Sunday, October 14, 2012

[Qualaroo] 3 Questions and The Answers


Hi semua! Pertama sekali, saya nak maklumkan bahawa aplikasi Kissinsights kini telah diambil alih oleh Qualaroo. Apa itu Qualaroo? Sebenarnya ia sama saja dengan Kissinsights, aplikasi dan fungsi nya tetap sama seperti dulu iaitu untuk mengumpulkan soalan-soalan daripada pembaca blog ini.

Jadi kalau saya sebut kotak soalan Qualaroo tu, maknanya saya maksudkan kotak yang berada di sebelah kanan bawah Nizam Malek Blog ini. Anda boleh masukkan soalan-soalan anda dan saya akan jawab seperti menggunakan aplikasi Kissinsights sebelum ini.

Err, tak faham? Tak apelah, saya pun sebenarnya tak berapa faham ape yang saya tulis kat atas tu.. heheh.. =p

Tapi tak mengapa, untuk blog post kali ini, saya akan meluangkan masa untuk menjawab beberapa respond/soalan daripada pembaca Nizam Malek Blog ini yang telah masuk sejak Jun 2012 lagi. Ada juga yang ingin mendapatkan maklum balas yang pantas, dan mereka telah menghubungi saya terus melalui Facebook dan email.

Apa-apa pun, terima kasih saya ucapkan kepada anda yang sudi bertanya pendapat dan pandangan saya berkenaan apa saja isu atau permasalahan.

Ok untuk blog post kategori Qualaroo yang pertama ini, saya akan akan terus saja menjawab soalan-soalan yang masuk secara pukal. Bagi soalan yang sudah pun saya jawab di Facebook atau email, ia tidak akan disiarkan lagi di sini. Ok kita mulakan dengan soalan yang pertama.

1. What do you think about Zitron being owned by Lelong ? Is there no conflict of interest? Yes it is easy to make money but at whose expense? Are you aware of many fake sellers or sellers who make promises and do not live up to them? Cheap does not mean Good. Right. (22 Jun 2012 @ 5.15pm)
Answer: First of all, I'm not really sure whether Zitron is really being owned by Lelong. However, as for my personal opinion, it's a good scenario for business in Lelong. It's true that, fake sellers do exist in Lelong, but in fact, they exist everywhere online and offline. For that reason, it is important for the online buyers to buy from trusted sellers only. 

Lelong has a unique system which trusted sellers can be identified easily. Online buyers must be smart to shop online and get their rights if something is wrong with the transaction. I do agree also that cheap does not mean Good, but we have to understand the market. 

There are people who are willing to buy expensive products and enjoy the benefit from the purchase, but there are also people out there who are really concern about price and prefer to go for cheaper ones. It depends much on the target market which also make things in business more interesting. 

Thus, personally I think, it's good that if Zitron is being owned by Lelong but the buyers need to be careful when choosing to make transaction online. =)

2. I am very interested to become a lecturer in pharmaceutical field, can you post something about it? On how to became lecturer in respective courses like mentioned before? Thank youu :) (14 July 2012 @ 7.20pm)

Answer: Hi there. It's good that you have intention to become a lecturer in pharmaceutical field. To be a lecturer in pharmaceutical field, it's good that if you already have a Pharmacy Degree.

By having the Pharmacy Degree, you can further your studies in specific area in pharmaceutical field at the Masters level after you have completed your PRP year and compulsory service year (1+1).

It's good that if you  further your studies under university sponsorship, which means, after you have completed your studies, you will be directly absorbed to the faculty as a lecturer in the respective area.

However, if you don't have a Pharmacy Degree, you can still be a lecturer related to the pharmaceutical field such as Biochemistry, Pharmaceutical Analysis, Statistics and Pharmaceutical Bioengineering depending on your expertise.

It might take several years to complete studying and becoming a lecturer, but it's worth it and it's more exciting if you have the teaching spirit.

