri -jangan menjadi diktator yang angkuh. Dapatkan pendapat orang bawahan sebelum membuat sesuatu keputusan.
  4. Cipta sistem sendiri -kita selalu rasa cemas bila membaca pencapaian pemimpin yang lalu. Kejayaan cemerlang mereka memimpin selalunya membuatkan kita merasa kecil. Jangan begitu.. Setiap pemimpin ada cara masing-masing. Ciptakan cara bekerja anda sendiri tanpa terikut-ikut dengan cara bekerja pemimpin terdahulu. Walaubagaimanapun, yang baik perlu diteruskan.
  5. Berkomunikasi -80% punca kepemimpinan kita tidak mendapat sokongan orang bawahan ialah kerana kita tidak berkomunikasi dengan mereka secara efektif dan jelas. Pastikan orang bawahan faham apa yang kita rancangkan.
  6. Hormati mereka -jangan panggil orang bawahan dengan bahasa yang terlalu lantang seperti 'people' tapi panggillah mereka dengan perkataan yang lebih personal seperti 'kawan-kawan'. Anda akan perhatikan orang bawahan anda akan lebih berminat mendengar apa yang ingin anda sampaikan.
  7. Belajar dari kesilapan -Kita sering kali melakukan kesilapan. Tidak mengapa, orang yang gagal ialah orang yang menarik diri bila berlaku kesilapan. Tetapi orang yang berjaya ialah orang yang mampu menangani kesilapan dan berusaha memperbaikinya.
Percayalah, selepas kita tamatkan tugas itu nanti, kita akan dapat lihat perkembangan positif dalam diri kita. Dan sudah semestinya, nilai positif itu amat berguna untuk kita pada masa hadapan.

To my 3rd batch bpharm colleagues~

0 comments

Assalamualaikum dan hye semua.

Alhamdulillah genap 2 semester aku berjaya selesaikan amanah tugas sebagai batch representative. Setelah berbagai-bagai dugaan dan cabaran yang ditempuh, kini tibalah masanya untuk aku lepaskan jawatan itu. Berikanlah tugas dan tanggungjawab itu kepada yang lain moga mereka dapat merasai peluang menjadi wakil pelajar.

Tetap segar di ingatan, saat dipilih menjadi batch representative pada awal semester ke empat. Secara rasmi diberikan tugas daripada Pn Linda dan antara ungkapanku ialah, "kita akan gunakan internet atau email dengan lebih kerap untuk berkomunikasi". Dan aku rasa aku telah lakukan apa yang aku katakan seperti pada mulanya. =)

Amat banyak pengalaman yang aku dapat kutip daripada tugasan ini. Aku dapat rasakan perubahan kematangan dalam erti kepemimpinan dan berjaya memperbaiki kesilapan-kesilapan lalu.

Thanks to all my collegues yang telah memberikan sokongan. Korang semua telah banyak membantu aku. Pencapaian hari ini pencapaian kita semua. =)

Teruskan disiplin dan semangat berkumpulan yang telah kita bina selama ini terhadap batch representative yang baru.

Ikhlas,
Nizam Malek

Saturday, January 9, 2010

AJL ke 24

1 comments


I choose Juara Lagu for this year..

'Dan Sebenarnya -Yuna' =P

Friday, January 8, 2010

Bye-bye holidays ; )

0 comments

Finally, the holidays are reaching the last days.

It seems to be short, but actually I have utilized almost one month. One month, 4 weeks were just fine for me. What have I done with my free times? Let me recall.

Yes, one of the biggest things that I did within this holidays was building this Nizam Malek Blog. I am very pleased to achieve what I have planned since last semester. And I hope that I can continue writing consistently in this blog although incoming semester is expected to be more packed.

Thanks to my late friend at Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan (KMNS), Hasri Daniel who has helped me finding good looking template. I wish that your photography business will be successful. =)

I do received some positive and negative comments regarding this blog. Some friends said that this blog is nice, informative and interesting which have really 'enlighten' my mood. Thanks for those who can appreciate my presentation of ideas and writing.

It's the same to friends who are willing to support my blog by being the followers. At first I wonder who would be interested to follow, but excitingly, Nizam Malek Blog has 8 followers all together now. Really thanks guys!!

At the same time, I did receive some negative comments such as this blog is too schematic, the contents sometimes dull and others.


