Monday, December 26, 2011

Status 13

0 comments

Now I work as a Pharmacist U41. It's a great feeling to have a good job.

But most of all, I want to work for Allah.

"Oh Allah, please guide through my way. 

Smoothen my path to strengthen Islam.

Amin.."

Salam Sejahtera Samudera Cover by Nizam Malek

0 comments

Salam, hi everyone!

Ok ini video music terbaru yang saya hasilkan khas kepada kawan-kawan yang selalu tanya bila nak update video baru..

Especially to Aroy Wafa, Rianna Harris and Wani.. Hehe..

Lagu pilihan kali ni bertajuk Salam Sejahtera nyanyian asal kumpulan Samudera.

Rock kapak la sikit.. =p

Shoot video ni sekali je.. So mungkin ada salah chord sikit di mana-mana..

Tapi boleh lah..

Harap korang suka.. =p



Almaklum sekarang agak sibuk dengan kerja..

So agak jarang ada masa untuk buat video lagi..

Tapi hampir tiap hari juga saya main gitar lepas balik kerja..

Release tension orang kata.. =p

Alright, c yah! =)



Ni chord yang saya guna:

Em  Am
Tiada secantik bahasa mu
B7  Em
Ku gubah lalu menjadi lagu
C  Am
Tidak setanding paras
 B7
Wajahmu itu menjadi rindu

Em           Am
Andainya bulan retak seribu
B7  Em
Bayangmu ada dimana-mana
C         Am
Jika kaca berderai
        B7
Luka tertusuk
 Em
Seluruh jiwa

D        G
Kita pun diibaratkan
            B7  Em
Kasih suci yang bahagia
D        G
Aku turut merasakan
            B7
Mahligai yang
           C              B7
Jadi nyata... bersamamu

Em      Am
Pertama dan kaulah selamanya
B7  Em
Riwayat yang menghikayat cinta
C           Am
Kasih jangan biarkan
 B7
Kata yang nista
     Em    B7
Membakar kita

 Em Am
Kata janji bukan ukuran
 D G
Hanya sejati dalam diri
C              Am
Kuburkan aku dihatimu
       B7            Em    B7
Demi cinta sebelum mati
 
  Em Am
Sejauh manapun terpisah
 D G
Kau dihatiku dan ku sama
C  Am
Dalam tidur dalam terjaga
      B7  Em
Ku ucapkan salam sejahtera

Sunday, December 25, 2011

Video: Nizam Malek beriadah.. =p

0 comments

Bersenam atau beriadah adalah satu aktiviti yang harus dilakukan oleh segenap lapisan masyarakat. 

Selain dapat menyehatkan tubuh badan, bersenam dan beriadah akan dapat melepaskan diri kita daripada tekanan di tempat kerja atau stres harian.


Hidup hanya sekali, dan nikmatilah masa yang ada dengan sebaiknya. Peace! =)

Ebook diberhentikan..

0 comments

Jika anda selalu melawat ke blog NizamMalek.com ini, pasti anda akan dapat melihat iklan ebook pertama yang saya hasilkan seperti di bawah:


Untuk pengetahuan anda, perkongsian ebook pertama saya yang disebarkan secara percuma ini telah pun dihentikan bermula akhir tahun 2011.

Ramai yang telah mendapatkan ebook ini dan saya menerima respon yang amat baik daripada pembaca ebook ini.

Semoga ebook ini telah dapat membantu mereka atau anda yang berusaha untuk meneroka potensi diri dengan membina keyakinan dan motivasi diri.

Setakat ini belum ada perancangan untuk mengeluarkan ebook yang seterusnya atas sebab kekangan masa.

Tapi insyaAllah saya akan terus berkongsikan tips motivasi hampir setiap hari di fanpage RahsiaMotivasi saya di www.facebook.com/RahsiaMotivasi.

Sekian dulu buat kali ini. Terima kasih atas sokongan anda! =)

Monday, December 19, 2011

My Convocation Day!

0 comments

Hye semua, salam~

Apa khabar? Hope sentiasa sihat sejahtera di sana.

Pada hujung minggu lepas, saya agak sibuk dengan majlis konvokesyen saya yang telah diadakan di Putrajaya International Convention Center (PICC), Putrajaya.

Amat seronok, begini rupanya rasa diraikan di majlis konvokesyen. Alhamdulillah tercapai juga impian untuk merasai nikmat bergelar graduan di atas pentas di saat paling bernilai dalam hidup seseorang pelajar universiti.

Sebenarnya ada juga plan nak update blog ni masa ada masa terluang sepanjang sebelum, semasa dan selepas program konvokesyen, tapi malangnya, kelajuan internet di Hotel Shang Ri La, Putrajaya, tempat saya sekeluarga menginap, sangat mengecewakan juga lah.. Jadi blog ini agak senyap..

Hari konvo hari tu memang sangat best. Semuanya berjalan dengan lancar dan menarik. Cuma yang kurang bestnya, gambar yang diambil kurang memuaskan hati lah pulak.. Tapi tak pelah, nak buat cam ne kan.. Huhu..

Orite, kalau nak tengok gambar-gambar konvo yang ada, bolehlah melawat ke facebook profile saya ya.. Kejap lagi saya akan upload yang mana ada..

Thursday, December 15, 2011

A Sempoi Video About Hudud Law

0 comments

Hi, tadi time nak siap-siap berkemas ke Kuala Lumpur, sempat jenguk Facebook jap. Skrol punya skrol, terjumpa lah satu video menarik.

Ok tak nak cerita banyak, kalau korang ada masa, jemputlah menonton video kat bawah ni.

It's a talk about hukum Hudud.

Matluthfi pun ada.. =)



Alamak, saya dah lupa kena kemas barang.. Huhu k bye, c yah! 

Sunday, December 11, 2011

Tak update blog ke? =)

0 comments

Dah dekat 20 hari juga tak update blog dengan sebarang cerita terbaru.. Mesti anda ternanti-nanti info terbaru yang mungkin boleh saya kongsikan...


Hmm, memang banyak sebenarnya info dan perkara yang boleh ditulis sepanjang beberapa minggu yang lepas.. Kadang kala idea untuk menulis di blog ini datang bertalu-talu..

Tapi apa kan daya, kekangan masa menjadi penghalang untuk saya menulis.. Hari isnin sampai jumaat selalu sibuk di hospital.. Kadang-kadang balik lewat sikit, dekat pukul 7 baru sampai rumah..

Dah lah penat, stress lagi.. Jadi hanya ada masa untuk rehat dan tidur.. Caj tenaga semula untuk 'berdepan' dengan hari esok..

Hujung minggu pula biasanya sibuk dengan urusan bersama keluarga.. Biasanya hujung minggu saya akan berakhir dengan sangat pantas.. Macam malam ni, esok sambung kerja semula..

Jadi, agak kurang berkesempatan untuk bersama anda di blog ini. Tapi saya amat menghargai kehadiran/lawatan anda di blog ini setiap hari..

InsyaAllah jika semua dah agak tenang sedikit, dan masa kurang menekan, pasti saya akan menulis dengan lebih banyak lagi..

Rasa seronok juga bila ada yang tertanya-tanya, bila nak update blog kongsikan pengalaman kerja, bila nak buat video musik baru, dan macam-macam lagi daripada pembaca setia blog ini...

Terima kasih saya ucapkan.. =)

Oklah, masa sekarang pun dah pukul 11.30pm. Masa untuk tidur.. Kepala pun dah 'ringan'.. Mata pula dah 'berat'.. huhu..

Oklah, jumpa lagi dalam post seterusnya! =)

Tuesday, November 22, 2011

Pingat Emas Bola Sepak Sukan SEA 2011 Milik Malaysia!

1 comments

Malam tadi seluruh Malaysia gegak gempita menyaksikan anak-anak muda Malaysia memenangi pingat emas perlawanan bola sepak di Sukan SEA 2011 yang telah berlangsung di Gelanggang Olahraga (GELORA) Bung Karno, Indonesia.


Kaca TV tertumpu di 3 saluran utama yang membawakan siaran langsung perlawanan final tersebut iaitu TV1, TV3 dan juga Stadium Astro dengan harapan menggunung agar pasukan bola sepak Malaysia dapat mempertahankan pingat emas yang dimenangi pada Sukan SEA 2 tahun lepas di Laos.

Alhamdulillah, berkat kesungguhan usaha, iringan doa dan izin Allah S.W.T, Malaysia berjaya mengalahkan tuan rumah, Indonesia dengan jaringan penalti 4 berbalas 3 selepas permainan berkesudahan seri 1-1 dalam tempoh permainan sebenar dan masa tambahan.

Pemain Malaysia kelihatan tertekan dan sedikit gugup pada permulaan permainan sehingga membenarkan jaringan daripada pemain pertahanan Indonesia, Gunawan yang menanduk masuk gol selepas menerima hantaran daripada sepakan sudut ketika permainan hanya memasuki minit ke 5.

Walaubagaimanapun, pemain Malaysia mendapat keyakinan semula dan berjaya menguasai bahagian tengah dan seterusnya merencanakan beberapa gerakan serangan yang berjaya mencemaskan kubu pertahanan Indonesia yang dikawal rapi oleh penjaga gol mereka, Meiga.

Meiga pada saya telah beraksi agak baik di sepanjang perlawanan dengan melakukan beberapa gerakan menyelamat yang berjaya menidakkan peluang Malaysia untuk menjaringkan gol penyamaan.

Namun, beberapa minit sebelum tempoh separuh masa pertama berakhir, kapten Malaysia, Baddrol Bakhtiar berjaya menyelinap masuk melepasi pertahanan Indonesia dan membuat hantaran silang ke bahagian hadapan pintu gol Indonesia.

Hantaran beliau tersebut menemui Asraruddin Putra Omar yang telah merebahkan badan untuk melakukan tandukan unik sekaligus menjaringkan gol penyamaan bagi Malaysia menewaskan Meiga yang telah pun terkeluar daripada posisi.

Pada separuh masa pertama, bahagian serangan Malaysia yang diterajui oleh Fakri Shaarani dan Thamil Arasu dilihat kurang memberikan tekanan yang bermakna terhadap barisan pertahanan Indonesia.

Sebaliknya, pemain-pemain Indonesia kelihatan lebih aktif bergerak terutamanya di bahagian sayap kiri mereka dan melakukan beberapa cubaan berbahaya ke pintu gol Malaysia. Namun Alhamdulillah, banyak percubaan mereka berjaya dipatahkan oleh penjaga gol Malaysia, Khairul Fahmi Che Mat.

Malaysia dan Indonesia terikat 1-1 sehingga ke rehat separuh masa pertama.

Separuh masa kedua bermula dengan kedua-dua pasukan tidak melakukan sebarang pertukaran pemain. Indonesia sekali lagi bermula garang dan memberikan tekanan kepada Malaysia dengan melakukan gerakan pantas memecah benteng pertahanan.

Perlawanan menjadi semakin panas dan sengit apabila Indonesia berjaya meletakkan bola di belakang pintu gol Malaysia menewaskan Khairul Fahmi Che Mat, namun gol tersebut dibatalkan kerana pemain Indonesia jelas berada di kedudukan offside ketika melakukan rembatan tersebut.

