Saturday, June 25, 2011

[KISSinsights] 9 Questions For Nizam Malek


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua~

Dah lama saya tak menulis post yang panjang lebar. Patutnya time cuti ni lah banyak aktiviti yang boleh diceritakan di blog ni.. Tapi tu lah, bila ada banyak masa untuk digunakan, lebih banyak masa yang akan kita buangkan.. Hmm.. Sangat tak bagus..

Ok dalam post kali ini saya akan ambil kesempatan yang ada untuk menjawab soalan-soalan atau respond daripada pembaca Nizam Malek Blog yang telah diajukan kepada saya melalui aplikasi blog social yang saya gunakan di bahagian footer blog ini iaitu Kissinsights.

Untuk set soalan ke dua ini, saya telah menerima 9 soalan daripada anda yang direkodkan sejak 16 Januari 2011. Bayangkan soalan anda sejak awal tahun baru sekarang saya nak balas. Huhu sorry sesangat, tapi saya tetap akan cuba luangkan masa untuk menjawabnya ok.


"What should we write about next?


Soalan 1: Weii..ak tnya soalan dulu.. ko x jawb pun.. racisst.. hahhaa..

Ok untuk soalan pertama ni, nak kata soalan, tak soalan, nak kata ayat penyataan, pun bukan.. Mungkin ni ayat komplen kot.. hehe.. Cuma saya tak pasti soalan mana yang encik ni bagi pada saya 'dulu'.. Rasanya kalau dalam post Kissingsights sebelum ni saya dah jawab semua soalan yang masuk.. Jadi tak dapatlah nak dipastikan soalan mana yang belum terjawab tu..

Biasanya kalau ada soalan, walau lambat pun saya akan try jawab. Cuma kalau saya terlupa atau terlepas pandang tu, cuba buzz sekali lagi k.. =p

Dan yang terakhir tu.... Racist? Saye tak racist lah.. Malah saya sangat menghargai kawan-kawan yang berbeza bangsa.. Teringat masa kat sekolah dulu, saya sekolah di sekolah harian biasa.. dan saya ada ramai kawan berbangsa Cina dan India.. Kami bersaing secara sihat untuk akademik (especially for Maths), kami makan bersama di kantin dan kami bermain bola bersama di padang sekolah..

Sangat seronok sebenarnya lahir di Malaysia yang mempunyai keunikan masyarakat berbilang bangsa.. Dari situ kita dapat mengenali dan memahami antara satu sama lain.. Jadi say no to racist!! =)


Soalan 2: Salam.. read thru ur responds and it triggers my brain to ask u one question.. wat is ur own definition of responsibilty? u know the interpretation can be anyting, but would like to hear from ur thought. :) wat is your opinion bout responsibility towards ur religion, parents, studies or even ur love one, girlfrend, fiancee or ur wife in the future. hope this question is not too much bout u. :) n will be waiting for ur reply.. thx :)

Ok, ini adalah salah satu soalan untuk Kissinsights yang saya tunggu-tunggu daripada anda. Soalan-soalan kritikal, menjana minda dan padat sebegini memang elok untuk dibincangkan dan saya berterima kasih kerana ada yang sudi bertanyakannya dan meminta pendapat saya. =)

I will try my best to answer those questions accordingly. First is about my responsibility definition. For me, responsibility is a positive value in a person that he/she carries all the time in completing tasks. The tasks may be different from each other such as bringing something to a person, keeping a secret, taking care of a person, or doing something for yourself. If a person fails to practice the responsibility, it will affect the person's credibility.

Towards religion, basically I would say that, my main responsibilities are to obey to all the religion orders and to protect the good name and pride of my religion. For me, to get the blessing from Allah is the most important thing in this life because I came from Him. Thus, I regard the responsibility to retain the real Islam in me as the most important thing in my life.

The responsibility towards parents is also very important for a child. Since small, I was taught to be nice and good to parents. I do believe too, if someone would like to be successful in life, the 'easy' key is to get the blessing from his/her parents. As a son, I believe that my responsibility to listen to my parents is essential in my life. As the first son out of my siblings, I carry great responsibility to ensure the health of my parents, to ensure they are always happy and to listen to their orders. If I were about to make a decision that would object their preferences, I would talk and try to discuss nicely with them.

The next proportion of responsibility is towards our self. We were introduced to this world to be a khalifah in order to prosper this earth with the good deeds. In order to make this world a peaceful place to live, we need to gain the knowledge. Thus, I believe that to learn and use our knowledge for good is one of the self responsibilities. Being a student is a jihad (to strive for the best), and it is a noble responsibility to everyone.

Another one is the responsibility to take care of our health. We have to avoid doing things that may harm our body and mind like smoking, talking rubbish (hoho) or maybe being violent.

