Wednesday, March 10, 2010

Research Project Days


Bermula minggu ni, hari rabu dan khamis tiada kelas. So 2 hari ni boleh digunakan untuk buat research. Sekarang dah lepas pukul 5 petang. Tapi aku still tak buat pape. Nak buat ape? Nak start di mane?

Let's recall.

Erm, research project aku dah bermula lebih awal. As social based research, aku dah distribute questionnaires mase cuti Raya Cina hari tu. So far, aku dah dapat dalam 120 lebih respondents.

Selain itu, aku pun dah start belajar guna SPSS software dan masukkan data. 106 semuanya dalam SPSS software aku.

Kalau ikutkan, aku dah boleh start buat analisis data yang ade. Aku dah boleh buat comparison faktor-faktor yang mempengaruhi persepsi rakyat malaysia berkaitan Dispensing separation.

Few problems yang timbul ialah macam mane nak tentukan status respondents yang jawab menggunakan online questionnaires form. Bila tak tahu status macam ni, mungkin kah saiz population akan jadi tidak tepat secara geografinya atau ada kategori population lain yang boleh mewakili online respondents.

And, should I get more respondents to reach minimum sample (384) for population more than 20000 people?

Masalah tu still tergantung di situ.

Selain tu aku boleh start menulis chapter 1 thesis which is the introduction part. Masalah nya, aku nak tulis ape? Aku blur.. (tapi bukan absense seizure).. Aku kena cari more statistical data to support my introduction chapter. Ni yang agak malas. Nak cari di mana tu. Masalahnya nak cari apee?? Haa.. huhu..

Nampaknya idea aku still berpecah-pecah dan tak tersusun. Dispensing separation and social based study should be easy, but bile idea bercelaru. Inilah jadinya. Aku jadi takut dengan research project sendiri. =D

Huhu, ok2, stop thinking bad. It's just started. Let's do some research and find the the correct path to work on.

Mungkin aku boleh refer research project senior-senior and cari idea macam mane nak tulis introduction chapter. I think i need to read more rather than start writing first.

Tapi dah lewat petang, masih ada masa?

P/S: English say goes: Better late than never.

8 comments:

wirdiana on March 10, 2010 at 10:10 PM said...

selamat merajinkan diri anda..
"recari" yg tiada berkesudahan.. =p
nway, dah ada lom sumber nk cari journals?

~tiba2 rajin plak komen2 kt blog ni.. apekah laa..

Nizam Malek on March 10, 2010 at 11:41 PM said...

Sumber ade, tapi remalas la kan.. hahah..

Thanks for dropping by and leaving comments in my blog..

I like. =D

SALZvatore on March 11, 2010 at 3:58 AM said...

Plan ur work well..good luck! =)

Nizam Malek on March 11, 2010 at 4:56 AM said...

Thanks! =D

wirdiana on March 11, 2010 at 10:41 AM said...

huhu.. vitamin M ada di mana2..
klu perlukan sumber journals, myb leh tlg..
x sabar nk hard bind 'recari' nih..
da busan tgk.. huh..

Nizam Malek on March 11, 2010 at 3:45 PM said...

sumber journal mane? PubMed ke.. Dah siap research?

wirdiana on March 12, 2010 at 10:09 PM said...

klu under uitm, leh masuk byk gak sumber2 journals tu..
x igt dh apa..
classmate sume dh hardbind dh.. under my SV je lom..

Nizam Malek on March 13, 2010 at 1:50 AM said...

Owh, boleh je kalau nak share2, amat dialu2kan. Kalau ade YM boleh add me. Id = mizamio87

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.