It's ok, I do appreciate the comments too, because we can improve when there are advice or complaints. That is what I learnt when I worked as a Customer Service Assistant at Jusco almost 3 years ago. Without negative comments, we would be 'syok sendiri', right? =)

Ok, that's about blog. Other than that, within this holidays, I have managed to add up some weight as planned. It was done through proper diet and exercise. I hope to continue this regimen when I am at Cyberjaya later on.

Pulai Springs Resort
Maybe some friends are lucky and able to fly to other countries to enjoy their holidays, but mostly I spend my holidays at home. During last christmas, my family and I just spent times at Pulai Spring Resort, Johor Bahru. It was really near to my house. Hehe. Anyway, I am already grateful with that. Maybe next holidays we can fly to overseas? Who knows. =P

Ohya, every evening 6.30pm monday to thursday, me and my younger brother and sister will 'tercongok' in front of the TV to watch 'Cinta Balqis'.

~Cinta Balqis~

Yes, Cinta Balqis. It's a story that full with conflict and difficulties. Anyway, just 'layan~'. =)

I am happy to be able helping my mum to manage things regarding my younger brother schooling. I have tried my best to help, and I know, it's not easy to be parents to raise a child. So I am determined to study hard and have good jobs to build up well happy family later on. I want to be a good dad and husband. InsyaAllah. =)

How about business? Yes, I have learnt a lot during this holidays about marketing and business strategies. It's very interesting to find knowledge yourself and be able to apply them.

Whose money is this?

I am sad that I will be slowing down in this business matter because it's for sure I will be busy with my course work next semester. But it will not stop me to keep reading and learning about things that I love to know. Hope that new semester will be good for me and other colleagues.

I have nothing much to regret about my holidays. I feel satisfied. And I'm ready to come back to campus. I have another 3 semester to finish my pharmacy degree. I wish to do well and planned to continue working at Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru. Really near my house (jalan kaki pun sampailah, hahah..).

But dont forget, I will be facing the last semester examination result. Will it be a nightmare? Wuhuu~ It's ok. I have nothing to worry. I have done my very best. Tawakkal with open arms are the best way at this times. What ever the result, it only represents my effort during the last semester.

So keep up the good result. I believe it!
Last post of my holidays time. Good bye holidays, new semester here I come!!

Thursday, January 7, 2010

Review : iPod Touch sebagai PDA

5 comments

Personal Digital Asisstant (PDA) kini satu trend. Berfungsi sebagai alat untuk menguruskan jadual dan perancangan seharian, PDA dijangka akan menjadi satu keperluan di Malaysia selaras dengan kepesatan teknologi semasa. Antara pilihan yang ada ialah HTC, O2, Dopod dan mungkin jugak ada yang nak cuba CSL atau brand China.
Walaupun dah banyak kali survey, tapi masih kurang pasti nak buat pilihan yang mana? Rasa confuse? Yup, setiap brand PDA menawarkan spesifikasi yang berbeza-beza. Ada fungsi tertentu yang ada pada PDA 'A' tapi tiada fungsi itu pada PDA 'B'. Jadi, perkara penting yang perlu ditekankan apabila kita bercadang untuk membeli PDA ialah, keperluan kita.
Kita perlu kenali/identify sebab-sebab utama kenapa kita nak pakai PDA. Bila masanya kita akan guna. Adakah kita hendak guna internet? Adakah kita mahu baca ebook? Adakah kita mahu dengar mp3? Adakah untuk tulis nota? Mahu bateri yang tahan lama? Tak suka yang banyak problem dan selalu hang? Bagaimana pula dengan harganya?
Dengan mengenalpasti keperluan kita, maka kita boleh buat pilihan yang lebih tepat dan sesuai. Jika kita tersalah membeli PDA, kemungkinan fungsi PDA tersebut tidak dapat digunakan sepenuhnya dan sudah pasti ia satu pembaziran.
Sebagai student, saya pilih iPod Touch (iTouch) keluaran Apple sebagai PDA. Antara fungsi yang saya perlukan ialah mencatat nota penting, access internet di kampus, dengar mp3 ketika driving dan paling utama, study.

iPod Touch 16GB

Dengan jumlah lecture notes yang banyak, kos untuk printing adalah amat tinggi setiap semester. Dengan menggunakan iTouch, saya uploadkan semua lecture notes yang ada (format doc, docx, ppt, pptx, pdf semua boleh) menggunakan software percuma 'Discover' dan study pada bila-bila masa yang saya suka.

