Thursday, May 22, 2014

Guerrilla Saham : Volume & Technical Analysis


========================
Perkongsian Tentang Saham
Lokasi: Zamsaham Private Client
========================

Ini soalan yang saya lontarkan di group tertutup ZamSaham Private Client.

Ini adalah rahsia saham terbongkar namanya.

Soalan saya:

Salam Tuam ZamSaham & Tuan Dn Halim,

Mohon bertanya soalan di sini.

Saya ada beberapa kawan yang main saham, kebanyakan mereka bila buat kajian saham, mereka akan lihat indikator volume.

Mereka kata, kalau volume tinggi maksudnya kaunter saham tu bagus dan berpotensi untung.

Seingat saya, dalam 2 hari KAGSS, tuan ZamSaham tiada pun sebut pasal volume untuk technical analysis.

Boleh mohon pencerahan / pendapat tuan berkenaan kepentingan indikator volume dalam membuat kajian technical analysis?

Terima kasih.

Nizam Malek
Student KAGSS Mei 2014,
Setia Tropika, Johor Bahru

Jawapan daripada Tuan Dn Halim,

1. TREND..Trend..trend..trend..tren..trend..trend..1juta kali penting dari volume tu..volume itu penting..tapi tak la sepenting Trend..

2. Kenal pasti Trend dahulu..masuk pada permulaan trend..sy tak kisah pun dgn volume..saham Hwatai naik..saham comcorp naik dari 0.195 hingga 0.34! Sebab volume ke atau sebab trend dia berubah?..sebab itu faham kan betul2..

3. Orang yg ikut buta2 pasal volume tanpa kenal pasti trend utama akhirnya akan beli kat pucuk2..kan dh ulang byk kali..Bila Semuaaa..bila semuaaaaaa...bila semuaaaa org suka..hati2.

Jawapan daripada Tuan ZamSaham,

1. Sumatec dua tiga bulan dulu VOLUME hari-hari banyak...lepas tu siapa yang ikut SUMATEC punya high VOLUME ini hari dah ada yang terkedu. .

2. Apa itu volume kena ambil tahu...Volume penting utk dikaji tetapi TIDaklah penting sangat

3. Saham yang bagus adalah saham yang kurang VOLUME kerana volume itu datang dari proses jual beli dan pertukaran saham...ambil contoh saham takaful..tak banyak volume tapi harga dah RM12 dari mula2 harga RM2...tidakpun lihat saham Pohuat dari 40seb sekrang dah RM1.40...

4. Bab VOLUME ini ramai yang salah faham....volume penting tetapi yang paling penting adalah Harga dan trend

5. Trend dan harga sesuatu saham itu penting tetapi tidaklah sepenting pemahaman kita tentang untung dan potensi untung sesuatu syarikat saham yang kita miliki.

Ini adalah salah satu persoalan tricky dalam kajian Technical Analysis saham. 

Bagi yang tidak pernah terlibat dengan saham, mungkin tidak berapa faham. Tak mengapa. 

Tapi bagi yang boleh faham, ia satu soal jawab yang sangat penting dan jawapan yang diberikan adalah sangat bernilai kerana ia bersandarkan pengalaman. 

Saya adalah pengalun irama saham mengikut aliran ZamSaham. 

Jadi siapa yang nak berdebat dengan saya pasal Volume saham, saya perlu cepat-cepat ucap selamat tinggal. 

Kerana permainan saham adalah soal TREND. =)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.