Regarding the loved ones, like future girlfriend, fiancee or wife, I do believe that 'respect' will be the best word to describe the responsibility towards our partner apart of taking care and being truthful. Hmm.. I still have to learn more about this.. =p

However, even though I said above that responsibility may evaluate someone's credibility, it should not be the ultimate guide to judge someone. Life is about learning. Thus, we will learn more about responsibility when we grow older and be more matured as we past through many obstacles in our lives.


Soalan 3: En Nizam, bolehkah anda mengupas isu berkaitan lelaki muda berkahwin dengan perempuan yang lebih berusia daripada lelaki. Apakah kelebihan dan impak positif. Tq.

Hehe, ni macam suruh saya bersetuju je dengan statement awal.. Grr.. =p Ok2, isu sosial ni sememangnya banyak berlaku dalam masyarakat. Sejujurnya, saya tak lah reti sangat bab-bab ni, tetapi boleh lah kalau setakat nak bagi pandangan..

Saye pun tak pastilah kalau lelaki kahwin dengan perempuan yang lebih berusia ni cam bagus ke tak, sebab saya pun belum kahwin.. kui kui.. Tapi nak kata kelebihan dan impak positif tu memang ada saja.. Kalau kita nak lihat dari sudut positif, positiflah jadinya dan begitu juga sebaliknya. Jadi saya senaraikan 3 kelebihan yang boleh difikirkan bagi isu ini.
  • Perempuan yang lebih berusia ni kebiasaannya mempunyai tahap kematangan yang lebih tinggi. Bila lelaki berkahwin dengan perempuan yang matang ni, hidup akan menjadi lebih tersusun dan kemas. Kebiasaannya, isteri yang matang lebih tahu menjaga keperluan si suami daripada mementingkan diri sendiri sahaja. Jadi hidup lelaki itu akan menjadi lebih terurus.
  • Perempuan yang lebih berusia ini kebiasaannya mempunyai nilai kesabaran yang lebih tinggi. Walaupun mungkin bukan 100%, tetapi elemen emosi dapat dikurangkan ketika berbeza pendapat antara satu sama lain. Jadi, kebiasaannya perbalahan tidak berlanjutan dengan lama dan dapat diselesaikan dengan baik jika si suami juga dapat memainkan peranan sebagai ketua keluarga dengan baik.
  • Perempuan yang lebih berusia juga biasanya dah reti memasak lebih daripada perempuan muda yang baru belajar memasak. Jadi kebiasaannya masakannya akan lebih sedap, macam makan kat restoran... hehehe.. (boleh terima ke point ni.. =p)
Hmm, kalau nak kata kebaikan dan keburukan, memang semuanya ada. Tapi sekali lagi, terpulang kepada individu yang membuat keputusan. Sebaik-baiknya, lakukanlah terlebih dahulu solat istikharah dan dapatkan nasihat daripada saudara mara atau kawan-kawan rapat yang lebih berpengalaman. All the best!


Soalan 4: Badminton wif ti. hahhahahah..

Respond ni direkodkan pada 25 Februari 2011. Kalau tak silap masa tu tengah aktif bermain badminton di Cyberjaya dan Putrajaya. Hmm, tak dapat peluang nak main badminton dengan my junior, Dean Ti. Tapi tak pe, next time kalau kita buat alumni reunion, mungkin kita boleh buat game senior lawan junior.. Sape kalah kene belanja ais krim.. hehe..


Soalan 5: What's your opinion about social victims?

Hoho.. Soalan panas bertarikh 10 Mac 2011..

First of all before we come into the question, let's define the social victim term. For me, social victim means a person that is being abused by a group of people. The abuse can be classified in terms of physical and mental.

There are many reasons that allow someone to be targeted as a social victim by the surrounding. Some of the reasons are due to the bizarre physical appearance, family background or maybe due to the self-upbringing of the person that exposes him/her to negative social manipulation. One of the example of social manipulation is being isolated by friends or 'friends'.

Actually social victim is a broad topic because it can be seen in many angles. However, I just can conclude that having social victim in society is not a good culture for anyone. We have to stop this from being bigger for the next generation and settle problems in a more rational approaches.


Soalan 6: Saye dah follow awak.. Follow saye balik yee~

Hye, thanks for following my blog. Cuma shiapa kah awak, macam mana saya nak follow kalau macam ni.. hehe.. InsyaAllah siapa yang follow Nizam Malek Blog, saya akan follow blog anda juga.

Hmm, setakat ni, followers saya cuma 60 orang je. Amat sikit jika nak dibandingkan dengan blog-blog lain. Antara sebabnya sebab saya tiada masa sangat nak blog walking dan marketkan Nizam Malek Blog.

Tapi tak pelah, niat saya blogging pun sebenarnya nak publish idea dan pendapat saya di internet. Kalau ada yang nak follow, baguslah, terima kasih banyak-banyak. Kalau tak nak follow pun tak pe, tiada paksaan. Tapi saye tahu Nizam Malek Blog ada ramai silent readers dari seluruh dunia.. hehehe.. (perasan je.. =p)..


