Friday, November 11, 2011

My First Day As A Pharmacist. =)


Hi everyone!

I have just got a chance to update about my new phase of life.

It has been a bit hectic since my first day working.. (Hectic? not really.. =))

So let me share some of my experience with all of you.

Orite, seperti yang anda semua dah tahu, saya telah melapor diri untuk bekerja sebagai penjawat awam kerajaan pada 10 November 2011.

Pagi tu saya perlu melapor diri di dua tempat yang berbeza iaitu di Wisma Persekutuan dan Menara MSC Cyberport. Plan asal sebenarnya nak datang awal. Tapi pagi tu rasa macam relax semacam.. Gerak slow n steady je.. Target nak keluar pukul 6.30 pagi (kononlah..).. Tapi lengah-lengah, tetiba dah pukul 7.30 pagi.. huhu.. =p

Perjalanan dari rumah ke Jabatan Kesihatan Negeri Johor di Wisma Persekutuan tu mengambil lebih kurang 30-40 minit. Tambah dengan jam lagi di Jalan Tebrau, jadi sampai pun lebih kurang pukul 8.20 pagi. Bila dah park kereta, terus menuju ke blok B.

Bila naik ke tingkat 4 di blok B tu, time tulis nama kat buku record, I was the 29th.. Meaning I was a bit late! Others were far earlier than me.. Time tu mula dah serabut.. Harapan nak dapat Hospital Sultan Ismail (HSI) makin mengecil..

Then cepat-cepat isi borang dan terus rush ke Menara MSC Cyberport, iaitu tempat di mana urusan penempatan akan diuruskan oleh Bahagian Farmasi.

Bila sampai kat meeting room tu, ramai lebih kurang 30-40 bakal PRP Johor lain dah sedia ada dalam bilik tu.. Saya macam biasalah, masuk, senyum2.. heheh.. =p Time tu lebih kurang 5 minit sebelum pukul 9 pagi.

Nasib baik, urusan posting masih belum dimulakan. Diorg tunggu semua 50 bakal PRP berkumpul dalam meeting room tu sebelum sesi memilih hospital kegemaran dimulakan.

Bahagian Farmasi Johor sangat best sebab kami semua diberi kebebasan untuk memilih hospital sendiri mengikut kesukaan dan mengikut kekosongan jawatan yang ada di setiap hospital.

Ada 5 hospital yang ditawarkan iaitu Hospital Sultan Ismail (HSI), Hospital Sultanah Aminah (HSA), Hospital Batu Pahat, Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar dan Hospital Segamat.

Time buat voting tu memang mendebarkanlah.. Sebab hospital pertama yang disebut adalah HSA dan hospital terakhir adalah HSI..

Dan Alhamdulillah, setelah sesi penetapan posting, saya berjaya mendapat tempat di HSI bersama dengan 11 lagi PRP lain.

Memang legalah time tu. Muka pun senyum sampai telinga. =p

Lepas dapat short briefing pasal buku log, peraturan ringkas Farmasi dan beberapa pesanan daripada Ms Melissa, Ms Pang dan Ms Grace, kami semua akan berpecah untuk melapor diri di hospital masing-masing.

Ohya, 2 lagi PRP Johor dari CUCMS, Iman dan Izzati telah memilih Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar. Jadi saya akan jadi wakil tunggal CUCMS di HSI, Johor Bahru. Tiada masalah, lagipun boleh dapat kawan baru. Seronok gak! =)

Untuk HSI, kami semua 12 orang PRP. 2 lelaki dan 10 perempuan.
Lepas break rehat, kami semua melapor diri di hospital pada pukul 2.30 petang.

Kami dibantu oleh Kak Roslina untuk urusan melapor diri. Kena isi borang dan siapkan semua dokumen-dokumen penting untuk rekod hospital. Antaranya borang maklumat pegawai dan borang HRMIS (borang istihar harta).

Bila dah banyak sangat borang nak kena isi, mulalah rasa berserabut.. Hehe.. =p Tapi oklah, Kak Roslina was very kind and helpful melayan kitorg yang banyak bertanya ni.. =p

Banyak masa yang berlalu masa isi borang tu.. Dan sebelum balik, kami sempat dibawa turun ke tingkat 1 iaitu kawasan jabatan Farmasi dan bertemu dengan Ketua Pegawai Farmasi (KPF), Pn Maimunah.

Masa tu malu gak lah, sebab saya selamba je g duduk kat kerusi Pn Maimunah.. Kan dah kene ketuk.. hehe.. =p Tapi biasalah, kata cemas.. hehe..

Dapatlah berkenal-kenalan dan mendengar sedikit sepatah dua kata daripada KPF. Rasanya macam banyak benda nak cakap, tapi masa tak mengizinkan, tetiba dah pukul 5 petang. Masa untuk balik!

Jadi kami pun dilepaskan. Baliklah dengan ceria ke rumah.