After all, you have to make quite prompt decision if you plan to become a lecturer in pharmaceutical field before the market/place/position for lecturers is saturated. Hope this answer might help you ya. =)

3. Acu bagi tips or cara2 nk edit pic eaa cmnew..?? (8 Ogos 2012 @ 12.13pm)

Jawapan: Ok, ini satu soalan berkenaan dengan edit picture. Sebenarnya saya bukanlah pakar dalam bab edit-edit gambar ni. Tapi mungkin boleh bagi sedikit tips asas cara-cara nak edit gambar khususnya untuk keperluan sendiri seperti upload di Facebook dan Blog.

Yelah, tak kan gambar sendiri yang biasa-biasa nak minta orang lain editkan, mestilah agak menyusahkan orang lain tu kan.

Jadi kemahiran asas untuk edit gambar ni kira agak penting jugalah. Sekurang-kurangnya, gambar yang kita upload tu nampak lebih kemas dan menarik berbanding gambar asal, baru ada feel kawan-kawan kita nak tengok kan.. =p

Di sini, saya sertakan 2 tips editing yang biasa saya gunakan:

a. Brightness dan Contrast
Kebanyakkan gambar yang diambil dengan kamera bermegapiksel rendah akan kelihatan kabur dan sedikit gelap. Permainan fungsi brightness dan contras ni agak penting untuk memastikan gambar kita dapat menjadi lebih jelas dan cantik. 
Untuk tujuan brightness dan contrast, anda tidak perlu menggunakan software editing gambar yang canggih seperti Adobe Photoshop. Cukup sekadar software editing biasa seperti Photoscape dan keluaran Microsoft yang biasanya terdapat default pada laptop.

Macam mana nak kasi gambar nampak menarik? Anda perlu tinggikan sedikit fungsi brightness dan sesuaikan dengan fungsi contrast. Pastikan gambar tersebut cukup terang untuk dilihat, tapi jangan terlalu terang sehingga menyakitkan mata. 

Kadangkala, anda boleh masukkan fungsi Exposure sedikit untuk menjadikan gambar tersebut lebih klasik. Cuba bermain dengan ketiga-tiga fungsi tersebut dan lihat hasilnya. Jika anda rasa ok, maka ia pasti ok. Cuma anda perlu pastikan bahawa, terdapat perbezaan pada gambar yang anda edit dengan gambar asal. 
Jika gambar yang anda edit nampak lebih kemas dan cerah berbanding gambar asal yang agak kusam dan tidak berseri, maka gambar yang anda edit itu sudah sedia untuk diupload ke Facebook dan Blog.

b. Crop
Seterusnya adalah teknik cropping. Teknik cropping ini bagi saya amat penting kerana sering kali kita tidak dapat mengagak kedudukan frame yang sesuai ketika mengambil gambar. 

Kadangkala kedudukan objek terlalu jauh dan tidak fokus. Maka dengan menggunakan fungsi cropping ini, kita boleh menjadikan sesuatu gambar itu lebih jelas dan gambar objek yang diambil menjadi lebih terfokus dan kemas. 

Untuk membuat crop yang kemas, anda tidak perlulah menggunakan pembaris untuk mengukur. Sebaliknya, anda hanya perlu memastikan sisi kiri dan kanan, atas dan bawah adalah lebih kurang sama dan tidak terlalu jauh bezanya. 

Selain itu, untuk teknik cropping ni, apa yang boleh anda lakukan untuk mencantikkan lagi gambar anda adalah dengan menggunakan teknik 'The Rule of Thirds".

Teknik ini sebenarnya mudah saja, iaitu anda perlu crop gambar anda tersebut sehingga membuatkan objek berapa di satu pertiga gambar.

Biasanya kedudukan adalah di sebelah kiri atau kanan. 

Dengan menggunakan teknik "The Rule of Thirds" ini, gambar anda akan dipenuhi suasana dan menjadi lebih menarik perhatian berbanding sekadar gambar objek sahaja.

Ok, sampai sini dulu soalan-soalan yang saya dapat jawab dalam ruangan Qualaroo edisi pertama ini. Berjumpa lagi di blog post seterusnya! =)

1 comments:

Fatin Nasuha bt Mahyuddin on August 16, 2014 at 8:28 PM said...

Assalam...nak tanye..kalau nak jadi lecterur pharmacy kena amik Master ke atau memang boleh jadi farmasi lepas habis degree ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.