Soalan 7: About your family or future plan.. Besides being a pharmacist maybe! :)

Ok, my family sebenarnya berasal daripada Kelantan dan Terengganu. Tapi sejak kecil lagi kami dah berpindah ke selatan Malaysia iaitu Johor Bahru dan dibesarkan hingga kini.

Alhamdulillah, I have a great supportive parents and family. For sure things are not that always perfect for every family, but again Alhamdulillah, I am happy with my family and what I have. Both my parents work in the health care related business. I'm in the middle of 5 siblings. I have two elder sisters and two younger brothers.

Apart of being a pharmacist, my main interest is actually on building up a business. I have a dream to own my own private pharmacy that provides specialized therapy just for asthmatic patients. It's such a great dream of having a National Asthmatic Center just like National Cancer Institute (NCI) in Nilai. However, it's just a dream.. Never see how it can be reached yet now.. hehe..

Other than that, I'm also interested to venture into property investment. I could see that property is a tool to be richer and establish financial freedom. However, it's not just about wealth.. For me, it's about the interest and passion in me.. Something that I like to do..

In order to reach my aims for the future, I'm preparing my self with the knowledge and skills needed for that. I may have nothing today, but InsyaAllah, I'm working for a better tomorrow. Please help by praying for my success. =)


Soalan 8: Assalamualaikum... Saya mndapat tawaran bidang Farmasi tajaan MARA. Tarikh melapur diri pada 2 Julai 2011. Penempatan di CUCMS (foundation science 1+4). Adakah saya akan selama 5 tahun di CUCMS atau setahun foundation science kemudian 4 tahun lagi keluar negara.. sebab masa interview dgn MARA adalah Program Ijazah Luar Negara (PILN).. saya mushkil.. tlg encik nizam huraikan.. terima kasih...

Waalaikummusalam Warahmatullah.. Tahniah saya ucapkan kepada anda kerana berjaya mendapat tawaran bidang Farmasi tajaan MARA. Erm untuk soalan anda, saya pun kurang pasti.

Cuma setakat yang saya tahu, fakulti Farmasi CUCMS tidak pernah menawarkan twinning programme untuk sebarang kursus yang ditawarkan. Bermakna, pelajar yang mengikuti kursus foundation science CUCMS akan terus diserap ke fakulti Farmasi CUCMS. Namun, mungkin ada sedikit perbezaan dengan program tajaan MARA anda (Program Ijazah Luar Negara).

Nasihat saya, anda perlu pastikan program sebenar yang ditawarkan oleh pihak MARA kepada anda dan kemudian, anda perlu hubungi CUCMS untuk mengesahkan jenis program yang telah diberikan kepada anda tersebut.

Untuk CUCMS, anda boleh cuba hubungi department yang berkenaan melalui link ini:

Semoga berjaya!


Soalan 9: BESH2

Untuk respond yang terakhir bagi set KISSinsight kali ni adalah Besh2 sahaja. Bukan soalan rasanya ni.. hehe.. Jadi saya anggap ia adalah respond positif daripada anda ya. Huhu.


____________________________________________________


Baiklah, demikianlah 9 soalan yang telah saya jawab dalam aplikasi KISSinsights kali ini. Harapnya jawapan yang saya berikan tersebut dapat menjawab soalan bagi yang bertanya. Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada anda yang sudi meninggalkan soalan dan respond.

Jika anda ada soalan untuk ditanyakan kepada saya, jangan segan-segan untuk masukkannya di aplikasi KISSinsights tersebut dan klik SEND. Jangan risau butiran diri anda tidak akan diambil langsung dan yang penting kita dapat menjana minda daripada persoalan yang disampaikan.

Jumpa lagi dalam blog post yang seterusnya. Arigatogozaimaz~

2 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum.hai,sy sbnrnya lepasan spm 2011.nk tanya,sub physics kena strong ke kalau ambil course pharmacy?dlm syllabus byk ke yg related to physics? or sikit je?act i really like chem but i don't like phy that much.ty.would appreciate if u answer my question.

Nizam Malek on April 21, 2012 at 6:39 PM said...

Wasalam Anonymous.

Dalam jurusan Farmasi, memang terdapat satu subjek yang spesifik berkenaan fizik, iaitu Physical Pharmacy.

Pengetahuan asas berkenaan fizik memang perlu, tapi tidaklah begitu mendalam. Asalkan boleh faham konsep dan beberapa jenis pengiraan, rasanya dah cukup.

Tapi bab chemistry memang lebih banyak subjeknya seperti Pharmaceutical Chemistry, Medicinal Chemistry etc. Jadi kalau minat oklah.

Semoga jawapan ini dapat membantu anda. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.