Monday, February 28, 2011

The summary of February 2011

1 comments

Bulan Februari merupakan bulan terpendek dalam kalendar, tapi bagi saya, bulan Februari kali ini terasa amat panjang sekali. Banyak sebenarnya perkara suka duka silih berganti telah berlaku sepanjang 28 hari yang lepas dan sekurang-kurangnya mengajarku erti kehidupan sebenar. Ada yang menggembirakan, dan ada juga yang sedih menyakitkan.. By the way, let see..

Ketika minggu pertama di bulan Februari, saya masih di Johor Bahru bersama keluarga sempena cuti raya cina. Time tu baru balik dari NPSC 2011 di USM. Jadi saya ambik masa tu untuk rehatkan badan sebelum start kelas semula. Time tu muka memang sunburn habis. Gelap terbakar plus berkilat-kilat dah.. Tapi tak pelah.. Tak de sape nak tengok pun mukaku ni kan.. =p

Lepas berakhirnya cuti, saya kembali semula ke Putrajaya/Cyberjaya. Time tu agak mendebarkan sebab result research final year project yang ditunggu-tunggu sekian lama akan diumumkan. Research project ni sememangnya telah menjadi perkara utama bagi saya sepanjang setahun yang lepas.

Banyak pengorbanan dan usaha telah dicurahkan untuk memberikan yang terbaik untuk research project ni. Perjalanan sepanjang penghasilan research project tu ada saya tulis dalam blog post di kategori Research Project.

Alhamdulillah, untuk research project ni, result yang saya dapat adalah A+, dan ini merupakan pencapaian akademik tertinggi saya sepanjang belajar di fakulti farmasi CUCMS. Terima kasih tak terhingga kepada my research supervisor, Dr Wan Sazrina Wan Zaid dan co-supervisor, Madam Aslinda Jamil Rph atas panduan dan bantuan sepanjang penghasilan research project ini.
Selain itu, terima kasih juga kepada both my parents yang sentiasa memberikan sokongan dan dorongan yang tak berbelah bagi. It's really important for me and I will always appreciate that. Akhir sekali kepada keluarga, kawan-kawan dan seluruh komuniti Malaysia yang telah terlibat dalam penghasilan research project ini sama ada secara langsung atau tidak langsung.

Kejayaan research project ini bukan ditentukan oleh keputusan akhir yang diterima, tetapi ianya adalah satu proses sepanjang penghasilan. Seperti kata pepatah Inggeris, it's a journey along the success (ade ke pepatah ni? heheh..). Tahniah juga kepada kawan-kawan sekelas yang lain atas kejayaan research project mereka.

Ok mari cakap pasal komputer pula. Beberapa bulan kebelakangan ini, memori macbook saya telah penuh. Sampai nak update software atau download files pun dah tak boleh, sampai terpaksa delete some current files baru boleh survive. So nak tak nak terpaksalah beli External Hardisk. External Hdd dengan kapasiti 500GB kira cukuplah for me, tak banyak sangat simpan movie.

Pada 9 Februari 2011 yang lepas facebook wall jadi panas seketika bila Nizam Malek telah buat satu statement yang boleh disifatkan 'mengetuk' juniors.
Terpulang kepada penilaian masing-masing, tapi I'm still with my stand on the statement. Bukan nak cari gaduh atau buat havoc tak tentu pasal. Lagipun kalau tiada angin takkan lah pokok bergoyang (sometimes ada orang yang goncang.. =p).

Pasal isu ni, saya sebenarnya tidak melabelkan semua juniors. Bagi saya, ramai juniors saya yang baik-baik. Cuma tidak dinafikan, ada sebahagiannya terkeluar sedikit daripada norma kebiasaan.

Apa yang berlaku for me agak obvious and it happened quite many times. Tak perlulah dicerita semua secara spesifik kerana itu bukan soalnya. Cuma, berkaitan respect ini, ia ibarat satu common sense bagi yang muda untuk menghormati yang lebih tua, atau pelajar menghormati gurunya, atau juga si anak menghormati ibu bapanya. Jika tiada nilai menghormati ini, boleh runtuh juga generasi yang akan datang.

Sekali lagi terpulang kepada penilaian masing-masing. Pepatah pun berbunyi, siapa yang makan cili terasa pedasnya, tapi anggaplah itu sekadar pesanan atau teguran umum dari seorang senior bernama Nizam Malek kepada juniorsnya.

Sebenarnya, saya secara peribadi amat menyayangi juniors saya semua, sebab anda semua adalah penganti kami, seniors yang akan pergi ini dan anda semualah yang akan terus bertanggungjawab menjaga imej dan panji fakulti farmasi CUCMS. Alhamdullilah, saya amat kagumi bila beberapa juniors mengambil langkah positif untuk cuba memperbaiki kemungkinan kesilapan yang ada, tahniah! =)

Untuk aktiviti sukan pula, saya ada luangkan masa untuk bermain badminton, berbasikal dan swimming. Dalam bulan Februari ini saja dapat main badminton 2 kali. Satu di Community Club, Cyberjaya dan satu lagi di Presint 11, Putrajaya. Main badminton memang seronok sebab dapat hilangkan stress yang ada dan dapat juga eratkan hubungan dengan juniors yang join. Untuk berbasikal pula, kami pergi di Taman Botani, Putrajaya. Boleh lah sekali sekala, sewa basikal pun RM2 je, so not bad lah.