Malaysia juga berjaya mendapat peluang mendahului Indonesia melalui Fakri Shaarani yang ghairah menewaskan Meiga namun gol juga dibatalkan kerana beliau berada di kedudukan offside. Namun beliau tidak dikenakan amaran kad kuning dengan alasan tidak mendengar tiupan wisel yang dibayangi oleh gelombang bunyi membingit daripada penyokong-penyokong Indonesia yang berada di stadium.

Perlawanan kemudiannya menjadi kurang pantas di pertengahan dan akhir separuh masa kedua apabila para pemain kedua-dua pasukan mula kelihatan kepenatan dan ada yang mengalami kecederaan.

Jurulatih Indonesia, Rahmad Dermawan segera melakukan beberapa pertukaran pemain dan percaturan beliau dilihat berjaya apabila gerakan permainan Indonesia lebih kemas dan pantas dengan kehadiran pemain baru yang masih segar dan bertenaga.

Malaysia juga tidak ketinggalan melakukan beberapa pertukaran pemain untuk menyaingi permainan Indonesia. Antara pertukaran pemain yang dilakukan adalah dengan mengeluarkan Thamil Arasu digantikan oleh pemain dari Kuala Lumpur, Yong. Kemudian pemain berpengalaman, Gurusamy ditukarkan dengan pemain paling muda berusia 17 tahun, Nazmi Mansor.

Permainan Yong biasa-biasa saja dan beliau dilihat kurang menyerlah di bahagian sayap kanan. Jarang sekali dapat melihat beliau membawa bola di sebelah kanan padang dan melakukan hantaran kepada pemain striker. Namun usahanya tetap perlu diberikan pujian.

Berbeza dengan Nazmi Mansor. Beliau mempamerkan kemahiran kawalan bola dan hantaran yang amat berkualiti. Permainan beliau amat menarik dan tidak disangka bahawa beliau baru berusia 17 tahun. Melihat beliau bermain ibarat menyaksikan Cesc Fabregas atau Samir Nasri di tengah padang. Namun, disebabkan fizikalnya yang agak kecil, beliau sering tewas dalam perebutan udara dan permainan agresif yang diamalkan oleh pemain-pemain Indonesia.

Di akhir separuh masa pertama, Malaysia dilihat lebih banyak bertahan dan menyerap asakan pemain Indonesia. Barisan pertahanan Malaysia yang dikemudi oleh Muslim Ahmad dan Fadli Shaas telah bertindak cemerlang dengan menutup segala ruang yang ada. Jika mereka gagal mengekang serangan Indonesia, pintu gol Malaysia tetap terselamat dengan adanya penjaga gol Khairul Fahmi Che Mat yang beraksi cemerlang.

Permainan memasuki masa tambahan. Para pemain dilihat semakin kepenatan selepas terpaksa bertarung melebihi 90 minit. Beberapa pemain Malaysia mengalami kecederaan apabila diasak lawan walaupun ketika wisel telah pun dibunyikan. Penjaring gol Malaysia, Asrarudin Putra Omar yang bermain di bahagian sayap kiri digantikan dengan Fandi Othman.

Walaupun rata-rata pemain berada dalam keadaan tekanan fizikal yang memuncak, mereka masih lagi memberikan tumpuan dan fokus semaksimum yang mungkin. Kedua-dua pasukan dapat menjaring gol walaupun kedua-duanya juga dibatalkan kerana kedudukan offside.

Inilah final yang amat menarik dan mendebarkan bagi para penyokong yang mengharapkan kemenangan pasukan masing-masing. Malah ianya berlanjutan sehingga ke penentuan sepakan penalti.

Berikut adalah highlight penentuan sepakan penalti:

1. Indonesia menjaringkan gol walaupun Khairul Fahmi berjaya membaca arah gerakan bola dan menyentuhnya.

2. Mahali Jasuli juga berjaya menjaringkan gol pertama buat Malaysia mudah menewaskan Meiga.

3. Penjaring gol Indonesia pada minit ke 5, Gunawan gagal menjaringkan gol kedua Indonesia apabila sepakan beliau menuju tepat ke arah kanan tiang gol dan terkeluar. Tekanan buat pasukan Indonesia.

4. Tendangan kaki kiri Fandi Othman berjaya menewaskan Meiga. Kedudukan Malaysia 2, Indonesia 1.

5. Penendang penalti ketiga Indonesia berjaya menjaringkan gol. Khairul Fahmi gagal membaca arah gerakan bola dan tertewas.

6. Tatkala pemain Malaysia kelihatan positif dan yakin akan memenangi penentuan sepakan penalti tersebut, pemain penyerang Fakri Shaarani yang diberi tanggungjawab sebagai penendang ke 3 gagal menjaringkan gol apabila tendangan lemah beliau berjaya diselamatkan oleh Meiga. Kedudukan kembali terikat 2-2.

7. Pemain Indonesia memanfaatkan kedudukan yang kembali seimbang dengan menjaringkan gol ketiga dengan hanya menendang ke arah tengah ketika Khairul Fahmi bergerak ke arah kiri pintu gol.

8. Fadli Shaas kelihatan tenang dan bersahaja ketika menjaringkan gol ke 3 buat Malaysia.

9. Pemain ke 5 Indonesia berdepan tekanan yang memuncak apabila beliau seharusnya menjaringkan gol untuk memastikan survival pasukan Indonesia. Namun tendangan beliau berjaya dibaca oleh Khairul Fahmi yang melayangkan badan ke arah kanan pintu gol dan menafikan peluang Indonesia.

10. Malaysia kembali beroleh peluang untuk memenangi penentuan sepakan penalti tersebut dan kapten pasukan, Baddrol Bakhtiar hadir menyahut cabaran. Baddrol Bakhtiar mengambil jalan mudah dengan menendang ke arah tengah pintu gol. Meiga yang bergerak sedikit ke kanan berjaya menghalang bola dengan menggunakan kaki beliau, namun momentum sepakan terus menolak bola tersebut berguling-guling masuk ke dalam gawang gol dan memberikan sejuta kelegaan kepada Baddrol Baktiar dan seluruh penyokong Malaysia!

Begitulah berakhirnya perlawanan yang penuh debaran dan mengasyikkan. Malaysia berjaya mempertahankan pingat emas bola sepak yang dimenangi dua tahun lalu di Laos. Penyokong Malaysia jelas gembira dan berpuas hati melihat para pemain dan pasukan pengurusan Malaysia meraikan kejayaan yang amat dinanti-nantikan tersebut.

Gelora Bung Karno akhirnya senyap dan diratapi oleh para penyokong Indonesia yang pastinya kecewa melihat Garuda Muda ditewaskan 2 kali oleh Harimau Muda di stadium keramat kebanggaan mereka.

Pujian dan penghargaan memang perlu dicurahkan kepada anak-anak muda Malaysia yang telah berusaha keras sepanjang kejohanan dan komitmen mereka amat membanggakan seluruh rakyat Malaysia.

Antara pemain yang menarik perhatian saya sepanjang perlawanan akhir tersebut adalah

1. Baddrol Bakhtiar yang cemerlang dengan kawalan bola di tengah padang
2. Irfan, pemain tengah berjersi no 7 yang bijak membuat hantaran kepada pemain penyerang dan pantas turun membantu pemain pertahanan.
3. Khairul Fahmi, cemerlang di hadapan gawang gol walaupun kelihatan gugup seketika di awal permainan. Sumbangan beliau ketika penentuan sepakan penalti sememangnya sudah dijangka. Tahniah!
4. Mahali Jasuli, Zubir Ali, Fadli Shaas dan Muslim Ahmad. Gandingan empat pemain yang membentuk rangkaian pertahanan Malaysia sepanjang perlawanan amat mengkagumkan dan membanggakan.
5. Asrarudin Putra Omar. Sumbangan beliau hampir 80% permainan sebelum dikeluarkan akibat kecederaan amat bermakna. Malah gol yang dihasilkan beliau pada separuh masa pertama menjadi 'turning point' bagi membangkitkan semangat Harimau Muda secara keseluruhan.

Di Facebook, ucapan tahniah dan kebanggaan rakyat Malaysia terpamer mencurah-curah tidak kira daripada lelaki, perempuan, muda tua. Meraikan kejayaan secara online terutamanya di Facebook sudah menjadi trend semasa di zaman ini.

Namun tidak kurang juga yang masih terikut-ikut dengan emosi kenegaraan apabila mengeluarkan komen berunsur nasionalis yang sekadar memburukkan keadaan. Antaranya ada yang kurang matang apabila memberikan komen negatif tidak berasas berkenaan Garuda Muda yang sekadar hanya membangkitkan amarah penyokong Indonesia.

Bagi saya tidak perlulah sampai begitu. Bola sepak hanya permainan dan tidak perlu difanatikkan. Cukuplah sekadar bersyukur atas kejayaan dan memberikan ucapan tahniah. Malulah dengan Harimau Muda yang berjaya mengawal emosi sepanjang perlawanan dan kita tidak melihat anak-anak muda kita bertindak di luar batasan ketika diasak teruk dalam perlawanan.

Konsep fair play yang diamalkan oleh pemain Malaysia dan Indonesia sepanjang perlawanan perlu dicontohi oleh rakyat kedua-dua negara dan inilah salah satu cara untuk menjernihkan kembali hubungan di antara kedua negara melalui sukan.

Baiklah, sampai sini dahulu coretan saya berkenaan cerita kejayaan pasukan Malaysia memenangi pingat emas bola sepak di Sukan SEA 2011 Indonesia.

Tahniah, tahniah dan tahniah buat semua! =)

-Nizam Malek

Saturday, November 19, 2011

First week at OPD. How's working life?

17 comments

Sudah kira-kira seminggu blog ini tidak diupdate dengan blog post yang terbaru. Sememangnya tempoh seminggu pertama bekerja agak menyibukkan dan memenatkan, amat berbeza setelah lebih kurang 5-6 bulan bercuti.

Ramai yang kalau tegur di Facebook, akan bertanya khabar dan soalan favourite, "macam mana kerja, ok?"

Jadi saya ambil masa sikit untuk tuliskan update ringkas berkongsi pengalaman saya sendiri, di sini.. =)

Isnin yang lepas, 14 November 2011, saya telah memulakan tugas sebagai Pegawai Farmasi U41 di Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru di Out Patient Department (OPD).

Memang amat teruja untuk mula bekerja. Bangun awal, bersiap dan pastikan semuanya tersedia. Dah lama rasanya tak rasa begitu. =)

Pengalamannya memang menarik, jadi mari saya kongsikannya dengan anda semua.

Pada hari pertama itu, saya dan 4 lagi rakan Provisional Registered Pharmacist (PRP) yang lain diberi tugas untuk membuat filling. Filling ni maksudnya kita perlu isikan ubat-ubat mengikut label yang dibuat berdasarkan pesanan daripada doktor untuk para pesakit.

Biasalah, baru hari pertama bekerja, jadi masih belum mahir dan fasih dengan kedudukan ubat di bahagian rak. Jadi pergerakan filling agak perlahan, disamping perlu banyak bertanya kepada Penolong Pegawai Farmasi (PPF) dan Fully Registered Pharmacist (FRP) yang ada beberapa kali.