Boleh letak password untuk file security
Previewing one of the ebooks
Easy to zoom

Contohnya saya boleh revise notes ketika sedang menunggu, waktu rehat dan sebelum tidur. Bagi saya ia amat praktikal dan menjimatkan. Rasa puas juga membaca notes atau ebook dari iTouch kerana skrinnya seluas tapak tangan dan boleh zoom semudah menggunakan 2 jari.
Selain itu, iTouch menyokong fungsi internet dengan kelajuan terpantas. Jika kita berada di zon wifi percuma, kita boleh gunakan iTouch untuk mencari informasi dari internet dengan mudah. Namun bateri cuma mampu bertahan maksimum 6 jam jika kita switch on wifi.

Complete information about the battery status

Bab muzik pula memang terbaik. Kualiti bunyi yang jelas dan sistem navigasi yang praktikal memang sesuai bagi yang suka study sambil dengar lagu. Saya selalu dengar mp3 kalau drive balik ke JB dan rasa nak karaoke. =P

Cara nak transfer lagu pun mudah dengan penggunaan software itunes. Cuma pilih lagu dan 'sync'. Dengan kapasiti minimum seluas 8GB, kita boleh simpan lebih kurang 1600 file lagu serentak!!

Music playlist

Kadang-kadang mesti rasa penat dan bosan study. Mesti nak 'take ten' sekejapkan? Saya ada simpan movie-movie yang best dan boleh lah menonton sekejap. Biasanya simpan movie komedi. Release tension orang cakap. Tapi iTouch cuma support format mp4. Kena cari software convertor dululah jawabnya.

Biasanya PDA akan di'integrated'kan sekali dengan fungsi telefon bimbit. Cara ini mungkin lebih praktikal kerana pengguna tidak perlu membawa 2 device (PDA dan handset). Namun, hal inilah yang menyebabkan PDA selalunya mudah hang dan bateri kehabisan dengan kadar yang mengejutkan.

Masalah seperti ini boleh menyulitkan pengguna apatah lagi dalam saat-saat kecemasan. Dengan teknologi tersendiri dan tahap securiti yang masih unggul daripada Apple, jarang sekali kedengaran rungutan bahawa iTouch selalu hang atau bermasalah. Saya menggunakannya, saya pasti tentang hal itu. =)

Wah, cakap yang baik je pasal iTouch. Tiada kelemahan ke? Mestilah ada limitationnya. Contohnya, kita cume dibekalkan kabel USB untuk mengecaj melalui laptop. Kalau malas nak buka laptop, tak bolehlah nak caj. Soket pengecaj dijual berasingan dan berharga RM99.

Then kalau study lama-lama pakai iTouch rasa sakit mata. Sebab dia silau. By experience, mula-mula pakai memang rasa sakit mata. So kena adjust cara penggunaan. Tak boleh baca terus menerus. Kena stop-stop jap dan adjust brightness ikut keselesaan mata. Tapi dah lama-lama, rasa ok je. Samalah macam guna laptop.

Software Al-Quran

Ohya satu lagi, tiada stylus yang compatible dengan iTouch dan semua navigasi adalah menggunakan jari. Kerana itulah ia dipanggil iPod Touch. Tapi kita akan rasa mudah bila sudah terbiasa.
Harga yang saya beli adalah RM947. Tapi baru-baru ni harga dah turun ke RM799 kalau tak silap. Mungkin mahal, tapi tak lah semahal HTC dan yang lain. Yang elok harganya cecah RM2100 ke atas. Saya pun kumpul duit sikit-skit dan beli. Tapi bila dapat guna dengan sebaiknya, barulah rasa pelaburan itu bernilai.

Harap-harapnya review melalui pengalaman sendiri yang tak seberapa ini boleh dijadikan panduan kepada sesiapa yang nak beli PDA/iPod Touch.

P/S : Ingat, beli ikut keperluan anda!

Berjumpa jutawan!

0 comments

Malam semalam, saya dan kak no telah meluangkan masa menyertai satu "Seminar Keusahawanan - Pembuka Tirai 2010" yang telah dianjurkan oleh Peoplepreneur Business School.
Seminar ini diadakan di Hotel Tropical Inn, Johor Bahru dan merupakan preview percuma untuk "Konvensyen Dari Kosong Sampai Jutawan" yang akan mereka adakan pada 17 Januari 2010 di Hotel Berjaya Times Square nanti.
Apa yang menariknya malam semalam ialah kehadiran speaker jemputan mereka, Abang Abu. Siapakah Abang Abu? Abang Abu merupakan seorang Mentor Jutawan & Motivator Kewangan yang juga pengasas kempen 'Simpan Challenge' pada tahun lepas.

