Tuesday, August 3, 2010

All round, QC department



Helo semua~ especially to all friends kat QC department Royce Pharma.

Jumaat lepas merupakan hari yang benar, aku tunggu2. Itulah dia hari terakhir aku menjalani latihan industri di department Quality Control dan bermakna tamatlah latihan industri aku di Royce Pharma.

Pagi tu aku agak kalut sikit, nak cari hadiah perpisahan untuk mereka. Susah juga nak pilih barang ape yang sesuai.. Last2 aku pilih coklat.. Memang tak seberapa, tapi harap korang terima dengan hati terbuka. =)

Ok, untuk post ni aku nak share ngan korang pasal pengalaman kat QC department secara keseluruhan sepanjang 7 hari.

Macam yang aku cerita kat post terdahulu, mase nak masuk QC department, aku rase mesti hidup aku akan jadi sangat bosan, dull dan demotivated sebab aku memang tak berape suke dan mahir pasal aktiviti lab. Sememangnye mencabar, tapi setelah selesai seminggu ni, aku tak lah rase teruk sangat. Semuenye berjalan dengan lancar.

Yup, memang betul, aku paling banyak belajar mase kat department QC. 1st day seharian kat IPQC, banyak benda yang aku belajar berkaitan tugas QC personnel kat production floor. Hari tu jugak aku dibawak pusing2 seluruh production floor dan aku lebih faham process manufacturing secara keseluruhan. To Maziah and Achik, thanks for guiding me mase kat IPQC.

Then 2nd day dan seterusnya, aku mostly stay kat QC department, HPLC room dan QC lab. Setiap pagi mesti diorg akan bagi kuih untuk sarapan. Ak segan sebenarnye, sebab selalu aku xsempat nak beli pape pun kat korang utk sarapan. Anyway, thanks a lot. =)

Pengalaman kat lab plak, aku belajar teknik nak buat preparation salbutamol dan redon PCM untuk diuji menggunakan High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Bagi aku lab manual yang ade sangat mudah difahami.

Tak macam mase belajar kat sekolah or kolej dulu. Rase amat confius.. tu aku malas nak berlab tu.. hehe.. Tapi seriously, aku rase best la mase kat QC lab. Tak stress dan rase mudah gak. Ngan Ayong plak, kitorg buat Thin Layer Chromatography (TLC) method. 2 3 kali prepare sebab tak berase sure the correct procedure mase mule. But at last akhirnye berjaye gak dapatkan result nye, =). Thanks to Azhar, Kak Lin, Kak Aida, Ayong, Zalina, Nora dan Rizal yang banyak bagi tunjuk ajar mase kat dalam QC lab. Now I have better view about working in lab.

Ohye tak nak lupe gak untuk cerite pengalaman kat Microb Lab. Microb lab ni terletak kat sebelah QC lab. Kat situ lah semue test berkaitan microb dijalankan. Aku belajar kat Microb lab sekejap je, cume beberape jam. Kat situ aku belajar tentang equipment yang perlu ade macam autoclave untuk sterility. Teringat mase belajar pasal Autoclave ngan Prof Dr Shaharuddin untuk subjek Nuclear Pharmacy dulu. Thanks to Eqin (bukan eqin mawi), Laila dan Kak Siti yang guide mase kat Microb lab.

Selain tu, mase kat QC department gak aku gain little skill untuk handle HPLC. Mungkin tak lah semahir chemist hebat Royce, tapi pastinye ape yang korang ajar amat bernilai harge nye bagi aku. Mostly kat QC department, aku paling banyak belajar pasal HPLC instrument. Rase amat jelas step by step nak run test HPLC dan cara2 nak troubleshoot kalau pape terjadi. Chemist yang banyak ajar pasal HPLC ialah Azhar, Kak Lin, dan Khairi. Thanks a lot guys! =)


Ok for the special post ni, demi menghargai permintaan Safni, I will list down here some sort of my point of views regarding beberape QC department personnel secare general:

En. Ijan: He is the QC Manager. What should I say more? Sebenarnye tak pernah pun cakap pape ngan En. Ijan mase kat QC. Sangat jarang jumpe. Jadi no komen la ye. =D

Kak Lin: Ok Kak Lin is the Senior Chemist kat QC department. Kire Kak Lin ni orang besar lah kat QC department. Biasenye orang akan refer kat Kak Lin kalau ade pape masalah berkaitan HPLC, tak kire lah kalau nak adjust mobile phase atau pun tukar column. Kak Lin walaupun lebih berpangkat, tapi boleh masuk geng la kire. Ohye, sorry lah kalau slalu phone QC berbunyi, saye xg angkat phone tu. Bukan ap, saye just segan nak pandai2 g angkat phone sendiri dan sengaje nak kasi Kak Lin exercise sikit, haha, jangan mare. Kak Lin jugak lah orang yang diberi tanggungjawab untuk evaluate prestasi aku mase kat QC department. Thanks for your evaluation on me. I will always improve my self. =) Dah cukup 10 kali x sebut name Kak Lin ni? hehe..

With Kak Lin the Senior Chemist

Khairi: Khairi ialah orang pertame yang train aku kat QC department. Die yang firstly bawak aku naik ke 2nd floor untuk tengok2 retention dan stability room. Dapatlah gak aku tengok macam mane products yang dihasilkan disimpan untuk tujuan standby kalau ade product recall. Selain tu gak, ap yang aku akan ingat pasal Khairi ialah fenomena Imam Simpanan, hehe.