Alhamdulillah semuanya amat membantu dan bersedia memberikan tunjuk ajar pada kami yang masih 'hijau' dan 'blur'.. =p

Seronok juga lah buat filling. Kadang-kadang rasa macam main explorace lah pulak bila dapat label dan perlu cuba cari ubat di rak ubat dengan pantas dan tepat. Masa mula-mula memang pening dan mudah keliru. Tapi bila dah biasa, dan berhari-hari buat kerja sama, insyaAllah boleh mahir.. =)

Keadaan buat filling tu memang sama macam masa buat praktikal di Klinik Kesihatan ketika sedang belajar di CUCMS sebelum ini. Jadi tiadalah kejutan budaya sangat. Cuma biasalah, baru kerja 2 3 hari, mestilah banyak yang tak berapa pasti dan perlu banyak bertanya..

Kerja di OPD ni memang sibuk, sebab kita perlu bekerja dengan pantas dalam kumpulan untuk memastikan Key Performance Indicator (KPI) iaitu 30 minit untuk setiap pesakit dapat dicapai.

Sepanjang minggu yang pertama ni boleh dikatakan oklah. Ada juga kena marah kalau buat silap. Tapi come on lah.. Baru PRP masuk 2 3 hari kot.. Biasalah buat silap dan lambat.. Kalau tak buat silap dan super pantas tu dah tahap malaikatlah.. heheh..

So far bagi saya, walaupun PRP adalah graduan Farmasi, dan sepatutnya kami mempunyai pengetahuan asas berkenaan bidang Farmasi, tetapi, jika berkaitan sistem komputer dan aturan ditempat kerja, ia adalah perkara yang baru dan sudah pasti ia akan mengambil sedikit masa untuk memahirkan diri.

InsyaAllah jika dah biasa dengan sistem dan aturan kerja, semuanya akan jadi lebih mudah buat semua. So kesimpulannya tak perlulah marah2 sangat kalau ada silap.. Berilah tunjuk ajar dan panduan untuk menjadikan PRP lebih efektif..

Ha, ni bukan nak mengata sesiapa ya. Just sebagai ingatan pada diri sendiri bila dah naik pangkat jadi FRP nanti, perlu cool sikit dengan adik-adik PRP. Beri tunjuk ajar dan bekerja bersama.. Kurang sikit stress kerja.. Barulah seronok kan? =)

Selain buat filling, kami pun ada belajar buat extemporaneous preparation. Extemporaneous preparation ni biasanya kita perlu buatkan syrup preparation untuk patient.

Daripada tablet kepada syrup. Jadi kita perlu pecahkan tablet tu, campurkan dengan pelarut (contohnya syrup simplex) dan jadikannya khas (individualize) buat pesakit.

Antara ubat extemporaneous preparation yang saya dah siapkan dalam minggu pertama adalah seperti Syrup Trimethoprim. Best juga buat extemporaneous preparation ni. Kalau geram kat sesape, tumbuk je tablet tu pakai mortar & pestle.. kasi sampai pecah-pecah.. bagus tak imaginasi..? hehehe.. =p

Setiap aktiviti extemporaneous preparation tu boleh di isi dalam log book OPD. Setakat ni dah buat lebih kurang 7 dalam seminggu yang pertama. Tak susah pun, cuma kena hati-hati, jangan buat silap.. =p

Btw, memang bestlah kerja dekat dengan rumah.. Semuanya mudah.. Kerja masuk pukul 8 pagi. Kalau keluar rumah pukul 7.45 pagi pun masih sempat.. Kalau nak stay back atau on call pun tiada masalah sangat..

Rehat pukul 1 hingga 2 petang. Balik kerja pukul 5 petang. Kalau hari jumaat, rehat tengah hari pukul 12.15 tengah hari sampai 2.45 petang. Agak heaven di situ.. =p

Bagi saya, rasa amat seronok dan bersyukurlah dapat bekerja sebagai Pegawai Farmasi. Workload kerja mungkin tidaklah seberat doktor houseman. Cuma perlu rajin belajar, banyak bertanya, bertanggungjawab, boleh bekerja dalam kumpulan dan disiplin pada kerjaya.

InsyaAllah akan bekerja dengan bersungguh-sungguh dan cuba sedaya upaya untuk acquire knowledge yang diperlukan untuk memberikan khidmat yang memuaskan untuk para pesakit.

Ohya, dulu masa di belajar di CUCMS, saya antara pelajar yang lantang mengatakan tak suka kerja di hospital dan kalau boleh nak cepat-cepat tamatkan tempoh kerja wajib di hospital. Tapi semua itu dah agak berubah kini.

Apa yang saya lihat, bekerja di hospital tidaklah seteruk mana. Dan ia bergantung juga kepada apa yang membuatkan kita suka apabila datang kerja.

Kalau kita jenis suka pada suasana yang bersih dan selesa, mesti kita akan rasa stress gila kalau dapat hospital lama dan buruk atau fasilitinya dalam keadaan yang agak daif. Tapi kalau dapat hospital baru yang serba lengkap, bersih dan selesa, sudah pasti persepsi itu akan berubah secara drastik. Ini kira komen agak jujurlah.. =p

Walaubagaimanapun, semua ini baru bermula. Masih banyak lagi pengalaman menarik dan mungkin 'menyakitkan' yang akan dilalui dalam tempoh sekurang-kurangnya setahun untuk PRP ini. Semoga semuanya berjalan lancar dan baik-baik saja.

Ohya, selain bekerja dan isi log book, satu lagi tugasan adalah untuk melakukan research. Research akan dijalankan secara berpasangan dan pasangan research saya adalah saudara Shafie. Dengarnya tajuk research dan proposal dah siap. InsyaAllah boleh run research bila semua dah ready nanti. InsyaAllah will make the best for it too. =)

Untuk on call pula, ianya akan bermula pada bulan Disember nanti. Jadual pun dah keluar. Ada masa perlu kerja malam dari pukul 10 malam sampai 8 pagi, 5 petang sampai 10 malam dan kadang kala weekends.

Jadi sementara belum on call lagi, saya akan stay back atau datang ke hospital bila-bila masa PRP lain on call. Selain dapat belajar, boleh juga bantu kawan-kawan PRP yang lain. Sama-sama membantulah.. =)

It might be going to be more difficult and challenging for sure. But after all, this is what I was waiting for, for so long since school (having a good job and plan for my future). So I will be giving my very best for what ever it takes, insyaAllah.

Ohya, kalau ada adik-adik junior Farmasi atau apa bidang sekali pun yang nak bertanya pasal pengalaman kerjaya sebagai ahli/pegawai Farmasi di hospital, bolehlah ajukan soalan melalui aplikasi KISSinsights yang terdapat di bahagian bawah page blog ini.

InsyaAllah, saya akan terus berkongsi pengalaman-pengalaman yang akan datang sewaktu dalam tempoh PRP seperti pengalaman on-call malam, In Patient Department, Store, Manufacturing, Total Parenteral Nutrition (TPN), Therapeutic Drug Monitoring (TDM) dan lain-lain di blog ini.

Dan InsyaAllah juga, saya akan berkongsikan pengalaman dan nasihat tunjuk ajar berkenaan dunia perkerjaan dalam profesyen ini dengan anda semua yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut.

Ok sampai sini dulu, berjumpa lagi dalam blog post seterusnya. Hanya di NizamMalek.com dan Facebook! =)

Friday, November 11, 2011

My First Day As A Pharmacist. =)

4 comments

Hi everyone!

I have just got a chance to update about my new phase of life.

It has been a bit hectic since my first day working.. (Hectic? not really.. =))

So let me share some of my experience with all of you.

Orite, seperti yang anda semua dah tahu, saya telah melapor diri untuk bekerja sebagai penjawat awam kerajaan pada 10 November 2011.

Pagi tu saya perlu melapor diri di dua tempat yang berbeza iaitu di Wisma Persekutuan dan Menara MSC Cyberport. Plan asal sebenarnya nak datang awal. Tapi pagi tu rasa macam relax semacam.. Gerak slow n steady je.. Target nak keluar pukul 6.30 pagi (kononlah..).. Tapi lengah-lengah, tetiba dah pukul 7.30 pagi.. huhu.. =p

Perjalanan dari rumah ke Jabatan Kesihatan Negeri Johor di Wisma Persekutuan tu mengambil lebih kurang 30-40 minit. Tambah dengan jam lagi di Jalan Tebrau, jadi sampai pun lebih kurang pukul 8.20 pagi. Bila dah park kereta, terus menuju ke blok B.

Bila naik ke tingkat 4 di blok B tu, time tulis nama kat buku record, I was the 29th.. Meaning I was a bit late! Others were far earlier than me.. Time tu mula dah serabut.. Harapan nak dapat Hospital Sultan Ismail (HSI) makin mengecil..

Then cepat-cepat isi borang dan terus rush ke Menara MSC Cyberport, iaitu tempat di mana urusan penempatan akan diuruskan oleh Bahagian Farmasi.

Bila sampai kat meeting room tu, ramai lebih kurang 30-40 bakal PRP Johor lain dah sedia ada dalam bilik tu.. Saya macam biasalah, masuk, senyum2.. heheh.. =p Time tu lebih kurang 5 minit sebelum pukul 9 pagi.

Nasib baik, urusan posting masih belum dimulakan. Diorg tunggu semua 50 bakal PRP berkumpul dalam meeting room tu sebelum sesi memilih hospital kegemaran dimulakan.

Bahagian Farmasi Johor sangat best sebab kami semua diberi kebebasan untuk memilih hospital sendiri mengikut kesukaan dan mengikut kekosongan jawatan yang ada di setiap hospital.

Ada 5 hospital yang ditawarkan iaitu Hospital Sultan Ismail (HSI), Hospital Sultanah Aminah (HSA), Hospital Batu Pahat, Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar dan Hospital Segamat.

Time buat voting tu memang mendebarkanlah.. Sebab hospital pertama yang disebut adalah HSA dan hospital terakhir adalah HSI..

Dan Alhamdulillah, setelah sesi penetapan posting, saya berjaya mendapat tempat di HSI bersama dengan 11 lagi PRP lain.

Memang legalah time tu. Muka pun senyum sampai telinga. =p

Lepas dapat short briefing pasal buku log, peraturan ringkas Farmasi dan beberapa pesanan daripada Ms Melissa, Ms Pang dan Ms Grace, kami semua akan berpecah untuk melapor diri di hospital masing-masing.

Ohya, 2 lagi PRP Johor dari CUCMS, Iman dan Izzati telah memilih Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar. Jadi saya akan jadi wakil tunggal CUCMS di HSI, Johor Bahru. Tiada masalah, lagipun boleh dapat kawan baru. Seronok gak! =)

Untuk HSI, kami semua 12 orang PRP. 2 lelaki dan 10 perempuan.
Lepas break rehat, kami semua melapor diri di hospital pada pukul 2.30 petang.

Kami dibantu oleh Kak Roslina untuk urusan melapor diri. Kena isi borang dan siapkan semua dokumen-dokumen penting untuk rekod hospital. Antaranya borang maklumat pegawai dan borang HRMIS (borang istihar harta).

