Monday, May 30, 2011

Adobe After Effects First Timer


Salam dan hye semua.

Ape khabar? How's life?

Hope semua kawan-kawan dalam keadaan gembira dan sihat selalu.

Hmm, dah lame sebenarnya tak update blog ni.

Bulan 5 ni kira aktiviti blogging agak slow, sibuk dengan urusan luar.

Tapi tak pe, insyaAllah bulan 6 nanti akan lebih banyak cerita yang boleh saya sharekan dengan anda di Nizam Malek Blog ni.

So how's my life..

Apa perkembangan terbaru..?

Alhamdulillah lepas tamat belajar saya terus balik ke Johor Bahru dan ambil kesempatan untuk luangkan lebih banyak masa dengan keluarga.

Macam tak biasa pula rasa bila tak perlu pergi kelas, buat latihan, assignment, dan lain-lain, tapi inilah kenyataannya, masa dah berlalu dan inilah masanya untuk diri sendiri.

Life agak rileks sebenarnya. Tak banyak cabaran, just duduk kat rumah.

Best juga, rasa bebas.

Cuma definitely, I'm not the type of person yang just dok lepak je.

Banyak juga perancangan dan 'kerja2' yang dibuat untuk memenuhi masa yang ada.

Jadi boleh kata I'm a bit busy juga dengan my own world. =p

So what's up? Ape yang busy sangat?

Tak dela busy macam ape, just busying myself with things that I like.

Reading interesting internet marketing books, writing and planning some new more projects just make my brain works every day.

I like to learn new things and skills.

Dan yang terbaru, I just 'managed' (meaning it's really hard ok) to install the Adobe After Effect on my Macbook White tonight.

Adobe After Effect ni adalah satu perisian atau software yang digunakan untuk mencipta video animasi.

Software ni boleh dikatakan agak advance dan memerlukan kemahiran teknikal IT yang amat tinggi untuk mengoperasikannya.

Jadi I take the challenge to self-learn dan cuba untuk menguasai kemahiran teknikal untuk menghasilkan video dengan menggunakan Adobe After Effects.

Mana tahu kot-kot ada peluang untuk jual produk berkaitan ilmu video Adobe After Effects plak kan? Niche baru tu.. =p

So bila cuba-cuba tu, dapatlah hasilkan satu video teks animasi ringkas.

video

Simple je, tapi kira bolehlah untuk first timer ni.

Dapat hasilkan dalam masa lebih kurang 2-3 jam.

InsyaAllah akan cuba untuk dapatkan lebih banyak teknik dan skil bermain dengan Adobe After Effects selepas ini.

Then I plan one day I can make a teaser video yang gempak dengan menggunakan tangan sendiri. Cewah~ =p

Ok sekian saja blog post kali ini, nanti I will share more with you guys. C yah!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.