Sunday, January 2, 2011

More than words song request


29 Disember 2010 yang lepas, saya ada menerima satu request daripada seorang anonymous yang meminta saya mainkan lagu bertajuk "More than words".

Lagu ni kira lagu klasik lah. Saya tak pernah try main pun lagu ni. Tapi sebab anonymous dah siap kasi link tutorial dan amat berharap saya dapat mainkan lagu ni untuk dia, saya pun cubalah berlatih mana yang boleh ikut tutorial dalam link youtube tu.


Chord dia memang agak senang, iaitu hanya berlegar sekitar 3 fret pertama. Tapi yang mencabarnya part plucking, strumming dan tempo nya.

Jadi untuk memenuhi permintaan anonymous, saya dah siapkan 2 video khas lagu More than words tu.

Video pertama ni saya buat style plucking sendiri. Sebab nak ikut tutorial tu punya susah, sampai ada rasa malas or give up dah =p. Plucking style sendiri ni cara plucking biasa yang saya guna untuk main gitar.


Minit ke 0.24 tu bunyi notification blackberry ya.. Bukan bunyi effect gitar.. =p

Untuk video ke 2 pula, saya try betul-betul untuk ikut video tutorial tu. Berpeluh-peluh jugaklah jari nak tahan beberapa puluh saat tu.. Almaklum masih status amateur.. =p..


Rasanya kualiti 2-2 video ni boleh kate agak 'sampah' lah dan sorry juga kualiti bunyi yang cam tak best. Tapi harap dapatlah memenuhi permintaan anonymous. Hehehe.. Pilihlah yang mana suka antara 2 video ni.. =D

Main part intro je? Haah, nanti saya dah terer tahap pro baru boleh mainkan full song k! =)

P/S: anonymous, kalau suka klik 'like' ya! =p. Kalau tak suka lain kali saya buat yang baru, lagi best. Tapi tak tahu bila lah.. =D

2 comments:

Anonymous said...

heyyy its me..anonymous :))

thx for making me these 2 vids..i love both of them.. :))

d one yg awak ikut tutorial tu really nice..rase cm jeles plak tgk awak pluck d guitar..i have no idea how to change d chord that fast..klo dpt pn sure la bunyi die sumbang..haha..guess need a lot more of practice, kan? :))

thx alot for ur efford to make d request into reality..i really appreciate dat.. :))

if it is open for another request..allow me to drop another link for tutorial bleh?hehe..

btw, i love both of them..but i dont hv ur fb..segan nk add..hahah :p

Nizam Malek on January 2, 2011 at 11:19 PM said...

Hye anonymous.

Thanks for the nice comment. I really appreciate that.

Untuk tukar chord dengan pantas, kita kena praktis main setiap chord sehingga fasih terlebih dulu sebelum menukar chord.

Thanks for loving my videos. It's an inspiration for me. =)

Have a nice day!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.