Sunday, January 3, 2010

Kenangan Eksklusif di Sekolah Rendah


4 Januari 2010, sesi persekolahan secara rasminya bermula.

Kringgggggg.........

Ingat lagi masa sekolah dulu-dulu. Malas nak bangun pagi. Mandi macam tak mandi. Tak ada selera nak makan. Sakit perut masa nak pakai kasut. Naik kereta, abah hantar pergi sekolah. Suruh abah bawak laju sikit, dah lewat. Vroom2, tapi kat situ jugak.

Hmm.. hampir 10 ke 15 tahun dah berlalu. Itulah antara kenangan manis masa sekolah rendah dulu. Aku mula kenal sekolah masa umur 7 tahun. Masuk Sekolah Kebangsaan Permas Jaya 1, Kelas 1 Nilam.

Kalau tak silap, kelas 1 Nilam tu kelas tercorot la kat sekolah tu. Mungkin cikgu-cikgu masa tu masih belum tahu menilai bakat aku masa kat tadika kemas dulu.

Hehe. Masa tu amat daif, tiada kamera yang berjaya merakamkan rupa aku kat sekolah tu. Tiada lah kenangan.

Then aku dipindahkan ke Sekolah Kebangsaan Taman Permas Jaya 2 (SKTPJ2) sebab dekat sikit lah dengan rumah. Masa darjah 2, aku dapat kelas 2 Jujur 4. Then 3 Usaha 1, 4 Yakin 1, 5 Cekap 1 dan akhirnya 6 Jaya 1. Lepas tu semua kelas 1. Heheh.
Gambar mase darjah 3 (1995)
Lokasi same dengan gambar kat atas (2009)

Masa sekolah rendah, aku bukanlah pandai sangat. Tak tahu belajar apa. Pergi sekolah balik sekolah. Aku tak tahu pun ada Peperiksaan Penilaian Tahap Satu (PTS).

Aku terpinga-pinga masa cikgu bagi pensel dan pemadam masa berbaris sebelum masuk dewan peperiksaan. Mase darjah 4 baru aku tahu boleh lompat kelas dari tahun 3 terus ke tahun 5. Aku bersemangat nak lompat kelas. Tapi dah terlambat.
Dulu cuma taman, sekarang dah ada pondok
Ade ke taman larangan ni mase zaman aku?

Dulu suke Power Rangers =D

Kat sekolah rendah jugaklah aku mula kenal lompat tinggi. Masih jelas di ingatan saat diperkenalkan sukan lompat tinggi. Sorang-sorang wajib lompat. Ada yang terrer sangat lompat sampai patah palang. Dah semua orang tak boleh main. hehe.

Pastu masa hari sukan meriah sangat. Aku dapat rumah hijau. Wakil rumah untuk game bola baling. Kira kitorang ni team favourite lah untuk menang. Last-last kalah final dengan team rumah biru. Ish, team baik kalah pulak. heheh.
Padang tempat aku berguling-guling dulu. Erh, tiang gol dah hilang?

16 Mei tarikh yang akan selalu diingat masa sekolah dulu. Itulah dia Hari Guru. Inilah masanya sambutan hari guru akan diadakan. Murid-murid akan bersajak, bersyair dan berlakon mempersembahkan rasa sayang dan kasih pada guru.

Sibuk juga fikir nak beli hadiah apa untuk cikgu. Cikgu-cikgu pilihan je dapat hadiah. Nak save cost lah katakan. heheh.. Kini masih ingatkah 16 Mei? Jarang-jarang sekalikan?

Hmm, pejam celik pejam celik, 5 tahun dah aku habiskan di SKTPJ2. Macam-macam kenangan dan pengalaman yang aku dapat dari sekolah tu. Kat sekolah ini jugak lah bermula cerita cinta monyet aku yang panjang berjela.
Dari darjah 2 sampai darjah 6, ada ja cerita cinta. Biasa lah, tak rasa cinta monyet masa sekolah bosan lah kan. Masa darjah 2 tu, first time cuba nak berkenal-kenalan lah. Die memang comel lah. Kire suka lah.

Tapi aku lambat, ade orang dah cop dulu. Aku terreject secare automatik. Kelakar plak bile ingat-ingat balik. Masa aku sekolah dulu, takda handset, takda internet, takda facebook. So medium utama nak meluahkan isi hati, pakai surat la..

So adalah kawan-kawan yang jadi posmen. Bermulalah perang surat cinta. Pantun pen merah pen biru, pecah kaca pecah gelas, surat berisi bedak wangi dan macam-macam lagilah. Ingat lagi antara isi suratnya.. "Please Forget Me" yg sebenarnya si dia maksudkan "Please Forgive Me". =P

Ohya, masa sekolah rendah dulu havoc la permainan Digital Monster (Digimon). Masa tu hampir semua budak-budak lelaki ada digimon masing-masing. Kitorang curi-curi bawak pergi sekolah. Lawan digimon kat belakang barisan masa perhimpunan. Budak perempuan tengok kitorg pelik je. Heheh.
Ni lah digimon namenye

Bagi aku, zaman sekolah adalah paling seronok. Pergi sekolah dengan rasa gembira, dapat jumpa kawan dan makan sama masa rehat. Belajar pun tak lah susah sangat (masa tu rasa susa gile kot, heheh)
Kantin kesukaan, makanan dan air murah. Sedap lagi. =P
Rendah je sebenarnya tempat nak beli air ni. Dulu rasa tinggi. =P
Lepas beli makanan, kene cari tempat duduk

Masa berlalu terlalu pantas. Kini aku hampir ke umur 23. Tolak umur 12, lebih kurang 11 tahun aku meninggalkan SKTPJ2 untuk mengorak langkah mencipta masa depan. Di tempat biasa aku dibentuk. Di situlah tempat asalku, jatuh bangunku mengenal erti ilmu, kemanusiaan dan harapan.

8 comments:

kaxx on January 5, 2010 at 12:01 PM said...

gila rindu aku dekat sini. kau ada pergi lagi sekolah ker?

Nizam Malek on January 5, 2010 at 2:40 PM said...

ade.. adik aku baru hbs sekolah kat situ.. huhu.. tgk lah tapak perhimpunan tu.. tempat bersejarah kau.. hehe..

Fuad Rahiman said...

kah2 tmpat bli air tu mmg legend..vico ngan nasi lemak

Nizam Malek on March 1, 2010 at 10:00 PM said...

Aku suka air pisang, yang warne hijau tu. =D

asrul on March 1, 2010 at 10:30 PM said...

peh... rindu aku zaman dulu2.... tempat besejarah ni beb.. sampai kenen denda makan sampah.. wakakaka-aSRuL-

Nizam Malek on March 1, 2010 at 10:40 PM said...

Asrul, tu isu sensitif tu.. bahaya.. hehe..

Azah Usri said...

Hahaaa....serius la tetiba rindu blk nk g skolah ni.
Lama dah rupanya...ingat lg kuih donus celup coklat 30 sen satu.
Lmbt bli sure abis la..hehe..

Hussarif on July 16, 2017 at 5:11 PM said...

Saya ingat lagi guru sains saya semasa darjah 4. Dia sangat baik orangnya dan saya masih ingat lagi dia. Saya terjumpa account facebooknya di laman sekolah rendah aku di facebook tetapi dia punya account sudah deactivated. :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.