Selain itu, di kelas pula, antara aktiviti menarik yang berlaku dalam minggu ke dua ini adalah assignment 'role play' subjek social pharmacy untuk topik unorthodox medicine. Bagi assignment ini, kami telah dibahagikan kepada beberapa buah kumpulan dan kami perlu membuat video cerita berkaitan jenis-jenis rawatan alternatif yang ada.

Kumpulan saya telah menghasilkan satu video bertajuk 'Karut' di mana kami cuba menyampaikan informasi berkaitan rawatan pembedahan batin yang pernah popular satu ketika dulu. Memang seronok sepanjang pembikinan video yang berkisarkan kisah sebenar tersebut.
Bermula dengan aktiviti brainstorming untuk mendapatkan idea cerita, kemudian kesukaran mendapatkan camera yang sesuai, sampai 2 3 kali tukar camera dan sehinggalah ke proses terakhir pengambaran, semuanya akan menjadi kenangan manis bersama semasa undergrad.

Video 'Karut' telah ditayangkan pada 14 Februari 2011. Walaubagaimanapun, video 'Karut' tersebut tak dapat diupload ke internet atas faktor-faktor keselamatan yang tak dapat dielakkan =p.

Ok, bercakap pasal 14 Februari, walaupun seronok dengan video 'Karut' tersebut, ada juga berlaku insiden yang amat menyakitkan hati. Malah, mungkin juga tanggal 14 Februari 2011 tidak akan dilupakan selamanya. Di tarikh tersebutlah berubahnya segala landskap sejarah sepanjang tempoh belajar di universiti.

Eh, bukan pasal putus cinta lah.. Tapi ini pasal erti persahabatan.. Apakah erti persahabatan? Masihkah relevan bila 'sahabat' yang kita percaya, sokong dan kagumi selama bertahun-tahun lah yang menikam hati ini hingga luka.. (ayat bunga giler pulak..).. Inilah masalahnya bila salah percaya orang..

Hmm, memang amat ralat rasanya. Dunia bagai sudah terbalik 360 darjah. Aku bagai tidak lagi faham apa mahunya manusia, atau ertinya kematangan.. Tapi tak pelah, mungkin ini juga satu pengajaran untuk ku.. Supaya lebih mengenal sifat sebenar 'dunia' yang penuh dengan cabaran dan dugaan..

Saya masih teringat dengan kata-kata Dr Ahmed Munir semasa kelas Public Health dengan beliau. Beliau berkata, 'Human can be the most dangerous creature. Yes, human can be really nice, but when human turns rough, he/she can be really dangerous because human has mind'. Jadi kita perlu lebih berhati-hati terutamanya dengan manusia yang meletakkan kekerasan atau mental torture sebagai jalan pilihan kegemaran mereka. I really hate this!

Walaubagaimanapun, bagiku, apa yang berlaku memang ada hikmahnya. Cuma, jika aku tergolong dalam golongan orang yang teraniaya atas tindakan manusia, hanya doalah yang akan menjadi pendinding kebalku sepanjang masa. Takutlah kepada doa orang yang teraniaya kerna itu antara janji Allah yang Maha Esa. Thank you Allah, I know I'm not alone.

Apa yang berlaku di atas ni hanyalah sebahagian dari sejarah Februari 2011 yang mahu dilupakan terus, selama-lamanya. Kesannya memang agak negatif pada saya. Hari-hari yang berlalu memang amat stress, sampai kurus kering saya jadinya. Fakta: stress sentiasa boleh buat saya jadi kurus.. -_-'. Terima kasih pada kawan-kawan macam kak mimi, wani, nabilah dan yang lain-lain yang sentiasa bagi sokongan dan support dalam keadaan yang sukar itu.

Seterusnya, pada 18 Februari 2011, seperti yang diberitahu dalam post sebelum ni, satu aktiviti Career Talk berkaitan bidang farmasi telah dianjurkan oleh pelajar tahun akhir farmasi CUCMS di Kolej Matrikulasi Selangor (KMS), Banting.

Event ni memang sangat menarik for me dan amat ditunggu-tunggu sekian lama. Alhamdulillah sekali lagi bila semuanya berjalan dengan lancar walapun banyak kesulitan yang kami lalui sepanjang pelaksanaannya. Career Talk tersebut telah menjadi medan untuk saya lupakan masalah diri yang melanda sebelum ini.

Macam orang selalu sebut, bila kita sibuk dengan kerja, kita lupa seketika masalah-masalah yang lain. Dan ya, I was really enjoyed and satisfied with the day at KMS dan ia juga satu kenangan indah semasa undergrad.