Bila dah banyak sangat borang nak kena isi, mulalah rasa berserabut.. Hehe.. =p Tapi oklah, Kak Roslina was very kind and helpful melayan kitorg yang banyak bertanya ni.. =p

Banyak masa yang berlalu masa isi borang tu.. Dan sebelum balik, kami sempat dibawa turun ke tingkat 1 iaitu kawasan jabatan Farmasi dan bertemu dengan Ketua Pegawai Farmasi (KPF), Pn Maimunah.

Masa tu malu gak lah, sebab saya selamba je g duduk kat kerusi Pn Maimunah.. Kan dah kene ketuk.. hehe.. =p Tapi biasalah, kata cemas.. hehe..

Dapatlah berkenal-kenalan dan mendengar sedikit sepatah dua kata daripada KPF. Rasanya macam banyak benda nak cakap, tapi masa tak mengizinkan, tetiba dah pukul 5 petang. Masa untuk balik!

Jadi kami pun dilepaskan. Baliklah dengan ceria ke rumah.

It was my first day of working as a Provisional Registered Pharmacist (PRP). Did I wrote 'working'? Hehe, sebenarnya tak mula kerja lagi pun kan.. Tapi sebagai rekod, 10 November tu dah kira start kerja dan eligible untuk dapat gaji.

Sebenarnya walaupun bakal PRP diberi masa 30 hari daripada tarikh melapor diri, eloknya jangan lengah-lengahkan hari melapor diri.

Sebab banyak urusan berkaitan dokumen diuruskan dalam kumpulan. Jadi bila buat sama-sama dengan kawan-kawan PRP lain rasa senang lah kan. Staff admin yang uruskan pun tak perlu susah-susah nak rekodkan 2 3 kali. Semua buat sekaligus. =p

So setakat tu je pengalaman hari pertama bekerja. Tak de gambar, sebab tak bawak kamera pun. Takkan nak harapkan kamera Blackberry yang blur habis tu.. Mungkin Iphone dan Samsung pilihan yang lebih baik? =p

Ohya, pada hari pertama bekerja selepas pulang, selain berterima kasih kepada kedua ibu bapa, saya berkesempatan untuk menghubungi pensyarah-pensyarah di CUCMS sebagai tanda penghargaan dan ingatan atas kejayaan pada hari ini.

Sangat seronok menerima reply daripada mereka. Di sini saya publishkan antara sms yang saya terima daripada mereka. =)

Pn Fauziah: Congrats.. Take care yea.

Mr Rashidi: Wsalam. Congrates. All the best ya. Yeah for sure, keep in touch. Keep us update. ;-)

Pn Umi: Salam Nizam, hepi 4 u.. keje rajin2.

Dr Hamid: Salam, nice to hear such good news from you, wish you the best, waiting to receive your wedding invitation very soon.

Prof Alini: Salam Nizam, very happy to hear from you. Congratulations! For getting posted in JB. Thank you for still remembering your teacher. All the best at your new job. I'm sure you will make us proud. May Allah bless you. Keep in touch!

Dr Mustafa: Thank you Nizam, all the best in your work and life. Sure we'll be in touch.

Prof Shah: Salam Nizam. Congratulation on your new appointment as PRP. We strongly believe you will excel in your working world. Just do your best and believe in yourself that nothing is impossible in life as long as you work for it. Good luck in your future undertakings and send my salam to your parents. Regards, Prof Shah.

Madam Ryzah: W'salam Nizam. Good to hear that you got Hospital Sultan Ismail. Looks like many from your batch got big hospitals, a recognition of some sort to me. So, take the opportunity to learn/experience as much as you can and make a difference ya : ) Good luck!

Madam Semira: Salam Nizam, how great to hear from you. Let Allah make your work the one by which you can benefit yourself and your society. All the best.

Bro Razlan: Salam bro. Alhamdulillah. My duty to see my brothers and sisters develop becoming an all-rounder. Wasalam.


Many thanks to lecturers yang telah sudi reply dan wish the best for me. I really2 appreciate it and will always remember all of you, InsyaAllah. I'm here where I am now because of all your guidance and support during my study times in CUCMS.

That's all for now, I will share more about my stories of working life in the other next posts. =)

Thanks for dropping by and reading this. =)

Thursday, November 10, 2011

Happy Birthday, Mama! =)

0 comments

Today is 10 November 2011.

Today is my mum's birthday.

Happy birthday to mama.


And today is my first day working as a Provisional Registered Pharmacist (PRP).

I hope this would be the greatest birthday gift to my mum.

May Allah's blessing be with you always.

May you be always happy, healthy and wealthy.

I beg for your forgiveness, for every single sin that I have done.

And please, do pray for my journey towards success, pleasure and Allah's blessing.

I love you mama, happy birthday and smile always! =)

From your son,
Nizam Malek

Wednesday, November 9, 2011

The Last 24 Hours..

4 comments

Salam, dan hai semua.. =)


Ketika saya menulis blog post ini, saya cuma ada lebih kurang 24 jam sahaja lagi untuk mempersiapkan diri bagi memasuki alam pekerjaan.

InsyaAllah saya akan melapor diri di Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Johor di Wisma Persekutuan pada 10 November 2011 (khamis) ini.

Sudah pasti, semuanya akan sedia berubah. Hidup tidak akan sama lagi seperti sebelum ini. Akan berkuranglah keseronokan alam pembelajaran di sekolah dan zaman universiti yang mengamit kenangan demi kenangan menarik.

Buat masa ini, perasaan masih tenang dan tidak begitu menggundahkan. Cuma beberapa hari ini selera makan menurun.. Tiada rasa nak makan nasi.. Stress nak kerja kot.. hehe.. =p

Dan yang agak menggerunkan adalah masalah waktu tidur yang dah agak-agak distorted ni.. Almaklum selalu tidur lewat..

Kalau bangun awal tu mesti rasa macam biol-biol je.. hehe.. =p Harap-harap ianya akan dapat diperbetulkan secepat mungkin.. =)

Selain itu, debaran yang antara paling utama adalah berkenaan hospital yang akan diterima nanti. Semoga harapan untuk dapat Hospital Sultan Ismail (HSI) akan tercapai dan semoga semuanya dipermudahkan.

Erm, best ke tak ya alam pekerjaan? Ramai kawan yang kata kerja tak best.. Selalu stress.. Macam-macam masalah.. Masalah dengan bos lah, selalu kena marah, masalah dengan rakan sekerja lah, masalah kerja berlambak, masalah tak dapat cutilah dan bermacam-macam lagi..

Memang semua itu ragam alam perkerjaan yang perlu dilalui. Semuanya akan amat sukar pada permulaannya, dan apabila sudah terbiasa serta boleh diadaptasi, semua itu akan menjadi rutin dan sekadar menambah kebosanan hidup..

Tapi yang best sekali, semua orang akan setuju, iaitu apabila waktu masuk gaji. Masa itulah dunia rasa terang seketika.. Rasa cam orang kaya je dan boleh beli itu dan ini.. Hehe.. =p

Itulah nikmat bekerja, apabila segala penat lelah sepanjang bulan terbayar dengan penerimaan gaji, walaupun taklah sebanyak mana.

Hmm, itulah setakat imaginasi yang ada sebelum mula bekerja.. Nanti dah kerja nanti, baru lah tahu macam mana rasa sebenarnya.. Hehe.. =p

Di samping itu, banyak juga nasihat-nasihat berguna yang saya terima daripada mereka yang lebih dulu 'makan garam' dalam adat resam dunia pekerjaan. Boleh juga saya kongsikan di sini antaranya:

1) Berhati-hati dengan politik kerja. Ok, ini mungkin agak serius.. Politik kerja.. Apakah ia ya? Susah juga nak jelaskan dalam ayat, tapi rasanya semua boleh faham kot apa yang dimaksudkan dengan politik kerja.

Antara nasihat yang diterima adalah, jangan terlalu menonjolkan diri, perbanyakkan merendah diri dan elakkan mempamerkan sikap negatif di tempat kerja. Banyak kesan buruk yang boleh dialami akibat daripada politik kerja yang selalunya dikaitkan dengan tekanan melampau sehingga menjejaskan presetasi kerja seseorang.

Ya, perkara ini amat perlu dititik beratkan dan sentiasalah berhati-hati dalam percakapan dan perbuatan, agar tidak tersilap langkah.

2) Rancanglah kewangan dan sikap berbelanja. Nasihat ke dua ini amat-amat relevan pada zaman kini apabila berita melaporkan jumlah belia yang diistiharkan muflis meningkat dari tahun ke tahun.

Inilah salah satu jerat yang berpotensi mengheret seseorang yang baru mula bekerja ke lembah masalah kewangan yang hampir tidak masuk akal. Berjimat-jimatlah dengan wang yang ada, elakkan sikap boros dan berhati-hati menggunakan kad kredit.

Kebiasaanya, seseorang akan kelabu mata apabila mendapat wang beribu-ribu ringgit dan terus 'bersedia' untuk menghabiskannya untuk kereta idaman, pakaian yang mahal-mahal dan bermacam-macam lagi pembelian yang tidak perlu.

Akibatnya penyesalan menjadi teman.. Jadi sebelum mungkin tiba ke saat tersebut, lebih elok dirancang aspek kewangan dan perbelanjaan setiap minggu dan bulan agar masalah kewangan yang teruk tidak timbul.

3) Tunaikan tanggungjawab kepada ibu bapa. Sebagai anak lelaki, tanggungjawab terhadap kedua ibu bapa adalah berlanjutan sehingga ke akhir hayat mereka. Mungkin sebelum ini, semua makan dan minum serta perbelanjaan ditanggung oleh mereka.

Kini, apabila sudah sampai masanya untuk berdikari, dan mempunyai wang sendiri, janganlah dilupakan pengorbanan kedua ibu bapa. Gunakanlah peluang ini untuk membalas jasa mereka sebaik mungkin.

Pernah saya terbaca dalam satu hadis (mohon pembetulan jika ada yang tersilap dalam tulisan ini) berkenaan kisah jihad di mana ada seseorang pemuda meminta keizinan daripada Nabi Muhammad S.A.W untuk keluar berperang atau berjihad ke jalan Allah S.W.T.

Kemudian Nabi Muhammad S.A.W bertanya kepada pemuda tersebut. Masihkah engkau mempunyai ibu bapa yang masih hidup? Pemuda tersebut menjawab ya, ada.

Lantas Nabi Muhammad S.A.W mengarahkan pemuda tersebut agar pulang dan menjaga kedua ibu bapa nya. Inilah salah satu pengajaran kepada kita iaitu, nilai berbakti kepada kedua ibu bapa lebih besar daripada nilai berjihad di medan peperangan yang menawarkan ganjaran mati syahid.

Justeru, gunakanlah peluang mula bekerja ini untuk mengurangkan bebanan kedua ibu bapa dan berusaha membantu mereka yang mungkin semakin uzur dan memerlukan kasih sayang daripada anak-anak. =)

10 November 2011 adalah permulaan semula dalam diari hidup Nizam Malek. Cerita-cerita lalu telah terkubur dan menjadi sejarah. Kini bermulalah episod baru yang akan dicoret dengan pena di dunia perkerjaan yang penuh cabaran dan dugaan meniti alam kedewasaan yang sebenar.

