Tuesday, May 17, 2011

Finished studying, start new life. =D


Assalamulaikum dan salam sejahtera semua~

Apa khabar? Dah lame tak jumpa kan? hehe.. My last blog post update was on 30 April 2011. Maksudnya dah lebih kurang 17 or 18 hari gak Nizam Malek Blog ni tak disentuh. Bukan apa, start awal Mei 2011, I was on my final exam for my Bpharm course. My mum warning, no blog, no facebook, no videos.. Focus on your exam.. So ok lah.. =p
So how was the final of all final exam? Typical questions right? Ramai nak tahu macam mana rasanya menghadapi exam terakhir sekali sebelum tamat belajar. Well memang quite stress sebenarnya. Biasalah, orang dah fikir nak merdeka je, tapi kene focus exam plak. Tapi tak pelah, for the last time orang kate kan.. =p

Last exam ni mmg mencabar sangat2. Clinical pharmacy ade 2 paper, dan jam credit plak 4 for each one. Memang it was killing me lah.. Semua ada 5 paper dan yang saya paling suka adalah paper Social Pharmacy. Tak de lah senang, cuma enjoy lah time buat tu.. Harap2 result nya pun ok lah.. =p

Erh, ape lah cerita2 pasal exam ni? Dah lepas cukup lah... Sekarang masa untuk merdeka dan bergumbira.. Hurray~ Banzai!! =D Lupakan lah exam ni semua, dah lepas pun.. Jadi tunggu dan tengok je lah result keluar nanti..
Hmm, tak sangka, dah berakhir rupanya proses pembelajaran di universiti selama 4 tahun. Masih teringat kenangan pertama kali masuk CUCMS, minggu orientasi.. Kenal kawan baru.. Semuanya masih jelas teringat di sudut memori ini (ayat nak bunga plak.. =p)..

Selalu orang tanya, apa perasaan bila dah habis belajar? Sedih tak, ke happy? Maybe orang lain sedih lah, sebab nak berpisah ngan kawan2, tapi ntah lah, I did not feel it. Rasa happy more than sad. Because my main aim when coming to CUCMS is to get my degree, other things cuma sampingan saja. Jadi bila da sampai masanya tamat belajar ni, I feel really relief lah, dan tak sabar-sabar untuk venture into new phase of my life.

Tak kan tak de sedih sikit pun? =I

Huhu, ok2 lah, sedih la skit, nak tinggalkan kawan2 yang really closed and nice to me. True friends yang always support me all the time tak kira la when I achieved something great or I was deeply depressed and down. Juga kenangan bersama dengan lecturers yang sangat baik.. I will never forget that..

Banyak sebenarnya kenangan suka duka di CUCMS. I have learnt a lot of things about my self and people surrounding me. It makes me understand more about life and survival. Life can be really awesome and sometimes can be really like a nightmare. I have gone through some of them. But it's ok and most important is, I survived. =)

Nak lupakan yang tak best dan sedih2 tu..
After last paper, I went out, jalan2. Then pergi tengok movie Fast Five kat KLCC. Erm, seat kat KLCC ni kecik n sempit gak.. Rasanya seat kapal terbang Air Asia lagi luas =p. Oh ok, berbalik kepada Fast Five, movie ni memang best lah. I was like really fascinated mase watching movie tu, time diorg buat rampasan kereta api untuk keluarkan kereta sport tu memang diluar jangkaan dan thrill habis lah.
Scene movie Fast Five ni dibuat kat Brazil. Ade few scene yang diorg tunjuk pemandangan Rio De Janeiro dengan bangunan bertingkat2 dan pantai yang sangat lawa. I was thinking like, let's go have a vacation in Brazil.. huhu..