By the way, apa cerita Internet Marketing? Erm, untuk bulan Februari ni, aktiviti penjanaan wang di Internet for me agak slow skit. Tahulah dengan course work yang busy dan stress yang menggila, tak dapat lah nak fokus pada part time job ni. Tapi, walaupun tak buat apa-apa projek, saya dapat juga curi masa yang terluang untuk belajar perkara-perkara baru. Salah satunya adalah teknik penghasilan e-cover untuk ebook.

Sekarang dah tahu 2 teknik yang boleh digunakan untuk menghasilkan e-cover. Satu dengan menggunakan adobe photoshop cs3 dan satu lagi dengan mengunakan teknik percuma secara online yang amat mudah. Hasilnya juga nampak professional. Mungkin teknik ini akan saya kongsikan di blog internet marketing saya, StrategiInternet.com. Bila nak update? Tak tahulah, sekarang macam tiada mood. =p But insyaAllah will do.

Baiklah, untuk post month summary kali ini, saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan ribuan terima kasih kepada anda semua, yang sentiasa menyokong saya, Nizam Malek. Sokongan anda amat bermakna bagi saya yang lemah tidak berdaya ini dalam proses meneruskan hidup penuh dugaan dan pancaroba.

Untuk Nizam Malek Blog, jumlah pelawat keseluruhan sepanjang 2 bulan pertama di tahun 2011 ini adalah kira-kira 600 pelawat untuk setiap bulan dan saya berharap angka ini akan terus konsisten dan bertambah dalam bulan-bulan yang akan datang. Sudah semestinya Nizam Malek Blog akan diupdate lebih kerap untuk anda.

Pada bulan Februari ini juga, beberapa fungsi dalam Nizam Malek Blog telah diperbaharui dan dinaik taraf. Salah satunya adalah tabs di bawah header utama telah diganti dengan pautan 'About' dan 'Contact'. Dalam tab 'About', anda boleh kenali diri saya secara ringkas dan ia seperti biodata atau profile diri saya.
Untuk tab 'Contact' pula, anda boleh mengetahui cara-cara untuk menghubungi saya terutamanya secara online. Saya berharap untuk mendapat lebih banyak kenalan dari luar sana dan seterusnya kita dapat membina networking yang baik.

Selain itu, satu widget menarik juga telah dipasang di setiap akhir post blog ini iaitu 'Anda juga mungkin meminati:'. Untuk widget ini, 4 post yang terdahulu akan dipamerkan di bawah setiap post yang anda baca. Ini adalah satu cara yang lebih mesra kepada pembaca blog untuk melihat post-post terdahulu yang menarik. Jadi jika anda ada masa, anda bolehlah membacanya, ok.

Learning lesson from February 2011

Hidup adalah umpama roda. Kadang-kadang kita di atas, dan kadang-kadang kita di bawah. Sesetengah orang percaya ia adalah satu hukum karma bila apa yang kita lakukan akan dibalas kemudian hari sama ada baik atau pun buruk.

Terpulang kepada kepercayaan masing-masing, namun, kita hendaklah sentiasa bersedia untuk menghadapi saat-saat bila kita berada di bawah.

Dugaan dan ujian boleh datang dari segenap penjuru dan ia boleh menjadi seberat-berat ujian yang mungkin tidak pernah kita terfikirkan sebelum ini.

Jadikanlah iman, doa dan tawakal sebagai pelindung diri dalam menempuh cabaran hidup dan jangan sekali-kali berputus asa terhadap janji Ilahi.

Kuatkan semangat dan teruskan hidup. Jangan bersedih kerna kita tidak sendirian.

Akhir kata, pergilah Februari.. Semoga kenangan pahit yang telah terpahat akan terbang jauh.. Kini tiba
masanya untuk Mac. Mulakan hidup baru dengan semangat baru dan kekuatan baru.

Pandanglah ke hadapan!

Friday, February 25, 2011

Badminton, yeah!

0 comments

Assalamualaikum and a very good day to all. How are you? Hope everything is going fine all the time there.

Last night, I had a chance to spend great time with my medical student friends, Ilyas, Baem, Hasif, Halim and Firdaus. We played badminton at Kompleks Kejiranan Presint 11 or in english we call it the Presint 11 Neighbourhood Complex (really? =p).

Badminton courts in Presint 11 were really great and awesome. The air ventilation there was good and i did not feel that hot while playing. It's really comfortable if compared to the badminton courts in Cyberpark or Cyberia.

We started playing at 11pm and stopped at 1am. I could say that, the games were not that good, but we really enjoyed the fun time playing together.

For me, I took that chance to relief a bit my stress and it helped me a lot. Playing badminton, sweating and laugh with good friends have sent away all my stress to the edge. Even though it did not solve all my problems (for sure), but I felt better after all.

Ah what is this, always talk about stress, sadness and problems.. Don't you have any other things to talk about Nizam Malek? This is a post for sports category ok... Come on...

Huhu alright, let's be cheerful a bit. ^ ^ For this post, I have something special for you guys where we had two short videos while we were playing badminton that night. Again I said, the games were not that good, but it was fun. So if you have time, have a look yah! =)


Credit to Hasif's Samsung Android Smart Phone for the videos. =)

Tuesday, February 22, 2011

Tak mahu sedih, Aku ingin gembira!