Semoga semuanya dipermudahkan. Saya mohon doa daripada kalian semua jua.

Terima kasih dan berjumpa lagi dalam blog post yang seterusnya. =)

Sunday, November 6, 2011

Salam Aidiladha 2011

0 comments


Hi, assalamualaikum semua!


Apa khabar? Semoga sihat selalu.

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat menyambut hari raya Aidiladha, maaf zahir dan batin kepada seluruh muslimin dan muslimat.

Alhamdulillah, kita dipanjangkan umur untuk menikmati hari mulia yang terdapat dalam agama Islam yang tercinta ini.

Pagi tadi saya sempat menunaikan solat sunai Aidiladha di Masjid An-Najah, Taman Daya, Johor Bahru. Jemaah tak seramai seperti solat sunat Aidilfitri yang lalu. Mungkin ramai yang balik beraya di kampung halaman kot.. =p

Yang menarik kali ni di masjid tahun ni adalah jumlah lembu korban adalah lebih daripada 10 ekor. Meriah juga nampaknya. Tapi time pergi masjid tadi tertinggal kamera, jadi tak dapat lah nak rakamkan suasana time tu.. ='p

Walaubagaimanapun, di kesempatan ini, di post ini, saya ingin jugalah menyuarakan pendapat peribadi berkenaan jemaah wanita yang hadir ke masjid menunaikan solat sunat Aidiladha tadi.

Mungkin pendapat saya ini tidak disenangi segolongan orang, tapi rasanya nak cakap juga.

Ianya berkenaan jemaah perempuan yang hadir ke masjid tanpa menutup aurat dengan tidak memakai tudung. Malah, ada yang selesai sahaja khutbah aidiladha, mereka membuka telekung dan membiarkan aurat mereka terdedah ketika masih lagi berada di dalam ruang solat dan perkarangan masjid.

Sebenarnya masalah ini telah terjadi masa solat sunat Aidilfitri yang lalu. Kesal melihat segelintir jemaah wanita yang tidak 'reti' nak menutup aurat walaupun berada di tempat ibadah, malah kelihatan megah memperlihatkannya pada jemaah lelaki yang ada.

Sedarlah bahawa menutup aurat adalah perintah daripada Allah S.W.T. Fahamilah bahawa ianya bukan permintaan manusia khususnya kaum adam. Tetapi ianya jelas termaktub dalam antara petikan surah An-Nuur ayat 31 yang berbunyi:

"dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya."

Hmm, saya bukanlah nak menghentam sesiapa menggunakan medium blog ini. Tapi, jika yang saya perkatakan di atas ini ada asasnya, ambillah ia sebagai renungan bersama.

Semoga kita semua tidak tersasar dari jalan yang lurus yang kita cari di dunia ini, insyaAllah.

Bersesuaian dengan tema pengorbanan pada setiap Hari Raya Aidilfitri yang disambut setiap tahun, marilah kita berusaha bersama-sama untuk berkorban kemahuan dan ego mengejar keseronokan dunia sementara semata-mata dan kembali kepada perintah agama yang akan membawa kita kepada kebahagiaan di alam akhirat yang kekal abadi buat selama-lamanya satu hari nanti.

Jadi sekian saja blog post kali ini, sekali lagi, Selamat Hari Raya Aidiladha kepada seluruh muslimin dan muslimat. Assalamualaikum! =)

Wednesday, November 2, 2011

Get Posted in Johor!

5 comments

Salam, hi bertemu kembali!


Apa khabar?

Ok dalam post kali ini, saya ingin memaklumkan yang saya telah pun menerima surat penempatan kerja daripada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Setelah sekian lama menunggu, akhirnya pada hari ini, penantian ini berakhir dan saya akan mula bekerja di hospital kerajaan paling awal pada minggu hadapan.

Alhamdulillah, harapan dan hajat untuk bekerja di negeri Johor terlaksana. Maka bakal berubahlah kehidupan saya bermula bulan November 2011 ini.

Wah, tak sangka saya akan mula memasuki alam pekerjaan yang sudah semestinya amat berbeza berbanding alam persekolahan dan akademik sebelum ini.

Tidak tahu bagaimana nak bayangkan perasaannya, sama ada gembira, takut, gementar ataupun risau. Semuanya bercampur baur. huhu.. =p

Ohya, mungkin ada yang bertanya, dapat hospital mana kan? Untuk soalan itu saya tak dapat jawab sekarang, sebab pilihan hospital akan dimuktamadkan apabila kami semua (bakal PRP Johor) melapor diri di Wisma Persekutuan Johor pada 10 November 2011.

Di negeri Johor ni ada 6 buah hospital iaitu Hospital Sultan Ismail (HSI) JB, Hospital Sultanah Aminah (HSA) JB, Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF) Muar, Hospital Segamat, Hospital Kluang dan Hospital Batu Pahat.

Kalau ikutkan, nak sangat dapat HSI, sebab hospital tu dekat dengan rumah. Boleh jalan kaki je kot.. =p

Kalau tak dapat HSI, pilihan ke dua adalah HSA. Dan pilihan ke 3 mungkin Hospital Kluang yang agak jauh dari bandar Johor Bahru (kira-kira 2 jam perjalanan).

Sebenarnya tak kesahlah, asalkan hospital dalam Johor tu kira oklah kan.

Cuma kalau dapat hospital selain HSI atau HSA tu, kalut nak cari rumah sewa lah.. Kalau ada quarters ok gak.. =p

Jadi setakat ni hanya menunggu tarikh 10 November tu untuk lapor diri dan start bekerja.

Sementara tu nak siap-siapkan diri pape yang patut. Mungkin kena beli pakaian baru..

Almaklum baju ngan seluar banyak dah lusuh.. =p

Kemudian perlu sediakan dokumen-dokumen yang diperlukan untuk lapor diri nanti.

Harap-harapnya semua akan berjalan lancar nanti.

Oklah sampai sini dulu, nanti saya akan ceritakan lagi pengalaman masa mula bekerja dengan anda semua.

C yah! =)

Tuesday, November 1, 2011

[KISSinsights] Apa itu Google AdSense?

6 comments

Assalamualaikum dan salam hormat buat semua,


Dalam ruangan KISSinsights kali ini, saya akan menjawab dua soalan daripada pembaca blog NizamMalek.com ini yang diajukan pada 31 Oktober 2011 yang lepas.
Soalannya berbunyi begini:

"From Uni @ ColourfulCraft.com.
  1. Cara setup akaun untuk AdSense
  2. Cara jana wang melalui AdSense this for beginner = orang yang zero knowledge pasal AdSense.
Please share and help!"


Baiklah, soalan yang diajukan adalah berkenaan Google AdSense.

Secara jujurnya, saya sendiri kurang pasti secara mendalam berkenaan Google AdSense ni, sebab sejak saya menceburi bidang pemasaran Internet Malaysia, saya tidak pernah mencuba Google AdSense.

Yang saya biasa dengar, Google AdSense adalah program pengiklanan Google yang memberi peluang penjanaan wang bagi penulis-penulis blog. Ia sama seperti program pengiklanan lain seperti Nuffnang.

Konsepnya adalah, kita memberikan ruang pengiklanan sama ada teks atau banner kepada google di home page blog kita. Apabila ada pelawat yang klik pada iklan tersebut, pemilik blog tersebut akan menerima komisyen berdasarkan jumlah klik yang terhasil.

Tapi tak mengapa, saya akan cuba menjawab soalan-soalan ini dengan sebaik mungkin mengikut pengetahuan yang ada.

Baik, untuk soalan pertama, cara-cara untuk setup akaun Google AdSense. Terdapat 2 cara untuk setup akaun Google AdSense. Pertama secara manual, dan kedua secara auto melalui fungsi yang telah disediakan oleh Blogger. Cara kedua adalah lebih mudah kerana semuanya telah diaturkan melalui kerjasama di antara Blogger dan Google AdSense.

Cara Pertama

Layari laman web Google AdSense, klik sini. Dan anda akan sampai ke laman seperti di bawah:

Klik butang SIGN UP NOW berwarna merah yang terdapat di sebelah kanan atas laman tersebut. Kemudian, isikan detail anda seperti URL blog, language dan contact information (alamat pembayaran melalui cek dan sebagainya) seperti yang diminta dan ditunjukkan dalam gambar di bawah:
Selepas siap isi detail di ruangan di atas, maka satu akaun Google AdSense telah terhasil untuk blog anda. Kemudian, anda perlu masukkan akaun Google AdSense tersebut ke dalam setting blogger anda.

Untuk melakukannya, anda boleh membuat rujukan tutorial melalui link ini: Tutorial Google AdSense.

Cara Kedua

Log in ke akaun panel blogger anda dan klik pada tab 'Monetize' seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah:
Seperti biasa, anda boleh mendapatkan akaun Google AdSense yang terus diintegrasikan dengan akaun blogger anda dengan menekan butang SIGN UP FOR ADSENSE yang berwarna oren seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas.

Kemudian, anda akan sampai ke ruangan 'Make Money with AdSense'.
Di sini, anda boleh memilih ruangan mana yang anda mahukan untuk mempamerkan iklan Google AdSense di hompage blog anda. Contohnya, anda boleh letakkan iklan Google AdSense tersebut di ruangan sidebar ataupun di bawah setiap blog post yang anda hasilkan di blog anda.

Klik Next apabila sudah selesai membuat pilihan dan teruskan dengan konfigurasi seterusnya mengikut aturan yang ditetapkan oleh Blogger.

Demikianlah serba sedikit cara-cara untuk setup akaun Google AdSense untuk tujuan penjanaan wang di blog.


Baiklah, soalan kedua pula berkenaan cara-cara menjana wang melalui Google AdSense bagi beginner.

Sebenarnya, Google AdSense adalah salah satu cara mudah yang boleh digunakan untuk menghasilkan pendapatan secara pasif melalui Internet.

Ianya adalah satu konsep penjanaan wang mudah apabila kita hanya menyediakan 'tempat pengiklanan' di blog kita untuk kegunaan Google.

Bermakna, ruangan tersebut diberikan khas kepada Google untuk menempatkan apa-apa sahaja iklan yang dianggap bersesuaian dengan konsep, tema dan niche blog kita. P/S: Iklan yang dimasukkan akan diuruskan sendiri oleh Google AdSense.

Setelah iklan tersebut dipamerkan oleh Google di blog anda, setiap klik pada iklan banner tersebut yang hadir melalui blog anda akan dikira dan anda akan mendapat komisyen berdasarkan jumlah klik yang anda perolehi.

Semakin banyak klik, semakin banyak jumlah komisyen anda.

Walaubagaimanapun, terdapat beberapa syarat yang perlu dipatuhi apabila menggunakan Google AdSense sebagai medium janaan wang melalui blog, iaitu, anda sebagai pemilik blog tidak dibenarkan untuk klik pada iklan banner tersebut.

Jadi sebagai beginner untuk Google AdSense, jangan sekali-kali klik pada iklan banner tersebut. Jika tidak, akaun Google AdSense anda berkemungkinan akan digantung oleh Google.