Seminar percuma sebegini sebenarnya adalah salah satu taktik bagi syarikat-syarikat besar untuk menarik perhatian peserta untuk menyertai Seminar/Konvesyen/Workshop/Program berbayar yang akan mereka adakan. Dan harga yang perlu dibayar untuk penyertaan menjangkau RM4k-RM5k.. Perh..

Huhu, saya tidak berminat dengan angka tersebut. Secara peribadi saya suka menyertai seminar-seminar seperti ini sebagai peluang untuk berjumpa sendiri dengan individu-individu yang telah berjaya terutama dari segi motivasi dan perniagaan.

Hasrat awal nak jumpe Dr Irfan Khairi (salah seorang shareholder dalam Peoplepreneur Business School), tapi beliau tak dapat datang. Cuma Abang Abu je yang ada. Saya kurang kenal Abang Abu, tapi pernah lihat beliau di Malaysia Hari Ini (MHI) ketika mempromosikan kempen 'Simpan Challenge' bersama Dr Irfan Khairi. Abang Abu pun abang abu lah~

Abang Abu telah berkongsi pengalaman hidup beliau yang bangkit daripada tragedi kemalangan yang meragut nyawa kedua ibu bapanya sehingga berjaya mencapai status Jutawan pada usia 26 tahun. Beliau juga merupakan pengasas atau CEO 'Now Asia' dan penulis buku 'Kompas Wang'.

Menariknya, Abang Abu telah berkongsi beberapa formula kejayaan dan kekayaan yang agak baru pada saya. Formulanya ialah, "to be successful and rich, you need PHD".

PHD bermaksud:
  • Passion : You need to be passionate in the things you do. Do things that will make you feel fun while doing them. Based on his research, people who love what they do have better financial state and people who don't love what they do mostly will fail at the end.
  • Hunger : You need to ask your self. Do you really want to be successful? If really, you can feel it in your mind and heart. And when you are hunger for success, you don't see anything as obstacle.
  • Desire : Having a dream is not enough. Dream is too small. You need the desire to drive you to achieve something bigger.
Abang Abu juga telah memperkenalkan formula ABCD sebagai rahsia kejayaan beliau.
ABCD bermaksud :
  • A : 25% of success is yours if you have an Aim. You just need one aim. Too many aims doesn't turn you into a millionaire, but multinohair. =P
  • B : Believe in your aim. If you don't believe that you will achieve your aim, you will never get it.
  • C : You need to have the courage to fail, courage to be yourself, courage to be laughed by people and courage to make mistake to learn. It doesn't matter.
  • D : Do it! Success will not come until you go for it. Change your strategy when it doesn't work, but remain the same aim.
Mungkin antara formula tu saya dah pernah dengar, tapi saya jadikan sebagai satu inspirasi dan motivasi apabila mendengarnya sendiri daripada orang yang sudah berjaya seperti Abang Abu. Abang Abu memang best dan kelakar.

Alhamdulillah niat berjumpa Abang Abu dah kesampaian. Harapnya lepas ni dapat jumpa Dr Irfan Khairi pula. =)
Yeay dapat ambik gambar. =D

Sunday, January 3, 2010

Kenangan Eksklusif di Sekolah Rendah

7 comments

4 Januari 2010, sesi persekolahan secara rasminya bermula.

Kringgggggg.........

Ingat lagi masa sekolah dulu-dulu. Malas nak bangun pagi. Mandi macam tak mandi. Tak ada selera nak makan. Sakit perut masa nak pakai kasut. Naik kereta, abah hantar pergi sekolah. Suruh abah bawak laju sikit, dah lewat. Vroom2, tapi kat situ jugak.

Hmm.. hampir 10 ke 15 tahun dah berlalu. Itulah antara kenangan manis masa sekolah rendah dulu. Aku mula kenal sekolah masa umur 7 tahun. Masuk Sekolah Kebangsaan Permas Jaya 1, Kelas 1 Nilam.

Kalau tak silap, kelas 1 Nilam tu kelas tercorot la kat sekolah tu. Mungkin cikgu-cikgu masa tu masih belum tahu menilai bakat aku masa kat tadika kemas dulu.

Hehe. Masa tu amat daif, tiada kamera yang berjaya merakamkan rupa aku kat sekolah tu. Tiada lah kenangan.