0 comments

Minggu ni agak dull..

Rasa tak best..

Bosan..

Exam Pharmacy Practice 4 dah try buat sebaik mungkin, tapi rasanya ada juga silap part calculation.. Tertinggal few rows..

Quiz public health yang lepas pun tak jawab dengan baik..

Tapi tak pelah, sudah lepas, tak payah fikir dah..

Just tunggu resultnya keluar nanti..

Hmm..

Bosannya, tak tahu nak buat apa..

Sekarang motivation rate agak rendah..

Tiap hari rasa kurang bersemangat..

Pergi kelas pun macam tak nak pergi.. Arrghh, serabut!



Terpaksa tunggu hingga khamis ni sebelum cuti mid semester bermula.

Oh, tak pe, cuti mid semester kali ni best,

agak panjang iaitu lebih kurang 10 hari!

So plan cuti ni aku nak balik JB..

dan lepaskan semua stress yang ada..

Hidup di Cyberjaya dah tak seronok lagi.. =(


Cepatlah masa berlalu............

Hilangkan sedih ini.. Aku ingin gembira!!

Friday, February 18, 2011

Career Talk Program 'Pharmacy Kick Start' 2011

0 comments

Hye, apa khabar semua? Hope anda semua dalam keadaan sihat sejahtera. Ok, untuk post kali ini, saya ingin berkongsikan dengan anda berkaitan program terbaru yang telah dianjurkan oleh pelajar tahun akhir fakulti farmasi CUCMS, iaitu Career Talk Program 'Pharmacy Kick Start' 2011 yang telah berlangsung pada 18 Februari 2011 di Kolej Matrikulasi Selangor, Banting.

Program bicara kerjaya ini sebenarnya merupakan program atau aktiviti tahunan yang perlu dilaksanakan oleh pelajar tahun akhir untuk memenuhi tuntutan subjek Social Pharmacy iaitu satu subjek yang lebih ke arah khidmat komuniti serta melibatkan peranan ahli farmasi.

Tahun-tahun sebelum ini menyaksikan Career Talk dijalankan di peringkat sekolah, namun untuk tahun ini, kami membuat sedikit kelainan dengan melakukannya di peringkat matrikulasi. Dengan target audien yang berbeza, kami merancang untuk menjadikan Career Talk ini sesuatu yang lebih signifikan kepada para peserta program.

Untuk Career Talk Program 'Pharmacy Kick Start' 2011 ini, saya telah terpilih untuk jawatan Assistant Project Director. Kira kena tolong-tolong Project Director lah. Tapi rasanya macam banyak tolong menyibuk je.. hehehh..

Apa sebenarnya yang kami tampilkan dalam Career Talk kali ini? Ok untuk program sebegini, kami perlu menjalankan aktiviti yang dapat memperkenalkan dunia farmasi kepada remaja dan belia yang sedang memilih bidang kerjaya yang mereka ingin ceburi. Jadi antara pengisiannya adalah untuk mendedahkan fungsi-fungsi seorang ahli farmasi dalam bidang farmasi yang luas seperti Clinical Pharmacy, Industrial Pharmacy, Community Pharmacy, Law & Enforcement dan banyak lagi.

Ok itu informasi serba ringkas berkaitan Career Talk Program 'Pharmacy Kick Start' 2011. Ketika saya sedang menulis post blog ini, saya baru sahaja pulang dari banting. Memang sangat penat, tapi pengalamannya sangat-sangat-sangat menarik bagi saya.

Bermula 8.30 pagi, kami bertolak ke banting dari main campus menaiki bas kolej yang glamor. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam. Memang mengantuk masa dalam bas, tapi mata tak boleh lelap juga. Mungkin risau dengan program yang akan dijalankan pada belah petang nanti.

Sampai sahaja di Kolej Matrikulasi Selangor (KMS), kami semua mula bekerja dengan pantas untuk memastikan sudut pameran dapat disiapkan dalam masa yang ditetapkan. Ohya, untuk Program Bicara Kerjaya 'Pharmacy Kick Start' 2011 ini, saya telah ditugaskan untuk menjadi Master of Ceremony (MC). Bagi saya, ia satu cabaran baru yang amat-amat-amat menarik.

Jadi pagi itu, sementara kawan-kawan sekelas yang lain sedang sibuk menyiapkan bahagian pameran, saya duduk dan menulis sendirian, sebab teks MC yang telah disiapkan perlu diubah untuk disesuaikan dengan protokol daripada pihak KMS.

Seterusnya, lebih kurang dalam pukul 11.30 pagi, kami mulakan rehearsal. Sound sistem yang ada di Dewan Antares tersebut bagi saya adalah amat berkualiti tinggi. Suara yang dilontarkan memang boleh kedengaran dengan jelas di setiap hujung dewan.