Memang sangat berpuas hati tengok movie Fast Five kat dalam panggung wayang lepas habis exam. Hilang stress exam bila dibawa ke dunia Too Fast Too Furious. Part almost ending dia pun best bila tengok 'kotak besi' diheret ke jalan menggunakan 2 kereta sport dan surprise dia memang superb. Tak tertanding la movie Transformers ngan movie Fast Five ni.. My opinion lah.. huhu.. =p
Ohya, I finished my last paper on 13 May 2011 which was on friday. Esoknya 14 Mei saya sempat menyertai satu workshop khas berkaitan teknik pemasaran emel di Inspired Partners Training Center (IPTC) Hentian 2, Kajang. Dah start cerita internet marketing la Nizam ni.. hehe.. =p
Sebenarnya, masa start tahun baru 2011, I did state in my aims about learning the art of email marketing. Because I know that email marketing is the most powerful and important technique to do internet marketing. Sebelum ni, I always read that "the money is in the list". Tapi tak pernah dapat fahami macam mana nak buat email marketing ni. Jadi bila dapat belajar ni, rasa memang sangat happy dan I know something good.

Workshop email marketing tu telah dikendalikan oleh seorang internet marketer yang dah ada nama dalam dunia internet marketing Malaysia iaitu saudara Rahman Basri. Memang seronok lah belajar dengan beliau.
Banyak yang sebenarnya I would like to share with you guys pasal workshop yang saye sertai tu. Tapi tak pe, nanti after this i will write a special review post pasal workshop tu. Jangan lupa nantikan my next post k. I will share some of what I have learnt that day. Memang sangat best. ^ ^ For me lah.. Maybe not for you ke.. hehe.. =p

By the way, kalau nak tahu pape pasal workshop tu, boleh email (mizamio87@yahoo,com) to me some of the questions, I will answer it in the review post tu nanti. Tanya la pape, pasal harga ke, kenapa email marketing ke, or pape lah k. huhu. =p

Ok kembali semula ke life after exam (tak habis2 perkataan exam ni lah.. Xp). Sekarang I'm in Putrajaya, the mission is to clear up all my stuffs yang ada. Sama ada nak buang atau bungkus bawak balik kampung.. =p

Mungkin akan stay kat sini 2 3 hari. Lepas clear semua barang. I will go back to Johor Bahru dan spend most of my time with my family. Mungkin cuti lebih kurang 2 bulan lebih before the panggilan kerajaan untuk bekerja di hospital (depending on the exam result jugak).

So apa plan cuti nanti?

Ho ho, plan memang banyak (typical Nizam Malek..).. Instead of spending time with my family, I want to do things that I like the most. I will do more writing, playing games anytime I want, or just rehat je kat rumah. Selain tu, plan nak masuk kelas gitar semula. Kalau ada bajet skit, nak beli gitar letrik. Target brand Yamaha Pacifica 112. Tapi tengok lah macam mana, tu pun kalau ada bajet. =p
And kalau ada peluang juga, ingat nak join Toastmasters. Yelah, bila dah berbulan-bulan stay kat rumah je, berkarat juga speaking skills nanti. Kalau ada medium untuk improve communication skills, Toastmasters is the most recommended. Tapi tengok gak cam mane. Kalau sesuai masa, maybe I will join.

Oklah, I think sampai sini dulu my post ni (first post in May 2011!). Thanks for visiting and reading. I really appreciate. Kalau nak comment, jangan segan2 k. =p

Ok see again in the next post!

5 comments:

i.a.m.r on May 17, 2011 at 9:33 AM said...

yea mann!!cuti!!hehe
suggest sket activity ape boleh bt kt jb.hehe:D

Nizam Malek on May 17, 2011 at 9:44 AM said...

Memasak? =p

Btw, you are my bpharm junior ke?

i.a.m.r on May 17, 2011 at 2:31 PM said...

yup~
ur junior..still got 3 years journey at cucms..hmmm :/

memasak?activity wajib tuh..

Nur Rejai Salmah on January 11, 2013 at 2:34 AM said...

seronoknyee dah gradd ! :)

Nizam Malek on January 11, 2013 at 9:07 PM said...

Yupp, seronok2! =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.