Mengikut pembacaan saya di blog-blog mereka yang aktif melakukan teknik Google AdSense di blog, anda memerlukan trafik yang tinggi setiap hari ke blog anda untuk memastikan kejayaan penjanaan wang melalui Google AdSense tersebut.

Minimum jumlah pelawat ke blog yang disarankan oleh pakar-pakar Google AdSense adalah seramai 300 pelawat sehari.

Jika jumlah pelawat di blog anda mencapai sekurang-kurangnya angka di atas, anda bolehlah berkira-kira untuk fokus kepada penjanaan wang melalui Google AdSense.

Jika jumlah pelawat di blog anda masih terlalu rendah, anda perlu berusaha mempromosikan blog anda sebaik mungkin dan dapatkan lebih ramai prospek ke blog anda untuk klik pada iklan Google AdSense yang terdapat di blog anda.

Selain itu, oleh kerana Google AdSense adalah kepunyaan Google, iaitu syarikat luar negara, kebanyakan laman web yang ingin dipromosikan adalah dalam bahasa Inggeris.

Jadi, jika anda anda ingin menjana wang melalui Google AdSense, adalah lebih elok jika anda membuat update blog post anda dengan menulis artikel dalam bahasa Inggeris. Ia akan lebih mudah diindex oleh Google dan berpotensi mendapat klik melalui carian di Google.

Walaupun kedengarannya mudah untuk menjana wang secara pasif melalui Google AdSense, tapi hakikat dan realitinya, ia tidak se'mudah' yang disangka.

Ia memerlukan usaha yang luar biasa dalam menghasilkan trafik ke blog, malah komisyen klik (jika mendapat klik) yang diterima adalah kecil iaitu sekadar beberapa sen usd untuk setiap klik.

Oleh kerana saya juga tidak melakukan usaha yang bertepatan untuk menarik trafik ke blog saya, jadi saya tidak pernah bercadang untuk melakukan teknik penjanaan wang pasif melalui Google AdSense.

Oleh itu, sekadar pendapat daripada saya, jika anda bercadang untuk melakukan Google AdSense, anda seharusnya sudah mempunyai trafik yang amat positif di blog anda setiap hari kerana lebih tinggi trafik, lebih tinggi peluang untuk mendapat klik.

Jika tidak, mungkin anda tidak akan mendapat hasil daripada iklan Google AdSense yang diletakkan di blog anda.


Semoga penerangan ini sedikit sebanyak memberi gambaran kepada anda berkenaan Google AdSense.

Terima kasih. =)

Thursday, October 27, 2011

Walking October For Me..

0 comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan-kawan semua~

Apa khabar, sihat kah di sana? Harapnya sihat walafiatlah semuanya k. =)

Dalam post kali ini, saya akan menulis untuk kategori 'Month summary' bagi bulan Oktober 2011 saya. Oh bagi yang baru mengikuti perkembangan Nizam Malek Blog ini, saya ada buat satu kategori yang mengumpulkan semua summary highlights aktiviti yang saya lakukan dalam setiap bulan sepanjang tahun. Kira macam diari jugalah..

Kebiasaannya, saya akan tulis post summary ni pada penghujung bulan (30 atau 31 haribulan), tapi untuk post kali ini saya akan tulis 2 3 hari lebih awal sebab weekeends ni saya akan outstation dan mungkin tak sempat untuk menulis.

Orite, untuk bulan Oktober ni, banyak juga perkara menarik yang saya lalui. Untuk pengetahuan anda, di fanpage RahsiaMotivasi (www.facebook.com/RahsiaMotivasi), saya telah memulakan satu peraduan photo LIKE contest bermula 1 Oktober yang lalu.

Peraduan yang bertemakan motivasi ni dah lama dah saya plan nak buat, dan alhamdulillah, berjaya juga direalisasikan. Sebenarnya, fanpage RahsiaMotivasi tu ibarat kerja amal bagi saya lah.

Berkongsi ilmu motivasi dan memberi inspirasi kepada orang lain memang dah menjadi minat sejak di bangku sekolah lagi, jadi dengan adanya fanpage ni, dapatlah sedikit sebanyak menjadi ruang untuk saya mempamerkan minat yang tak seberapa ini. =p

Dan peraduan yang diberi tema Peraduan Motivasi, Kejayaan & Anda! ini sebenarnya membawa mesej yang lebih besar iaitu untuk membawa erti penghargaan terhadap kejayaan yang telah dicapai selama ini oleh setiap peserta dan fans.

Semoga objektif peraduan ini akan tercapai dan insyaAllah memberi kesan yang positif kepada mereka yang telah berani menyahut cabaran dan bersaing dalam peraduan ini. Sehingga blog post ini ditulis, jumlah peserta yang sedang bersaing sehingga ke tarikh akhir peraduan (15 Disember 2011) adalah seramai 8 orang dan insyaAllah bilangan peserta akan bertambah lagi.

Tahniah diucapkan atas keyakinan diri anda untuk mencuba dan mengenal erti kejayaan peribadi anda. =)

Pemenang peraduan tersebut akan memenangi hadiah wang tunai dan beberapa produk tajaan seperti voucher diskaun dan juga kek lapis Sarawak special. Terima kasih kepada En Hasryn Hamka (www.facebook.com/motivasisantai) dan Puan Ummu Ammar (www.facebook.com/kedaiummie) kerana sudi menyumbang bagi memeriahkan lagi peraduan di fanpage RahsiaMotivasi. =)

Ohya tak lupa, pada awal bulan Oktober yang lalu, saya dapat tambah satu gadget lagi dalam koleksi iaitu pocket camcoder jenama Flipmino. Best jugalah dapat buat video kat mana-mana saja lepas ni.

Dalam bulan Oktober ni, saya dapat buat 2 music video iaitu lagu Berganti Hati dan Kisah Dongeng. So far saya selalu buat short video je, nanti akan try buat full songs.. Terima kasih kepada yang sudi menonton music video yang saya buat, klik LIKE dan memberikan komen membina. Sangat menghargainya. =)

Sebenarnya untuk video blogging atau vlogging ni, saya plan nak buat video saya memberi tips atau komen berkenaan sesuatu topik.. Dah try banyak kali, tapi so far tak de yang memuaskan hati.. Mungkin kena praktis lagi untuk bercakap di hadapan kamera.. Bukan senang ya nak bercakap depan kamera yang merakam pergerakan kita.. Rasa cam something je.. hehe.. =p

Perlu ada keberanian dan keyakinan tambahan.. Tapi insyaAllah akan diusahakan satu hari nanti.. =)

Selain tu dalam bulan Oktober ini juga saya banyak travel turun naik KL, dan singgah Melaka sekali. Ada pergi event keluarga kat KL. Kat Melaka pula pergi jalan-jalan satu hari. Best juga Melaka. Dah agak advance, macam KL. Teringat time belajar kat KYM dulu (tahun 2005).

InsyaAllah kalau ada kelapangan lagi, saya akan datang melawat Melaka lagi. Seronok, sebab ada banyak tempat menarik untuk dilawati.. Siapa nak join saya? Angkat tangan sekarang! =P

Ohya, 17 Oktober pula, saya ke KL lagi sekali atau lebih tepatnya ke pesta jualan buku Big Bad Wolf di MAEPS, Serdang. Pergi jalan-jalan beli buku sorang-sorang.. Sampai naik sakit kaki dan terus pekena urutan refleksologi kat RestnGo, Terminal Bersepadu Selatan (TBS). Kena RM25 untuk lebih kurang 40 minit urutan. Boleh lah, try test orang kata.. =p

Oh pasal Big Bad Wolf tu memang best lah. Banyak sangat buku terkenal yang dijual pada harga RM8, RM10 dan RM15 sahaja. Lain kali kalau ada buat lagi kat Malaysia, jangan lepaskan peluang k. =p

Esoknya, saya ke MPH Mid Valley untuk menyertai mini workshop penulisan best seller yang dikendali oleh penulis buku best seller terbitan pts publishing, En Zamri Mohamad. Best jugalah dengar talk beliau sepanjang lebih 1 jam tu walaupun saya penat berdiri. =p

Lepas tamat mini workshop tersebut, saya berkesempatan berjumpa dengan saudara Aqif Azizan dari team Flarebiz. Sempat jugalah mencungkil beberapa rahsia beliau dalam dunia blogging. Saya ingat blogging ni, just untuk suka-suka je, tapi rupa-rupanya, ada trik baik punya untuk buat duit. Yang pastinya, teknik beliau bukan teknik blogging yang macam saya buat di Nizam Malek Blog ni lah.. Memang bertuah dapat berjumpa dan berkongsi idea dengan beliau hari tu. =)

Dan insyaAllah pada 30 Oktober ni, saya akan ke KL lagi sekali untuk menyertai kursus penulis bebas (http://kursuspenulisan.zamrimohamad.com/) untuk belajar cara-cara dan teknik penulisan daripada En Zamri Mohamad. Semoga pelaburan untuk ilmu ini akan memberikan pulangan yang positif di kemudian hari, insyaAllah. =)

Ohya, bagaimana pula cerita berkenaan posting? Diam tak diam, dah lebih 5 bulan rupanya saya 'dok melepak' kat rumah. Rambut pun dah panjang (saja tak nak potong.. =p). Ramai yang bertanya, buat apa sekarang? Kerja kat mana?

Fuh, memang stress skit masa mula orang asyik tanya je bila nak kerja.. Tapi tak pelah, sebab surat pelantikan dah dapat, cuma surat posting je belum nak sampai-sampai lagi ni.. InsyaAllah kalau ada rezeki, dapatlah surat posting tu..

Ada yang kata November, ada yang kata kene tunggu sampai Januari.. Banyak spekulasi juga sebenarnya.. Hmm, malas nak fikirlah.. Tunggu je, sambil tu buatlah pape je yang patut dan disukai..

Buat masa ni, selain mengusahakan fanpage, saya sedang sedikit sebanyak mempelajari berkenaan selok belok pelaburan hartanah. Dah nampak dah how it can be done dan lihat sendiri proses untuk melakukannya. InsyaAllah bila once dah start kerja nanti, saya akan berusaha menceburi dunia pelaburan hartanah tersebut. =)

So far, bulan Oktober ni agak ok lah. Kesihatan pun alhamdulillah dan memuaskan. Banyak aktiviti boleh dibuat dan I have learnt a lot of things dalam bulan ini. Pengajaran demi pengajaran banyak mendewasakan.

Cuma sebab dah lama sangat cuti, jadi kemahiran bercakap dengan di hadapan audiens/kamera tu dah berkurang. Kene work on something for that.

By the way, sorrylah blog post kali ni agak caca marba je macam. I just wrote things that passed by into my mind one by one.. Without drafting first.. =p

Ohya, dalam bulan Oktober ini juga saya meraikan kejayaan menjana wang di Internet melalui program affiliate. Produk yang saya promosikan adalah produk PakarEbook dan alhamdulillah, berjaya juga menjana komisyen hasil daripada penggunaan teknik email marketing.