Tapi malangnya selepas rehearsal kali ke dua, kami mengalami masalah teknikal di mana seluruh power supply untuk semua microphone dewan tidak dapat berfungsi akibat short circuit. Memang sedikit mendebarkan waktu itu sebab bahagian teknikal tidak dapat dihubungi. Jadi terpaksalah teruskan rehearsal tanpa bantuan microphone. Time tu memang sakit sangat anak tekak ni. Sampai rasa nak hilang suara. Masa tu memang gila cemas.. Sibuk nak cari air asam jawa.. heheh..

Lepas solat jumaat dan siap-siap dengan pakaian Young Mercy, sampai je kat dewan, diorg kata microphone dewan masih belum dapat berfungsi. Tapi tahniah kepada team prep & tech yang telah bertungkus lumus menggunakan teknik ajaib untuk memastikan sound system berfungsi dengan baik. Kredit juga kepada microphone CUCMS yang datang tepat pada masanya. =p

Dalam pukul 2.30 ke 3 petang, para pelajar aliran sains KMS mula masuk ke dewan. Sementara menunggu kehadiran VIP, teks MC di tambah untuk mengalu-alukan kehadiran wakil dari Pharmaniaga. Teks MC tu dah macam cakar ayam juga dah rupanya sebab banyak perubahan last minute dilakukan. Tapi tak pe, kita stay cool.. kononlah cool kan.. heheh..

Tugas menjadi MC untuk Program Career Talk itu mungkin kecil bagi sesetengah orang, tapi bagi saya, ia adalah satu pengalaman yang amat menyeronokkan kerana dapat meneroka potensi diri yang ada. Ia satu keseronokan.

Antara pengalaman menarik juga adalah semasa mengendalikan sesi cabutan bertuah di mana saya perlu berkomunikasi dengan para peserta secara informal dan spontan. Macam-macam perasaan yang saya rasa sepanjang mengendalikan sesi cabutan bertuah tersebut bila saya cuba jadikan sesi itu satu yang interatif dengan para peserta program. Tapi alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar dan para peserta juga amat sporting dan responsif.

Selepas saja sesi cabutan bertuah, program diteruskan dengan sesi lawatan para peserta program ke kawasan pameran. Sepanjang sesi lawatan pameran yang berada di bahagian belakang dewan, saya berada di atas pentas. Dok sembang kemas sorang-sorang. Buat promosi pameran-pameran yang ada. Time tu rasa macam jadi DJ radio pulak, tak pun DJ kat pasar-pasar malam, heheh..

Banyak aktiviti menarik yang diadakan di pameran yang disediakan seperti demonstrasi pemakaian sterilize garmen, permainan preskripsi, isi dan label, demostrasi penghasilan ubat-ubat seperti capsul, syrup dan liniment, pameran total parenteral nutrition dan juga khidmat pemeriksaan kesihatan. Bicara Kerjaya kali ini amat bertuah kerana mendapat sokongan department marketing CUCMS dan salah satu industrial company yang paling popular dan besar di Malaysia iaitu Pharmaniaga. Kesudian wakil Pharmaniaga menyertai Bicara Kerjaya kami pada kali adalah ibarat satu bonus terbesar buat kami.

Tepat pada pukul 6 petang, tirai Program Bicara Kerjaya 'Pharmacy Kick Start' 2011 dilabuhkan dengan sambutan gelak ketawa kepuasan di wajah setiap kita yang terlibat. Setelah semuanya selesai, kami bertolak pulang ke CUCMS dengan keseronokan atas kejayaan menyelesaikan satu program yang amat menarik dan bermakna ini walaupun semuanya dah amat penat dan lunyai.

Itulah dia pengalaman serba sebanyak di Career Talk Program 'Pharmacy Kick Start' 2011 dari kaca mata saya. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar, dan saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang telah terlibat dalam kelancaran program samada secara direct atau indirect.

Ohya maaflah post ni tiada gambar sepanjang berlangsungnya event, so anda mungkin agak sukar untuk appreciate ap yang saya tulis di atas. Mungkin esok lusa adalah gambar-gambar akan diupload di Facebook. Tapi perlu minta ehsan daripada kamera kawan-kawan lain lah.. =p

Ok sampai sini dahulu untuk post kali ini. Saya ni pun dalam keadaan yang super mengantuk. Perlu tidur sekarang, kalau tak mesti jadi zombie esok. =p Ok jumpa lagi di post seterusnya!

Tuesday, February 15, 2011

Salam Maulidur Rasul 2011

0 comments


Hye semua, di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat menyambut Maulidur Rasul kepada seluruh muslimin dan muslimat.

Sungguh tinggi nilai budi dan pekerti Nabi Muhammad S.A.W sepanjang hayat baginda. Tidak pernah tergambar dengan cerita dan puisi.

Keperibadian yang disulami kemuliaan sentiasa sesuai untuk menjadi contoh ikutan terbaik bagi selautan umat manusia di dunia.

Akhlakmu yang terpuji, jauh daripada perkataan dan perbuataan yang sia-sia atau kotor membuatkan dirimu disinari cahaya kesucian yang dapat menyenangkan hati orang ramai.

Kepemimpinanmu menjadi sanjungan. Keberanianmu berjuang menjadi pembakar semangat. Dan kebijaksanaanmu menjadi mutiara panduan.

