Wednesday, January 13, 2010

Fighting Nizam!!


Esok aku akan belajar subjek baru, Pharmacognosy dan Toxicology. Dengar nama je aku dah rasa pening. =I Mungkin sebab aku tak berapa sihat, demam mengejut.. hahah..

Anyway, the time has come. Nak tak nak, esok tetap kena pergi kelas dan belajar. Tak kiralah susah macam mana pun, aku akan buat jugak.. Kalau tak, macam mana nak dapat degree Bpharm kan.. Kalau tak dapat degree nak jadi apa? Aku mesti kuatkan semangat demi masa depan sendiri.

Pharmacognosy. Apa kah benda ni? Based on my reading, pharmacognosy ni ialah pembelajaran tentang drugs yang dihasilkan melalui sumber natural. Kalau dah course under Mr Imtiaz, mesti tak boleh lari dari physical, chemical, biochemical, structure dan biological properties of the drug kita kena cover. It seems interesting actually. Harap-harap dapat 'tangkap' lah ilmu pharmacognosy ni.

Toxicology pula ialah pembelajaran tentang kesan sampingan bahan kimia yang ada dalam drugs pada badan manusia. Mungkin kita akan belajar kaitan dose dan kesan sampingan. Hmm, penting subjek ni untuk pharmacist.

Aku kena banyakkan membaca lepas ni. Tak boleh malas-malas dah.

Ohya, esok jugak kita akan tahu tajuk-tajuk untuk research project. Harap-harap dapat tajuk yang aku minat. Kalau boleh nak buat berkaitan community pharmacy. Kalau tak dapat, kasi pasal industrial pharmacy pun boleh lah.

Dah tengok senior present research project diorang pagi tadi. Rasa dah dapat view macam mana research project ni dibuat.

Mesti banyak kerja dan busy sangat lepas ni. Tapi takpe, just do the best!!

2 comments:

Mardhiyah on January 15, 2010 at 8:31 PM said...

ktorng da blaja pharmacognosy last sem ! fuh horror!! a lot of facts to be rememberes and tak boley study last mins nnt facts will be mixed up huhu... toxicology this sem pun ktorng tgh blaja,, first impression,, interesting jugak la kot :D

Nizam Malek on January 15, 2010 at 10:01 PM said...

Woo, you have just scared me regarding pharmacognosy.. huhu.. takpe, lepas ni Mardhiyah boleh ajar nizam lah.. heheh..

Toxicology, masa kelas introduction tu, my lecturer Dr Mustafa said, "This is your first exposure. It's a little dose of poison" =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.