Sebenarnya strategi yang digunakan berkesan dan boleh membawa kepada kejayaan seperti yang dikecapi oleh orang lain. Bezanya adalah, kita perlu rajin berusaha dan berusaha. Tahu saja tidak guna, kalau tidak diamalkan. =)

Ok lastly nak sentuh pasal trafik ke blog Nizam Malek Blog ni. Untuk setakat blog post ini ditulis, statistik sitemeter menunjukkan jumlah visitor ke Nizam Malek Blog untuk bulan Oktober 2011 adalah seramai 683 orang. Kira dapat capai target minimum 600 visitors sebulan lah. =)
Terima kasih kepada anda yang terus sudi untuk melawat Nizam Malek Blog dan terima kasih yang teramat juga kepada anda yang sudi untuk klik LIKE pada blog post di blog ini. =)

Ohya, saya juga dah pasangkan satu widget baru di blog ini, iaitu Live Traffic Feed. Dengan menggunakan widget ini, saya dapat melihat daripada negeri manakah datangnya pelawat-pelawat Nizam Malek Blog ini, dan keyword apakah yang dicari di carian Google untuk membolehkan mereka sampai ke blog ini.

Jadi sekian saja month summary untuk bulan Oktober 2011. InsyaAllah kita akan bertemu lagi dalam bulan November nanti dengan lebih banyak artikel yang lebih berinformatif untuk anda.

Kalau ada pape soalan dan ingin saya respond, boleh tuliskan diruangan KISSinsights. InsyaAllah saya akan berikan pandangan dengan sebaik mungkin. =)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, peace! =)

Wednesday, October 26, 2011

Kisah Dongeng Cover by Nizam Malek

2 comments

Lagu ni first time dengar kat TV3, OST cerita Cinta Elesya kot..

Macam menarik.

So try lah with my guitars.

Video kali ni ada muka sekali.. Sila berikan komen.. heheh.. =p



Thanks for watching, hope you guys have enjoyed it.

Don't worry, next time I will make full song.. Bila dah tere.. hehe.. Peace!

Tuesday, October 25, 2011

My nephew, Haziq dah pandai berjalan! =)

1 comments

Thursday, October 20, 2011

Dapat Komisyen Affiliate!

2 comments

Hari ni saya nak berkongsi kegembiraan dengan anda semua.

Malam tadi pukul 10 lebih saya dapat email daripada Tuan Jamal.

Tajuknya, "Nizam Malek Tahniah! Anda Menerima Komisyen!"

Inilah komisyen pertama yang saya dapat hasil daripada usaha mempromosikan produk affiliate sejak saya mengenali dunia perniagaan Internet pada tahun 2009.

Perasaannya sama seperti ketika pertama kali dapat duit dari Internet ketika menjual di lelong.com.my.

Tapi time tu untung cuma beberapa ringgit saja. Kali ni dapat untung bersih RM puluh-puluh ringgit untuk satu sale yang terhasil.

Memang sangat seronok rasanya.

Sale affiliate ni terhasil daripada projek promosi yang saya lakukan menggunakan teknik pemasaran Email sahaja. Kira berbaloi jugalah pelaburan pergi belajar email marketing daripada otai-otai seperti Rahman Basri dan Jamal sendiri. =)

Dengan hanya 62 klik link affiliate, 1 sale terhasil. Alhamdulillah. =)

Walaupun ini hanya kejayaan kecil, ia tetap satu kepuasan, dan insyaAllah, akan ada kejayaan lagi selepas ini, kerana saya percaya, success breeds success. =)

Jadi sekian saja perkongsian kali ini berkaitan internet marketing. Thanks! =)

Late Night Song For You

0 comments

Salam dan hye!

Sekarang dah pukul 1.30 pagi.

I recorded this song for you. Enjoy it! =)

Walaupun lagu nya slow habis~ =p


Thanks for watching! =D

For those yang nak chordnya: Em, D, C, B7 diulang2. Peace! =)

Monday, October 17, 2011

[KISSinsights] Sharing My Experience About Pharmacy Student's Life

7 comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan-kawan semua.

Dalam ruangan kategori soalan untuk saya di KISSinsights ini, saya telah menerima satu soalan daripada seorang junior saya di CUCMS berkenaan kehidupan sebagai seorang pelajar jurusan Farmasi.
Soalannya berbunyi begini,

"Assalamualaikum :) im 1st year Pharm student in cucms. here, i would like to know more about the course. i mean the subject, the workloads, your daily life as Pharm student and such. and maybe you could tell us the workfield. there's clinical, community pharmacy and such right? and i've been dreaming of becoming a pharmacy but something related to vet. what say you? thanks in advance :D"

Soalan ni sebenarnya telah diajukan kepada saya pada 26 Ogos 2011 yang lalu. Dah lebih kurang 2 bulan lebih baru saya jawab. Maaf ya kerana lambat, tapi memang sebab saya terlalu sibuk beberapa bulan kebelakangan ini. Tapi insyaAllah dalam post ini, saya akan cuba menjawab soalan-soalan anda di atas. =)

Pertama sekali, wa'alaikummussalam. Tahniah saya ucapkan kepada anda kerana telah berjaya terpilih sebagai seorang pelajar kursus kritikal iaitu Farmasi di CUCMS. Peluang seperti ini hendaklah digunakan dengan sebaik mungkin kerana bidang Farmasi mempunyai prospek kerjaya yang amat luas dan positif pada masa hadapan.

Sebagai pelajar jurusan farmasi di CUCMS, anda akan didedahkan dengan dunia bidang Farmasi pada semester pertama dalam subjek 'Introduction to Pharmacy'. Dalam subjek tersebut, anda akan diberikan pendedahan sebenar secara menyeluruh berkenaan bidang Farmasi yang akan anda ceburi setelah menamatkan pengajian dalam tempoh 4 tahun di universiti.

Untuk pengetahuan anda, sebelum saya melanjutkan pelajaran di CUCMS dalam kursus Farmasi ini, saya juga tidak mempunyai sebarang idea atau maklumat yang jelas berkenaan kursus Farmasi ini, tetapi setelah mengikuti subjek 'Introduction to Pharmacy' tersebut, semuanya menjadi amat jelas bagi saya dan sejak itu, saya pasti inilah bidang yang amat sesuai dengan diri saya.

Jadi untuk itu, berikan tumpuan sepenuhnya pada subjek tersebut ketika di dalam kelas serta lawatan-lawatan yang disediakan sebagai pendedahan awal kepada pelajar tahun pertama jurusan Farmasi. InsyaAllah anda akan mendapat gambaran yang lebih jelas berkenaan bidang Farmasi yang dapat disesuaikan dengan minat dan kecenderungan kerjaya anda.

Sebagai contoh, dalam subjek 'Introduction to Pharmacy', anda akan didedahkan kepada bidang-bidang utama yang terdapat dalam bidang Farmasi seperti Clinical Pharmacy, Community Pharmacy, Industrial Pharmacy, Nuclear Pharmacy, Veterinary Pharmacy dan banyak lagi.

Di situ, anda akan diterangkan dengan sejelas-jelasnya berkenaan prospect kerjaya, cabaran dan tanggungjawab dalam bidang-bidang yang ingin anda ceburi. Contohnya dalam bidang Clinical Pharmacy, kebiasaannya anda perlu bekerja di hospital sama ada hospital kerajaan mahupun hospital swasta.

Kemahiran klinikal seperti penyakit pesakit, fungsi ubat-ubatan mengikut 'mechanism of action' dan intervasi pilihan ubat-ubatan adalah kemahiran yang amat penting dalam bidang Clinical Pharmacy. Jika anda mempunyai minat yang lebih dalam bidang klinikal, mungkin Clinical Pharmacy adalah sesuai untuk anda.

Dalam masa yang sama, bukan semua ahli farmasi yang dihasilkan mempunyai minat untuk bekerja di hospital atas alasan masing-masing. Mungkin ada yang lebih meminati dunia pengurusan dan perniagaan. Jadi mungkin bidang Community Pharmacy atau Retail Pharmacy adalah destinasi kerjaya yang lebih sesuai untuk diceburi.

Berkenaan dengan workload dan daily life as a pharmacy student, bagi saya, workloadnya tidaklah seberat mana. Ini kerana kursus Farmasi di CUCMS menggunakan sistem semester (kelas, kelas, kelas, mid sem exam, kelas, kelas, kelas dan final exam, cuti).

Selain dalam tempoh exam, workload boleh dikatakan sederhana. Jadi masih ada ruang jika nak sertai aktiviti-aktiviti kolej seperti bepersatuan dan sebagainya, tiada masalah.

Tapi ianya terpulang kepada setiap pelajar, bergantung kepada cara pengurusan masa masing-masing. Jika masa tidak diuruskan dengan sebaiknya, mungkin saja life akan stres dengan assignment dan sebagainya. Seeloknya, jangan biarkan kerja-kerja bertangguh. Bila ada kerja saja, terus siapkan dan up to date.

Kalau nak kata workload yang agak 'sibuk' adalah ketika tempoh clinical attachment (3rd & final year). Dalam tempoh tersebut kebiasaannya workload akan menjadi huru hara sikit kerana deadline demi deadline dan persediaan untuk presentation perlu disiapsediakan dalam tempoh yang pendek.

Berkenaan daily life as a student tu, biasalah, pergi kelas balik kelas. Biasa dari pukul 8 pagi sehingga pukul 4 atau 5 petang. Ada hari yang pack, ada hari yang rileks. Bergantung pada jadual. Lepas kelas, nak pergi mana-mana, tak kesah.. =) Weekends boleh je kalau nak pergi jalan-jalan kat Alamanda ke, Mines ke, atau KLCC.. =p

Terpulang pada cara masing-masing. Boleh je nak buat pape time student. Memang banyak masa sebenarnya..

Berkenaan dengan bidang pekerjaan, sejujurnya saya sendiri masih belum lagi mula bekerja, jadi tak dapat nak kongsikan pengalaman bekerja sebagai ahli Farmasi buat masa ini. Mungkin dalam post-post saya yang akan datang, insyaAllah saya akan kongsikan pengalaman bila dah mula bekerja nanti.

Walaubagaimanpun, walaupun bidang Farmasi dikatakan sebagai bidang yang luas dan mempunyai prospek kerjaya yang pelbagai dan menarik, tidak dinafikan semua ini bergantung juga pada pengaruh politik semasa.

Contohnya, jika berkaitan dengan isu perlaksanaan 'Dispensing Rights & Separation' di Malaysia, ia amat bergantung kepada polisi yang ditentukan oleh kerajaan berdasarkan keadaan semasa seperti jumlah ahli Farmasi berdaftar dan kesedian komuniti di Malaysia terhadap perlaksanaannya.

Jika dibandingkan negara-negara lain yang telah mempraktikkan Dispensing Rights & Separation seperti Indonesia, Korea, Japan, Taiwan, Australia dan lain-lain, Malaysia masih dikira ketinggalan dalam aspek tersebut. Tapi insyaAllah jika semuanya berjalan lancar, Malaysia akan menuju ke arah yang sama juga.

Berkenaan dengan kerjaya sebagai ahli Farmasi Veterinary, di CUCMS, anda akan mempelajari subjek tersebut ketika di tahun ke 3 (jika tiada pertukaran silibus). Anda akan mempelajari anatomi haiwan dan juga dose ubat yang sesuai untuk mereka.