Sesungguhnya diri ini amat daif dan naif jika dibandingkan dengan dirimu. Pasti sahaja ada kekurangan dan kelemahan dalam diri ini, sama ada saat ku sadari atau pun saat ku alpa.

Semoga cinta dan ingatan pada mu tidak akan padam, dan terus menjadi pegangan iman selamanya yang tiada berpenghujung.

Oh Muhammad, hanya padamu ku persembahkan selawat.



Salam Maulidur Rasul 2011.

Sunday, February 13, 2011

Review: Iomega External Hard Disk Drive

6 comments

Memori laptop/pc anda telah penuh?

Hingga anda terpaksa delete files yang ada sebelum masukkan files yang baru?

Terpaksa delete gambar, lagu dan video kesayangan anda??

Jika anda mengalami masalah tersebut, sudah semestinya anda memerlukan ruang storan yang lebih besar untuk menyimpan file-file berharga anda.

Kini tiada masalah lagi, anda boleh dapatkan external hard disk drive (hdd) berkapasiti tinggi untuk menyimpan semua file-file berharga anda.

Masih mencari brand external hdd yang sesuai untuk anda, dengan harga yang berpatutan?

Untuk itu, saya memperkenalkan..

Iomega eGo Portable Hard Disk Drive 500 GB USB 2.0

External HDD berkapasiti tinggi, design yang slick, dan tahan gegaran!


Mungkin anda jarang mendengar jenama Iomega untuk external HDD. Yup, saya pun dulu macam tu. Sebelum ni jenama yang biasa popular untuk external HDD adalah seperti Sata Seagate, Samsung, Western Digital (WD), Maxtor dan Buffalo.

Tapi sebenarnya, Iomega merupakan satu jenama untuk produk digital yang berkualiti tinggi dan sentiasa mengalami proses inovasi untuk memenuhi keperluan dan kemahuan pengguna. Selain itu, Iomega menawarkan pelbagai jenis external hdd mengikut spesifikasi yang up to date dan paling penting, pada harga mampu milik.

Ok, untuk post kali ni, saya akan kongsikan dengan anda semua, kelebihan menarik yang terdapat pada external HDD Iomega eGo 500 GB yang baru juga saya beli lebih kurang seminggu yang lepas.

  • Berkonsep portable. Bagi saya, Iomega eGo ini adalah lebih praktikal kerana tidak memerlukan sambungan 'power supply' jika dibandingkan dengan kebanyakan external HDD berkapasiti 1 TB dan ke atas. Jadi, Iomega eGo ini adalah sesuai untuk anda yang gemar membawa external HDD ke mana-mana bersama anda. Hanya plug dan play, semuanya menjadi pantas.
  • Design yang simple dan smart. Iomega eGo yang saya beli adalah berwarna silver berukuran 2.5" iaitu lebih kurang sebesar buku passport sahaja. Materialnya adalah plastik berkualiti tinggi dan boleh dikatakan, ia amat ringan.
  • Terlepas atau terjatuhkan gadget kecil seperti ini memang biasa. Jadi, kita perlukan satu external HDD yang tahan lasak kerana pastinya kita tidak dapat bayangkan jika files-files penting yang tersimpan di dalam external HDD itu hilang/corrupt bila kita terjatuhkan nya. Oleh itu, Iomega eGo dilengkapi dengan teknologi 'Drop Guard' yang mampu menyerap hentakan jika ia jatuh dari ketinggian 51" atau 1.3 meter. Kini, anda tidak perlu bimbang lagi dengan masalah tersebut. Betul kan? =)
  • Ohya, selain itu, Iomega HDD dilengkapi dengan jaminan (warranty) selama 3 tahun setelah anda mendaftarkan secara online di website utama Iomega. Bagi saya, warranty selama setahun sudah tidak relevan untuk alat-alat elektronik seperti ini, jadi jaminan 3 tahun adalah satu bonus terpenting bagi produk Iomega HDD.

Sebenarnya, terdapat banyak lagi kelebihan dan keupayaan Iomega HDD ini. Tapi yang pastinya, ia adalah mudah, praktikal dan tahan lasak.

Mari saksikan rupa Iomega HDD di bawah. =)


Anda boleh lihat dan dapatkan Iomega eGo dan bermacam-macam jenama external HDD lain pada harga yang murah di Challenger, The Mines, Seri Kembangan, Lowest Price Guaranteed.

Sunday, February 6, 2011

A video from AnwarHadi

0 comments

Hye, dah 6 7 hari berlalu dalam bulan Februari ni. Sepanjang minggu ni, I was in Johor Bahru, bersama keluarga menikmati cuti Tahun Baru Cina.

Best lah juga, dan aktiviti wajib kat rumah mestilah main PS2, Winning Eleven (WE) 2010/2011. Seronok sebab Fernando Torres dah keluar Liverpool dan join Chelsea. Menarik2.

Tiada apa sangat cerita sepanjang minggu ni, hanyalah tido, makan, makan, tido, tido, makan dan makan. Mungkin anda juga begitu? heheheh.. (gelak kecil sambil mengangkat bahu)..