It was my first day of working as a Provisional Registered Pharmacist (PRP). Did I wrote 'working'? Hehe, sebenarnya tak mula kerja lagi pun kan.. Tapi sebagai rekod, 10 November tu dah kira start kerja dan eligible untuk dapat gaji.

Sebenarnya walaupun bakal PRP diberi masa 30 hari daripada tarikh melapor diri, eloknya jangan lengah-lengahkan hari melapor diri.

Sebab banyak urusan berkaitan dokumen diuruskan dalam kumpulan. Jadi bila buat sama-sama dengan kawan-kawan PRP lain rasa senang lah kan. Staff admin yang uruskan pun tak perlu susah-susah nak rekodkan 2 3 kali. Semua buat sekaligus. =p

So setakat tu je pengalaman hari pertama bekerja. Tak de gambar, sebab tak bawak kamera pun. Takkan nak harapkan kamera Blackberry yang blur habis tu.. Mungkin Iphone dan Samsung pilihan yang lebih baik? =p

Ohya, pada hari pertama bekerja selepas pulang, selain berterima kasih kepada kedua ibu bapa, saya berkesempatan untuk menghubungi pensyarah-pensyarah di CUCMS sebagai tanda penghargaan dan ingatan atas kejayaan pada hari ini.

Sangat seronok menerima reply daripada mereka. Di sini saya publishkan antara sms yang saya terima daripada mereka. =)

Pn Fauziah: Congrats.. Take care yea.

Mr Rashidi: Wsalam. Congrates. All the best ya. Yeah for sure, keep in touch. Keep us update. ;-)

Pn Umi: Salam Nizam, hepi 4 u.. keje rajin2.

Dr Hamid: Salam, nice to hear such good news from you, wish you the best, waiting to receive your wedding invitation very soon.

Prof Alini: Salam Nizam, very happy to hear from you. Congratulations! For getting posted in JB. Thank you for still remembering your teacher. All the best at your new job. I'm sure you will make us proud. May Allah bless you. Keep in touch!

Dr Mustafa: Thank you Nizam, all the best in your work and life. Sure we'll be in touch.

Prof Shah: Salam Nizam. Congratulation on your new appointment as PRP. We strongly believe you will excel in your working world. Just do your best and believe in yourself that nothing is impossible in life as long as you work for it. Good luck in your future undertakings and send my salam to your parents. Regards, Prof Shah.

Madam Ryzah: W'salam Nizam. Good to hear that you got Hospital Sultan Ismail. Looks like many from your batch got big hospitals, a recognition of some sort to me. So, take the opportunity to learn/experience as much as you can and make a difference ya : ) Good luck!

Madam Semira: Salam Nizam, how great to hear from you. Let Allah make your work the one by which you can benefit yourself and your society. All the best.

Bro Razlan: Salam bro. Alhamdulillah. My duty to see my brothers and sisters develop becoming an all-rounder. Wasalam.


Many thanks to lecturers yang telah sudi reply dan wish the best for me. I really2 appreciate it and will always remember all of you, InsyaAllah. I'm here where I am now because of all your guidance and support during my study times in CUCMS.

That's all for now, I will share more about my stories of working life in the other next posts. =)

Thanks for dropping by and reading this. =)

4 comments:

Anonymous said...

Can I ask so when did u start working? Is it the next day after lapor diri? On 11 Nov? Cz my lapor diri date is 2/9 and a month onwards.. I heard they said u will start working once u lapor diri... Bt I dno whether I gt enough time to prepare the accommodation or not..

Nizam Malek on August 28, 2013 at 1:21 PM said...

Hi Anonymous,

I started working on 11 November 2011. Lapor diri at JKNJ and then go to the given hospital after lunch. That is considered the first day of working.

As for you, your lapor diri date is 2/9, but you can delay it until 1 month. Lapor diri at your convenience within 1 month.

Once you lapor diri, you are considered working and you need to find the accomodation concurrently.

So basically, as my friends coming from other states, they had been staying at hotel for around 1 to 2 weeks before getting a suitable house to rent.

Anonymous said...

So is that an advantage if i go on the first day of lapor diri? Like first come first serve basis? Because as mentioned in your blog you get to choose the hospital u want... So did u lapor diri on the first day of the date given as well?
Cz I don't wish to start working that fast, but I wanna get those hospitals in jb so I'm afraid if I lapor diri too late I can't get the hospital I want.
What would u recommend me to do? :)
Thanks in advance for replying!

Nizam Malek on August 29, 2013 at 9:26 PM said...

Yes, it's an advantage to lapor direct earlier because the choice of hospitals are more, and hopefully you can choose your favourite hospital, based on availability.

Yup, I did lapor diri on the first day, so I managed to got the hospital that I wanted, HSI.

My recommendation, lapor diri on the first day, if you are concern about the hospital that you will get.

Don't lapor diri late, because it will affect your seniority in goverment service. The consequence is, you might get promoted a bit late than the others. And this means a lot to career and salary progress.

All the best. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.