Tuesday, December 22, 2009

Ujian kesihatan dan saya


Pagi ini saya telah pergi ke sebuah klinik untuk menjalani pemeriksaan kesihatan. Sakit? tak lah. Just nak check. Sekurang2nya saya menyambut baik seruan Prof Dr Alini untuk buat regular medical check up. =P

Untuk tujuan ini, saya telah pergi ke Poliklinik Rozikin, Permas Jaya, JB. Ujian kesihatan yg dijalani termasuklah blood test, urine test, blood pressure, height and weight for Body Mass Index (BMI), dan cardiovascular check up seperti paru2. Laboratory yg dipilih ialah PathLab.

Sudah bersedia?

First skali ambik sample urine. This test is important to know the status of the kidney. Kidney atau ginjal sangat penting sebab ia organ yg mengatur keseimbangan ion dalam badan kita.

Then timbang berat dan ukur ketinggian. Hasil Program Menaikkan Berat Badan yg berlangsung sejak beberapa bulan lalu menunjukkan hasil sedikit dengan jumlah terkumpul 52 kg. Hahah. Tinggi pula dah meningkat ke 1.66 m. Hasil perkiraan, result BMI ialah lebih kurang 18.9. Dr kata still underweight dan try naikkan lagi ke 55 kg baru ok. =P

Then check blood pressure pula. Hasilnya perfect 120/80. Alhamdulillah, hypertension free. Mgkn sebab tengah cuti, happy saja tiada stress. =D Dr pun ada check paru2 dan semuanya ok!

Akhir sekali ialah part paling mendebarkan. Nak ambik darah. Mula2 buat cool ja. Alaa, ambik darah je, apa nak takut? Dah biasa kene inject kan dulu?? huhu. Tapi bila Dr kluakan syringe.. Alamak, panjang nya jarum!! Saya dah mula cemas~

Tiadakah jarum yg lebih panjang? =P

Saya cakap, "woo besarnya jarum, xde kecik skit ke Dr?? =I " Dr cakap, "jarum kecik susa nak tarik keluar darah.. ok, mari cepat" Saya pun rilek terima sajalah takdir. Saya pilih tangan kanan, so xmenggangu kalau nak tuka gear mase drive nnt.. konon~ hahah..

Dr da start nak inject. Saya tarik nafas dan tahan. Dr mula masukkan jarum. "ADOI!! sakit nya!!" (Suara dalam hati). Nafas tetap ditahan sepanjang injection. Sempat menjeling kejap masa syringe tu sedang menghisap darah, xsakit sangat. Tapi masa Dr nak keluarkan jarum, "WAARGHH SAKITNYA..!!!" Xsempat nak ambik gambar dalam kesakitan itu~ (Sesuaikah nak ambik gambar?? =D ) Dah selesai, boleh hembus nafas kelegaan. huhu. Dr mula mengisikan darah ke tabung uji. 3 tabung semuanya. Banyak jugak rupanya.

Jangan takut, ia cuma darah, bukan mercury

Sample blood dan urine akan diambil oleh pekerja PathLab dan mgkn resultnya akan keluar beberapa hari lagi.

Inilah hasilnya, sikit jaa..

Bersedia untuk ke PathLab

Sebelum keluar, Dr bagi kaunseling cara jaga kesihatan. Dr cakap kalau nak naikkan berat badan, banyakkan makan. Pilih makanan seimbang, makan sayur dan buah2an. Bukan makan kulit ayam ya. heheh.. Selain tu, amalkan gaya hidup sihat dan kerap bersenam. Walaupun masih muda, proses atherosclerosis (narrowing process of blood vessel due to formation of plaque) akan dan sedang berlaku kalau kita tak jaga pemakanan. Hmm, sem lepas banyak makan KFC, so skrg kene stoplah.. =D konon~

Papepun, alhamdulillah hajat nak buat health screening dah selesai. Most result macam blood pressure, BMI dan paru2 dalam keadaan normal dan memuaskan. Harap2 nya result blood dan urine akan dapat normal semuanya.

Kesihatan adalah antara nikmat terbesar drpd Allah untuk kita. Jagalah kesihatan kerana tanpa kesihatan, ada duit banyak pun ibarat tiada makna. Jauhi amalan hidup yang tidak sihat kerana bak kata pepatah inggeris, "Prevention is better than cure".

Owh ya, akhir skali, nak ucapkan terima kasih Dr!

P/S: Jangan takut kene inject, kerana mgkn disebabkan sakit sedikit yg cuma 3 saat itu, kita terselamat drpd sakit yang lebih mudarat.

1 comments:

farouq on May 17, 2012 at 12:08 PM said...

salam, berapa kos untuk medical checkup? adakah sekali dengan x ray?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.