Then aku dipindahkan ke Sekolah Kebangsaan Taman Permas Jaya 2 (SKTPJ2) sebab dekat sikit lah dengan rumah. Masa darjah 2, aku dapat kelas 2 Jujur 4. Then 3 Usaha 1, 4 Yakin 1, 5 Cekap 1 dan akhirnya 6 Jaya 1. Lepas tu semua kelas 1. Heheh.
Gambar mase darjah 3 (1995)
Lokasi same dengan gambar kat atas (2009)

Masa sekolah rendah, aku bukanlah pandai sangat. Tak tahu belajar apa. Pergi sekolah balik sekolah. Aku tak tahu pun ada Peperiksaan Penilaian Tahap Satu (PTS).

Aku terpinga-pinga masa cikgu bagi pensel dan pemadam masa berbaris sebelum masuk dewan peperiksaan. Mase darjah 4 baru aku tahu boleh lompat kelas dari tahun 3 terus ke tahun 5. Aku bersemangat nak lompat kelas. Tapi dah terlambat.
Dulu cuma taman, sekarang dah ada pondok
Ade ke taman larangan ni mase zaman aku?

Dulu suke Power Rangers =D

Kat sekolah rendah jugaklah aku mula kenal lompat tinggi. Masih jelas di ingatan saat diperkenalkan sukan lompat tinggi. Sorang-sorang wajib lompat. Ada yang terrer sangat lompat sampai patah palang. Dah semua orang tak boleh main. hehe.

Pastu masa hari sukan meriah sangat. Aku dapat rumah hijau. Wakil rumah untuk game bola baling. Kira kitorang ni team favourite lah untuk menang. Last-last kalah final dengan team rumah biru. Ish, team baik kalah pulak. heheh.
Padang tempat aku berguling-guling dulu. Erh, tiang gol dah hilang?

16 Mei tarikh yang akan selalu diingat masa sekolah dulu. Itulah dia Hari Guru. Inilah masanya sambutan hari guru akan diadakan. Murid-murid akan bersajak, bersyair dan berlakon mempersembahkan rasa sayang dan kasih pada guru.

Sibuk juga fikir nak beli hadiah apa untuk cikgu. Cikgu-cikgu pilihan je dapat hadiah. Nak save cost lah katakan. heheh.. Kini masih ingatkah 16 Mei? Jarang-jarang sekalikan?

Hmm, pejam celik pejam celik, 5 tahun dah aku habiskan di SKTPJ2. Macam-macam kenangan dan pengalaman yang aku dapat dari sekolah tu. Kat sekolah ini jugak lah bermula cerita cinta monyet aku yang panjang berjela.
Dari darjah 2 sampai darjah 6, ada ja cerita cinta. Biasa lah, tak rasa cinta monyet masa sekolah bosan lah kan. Masa darjah 2 tu, first time cuba nak berkenal-kenalan lah. Die memang comel lah. Kire suka lah.

Tapi aku lambat, ade orang dah cop dulu. Aku terreject secare automatik. Kelakar plak bile ingat-ingat balik. Masa aku sekolah dulu, takda handset, takda internet, takda facebook. So medium utama nak meluahkan isi hati, pakai surat la..

So adalah kawan-kawan yang jadi posmen. Bermulalah perang surat cinta. Pantun pen merah pen biru, pecah kaca pecah gelas, surat berisi bedak wangi dan macam-macam lagilah. Ingat lagi antara isi suratnya.. "Please Forget Me" yg sebenarnya si dia maksudkan "Please Forgive Me". =P

Ohya, masa sekolah rendah dulu havoc la permainan Digital Monster (Digimon). Masa tu hampir semua budak-budak lelaki ada digimon masing-masing. Kitorang curi-curi bawak pergi sekolah. Lawan digimon kat belakang barisan masa perhimpunan. Budak perempuan tengok kitorg pelik je. Heheh.
Ni lah digimon namenye

Bagi aku, zaman sekolah adalah paling seronok. Pergi sekolah dengan rasa gembira, dapat jumpa kawan dan makan sama masa rehat. Belajar pun tak lah susah sangat (masa tu rasa susa gile kot, heheh)
Kantin kesukaan, makanan dan air murah. Sedap lagi. =P
Rendah je sebenarnya tempat nak beli air ni. Dulu rasa tinggi. =P
Lepas beli makanan, kene cari tempat duduk

Masa berlalu terlalu pantas. Kini aku hampir ke umur 23. Tolak umur 12, lebih kurang 11 tahun aku meninggalkan SKTPJ2 untuk mengorak langkah mencipta masa depan. Di tempat biasa aku dibentuk. Di situlah tempat asalku, jatuh bangunku mengenal erti ilmu, kemanusiaan dan harapan.

