Wednesday, April 26, 2017

Happy Birthday Nizam - Solid 30

0 comments


26 April 2017, the date I turn 30 years old.
It has been a great journey since I was 20 years old.
This is some of my life stories presented by chronology.
19 years old. Finished my Matriculation at Negri Sembilan Matriculation College in 2006.
Kemudian saya sambung belajar di Universiti Putra Malaysia (UPM) dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Pure Chem.
Senior di UPM beri nickname Piko kepada saya. Tapi nama tu tak lekat pulak sampai sekarang. Huhu.
Sekejap saja di UPM. Selepas 1 bulan 2 minggu, saya quit dari UPM dan lompat ke Cyberjaya University College of Medical Sciences (CUCMS) untuk sambung pelajaran dalam bidang Perubatan.
I thought I was going to be a doctor, but during the registration day in CUCMS for MBBS, sadly, I was diagnosed with Pneumothorax (Lung Ruptured).
I was hospitalized and underwent an operation by 4 specialist doctors.
Saya terlantar sakit dan tak dapat bangun selama 6 bulan.
Saya terpaksa delay study setahun lamanya.
Masa tu Ogos 2006 and I told my mum, I couldnt see anything in 2007. Everything was going to be dark in my mind.
However, both my parents and family kept supporting me and believe that I will be making a great come back.
Then after recovering, I did many things before I continue with my studies.
I work parttime at Jusco, I signed up for guitar class and English Intensive Programme.
In August 2007, I continued my abandoned journey in CUCMS, but not as medical student.
I changed to pharmacy course, because it is so called lighter and less hectic than MBBS.
4 years in CUCMS and I graduated in 2011.
In late 2011, I started working as Pharmacist at Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru for 1 year before pursuing my career in Hospital Permai Lama, Johor Bahru.
In 2012, I started my journey in Property Investment. It is so exciting. Thanks to my mentor.
In 2013, I got married and 2 years later, in 2015 we were blessed with a cute daughter.
In 2014 until now, I actively involved in stock trading investment activities.
I found my passion and after reaching 30 years old this year, I need to focus and be more aggresive in what I do.
The journey has not finished.
I need to work hard before the time comes.
Looking forward for better success.
Happy birthday, Nizam!
-Nizam Malek
Solid 30
26 April 2017

Tuesday, March 28, 2017

Kenangan Zaman Kerja Di Jusco 2006

0 comments


Pada tahun 2006, lepas matrik, sebelum sambung pelajaran ke pharmacy school, saya pernah kerja part time beberapa bulan di Jusco Permas Jaya.

Banyak perkara menarik yang saya belajar masa kerja kat situ sebagai J-Card Assistant.

Saya belajar handle customer yang marah-marah tak tentu pasal dan saya ada belajar jugak cara nak wrapping kotak hadiah (tapi dah lama tak buat, dah lupa dah.. ;p).

Masa kerja part time kat situ saya dapat kumpul duit around RM3k, tapi malangnya semuanya habis buat modify kereta Satria V6 saya.

Biasalah budak muda baru nak up, hehe. ;p

Bekerja di Jusco ni kita bekerja ikut cara jepun.

Masa nak masuk kerja dan balik kena bow tanda hormat.

Kemudian setiap minggu ada perhimpunan pagi sebelum perniagaan dibuka.

Saya pernah terbaca kata-kata hikmah yang ditulis salah satu big boss Jusco pada waktu itu.

Nama dia saya dah tak ingat (faktor usia kot asyik lupa semua benda, isk).

Tapi saya ingat kata hikmahnya, "Life is only once, we can either make it the best, or destroy it to the fullest."

Lebih kurang macam tulah bunyinya.

Ia buatkan saya sentiasa terfikir panjang bila teringat kata-kata tu...

-Nizam Malek



Tuesday, February 21, 2017

Surga Yang Tak Dirindukan 2

0 comments



Awan hitam bergulung gulung
Mengabarkan berita pahit
Aku harus gimana pada cintaku

Bisakah aku jadi langit
Biar ku lindungi mendungmu
Tak kubiarkan duka berkawan denganmu

Biarkan hatiku bertudung
Menutupi kenyataanku
Menangis sekaligus tersenyum
Pada takdirku

Tak bisa kau paksa cintaku
Berpindah kepada yang lain
Sampai nafasku habis
Ku mau denganmu

Bisakah aku jadi langit
Biar ku lindungi mendungmu
Tak kubiarkan duka berkawan denganmu

Biarkan hatiku bertudung
Menutupi kenyataanku
Menangis sekaligus tersenyum
Pada takdirku

Tak bisa kau paksa cintaku
Berpindah kepada yang lain
Sampai nafasku habis
Ku mau denganmu

 Inilah surga yang kurindukan
Memastikan kau baik-baik saja
Walaupun kita tak bersama lagi
Kenanglah aku
Cinta


Monday, February 13, 2017

Rasa Yang Tidak Pernah Hadir

0 comments

Hai, Assalamualaikum dan salam hormat,

Apa khabar?

Hope anda semua sihat di sana.

Alhamdullillah, syukur kepada Allah, atas segala nikmat yang dikurniakan.

Kadang-kala saya rasa sedih bila mengenangkan banyak sangat nikmat yang Allah beri kepada saya.

Dulu, 10 tahun lepas, masa kena penyakit Pneumothorax, saya terlantar berbulan lamanya.

Masa tu saya rasa sangat helpless.

Saya rasa tiada lagi masa hadapan buat saya.

Tapi 10 tahun kini dah berlalu.

Terlalu banyak nikmat yang Allah berikan.

Saya ada hampir semua yang saya nak buat masa ini.

Sedih bila mengenangkan.

Dan sedih juga bila memikirkan, diri ini masih belum puas dengan apa yang ada.

Begitulah manusia, sentiasa tidak pernah puas.

"Ya Allah, Kau lembutkanlah hati aku, untuk terus dekat dengan Mu, dan teguhkan aku agar dapat jadi khalifah Mu yang berkualiti di atas muka bumi ini."

Buat masa ini, setiap hari bila bangun pagi dan bersiap ke tempat kerja, hati saya penuh gundah akan apa yang bakal terjadi.

Sama ada ok atau tidak.

Rasa ini tidak pernah hadir sebelum ini.

Kadang kala aku bingung.

Kadang kala aku rasa seperti aku sudah tersilap percaturan.

Rasa ini memang tak menyeronokkan.

Incomplete, unresolved.

Hmm..

Masih ada banyak masa untuk aku go through.

Beri aku masa sekitar 6 bulan, insyaAllah selepas itu, keadaan akan jadi lebih baik.

Buat masa ini, aku perlu bertahan dan pantas belajar.

Dan dalam masa yang sama...........

-Nizam Malek



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Nizam Malek Blog. Copyright 2010 All Rights Reserved Revolution theme by Brian Gardner Ft Bloganol dot com | Distributed by Deluxe Templates

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.