Tu dia~ tengah khusyuk menulis draft doa.. =p

Dayah: Ngan dayah pun tak cakap banyak sangat. Dia duduk dihujung sane. Rasa amat2 jauh, hehe. But I know you are a nice girl. =)

Zah: Ok Zah pun tak banyak sangat interaction. Bukan ape, Azhar ngan Rizal marah kalau kacau Zah.. hehe.. Pape pun, aku akan merindui kuih samperit mu yang sedap itu.. =)

Anis: Ngan anis aku xbanyak cakap. Selalu serius je, buat aku takut. hehe. Kalau xsilap kite sebaya, tapi tu lah, xbanyak dapat peluang nak share cerite pape. By the way, all the best for you dan selamat pengantin baru. =p

From left: Azhar, Khairi, Nizam Malek, Kak Lin, Anis dan Dayah

Rizal: Orite Rizal plak aku first kenal kat warehouse, aku ingat die keje kat warehouse time tu, tapi sebenarny die dalam family QC gak. Rizal ni kira otai lah, tapi hati baik =D. Thanks sebab ajar aku procedure untuk ambik sample raw material kat warehouse, guna sieving machine dan macam2 lagi. Tabah lah jalani hidup dan all the best for your Rozas business. =)

Zalina: Zalina baru je masuk QC department dan kerja kat QC lab. Sempat gak borak2 ngan die dalam mase yang singkat. I know doing something different from what u learnt in university can be a real challenge. Tapi tak pe, just do your best and survive in this life. Cume jangan cemas sangat k.. hehe.. Ohye, I just want to say that you have a pair of beautiful eyes. =)

Ayong: Hye small girl. How are you? =D I believe that Ayong is far younger that me. But the fact is, I came there as university student and found to be taught by you. It's great that I learnt something from you too in the lab =). Thanks sebab ajak g ke your family dusun kat Batang Benar, Mantin. I had a great time that evening. Rambutan dan durian tu semue sedap. =)



Eqin: Eqin pun sebaye ngan aku yang sebenarnye kite pernah berade kat UPM dulu pade mase yang same. Again thank for your time mase ajar Microb Lab Test (MLT). Baik2 drive kete baru tu.. =p

Pijan: Pijan2, I dont want to forget writing about you. Pijan is the chemist untuk RnD department. Kau ni aku slalu tengok sedih je, mungkin kerja stress ya? Jangan macam tu, senyum2 lah selalu k, you will feel better dan semangat skit. =D Papepun, kite same2 ore kelate. Peace! =)

Azhar: Ok untuk Azhar aku memang reserve kan yang terakhir. For me Azhar is the person yang paling rapat ngan aku mase kat QC department. Dari sebelum masuk QC department hingga ke akhirnya, you have been very kind to me. Thanks banyak ajar pasal HPLC dan lain2. Banyak kenangan ngan kau sebenarny, macam mase pergi buang waste HPLC, naik warehouse vehicle, solat jumaat sesame, dan macam2 lagi. 7 hari berlalu dengan penuh cerita. Tapi benarlah bagai dikata, setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Apa yang ada pada hari yang berlalu, hanyalah kenangan dan penghargaan persabahatan. Thanks again Azhar, take care dan all the best for your career. The friendship will last forever, insyaAllah. Keep in touch! =) P/S: Jangan dok slalu buli Us k.. heheh..

With brother Azhar

Time solat jumaat kat Masjid Besar Nilai, with Rizal too

31 Julai 2010 akhirnya tiba jua. Sudah sampai waktunya aku pergi meninggalkan Royce Pharma. Banyak kenangan manis dan kawan baru yang aku dapat mase kat Royce Pharma. Sebulan mungkin amat singkat, tapi pastinya tidak sia2 dengan keindahan warna yang korang limpahkan terhadap aku.

From left: Azhar, Rizal, Nizam Malek, Pijan dan Khairi

From left: Azhar, Eqin glamour, Kak Siti, Laila, Zah gembira, Kak Aida, Kak Yan, Anis, Pijan tersesat, Dayah comel, Ayong, Nora dan Zalina

Royce Pharma hanyalah sebuah kilang ubat sederhana.. Tapi ia tetap akan menjadi satu kenangan bersame korang semue. Semoga berjumpa lagi dan thanks for the last time. =')

4 comments:

auRoRa^boRealis on August 3, 2010 at 8:47 PM said...

citer ko nie wat aku rindu kat diorg lah...actually, QC lah tpt aku tuju kalo tension n lapar di tgh waktu keje. sebab kat sana diorg mmg suka buli n mengacau aku, so leh gelak2... pas2 kalo lapor, selak jek meja diorg di sebalik timbunan kertas tue, mesti ada makanan. kalo mmg time diorg byk sangat mknan, aku mesti dpt special invitation utk turun makan. hahhaahha.apa diorg ingat aku tong ke?!

diorg nie senang sbnarnyer nak rapat tp kena tau caranya.br leh dpt masuk geng ngan diorg. diorg mmg x lokek, dr segi ilmu ke duit ke gelak ke etc... seronok2!

auRoRa^boRealis on August 3, 2010 at 8:48 PM said...

oppss lupa lk..pijan sedih tue sbb rindu kt safni. heehehehe

Nizam Malek on August 3, 2010 at 9:07 PM said...

Ape Safni cakap semue memang betul.. Tapi yang second comment tu ana musykil skit lah.. hehe..

auRoRa^boRealis on August 3, 2010 at 11:09 PM said...

hahaha..nape? x caye? cuba tnya pijan sndiri, mesti dia ngaku..kekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.