Saya tidak pasti apakah prospek kerjaya sebagai ahli Farmasi Veterinary di Malaysia. Mungkin ianya masih baru. Tapi, siapa tahu, anda bakal menjadi pengerak bidang Farmasi Veterinary di Malaysia satu hari nanti kan? =p

Dalam tempoh 4 tahun pembelajaran di CUCMS, anda akan dapat lihat hampir ke semua bidang yang terdapat dalam kerjaya Farmasi, dan di akhirnya, insyaAllah anda akan lebih tahu bidang apa yang lebih sesuai dengan minat anda. Jadi ambil masa dan jalani kursus Farmasi anda di CUCMS dengan sebaiknya dan dedahkan diri anda pada informasi terkini berkaitan dunia Farmasi melalui surat khabar dan daripada fakulti.

Untuk pengetahuan anda juga, tahun perkhidmatan wajib di hospital kerajaan (Housemen + Compulsory Service) telah dikurangkan dari 1+3 kepada 1+1 sahaja.

Ianya boleh menjadi berita baik dan mungkin juga berita buruk bergantung kepada perancangan kerjaya yang dipilih.

Jika sebelum ini, kerjaya Farmasi merupakan kerjaya yang menjamin kerja selepas seseorang itu tamat pembelajaran, tetapi untuk pada masa hadapan, ia belum pasti kerana sekali lagi, ia bergantung pada keadaan dan polisi politik semasa.

Jadi nasihat saya kepada junior-junior jurusan Farmasi agar dapat mempersiapkan diri dengan ilmu Farmasi pada tahap yang baik dan juga melengkapkan diri dengan kemahiran-kemahiran soft skills yang lain seperti kemahiran berkomunikasi dan pengurusan agar dapat bersaing untuk mendapatkan kerja pada masa akan datang.

Akhir kata, nikmati keseronokan tempoh belajar anda di CUCMS. Time flies fast dan hargai setiap detik yang hadir dan berlalu.

Terima kasih atas soalan ini, dan semoga berjaya! =)

Sunday, October 16, 2011

My Big Bad Wolf Stories..

0 comments

Salam & Hye all..

Apa khabar, buat apa hujung minggu ni? =)

Ok dalam post kali ini, saya ingin berkongsikan cerita saya pergi berjalan-jalan di KL pada jumaat dan sabtu yang lepas.

Jika anda lihat pada post saya sebelum ini, saya ada katakan yang saya akan menghadiri pesta jualan buku tergempak seluruh dunia yang dinamakan Big Bad Wolf (BBW) Book Sales yang telah dilangsungkan di Dewan A Malaysian Agro Exposition Park (MAEP) Serdang.

Jualan diskaun buku di BBW ni memang boleh kata tahap 'gila' tak masuk akal jugalah bila buku-buku yang berharga sekitar RM80 dijual pada harga hanya RM8 sahaja. Mula-mula tak percayalah, ingat ni semua gimik je.

Tapi lepas beberapa kawan di facebook tunjukkan gambar-gambar diorg beli buku di BBW tu pada harga super borong, jadi terus plan untuk ke sana tanpa banyak soal.. =p

Sebelum pergi tu, memang tiada idea nak beli buku apa pun, sebab jarang baca buku-buku dalam bahasa Inggeris. Tapi tak pelah, redah je, mana yang nampak cambest, kita kaut.. =p

Baguslah diorg buatkan MAEPS tu. Bagi yang datang dengan menaiki kenderaan masing-masing, tempat parking disediakan sangat banyak, dan ada shuttle bus yang akan mengangkut pelawat BBW dari kawasan parking ke dewan A secara percuma tanpa henti setiap masa.

Tapi bagi yang datang menaiki pengangkutan awam seperti bas, teksi dan ktm komuter (saya lah tu..), memang pengalaman itu agak menyakitkan lah.. hehe.. =p sebab tempat tu jauh dari kemudahan perhubungan awam.. Caj teksi yang mahal (RM20-RM30) memang diperlukan kalau nak datang dan pergi dari stesen KTM komuter Serdang..

Ok tu bab lojistik.. =p Bab jualan buku BBW ni memang best lah, hampir semua buku dijual pada sekitar harga RM3, RM5, RM8, RM10, RM12 dan RM15 sahaja.

Hampir semua kategori buku terjual di sana seperti kategori business, self help, computer, children, comics, magazines, dan juga termasuk audiobooks, semuanya dijual pada harga diskaun 75-95%.

Tak hairanlah apabila ramai yang beli borong sampai berkotak-kotak. Ada siap bawak beg travel lagi.. Memang ambil peluang betul lah tu.. =) Tapi baguslah, bila lagi ada peluang nak beli buku bahasa Inggeris pada harga semurah ini.. Jadi ini lah masanya.. =D

Saya tak dapatlah nak beli buku banyak-banyak sangat.. Almaklum berjalan sehelai sepinggang je.. =p Tapi dapat jugalah beli beberapa buku yang dirasakan amat bermanfaat..

Berikut adalah antara buku yang saya dapat beli dari BBW tu.

1) Why We Want You To Be Rich by Donald Trump & Robert Kiyosaki

Kedua-dua icon kewangan ini tidak perlu diperkenalkan lagi. Donald Trump memang popular di kaca TV dengan siri program realiti 'The Apprentice' & Robert Kiyosaki pula menggegar dunia dengan buku best sellernya 'Rich Dad Poor Dad'.

Terdapat elemen-elemen penting yang perlu dipelajari daripada buku ini iaitu perspektif sebenar berkenaan kekayaan dan kaitannya dengan kehidupan kita. Ramai sebenarnya yang mengaitkan kekayaan dengan keburukan dan mungkin saja ianya satu angan-angan.

Tapi tidak bagi mereka yang memahami konsep sebenar kekayaan, manfaat kekayaan dan aspek pengurusan kekayaan. Ramai juga yang ingin kaya, tapi tidak tahu caranya, malah sentiasa terperangkap dengan skim-skim cepat kaya dan sebagainya yang sekadar meleburkan saja impian masa depan yang lebih cerah.

InsyaAllah saya akan cuba baca buku ini dan ekstrak isi-isi penting untuk difikirkan dan dibincangkan bersama-sama mereka yang berminat. =)


2) Landing Page Optimization for Dummies

Buku-buku siri 'For Dummies' ditulis khas bagi membantu pembaca dari pelbagai aspek topik yang dibincangkan secara mendalam dan terperinci. Jika anda terjumpa buku-buku seperti ini di kedai buku Popular ataupun MPH, anda akan dapati harganya adalah dalam lingkungan RM50-RM100.

Landing Page adalah antara elemen terpenting dalam dunia pemasaran Internet terutamanya bagi teknik dan strategi pemasaran Email. Untuk memastikan kejayaan penghasilan wang dari Internet, ilmu menukar pelawat menjadi prospek dan ilmu menukar prospek kepada pembeli adalah sangat penting.

Dalam buku ini, banyak tips dan teknik sebenar untuk 'convert sales' melalui optimasi landing page dibincangkan dan ditunjukkan secara detail dan jelas. Saya sudahpun mula membaca buku ini selepas saya balik dari MAEPS, dan saya dapati buku ini amat-amat bernilai bagi saya.

InsyaAllah ilmu yang saya peroleh akan saya manfaatkan dalam dunia perniagaan Internet saya yang tak seberapa tu dan akan juga saya kongsikan dengan fans saya di fanpage StrategiInternet.

Anda juga boleh belajar teknik & strategi pemasaran Internet sebenar dan terkini di fanpage tersebut. Klik sini www.facebook.com/StrategiInternet untuk menjadi fans. =)


3) You Can't Win A Fight With Your Client And 49 Other Rules For Providing Great Service By Tom Markert

Ok buku ini pula adalah berkenaan tips dan informasi terbaik untuk menjaga pelanggan. Seperti yang anda tahu, saya merupakan pemasar Internet dan antara produk utama saya adalah servis, seperti servis design dan juga blog setup.

Hampir ke semua pelanggan-pelanggan saya datangnya dari dunia online. Saya tidak pernah kenal mereka sebelum ini, dan begitu jugalah sebaliknya.

Jadi teknik untuk 'deal' dengan pelanggan secara online perlulah lebih kemas dan meyakinkan agar jualan melalui servis tersebut dapat dihasilkan. Walaupun punya pengalaman dalam arena online customer service ini, saya tetap perlu membaca lebih banyak berkenaannya supaya kemahiran mengendalikan pelanggan dapat dipertingkatkan lagi dari semasa ke semasa. =)


4) The Leadership Pill, The Missing Ingredient In Motivating People Today

Buku ini mengajar cara-cara untuk menjadi seorang pemimpin yang baik. Semua orang dilahirkan untuk memimpin. Ada masanya, kita perlu memimpin dan bagi lelaki, sudah semestinya satu hari nanti perlu memimpin keluarga yang dibina. =p

Selain itu, tagline yang digunakan adalah 'the missing ingredient in motivation people today'. Macam tahu-tahu saja saya merupakan admin di fanpage RahsiaMotivasi. Mungkin informasi yang terdapat dalam buku ini akan dapat membantu saya menjadikan fanpage RahsiaMotivasi lebih bermanfaat buat fans semua. =)


5) The One Minute Apology, A Powerful Way To Make Things Better

Ni antara buku yang saya main rembat je time pusing-pusing dalam dewan A MAEPS tu. Tak berapa pasti sangat apa yang dimaksudkan dengan One Minute Apology tu, tapi saya tertarik dengan ayat di bawah tu, iaitu A powerful way to make things better.

Hope boleh belajar sesuatu yang bagus daripada buku ini.. =)


6) Instant Rapport by Michael Brooks

Ok buku ini berkenaan teknik menjalinkan hubungan yang baik, atau dalam bahasa Inggerisnya adalah building up good rapport. Hubungan yang baik dengan golongan-golongan tertentu akan dapat membantu kita dalam banyak perkara.

Jika dapat bina reputasi dan rapport yang baik dengan orang-orang disekeliling, pastilah progres kerjaya kita akan meningkat dengan pantas dan lebih mudah.


7) The Jungle Seminar, 7 Essential Lessons For Success

Buku ni adalah dalam kategori motivasi dan bantu diri (self-help). Ia membawakan 7 pengajaran penting yang perlu diambil perhatian untuk mengecapi kejayaan.

Pengajaran tersebut dijadikan dalam bentuk cerita di mana mereka ekstrak dari kisah yang berlaku di dalam hutan. Erm, cam ne nak cerita ya? Hehe.. Memang susah nak explain, jadi kena baca dulu buku ni sampai habis, jadi baru dapat faham apa yang cuba disampaikan.. =p


Inilah antara buku yang saya dapatkan di BBW 2011 baru-baru ini. Memang best jugalah, sebab dapat beli buku-buku yang berharga RM200 lebih pada harga bawah RM100 sahaja.

Cuma penatlah berjalan-jalan, pusing-pusing tu.. Rasa tumit kaki mencucuk-cucuk.. Hehe.. =p

Papepun, BBW memang best terutamanya bagi para peminat buku-buku bahasa Inggeris terkenal dari luar negara. Harap ianya akan berlangsung lagi pada masa akan datang.

Orite sampai sini dulu untuk cerita Big Bad Wolf.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.