Monday, July 19, 2010

For Monday Blues


19 July 2010, minggu baru bermula lagi dengan hari Isnin. Tak tahu kenape, aku rase a bit down dr awal. Mungkin sebab tido dekat pkl 1 pg semalamnye, aku bangun agak lewat dari kebiasaan.

Bersiap macam biase, tapi tak tahu kenape, waktu berlalu amat pantas macam sengaje ingin menjerat aku. Bila dah start driving, jam menunjukkan pukul 7.30pg, aku tahu aku boleh sampai tepat pade mase.. So aku rileks je.. aku teruskan je driving..
Tapi agak malang lor.. Time2 aku tak banyak mase la jalan jadi jem pulak.. Lepas je jalan Dengkil, kerete tetibe jadi banyak.. Aku terpakse la ikut je traffic.. Buat aku mengantuk sikit.. dan akhirnya aku tibe di kilang Royce Pharma.. Jam time tu dah pukul 8.07pg. Aku tahu aku dah terlewat.. Hmm..
Ok takpe, bukan nye aku kene punch card (buat pe sedih sgt? =p).. Aku masuk ke QA department macam biase.. Duduk kat meja kerusi yang ade.. Sebenarny aku agak mengantuk mase tu.. Rase ting tong je.. Kalau boleh tido tu best ny la.. (~_~)

Hari ni aku ade 2 task yang masih belum siap. 1 finalize Product Quality Review untuk Hydrorazide dan task yang kedue kene buat Process Change Control (PCC) summary. Yang task Hydrorazide tu dah nak siap dah, sikit je lagi.. Tapi yang PCC tu.. mak ai, tak de bende ke yang lagi banyak..? =p Dengan keberatan kepale yang mengantuk tu, aku kuatkan gak semangat untuk terus menaip dan alert. Positive2..!

Dalam mase2 buat task tu, sometimes Abang Anuar dr Production Department datang nak mintak additional copy untuk BMR. Sebab dah pernah diajar macam mane nak releasekan additional copy, aku diberikan kepercayaan untuk sepenuhnya buat release additional copy. Bile disuro, aku ok je, cume sebenarnya aku dah ingat2 lupe macam mane nak kasi release itu additional copy.

Aku buat je la yang mane aku ingat. Macam confident je.. Tengok2 banyak yang aku termissed.. Silap situ dan sini.. Habislah log book tu dah comot hasil kerja tangan aku.. Geram gak tgk.. Rase agak silly di situ.. Dah la kepale agak2 ting tong.. Maaflah.. Hehe..

Then time lunch plak makan kat luar ngan Fairuz n Kak Nadia. Us xnak join, sombong.. hehe.. Kitorg g makan kat Restoran T-Box dok pekena Nasi Ayam Penyekz.. Sambil2 tu macam-macam la borak2 ngan diorg berdue.. Pasal kerja, pasal life n so on.. Mase makan la rase rapat ngan diorg.. Rase macam dah lame kenal.. =p Ohye, thanks Kak Nadia sebab belanje, nyum2.. =D

Time balik plak, Kak Nadia telah dengan nekadnye merembat teddy bear yang ade dalam kete aku.. Erghh.. habis die g tunjuk kat semue orang kat department production.. Malu la aku cm ni.. Hehehe..

Inilah ilustrasi teddy bear yang telah dirembat itu..

Hmm, lepas lunch sampai ke balik tu aku buat kerje je. Siap kan PCC summary dan release BMR ke production department. Banyak gak bende yang aku belajar time kat QA department ni.. Mostly semue master document dah ade, just nak cari dan releasekan yang betul. Kat QA gak aku belajar untuk jadi lebih teliti untuk make sure everything is in right order.

Ohye, selain tu gak, aku dapat tengok macam mane care personnel handle complaints. Banyak complaint yang memeningkan kepale. Ade yang masalah dari company, supplier or mgkn gak customers sendiri. So QA kene bijak menyusun ayat untuk deal ngan customers yang buat complaint. Interesting sebenarny.. =)

Hmm, macam tu lah seharian hari ni. Aku rase penat gak lah, still mgkn sebab penangan monday blues. Okla, untuk post kali ni, aku nak share lah ape kirenye care2 untuk menghadapi monday blues:

  1. Jangan fikirkan sangat benda2 yang tak best. Ape nak jadi, jadi..
  2. Enjoy your day.
  3. Never give up, sebab peluang datang dalam kesempitan. Ingat, jangan give up.
  4. Keep smiling. Senyum akan buat kite rase gembira.
  5. Untuk menghadapi monday blues, kite perlukan tenage, jadi minumlah Tongkat Ali, yeah!
Kalau korang ade tips2 lain, boleh lah share2. Mane tahu boleh digunekan untuk tuesday blues, wednesday blues dan hari2 yang seterusnye.. haa.. =D

P/S: ade gak yang tanye2, tak de ambik gambar ke kat Royce Pharma? Hmm, tu la masalahnye, tak de camera lor.. Tengok lah kalau ade terjumpe camera kat tepi2 jalan boleh lah aku ambik gambar banyak2 nanti ye.. heheh!
Agak2 la.. takkan nak pakai camera gabak ni..

4 comments:

auRoRa^boRealis on July 20, 2010 at 8:28 PM said...

hahaha..i like!
ooo masuk lambat ea..alah biasa lah skali sekala..tp dh keje betul2 nnt jgn amalkan tau
PCC...i'm so alergic with that. satu2 nyer benda yg mmg lari seribu batu kalo agak2 kak has dah jeling2 nak mntak tolong wat pcc.
BMR salah copy, kena byr singgit. hahaha! ea, additional kena guna form tau. salah kena ngadap boss
ee...teddy bear.kalo tau awal2 dah curi bwk blk jb.mesti awek bg nie. ayok! kantoi!
belajar selagi boleh. amik yg mana baik, yg buruk tue jadikan pengajaran k!

Nizam Malek on July 20, 2010 at 8:36 PM said...

Hehe, xbiase lambat. cume tulah, mgkn sebab penat ulang alik dr Putrajaya tiap2 hari. Ini lah yg dinamekan lunyai.. Hmm, tapi better late than never, daripade tak datang terus sebab malas ke.. hehe..

Memang penat sikit nak buat PCC, tapi xpela, ambik pengalaman orang kate.. hehe..

Tak la, mane ade awek yang nak kasi teddy bear kat saye ni.. haa.. =p

Thanks for the advice!

uswatun hasanah on July 23, 2010 at 11:32 AM said...

slain hari mggu..hari2 lain mmmg akan always blues..hee
btw..sorry x ikot korg mkn hr tu..
saje nk menyombong..hee;p

Nizam Malek on July 24, 2010 at 12:06 AM said...

Us, kalau sombong rugi lah.. hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.