Ahh.. bosan2.. Kini tiada idea nak tulis apa, tapi rasa nak update blog.. (apakah tabiat ini??)

So oklah untuk menghilangkan kebosanan itu, mari layan satu video kreatif dan berani yang telah dihasilkan oleh seorang bro bernama AnwarHadi.



Dalam video di atas ni, he talked about gejala spelling ketika menaip sms or chatting yang semakin menjadi-jadi (macam serius je.. heheh). For me baguslah, at least ada yang sependapat dengan saya pasal isu-isu typing ala comel ni (tolonglahh..) dan boleh pulak buat video selamba pasal isu ni.

Personally, I like the way he made his videos, mungkin kena ulang beberapa kali? Not badlah. Maybe one day I can consider going for video blogging like the above video. Anda akan suka tak? =p

Tuesday, February 1, 2011

InsyaAllah Maher Zain Malay Version

0 comments


Andainya kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram bagai malam yang kelam
Tiada bantuan tiada tujuan
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

[Chorus] 2x
Insya Allah
Insya Allah
Insya Allah ada jalannya

Andainya kisahmu berulang lagi
Bagai tiada peluang untuk kembali
Jika keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

[Chorus] 2x

Kembalilah kepada yang Esa
Yakin padaNya panjatkanlah doa oo Ya Allah
Pimpinlahlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yg benar
Jalan yg benar…
Jalan yg benar...

Selamat tinggal, Januari 2011

0 comments

Seperti yang dirancang, saya nak buat month summary pada setiap bulan yang ada. Kalau month summary pada tahun 2010 cuma bertahan hingga bulan Jun 2010 sahaja, saya target nak buat month summary untuk 12 bulan pada tahun 2011 ni.

Untuk post kali ni, saya akan highlightkan beberapa perkara yang telah berlaku di sekeliling saya sepanjang bulan pertama di tahun 2011, iaitu Januari. Owh pejam celik, dah berakhir rupanya tempoh 31 hari dalam bulan Januari ni. Sekali lagi masa pantas berlalu. Cuma bezanya, bulan Januari ni tersemat beberapa peristiwa yang menarik untuk dikenang kembali.
Minggu pertama

Saya masih bercuti dan berada di Johor Bahru dalam minggu pertama Januari 2011. Antara perkara yang saya lakukan dalam minggu pertama ni adalah review semula matlamat 2010 dan menetapkan matlamat tahun baru 2011.

Alhamdulillah beberapa matlamat 2010 berjaya saya capai dan ada yang hampir tercapai. Salah satunya, saya nak naikkan berat badan ke range 55-60kg. Tak tercapai, tapi sangat hampirlah. Peningkatan lebih kurang 10 kg. =)

Untuk matlamat 2011 pula, saya telah menetapkan 13 matlamat yang ingin dicapai sepanjang tahun 2011 ni. Matlamat 2011 saya adalah lebih jelas dan detail berbanding matlamat 2011, dan saya berharap untuk mencapai semua matlamat saya tersebut pada akhir tahun 2011 nanti, InsyaAllah.

Selain tu, antara yang menarik dan menggembirakan dalam minggu pertama Januari 2011, my viva dapat spoiler free daripada Perodua. Bayangkan spoiler yang berharga RM200++ tak termasuk kos pemasangan saya dapat free2 je. Best kan? ^ ^
Tu yang bestlah tapi yang tak bestnya, air-cond viva dah nak rosak. Dah tak sejuk dah air-condnye. Yelah dah 2 tahun pakai, so orang kate dah sampai masa untuk ditukar ganti part-part tertentu. Cuma sebab nak baiki dia agak mahal, so just decide masukkan gas air-cond je, dengan kos RM35. Harap dapat bertahan lame. Sabar ye viva.
Minggu kedua

Semester kelapan (terakhir) bermula di minggu kedua Januari. Agak stress juga sebenarnya sebab masuk semester baru je terus ada research presentation dan viva. Tapi rasanya oklah, sebab fakulti dah susun jadual dengan baik dan rasa agak selesa dalam minggu pertama dalam semester terakhir ni.

Lepas tamat research presentation dan viva, kelas tak pack sangat, so agak relax sehingga ke hujung minggu. So banyak masa terluang yang ada tu diisikan dengan aktiviti-aktiviti yang saya suka buat, apa lagi kalau bukan pasal internet marketing. =p

Dalam minggu ke 2 Januari ni, saya banyak membaca buku dan majalah berkaitan perniagaan dan pemasaran internet. Selain itu, saya banyak belajar skil-skil baru design menggunakan Adobe Photoshop CS3.

Pencapaian dalam minggu ni adalah, saya berjaya belajar teknik mencipta e-cover untuk tujuan promosi produk digital di internet. Tak sangka, rupanya nak buat e-cover senang sangat. Itulah orang kata, knowledge is power. So lepas ni dah tiada masalah nak buat e-cover. Anytime boleh buat, just click-click-click. Seronok2.