Saturday, January 2, 2010

Demam Akademi Fantasia Bermula

0 comments


Malam semalam saya terlihat iklan di Astro yang menghebahkan bahawa Akademi Fantasia (AF) akan bermula tidak lama lagi. AF telah menjadi acara tahunan yang cukup popular dan mungkin kerana AF juga jualan untuk piring Astro meningkat berlipat kali ganda; sejak 4 5 tahun yang lalu. Fenomena AF adalah amat luar biasa dan telah diperdebatkan kesan baik dan buruknya. Tapi saya tak berminat nak cakap pasal isu itu.

Apa yang saya tahu daripada iklan tersebut, sesi ujibakat akan diadakan di:
  • Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur (9 dan 10 Jan)
  • The Zon, Johor Bahru (16 dan 17 Jan)
  • Redbox, Plaza Gurney, Penang (16 dan 17 Jan)
  • Hotel Promenade, Kota Kinabalu (22-24 Jan)
  • Hotel Merdeka Paca, Kuching (23 dan 24 Jan)
  • dan balik semula ke Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada 30 dan 31 Jan.
Ujibakat ini terbuka kepada warga Malaysia dan Singapura berumur 18 hingga 45 tahun.

Lagu-lagu pilihan untuk peserta lelaki ialah:
  • Situasi (Bunkface)
  • Hujan (Sudirman)
  • Ada Untukmu (Nubhan)
  • Berdendang Dalam Tangisan (Jamal Abdillah)
  • Fikirlah (Aizat)
  • I'm Yours (Jason Mraz)
Lagu-lagu pilihan untuk peserta wanita pulak ialah:
  • Gagap (Stacy)
  • Jika Kau Ubah Fikiran (Mila)
  • Tak Mungkin Kerna Sayang (Alyah)
  • Dan Sebenarnya (Yuna)
  • Di Taman Teman (Siti Nurhaliza)
  • When You're Gone (Avril Lavigne)
Nampaknya mesti ramai yang dah mula 'berpantang' makan dan minum demi menjaga suara untuk menyertai ujibakat yang akan diadakan nanti. Almaklum, beribu-ribu orang nak try jadi penyanyi lah katakan. =P

P/S : Nak download lagu Hujan Sudirman lah.. Mane tahu ade bakat menyanyi.. ahaks..

Saya bukanlah peminat setia atau penyokong AF, tapi jujurnya, tengoklah jugak masa AF1, AF2 dan AF3 dulu. AF yang lain tu kurang tengok sebab sibuk dengan study dan kerja. Lagipun makin lama dah makin tak best sangat je macam. =P Peserta AF yang bagi saya sedap menyanyi, ada bakat dan pakej komersial ialah Mawi, Adam, Aizat dan Kaer.

Mungkin ramai juga yang menentang konsep AF atas bermacam-macam pendapat. Tapi bagi saya AF sekadar hiburan pada waktu lapang dan bosan. Ada Ok, tak ada pun masih Ok. Selain itu, saya suka memerhatikan kelebihan AF dari segi selain hiburan.

Keseorangan berdiri di atas pentas dan berdepan dengan jutaan mata dari dalam studio dan di rumah, keyakinan dalaman seseorang akan dapat dibentuk dengan secara tidak langsung. Teringat kenangan ketika bersyarah, berdebat dan public speaking ketika di pentas sekolah dulu.

Sebagai seseorang yang punya minat dalam business dan marketing, saya suka memerhatikan strategi astro 'memancing' emosi penonton untuk terus melekat dengan siaran mereka. Strategi-strategi tersebut dapat saya perhatikan dalam iklan, hiasan pentas dan isi AF itu sendiri. Jika kita lihat secara positif, banyak benda yang kita boleh belajar daripada penganjuran Akademi Fantasia. Bermula dengan nama yang kecil menjadi satu nama yang gah dalam masa yang singkat
Rumours yang kedengaran ialah Norman KRU, 37 akan dipilih sebagai Pengetua AF8, menjadikannya sebagai pengetua termuda sejak permulaan akademi fantasia. Jika betul, rasanya memang sesuailah.

Saya memang mengkagumi Norman dan KRU atas idea bernas mereka dalam bidang seni muzik dan perfileman. Komitmen dan disiplin kerja mereka sepanjang lebih 15 tahun memang terbukti dan wajar dicontohi.

P/S : Siapa juara AF8? Jawapannya saya lah~ heheh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.