Minggu ketiga

Minggu ketiga Januari pula mula sibuk dengan kelas. Hampir tiap-tiap hari ada kelas dari pagi sampai petang. Penatlah jugak, tu selalu kantoi kelas pagi datang lambat. Lunyai kot.. =p

Subjek-subjek dalam semester ni agak menarik gaklah. Ada subjek pharmacy practice, public health, social pharmacy dan 2 subjek clinical pharmacy. Untuk public health dan social pharmacy, kami satu kelas akan bekerja bersama-sama untuk menjayakan program komuniti.

Untuk subjek public health, kalau tak silap kami akan ke sebuah kampung dan membawa mesej atau informasi kesihatan kepada penduduk setempat. Semuanya masih dalam proses perancangan dan program ini akan diadakan awal Mac 2011 nanti.

Untuk subjek social pharmacy pula, projek yang kami akan lakukan adalah Career Talk di Kolej Matrikulasi Selangor. Projek ini akan menjadi medium untuk memperkenalkan jurusan farmasi kepada pelajar-pelajar jurusan sains lepasan kolej matrikulasi.

Dalam projek Career Talk social pharmacy ni, saya telah diberi tugas sebagai Master of Ceremony program. Ini adalah salah satu cabaran baru bagi saya, tapi insyaAllah dengan bantuan rakan-rakan yang lain, saya akan cuba untuk berikan hasil yang terbaik.

Antara aktiviti yang akan dimasukkan ke dalam Career Talk social pharmacy di kolej matrikulasi itu nanti adalah booth-booth khas yang akan memperkenalkan bidang-bidang yang terdapat dalam dunia farmasi.

Antara booth yang akan dibina adalah booth clinical pharmacy, community pharmacy, industrial pharmacy, dan law & enforcement. Harapannya adalah, kami dapat memberi gambaran kasar, tepat dan jelas berkaitan jurusan farmasi kepada peserta program tersebut.

Untuk sesi booth, saya bersama 4 lagi rakan (Yusuf, Amanda, Faiza dan Zahidah) akan berada di booth community pharmacy. Walaupun booth kami mungkin antara yang terkecil, tetapi kami akan hasilkan sesuatu yang menarik untuk peserta yang datang seperti permainan, kuiz dan ruang informasi berkaitan bidang community pharmacy.

Jadi kepada pelajar yang akan hadir nanti, jangan ketinggalan untuk mengunjungi booth community pharmacy kami (wah belum pape dan start promosi.. heheh..).

Minggu keempat

Ok awal minggu ke empat ni, kami pelajar tahun akhir farmasi CUCMS mula sibuk dengan proses pembetulan akhir dan meng'hardcover'kan research thesis kami. Mulalah hidup tak menentu semula, dan sibuk mengejar deadline pada 27 Januari 2011.

Hard cover research thesis saya telah disiapkan di sebuat kedai printing berdekatan area Universiti Putra Malaysia (UPM) Serdang. Agak murahlah kat situ, untuk 1 set hard copy kosnya adalah RM10 sahaja dan dapat siap dalam 1 atau 2 hari.

Jadi alhamdulillah, dapatlah siapkan hard cover research thesis dalam masa yang ditetapkan. Untuk hard cover version ni, saya telah buat 5 set (3 untuk dihantar kepada fakulti). Rasa lega sebenarnya bila research project dah siap dan kini hanya tunggu result akhir diumumkan oleh fakulti.

29-30 Januari 2011 adalah tarikh berlangsungnya National Pharmacy Sports Carnival (NPSC) 2011 di Universiti Sains Malaysia (USM). Ini antara program national pharmacy yang paling saya tunggu. Saya dah join NPSC sejak pertama kali diadakan di Nottingham University, Semenyih dan memang seronok sebab time NPSC lah saya lupakan semua stress belajar di kampus.

Pengalaman di NPSC 2011 sangat menarik bagi saya. 2 hari penuh dengan cerita dan warna. Semuanya adalah kenangan yang akan diimbas selalu bila melangkah ke alam pekerjaan nanti. Dan di NPSC 2011 juga, ramai yang bergambar menggunakan kamera DSLR. Dah pasti berlambak gambar di NPSC 2011 akan diupload di facebook. Jadi boleh lah tengok semula NPSC 2011 dalam pelbagai angle. =p
_____________________________________________________________

Overall, bulan Januari 2011 berlalu dengan banyak pengalaman menarik dan cerita suka duka. Ada yang mahu dirakam sebagai kenangan, dan ada yang kalau boleh mahu dilupakan selamanya.

Learning lesson from January 2011

Kita tidak berupaya untuk memuaskan hati semua pihak kerana kita sebagai manusia adalah tidak sempurna. Tapi ia tidak bermaksud kita perlu berputus asa dan pergi membawa diri. Teruskan tugasan yang ada seperti biasa & banyakkan bersabar kerana pasti peluang seterusnya untuk menyinar akan datang lagi untuk kita. Kuatkan semangat dan you can survive!

Selamat tinggal Januari 2011 dan mari kita lihat apa cabaran, dugaan dan peluang baru yang menanti dalam bulan Februari 2011! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.